icon

Ako zvládate výdavky deti, keď máte hypotéku?

nikola81
9. jan 2013

Obraciam sa na vas s prosbou o radu, alebo vase skusenosti. Som momentalne v dost zlej pozicii..Osem rokov sa mi nedari otehotniet, koli tomu som sa aj rozviedla, s priatelom som snazenie obnovila, chcela by som velmi babo, ale mam neskutocny strach z jednej veci. S priatelom sme si kupili maly domcek a prerobili ho. Samozrejme sme zadlzeny dvomi hypotekami na 30 rokov. Sme len dvaja a ledva prezivame. Myslela som ze to zvladneme, ale je to stale horsie a horsie. Ceny idu hrozne rychlo hore a platy mame stale rovnake. Chodim do centra asistovanej reprodukcie lebo proste mne nenabehne sam ani cyklus, nie to este prirodzene otehotniet. Aktivne sa venujem tomu aby som bola tehotna, ale teraz sa zacinam zamyslat nad tym, co budeme robit ako budeme zit ak budeme mat dieta. Nezarabame zle, ale proste hypoteky nas davaju kazdy mesiac na kolena. Nemali sme inu moznost, nemame bohatych rodicov ani nikoho kto by nam pomohol. Chcela by som vediet vase skusenosti..Ako to zvladate s detickami v pripade ze mate hypoteku.? 😒

luciaaak
9. jan 2013

@nikola81 a internet? mate ho doma? bohuzial nieco budes musiet priskrtit. moze sa ti stat, ze pride nedoplatok za plyn alebo vodu a budes to musiet zaplatit a nebudes mat z coho. ak vam z vyplaty nic nezostane, tak treba zacat setrit nie eura, ale centy. zalozit si zahradu, nieco si dopestovat. mobil pouzivat len v najnutnejsich pripadoch. ked odpocitas z vyplaty auto, najomne, hypoteku, poistky a psov, kolko vam zostane? su len dve moznosti, ze vam zostava tam malo, ze sa z toho neda vyzit alebo zbytocne minate. ak vam zostane malo penazi, tak si treba hladat brigadu, pripadne inu pracu.

nikola81
autor
9. jan 2013

@piacere Tu tisicku som v zivote nelutovala, ale darmo to budem vysvetlovat. Milujem mojich psov, boli mi utechou v tazkych chvilach, nikto nevie aky su, tak ak nemate nejake ine rady ako usetrit tak sa aspon tvarte akoby som ziadnych psov nemala 😉

ematko29
9. jan 2013

@piacere no to ani ja,ale zas chapem ked niekto berie psa ako člena rodiny ja psou beriem len ako zvviera aj ked ich mám rada,ale neberiem ich ako rovnocennych alebo ako člena rodiny.A ked sa ich nechce vzdať 😒 skôr či neskôr pochopí ked nebude mať na zdravus travu pre bábetko aprehodnotí to

nikola81
autor
9. jan 2013

@luciaaak Chvala bohu sme celkom setrny co sa tyka energii takze sme mali vzdy preplatky, internet mam zadarmo lebo v tej firme pracujem. Teraz som to akurat ratala, z mojej vyplaty nezostane vobec nic, zijeme z priatelovej, a jeho musim priskrtit koli vydajom na auto.

nikola81
autor
9. jan 2013

@ematko29 V tomto nazore sa nikdy nezhodneme...takze to prosim uz neriesit

quaxi
9. jan 2013

@nikola81 pises, ze mate celkom slusny pozemok - nevedeli by ste si tam nieco dopestovat, chovat? Napr. sliepky su nenarocne a hned mas vajcia a kuracinku takmer zadarmo. Zakladna zelenina ta bude stat len trochu prace, velmi sa oplatia napr. strukoviny - nenarocne na pestovanie, trvanlive a syte, alebo tekvice (uzasna je hokkaido, z par semien a takmer bez prace mas zasoby na celu zimu na syte polievky, prilohy), tiez mozete vysadit ovocne stromy, orech, a uz o par rokov mas prilepsenie. Ak mate priestory na skladovanie (pivnica, humno), vie ti to velmi pomoct. Navyse pri dietatku sa zeleniny a ovocia mina o dost viac, a pri zavadzani prikrmov budes aj rada, ze nedostava prehnojene chemicky osetrene zeleniny z obchodu. Tiez ak mate priestory, da sa ist napr. na jesen do sadu na oberacku jablk, hrusiek, uskladnit na zimu a nemusis kupovat - vyjde to o dost lacnejsie. Byvate na dedine - skus aj pozistovat v okoli, ci ti niekto nie je ochotny predavat svoje produkty, dost tym usetris, my mame takto zemiaky za 20 centov za kilo na celu zimu...
Vela usetris aj domacim varenim, ak si budete nosit obedy do prace. Dalsie vysoke a uplne zbytocne polozky byvaju telefon, kablovka, prekureny dom, plytvanie vodou a elektrinou, doprava, kozmetika, casopisy, restauracie... Ved ked si zapisujete komplet spotrebu, urcite rychlo odhalis, kam peniaze odchadzaju, nad kazdou malickostou sa treba zamysliet, ci ju skutocne treba.

