Ako zvládate materskú?
Dievcata, ako zacat...mam syna, ktory ma 2 roky a 2 mesiace a 6 mesacne babo. Som teda doma uz cez 2 roky. Moja prva materska bola des. Dieta mi v kuse plakalo a skor to bol svetly moment, ked sme mali dobry den. Nase prechadzky trvali hodinu - pol hodinu tam a pol hodina cesta spat s placom, ci uz v kociku, alebo na rukach, lebo v kociku byt nechcel. Spal priblizne pol hodiny a opat bol hore. Po roku zacal spat 1x do dna, uz to bolo fajn, lebo hodku, dve......takze prichodu druheho dietata som sa skor obavala. Ked sa narodil mladsi, bola som 10 dni v nemocnici a manzel mi po 2 dni pisal, ze uz vie, o com hovorim - ze byt doma s dietatom (vtedy rok a 7 mesiacov), nie je ziaden oddych, ze v kuse vari, perie, ze nestiha a nema sa s kym porozpravat...Celkom to zvladal, len to, ze synovi v kuse pustal rozpravky, ci uz TV, alebo tablet. Prisla som domov, hura!!! no a dalsie 2 mesiace boli plne revu a trucu. Mladsi syn bol tichucko, plakal asi 5 minut do dna, zato starsi reval za vsetko asi kazdyh 5 minut...asi po 2 mesiacoch to ustalo a ako tak sme sa vratili k zabehanym kolajam. Uz ma prestal odmietat, lebo ja som sa k nemu nemohla ani prilizit, stale len tatinko a aj ked sa zobudil a manzel nahodou nebol doma, tak utekal k dveram, obliekal sa, ze ide prec a mama nie...Uz asi po mesiaci plakania a mojho kricania (lebo dohovaranie uz som nezvladala), som sa spytala maleho, preco tolko place za vsetko a on mi povedal, lebo mama ma babo...takze som sa snazila venovat sa mu viac, aj ked vsetko cas zabera aj tak on...kazdy mi vravi, aky je starsi aktivny, ze je asi hyperaktivny atd...uz si to uvedomujem aj ja, ked sme na ihriskach, musim stale davat pozor a pripominat, ze nesmie bit ine deti , strkat a nesmie na nich kricat. Na deti som sama od cca 8 rano do 18 vecer, potom pride manzel a dava do laty starsieho, ja uz mam len mladsieho - a potom ich oboch davam spat. Nemam tu babku, ale ta ked pride, tak je unavena, resp. nestiha za starsim synom. Baby, ja uz fakt nemam nervy na tu matersku - vy to zvladate? Nemam uz pochopenie pre tie synove vystupy. Ine deti placu, ze chce bicykel, moj place, ze ho nechce...Uz ma to unavuje, byt stale so starsim, nemat cas na druhe dieta, dookola varit, zehlit, tvarit sa spokojne a pokojne, dohovarat v kuse starsiemu. Pre poznamku, uz ho nechavam jest sameho, bez ohladu na to, ci sa potom cely prezlecie a plienky uz nema asi 4 mesiace. Ako to zvladate vy?
@evittam, tak rovnako na tvojom pusúdení nie je,aký veľky vekový rozdiel je ten najlepsi. Nemas to totiz s cim porovnavat..ze si MD uzivas na to nie je nic zle, ma to tak byt, aj mne je na materskej fajn aj ked mam velmi aktivne dieta.
@lulula1990 Jasné, že nemám - bývam na samote u lesa a nemám žiadne kamarátky, rodinu a nikoho v okoli, čo má deti s nižším vekovým rozdielom. 😀 😀 😀 😀
A ja to neposudzujem, som len napísala svoj názor. A stačí mi prečítať si pár takýchto diskusii a viem, že teda ak je väčšina matiek "na prášky" pri takomto vekovom rozdiele, tak to asi v poriadku nebude. 😝
@evittam no mozno o par rokov to uz tak ruzovo vidiet nebudes, ked bude starsi odrastenejsi, ty starsia a dcera sa nebude mat s kym hrat..ver mi, viem o com hovorim. Mam 2 bratov s velkym vekovym rozdielom..