zabka88
9. jan 2013

@nikola81 hm, ak chceš začať šetriť, tak skús porozmýšlať kde a ako.. ako baby radia na strave sa dá dosť ušetriť, keď píšeš že chodíte neskoro, tak skús uvariť cez víkend viac a dať si to na mrazák.. cestoviny uvaríš do 1/2 hod.. na nete nájdeš kopu rýchlych a lacných receptov...
mobil určite na kartu, keď chodíte večer neskoro zvážte internet, káblovku.. keďže ste investovali do domu, využite záhradku ako ti už písali baby.. už len keď si dopestuješ zeleninu, ovocie aj to ti hodne pomôže 🙂

ematko29
9. jan 2013

@nikola81 v poriadku už nebudeme to rozoberať ja som len reagovala ešte na
@piacere .

quaxi
9. jan 2013

a co sa tyka psov, ano, stoja peniaze, ale v takej emocionalne narocnej situacii, ked sa zene dlhodobo nedari otehotniet, si este pridavat dalsi strasny stres so zbavenia sa psov, to mi nepride ako dobry napad, ved by z nej zostala len kopka nestastia a tehu by sa uz len preto nezadarilo... 😖

nikola81
autor
9. jan 2013

@quaxi Uz aj minuly rok som pestovala zeleninu, samozrejme chystam sa aj tento rok, ovocne stromy som tiez vyuzila, v zime mame vlastne jablcka 🙂 , ako som spominala urcite chcem sliepocky uz len kurin musime postavit 🙂 vacsi dobytok asi nezvladnem koli casu...To domace varenie som si uvedomila ze je to velka pravda, co sa tyka usetrenia stravnych listkov, do restauracii nechodime ani sme nikdy nechodili, na energie naozaj zodpovedne dohliadame. Takze ako to tak teraz kalkulujem, musime sa viac uskromnit vo vlastnych vydajoch, a hlavne tie malickosti urobia celkovu sumu dost vysoku

ematko29
9. jan 2013

@quaxi ja ju úplne chápem,niesom bezcitná sama mám psa.ja som len chcela poradiť ohladne ich stravy ked u nás to funguje.To ,že ešte nemá detičky anemusí sa až tak obmedzovaťpreto to tak berie.Aj my sme v zlej situacii ešte horšej neviem ako to u nás bude som z toho vo velkom strese. 😒

nikola81
autor
9. jan 2013

@quaxi Nejak tak to citim...je to moja psychicka opora. Utesovali ma uz vo vela zivotnych situaciach.

lubikan
9. jan 2013

@quaxi odkedy mam internet,som prestala kupovat casopisy...clanky sa obsahom uplne vyrovnaju

hyta
9. jan 2013

@nikola81 Ja ťa chápem úplne. Tiež máme psíka a je to rodinný miláčik, považujem za svoju povinnosť dať mu čo potrebuje, je to ďalšie !dieťa" i keď chlpaté v rodine.Dnes je z mladých ľudí málo takých, čo si zaobstarajú bývanie bez hypotéky. Inak by nebývali vo svojom asi nikdy. A než platiť cudziemu za prenájom, to radšej hypotéku a je to moje. Držím palce a prajem ti čím skôr to vysnívané bábo.

hyta
9. jan 2013

@nikola81 A ešte mi nedá nenapísať, že je ťažké šetriť, keď v obchodoch idú ceny hore a jesť treba. No tiež sa snažím šetriť tým spôsobom, že radšej stále varím, miesto čokoládových tyčiniek a iných drobností radšej upečiem koláč a je toho celý plech,vychádza to lacnejšie.