@evittam Mne to príde ako miešanie hrušiek s jablkami....pozitívna skúsenosť by u mňa bola keby zakladeľke témy napíše žena ktorá má podobne staré deti a aj s podobnou "povahou" A napíše jej že ano je to náročné, ale pomohlo mi toto alebo hento...Ale nie že mám 10 detí, ktoré sú od mala anjelici, a plne si to užívam.... A písať že si treba rovhrnúť, naplánovať rodičovstvo ako pomoc aby som sa na materskej nezbláznila....... 😖
@alenocka777 fuuuuuha, no nastie sa mi toto nestalo, zeby mm kdesi odisiel a nechal ich doma on ich naopak vsade chce tahat so sebou, ak teda chcu ist, dcera ta je taka ze s tatinkom aj na kraj sveta, hlavne aby doma nebola 😉 v tom je po nom, syn starsi, je taky "domased" :-P 😉 ...mm chodieva na ryby (doma je len cez vikendy), ked s nim vsak nechcu ist tak ide sam, tj mam ich vsetkych 3 doma...ked som nastupila do prace, tak bol s nimi sam tyzden na dovolenke (na Liptove), je to sice ine ako byt s detmi doma, varit, upratovat, prat, ale prezili 😀 v zdravi...no myslim, ze tire nema predstavu ako to chodi, ked je clovek doma 24h denne 7 dni v tyzdni...mne pomohlo jedine- ist SAMA von...uspala som deti a sla som za starou partiou do baru...samozrejme ze sa fucal, musel ostat pri nich 🙂 ale treba vypnut, vypadnut, zmenit vzduch...potom som chodila s kologynkami vecer von...nie casto, ale raz za cas...mne pomohlo to, proste od tych mojich pokladikov aspon na chvilocku "ujst" 😉
@mariamaria88 No vidis ako si to pekne napisala,ano aj to je riesenie-naälanovat si to🙂. Samozrejme zakladatelky sa to netyka.
@lulula1990 Pochybujrm,ze sa dcerka nebude mat s kym hrat aj ked jej brat bude starsi al.odide studovat.😉
@evittam vela ludi praveze planuje mat maly vekovy rozdiel 😉 tie cca 2-3r (mna sa to tiez netyka starsi su po sebe 15m...) ale PREZILA som to aj s velmi narocnym dietatom...teraz mam vacsi vekovy rozdiel, no uz teraz vidim, ze ich vztah bude o inom...uvidim casom...aj ked sa starsi sice hadaju, sem-tam biju, su "partaci"...mozno by bolo lepsie, keby su rovnakeho pohlavia 😀 😅 no zial to sa mi nejako tiez nepodarilo zabezpecit 🙂 prve roky boli narocne, ale potom uz to bola pohoda 😉 je to vsetko individualne, niekedy maju dobry vztah deti a viac rocnym rozdielom, niekedy aj tie s rocnym maju problem...ja som clovek, co nevie planovat ani tyzden dopredu, takze vsetky nase deti su neplanovane, ale chcene 😉
@mariamaria88..aj ostatné, tak ma ukameňujte....ako poslednú bosorku....
Dievcata...vcera to na mna dolahlo a to som po 10 dnovej dovolenke....ja mam jedno dieta super kludne, o ktorom ani neviem a druhe super aktivne:D Obe deti sa nam vyskytli neplanovane a chcem aj dalsie, ale tak, aby som sla do prace, deti do skolky a na dalsej materskej budem doma sama s babom. Niekto hovori, ze je to lepsie - mat deti tak po sebe, pretoze si to clovek odbije. Problem je, ze ja si to nechcem odbit. Chcem sa detom venovat. Ja nepisem, ze si deti nemozem dovolit a ze nemam na to peniaze - pisem o tom, ze sa mi ta skolka zda draha. Do statnej ho zatial nevezmu, opatrovatelky beru cca 5 eur na hodku, tak to by som ho radsej uz dala do normalnej celodennej skolky. Od septembra asi aspon na par dni. Jasne, budem revat, ked pojde do skolky. Kazdopadne, vcera som bola s nervami v koncoch - maly mal revajuci den a ja som nemala trpezlivost. Dnes sme mali super den. Kazdy den chodime von doobedu na ihrisko a potom poobede niekam. Pomohlo mi precitat toto tu a beriem vsetky nazory. Akoze keby mam obe deti ako to mladsie, tak sa nudim :D
@sihaj ale nieeeeeee 🙂 😉 tiez som mala prvu takmer bezproblemovu, aspon kym sla do skolky (vela plakavala, ze tam nechce byt ☹) a teraz do skoly 😀 😀 trucuje koli DU, asi uz puberta pomaly ?!...no nam to kludne obdobie tvalo len 15m, kym sa narodil syncek, to asi aby som sa nenudila a nebola moc namyslela, ze ako si to viem super zariadit
uzivaj si kym sa da, je super ze su aj kludnucke deti a spokojne a pokojne maminy 😉 ja som isty cas patrila najskor k tym, neskor uz k tym s nervami v kybli 😉 kym boli malickyi bolo to skor fyzicky narocne, teraz sa mi zda, ze je to narocne psychicky, aby ich clovek nejako zvladal
...a este, aj ked svoje deti milujem, aj tak uz teraz viem, ze ta prva materska bola narocna (teda ked to viem porovnat s mladsim synom). Niektore maminy pozru vsetky filmy v TV a precitaju vsetky knihy a niektore ako ja si za cely den nesadnu, lebo este ani spat tu pol hodinu nechce bez vas...takze baby, uzivajte si, ze mate kludne deti, lebo potom nepoznate tu stresovu matersku.
@simik22 tak u nas to bude natesno, ale chceme to skusit, na ihrisku malokedy stretne teraz rovesnika
matersku som zvladala tazko.....mam dceru ma 1r aj 8mesiacov, od narodenia sme sa borili s problémami, prvý rok mala veľké zdravotné problémy, vkuse zvracala, nepriberala, odmietala jesť, piť, takže kolotoč lekárov a nemocníc. Ako sa zdravotné problémy ustabilizovali začala prejavovať svoj temperament. Je strašne náročná, s ničím sa nepohrá viac ako 10 sekúnd, treba ju aktívne zabávať celý deň, rýchlo striedať aktivity, len pri iných deťoch je pokojná. Tak sme si povedali, že by jej prospel súrodenec. Lenže po našom snažení som 2x potratila. Po druhom raze som bola psychicky nadne a nemala som toľko energie sa jej venovať. Vtedy začal malej kolotoč vreskotu, revu, nebolo možné ju zaujať ničím. A tak šla do jaslí a ja do práce. Konečne u nás doma panuje mier a pohoda. Malá je ako vymenená, Cez deň je v jasliach, poobede sa jej s manželom venujeme na 100% chodíme na prechádzky, hráme sa, čítame knižky...upratujem, varím a všetko ostatné, až keď zaspí. Teraz som s ňou doma na OČR a každé ráno jej musím vysvetľovať, že do jasličiek pôjde až v pondelok. Pre mňa bola materská katastrofou
@mnariana Niekto mudri povedal "Vsetko hodnotné sa rodí v bolesti" Asi preto je tá materska -rodicovska taka narocna lebo sa pocas nej vytvara to najhodnotnejsie. Nova generacia 🙂 Je to naozaj niekedy fakt o nervy. Ja naozaj obdivujem uprimne vsetky dobre mamicky co maju tri a viac malickych dietok 🙂 Fakt klobuk dolu. Ja idem uz pri dvoch casto do kolien :(
@evittam no pri dvojičkách tá tvoja teória totiž padá....bývajú väčšinou narodené predčasne, niektoré o dosť, takže zvýšená starostlivosť, budia sa navzájom.....aj keď s tebou v podstate súhlasím v tom, že ak má mamička rýchlo za sebou tri malé deti, tak je väčší predpoklad, že si na MD nesadne, ako tá, čo má jedno, alebo rozostupy väčšie. Ale aj väčšie aj menšie rozostupy medzi deťmi majú svoje výhody aj nevýhody.
@timea7 Veď ja sa s tebou nehádam a ani nepopieram, že máš pravdu. Ale neviem prečo sa ma snažíš vykresliť ako nejakú krkavčiu mater alebo ženu, ktorá nemá záujem o deti. A nebola to teória ale názor. A samozrejme, by som svoje deti neutopila. 😉
Chápem zakladateľku a rozumiem jej a držím jej prsty nech to zvláda naďalej čo najlepšie. Viem, že to nie je ľahké. Pozri, ja mám dve deti síce s väčším odstupom, ale tiež to nie je ľahké - starší má sestričku veľmi rád aj keď trošku žiarli a prejavuje to tým, že neposlúcha, je drzý, no a malá tá je všade - je to také malé žihadielko 😀 , a som na deti 5 týždňov sama a na týždeň chodí partner domov, takže sa tiež nezastavím, ale užívam si to.
Ja som len chcela napísať, že ak mám ťažkú a náročnú prvú materskú, tak je trošku od veci si hneď spraviť ďalšie dieťa s tak malým odstupom....A potom byť tak moc zničená a na nervy a neviem čo ešte.
A čo je zlé na tom si to trošku naplánovať? Ja som si užila prvú materskú aj keď bol syn taktiež poriadne kvietko a aj samozrejme je, šla som do práce no a teraz si to užívam znovu - aj keď samozrejme to užívam je trošku nadnesené ale myslím, že veľmi dobre vieš aj ty a aj ostatné maminy ako to myslím. 😉 🙂 Som šťastná, že mám dve krásne a zdravé deti a milujem ich najviac na svete aj keď každý večer tak isto padám od únavy, ale je to šťastie🙂. A to, že to zvládam s úsmevom a bez kruhov pod očami hádam nie je smrteľný hriech - a ak áno - tak mi treba.😀
@evittam nikde som nikoho neobviňovala, že je krkavčia mater, dala som to ako príklad, lebo ma napadlo, že to tam nefunguje. Ja so tiež za plánovanie, aj detí, aj som sa toho držala, no nie vždy a všetkým to vyjde. Ja som si ako som už písala, MD užívala, ale pred dvomi týždňami som bola na návšteve, kde mali tak aktívneho drobca (samozrejme, že oka nezažmúril celý deň, aby mu niečo neušlo), že som sa ešte večer doma strhávala 😎 Robím s deťmi roky, ale naozaj si nedokážem predstaviť, ako tá mamina funguje a to má ešte staršiu, našťastie už školáčku a pokojnú. Na pohotovosti sú aspoň raz do mesiaca, stále niečo rozbité, narazené, zlomené....boli sme u nej dve kamošky a povedala nám, že si vychutnáva, že môže ísť v kľude na WC....a ja jej verím. Neviem, či by som jej ju išla strážiť, ale naozaj len vtedy, ak by bola v zúfalej situácii a ešte by som si zobrala pomocníka 😀
@sihaj boze ja som taka rada, ze nie som sama, ja sa az hanbim hovorit kamoskam mamkam ako mi je na materskej fajne, ze mam take dobre babatko, od narodenia dobre spinka, od 2 mesiacov 12 hodin v noci,cez den po 2 hodky, sam sa zahrajka v postielke pod kolotocikom, to dieta vobec nereve, stale vyrehotane, dokonca aj po ockovani nic, iba usmevy hadzal...ja to nechapem...nezavidim mamkam co nestihaju a maju uplakane babatka, obdivujem ich, mazle ma stasi, ze druhe bude urcite certik ked toto je anjelicek🙂...ja mam take dobre dieta, ze ani neveim co to je stres, ma iba pol roka tak nechcem nic vychvalovat dopredu, ale zatial je to aj pre mna dovolenka, chodim s malym na vyletiky, uzvame si kazdy den, hrajkame sa spolu...pritom stiham aj nechty nalakovat, aj upratat, aj navarit ak sa zabavit..no toto by som neanonymne ziadnej kamoske povedat nemohla hanbila by som sa...asi by ma ukamenovali a neverili by mi 🙂
@bielavila Nemáš sa za čo hanbiť 😉 a ja by som sa s tým kľudne pochválila - a aj sa chválim 😉 😀 😀 😀 . A neboj nebude druhé čertík - ja mám dve a obaja boli super deti - teda aj sú - myslím teda podľa toho čo píšu niekedy ostatné alebo čo vidím okolo seba. Starší mi celú noc prespal cca od 5.mesiaca, mladšia taktiež. Tiež sa dokázali aj dokážu vyhrať aj samé keď treba. 😉 Ale tiež je to už zaberák - hlavne keď jeden trucuje a druhá sa hádže o zem a podobne, ale aspoň sa nenudím a celá šťastná a unavená večer lahám do postele. 😀
ahojte zienky.... zakladatelke asi moc neporadim, ale napisem vam sem aj ja svoju skusenost s uzivanim-neuzivanim si materskej.
Prveho syna som mala trochu predcasne. Prve mesiace len spal a jedol, bolo super, potom sme zacali cvicit vojtovku, ale stale ok... obdobie vzdoru sme takmer nemali, takze naozaj dovolenka. Ked som po takmer troch rokoch bola pred porodom dcerky, vsetci mi hovorili - spokojna mama = spokojne babo, co som si vysvetlila tak, ze sa mi narodi druhy flegmatik - no chyba lavky. Narodila sa dcerka - sangvinik-cholerik. Prekricala cele dni, ked som chcela aby spala, musela byt v pohybujucom sa kociku alebo na rukach dole bruskom. Inak spala 15 minut a potom zas kricala. Trvalo mi takmer pol roka, kym som ju prestala porovnavat s bratom a prekusla sklamanie ze je uplne ina ako som cakala.
Aj dnes je ovela zurivejsia a akcnejsia ako jej brat, ale napriek tomu hovorim, ze mam skvele deti. Su dni, kedy som uz s nervami v koncoch, ale potom obaja spia ako anjelici a ja by som ich nevymenila za nic na svete.
Teraz cakame tretie babo, znovu s rozdielom tri roky a ja s napatim ocakavam cim ma prekvapi toto dieta, lebo uz vacsi povahovy rozdiel ako su ti dvaja co tu okolo mna behaju si neviem predstavit 🙂
Maminy drzte sa, mame to obcas tazke vsetky, ale to co detom dame sa nam niekolkonasobne vrati - aj to dobre ale aj to zle.....

@lulula1990 Je sloboda prejavu a čo je od veci a čo nie, tak to nie je na tvojom posúdení. Áno vedela som, že budem dobrá matka a aj to viem, že som dobrá matka. A pravdu máš, že nevieš aké dieťa sa ti narodí. Preto ja mám napríklad skoro 6-ročný rozdiel. Môj názor je, že 2-ročný rozdiel je veľmi málo. Potom sú tu presne takéto nervózne maminky, ktoré nevedia čo skôr. 😉 Ja mám obidve deti aktívne a sú všade, ale syn už je samozrejme rozumnejší, pomôže a preto si MD užívam - no a čo?! Nech to niekoho - prepáčte za výraz - aj naserie - je to fórum kde sa môžem slobodne vyjadriť a aj pochváliť, že sa mám na MD super. A možno to aj zakladateľke pomôže, že sa dá aj v pohode fungovať na materskej...A keď nie tak škoda.