hajajanka
9. jan 2013

@eeffka Vies, niekedy je jedinym riesenim vlastneho byvania prave hypoteka so splatnostou na 30 rokov. Poviem ti pravdu, ze ja mam nadstandardny prijem, ale splacat tisicku mesacne 11 rokov by som fakt neutiahla. Jedinym riesenim pre mna bolo vziat hypoteku na 30 rokov, mat rozumne splatky (ja viem, ze preplatim nenormalnu ciastku, nie som hlupa, dokazem si to spocitat) a slusne zit. Lebo kde je zarucene, ze aj tebe sa za tych 11 rokov nic nestane?
A s poistenim neschopnosti splacat to tiez nie je vsetko koser. Ja mam skusenost, ked sa poistovna krutila ako had, ked malo prist k poistnemu plneniu a nepochybujem, ze by takto konala aj v pripade neschopnosti splacat uver. Ja som sa napr. informovala aj na situaciu, ci rizikove tehotenstvo spada pod poistenie (ved pocas 9 mesiacov s nemocenskou davkou je to bieda) a ejhla, poistovna toto riziko vylucuje z poistenia, ako aj mnoho dalsich rizik. Takze poistenie nie je liek na vsetko.

hajajanka
9. jan 2013

@nikola81 Skus si zacat od dalsieho mesiaca zapisovat kazdy tvoj vydavok. Uplne vsetko, od zuvacky po vlozky, doslova. Po 2-3 mesiacoch uz budes vediet, na com si, kde vela minas a mozno zistis, ze nieco je fakt zbytocne. Sucasna doba je pre mladych ludi velmi tazka. Ak chce clovek slusne zit, musi sa riadne obracat a mnohokrat v telke vidim, ze ani to nestaci ☹ Drzim palce, aby ti vsetko vyslo - aj dietatko, aj financie.

hadassah
9. jan 2013

@nikola81 ja varím tiež len večer od tej siedmej. Veď to nie je nedeľný obed, s ktorým sa babreš 2,5 hodky a zvyčajne navarím tak, že to máme na 2 dni. Takže nie každý deň. Suchá strava a šunky vás vyjdu viac, ako keby si navarila za veľký hrniec fazuľovej polievky s troškou údeného mäsa a máte vystarané. Ja vždy navarím veľký kýbel a keď ostane, tak dám do krabičiek a zamrazím a keď sa mi fakt nechce variť, tak vyberiem, zohrejem a hotovo. Robota na 5 minút a máš teplú večeru. To isté robievam aj nedeľným vývarom. Zamrazím v krabičkách čistý vývar a potom si dovarím len zvlášť rezance, keď chcem polievku.
Nemusíš stáť pri hrncoch každý deň, dá sa to. 😉

quaxi
9. jan 2013

@nikola81 este mi napadlo, mozno ta to cele psychicky prilis zatazuje, neviem ako mate planovane to IVF, ale nebolo by lepsie sa napr. na pol roka zamerat vyslovene na uspory a tehotko odlozit, skusat to az potom? Ked mas 31, pol roka by este nebola ziadna katastrofa, a psychicky moze trochu pomoct takato pauza + dobry pocit, ze zatial vznikla aspon mala financna rezerva...

A fakt je pravda ze sucha strava nemusi byt najlacnejsia, radsej nieco rychle a lacne navarit, alebo ak sucha strava, tak skus doma vyrobit chlieb, rozky, jogurty, sunku, klobasy, tym sa vela usetri ak taketo jedla jedavate casto.

adriana7
9. jan 2013

@nikola81 , ja mám deti s potravinovými alergiami a sme všetci vegetariáni, preto som nútená variť, piecť a všetko pripravovať doma a môžem zodpovedne povedať, že je to síce pracné, ale veľa ušetríš.
manžel si obedy do práce tiež berie z domu, berte si aj vy dvaja a za stravenku radšej nakúp potraviny (nie polotovary)
- veď si jednoduché domáce výdavky a stanov si pevnú sumu na každú skupinu (strava, doprava, 10% z príjmu, ako nedotknuteľná rezerva)
- kupuj veľké balenia za výhodné ceny napr. vo veľkoskladoch (ja tak na mesiac kúpim 3 kg balenie kukurice, hrášku, polievkovej zmesi, drvených paradajok, fazule, cukor za 0,86 a nie za 1,29, atď)
- ja pestujem, rodičia chovajú sliepky na vajíčka - šaláty a papriku som mala ešte na mikuláša
- cestujem dopravou aj keď by som sa mohla aj voziť, ale ten rozdiel je výrazný a tiež bývam v pápa - lála dedine
- určite zlúčte hypotéky, nie o 1 rok, nie o 5, máš problém teraz, tak ho pred sebou netlač, ale ho rieš!
- ja som napríklad prestala kupovať aj sladkosti - pečiem
- drahé sirupy - robím doma
- už si nekupujem kávu so sebou za 1,20 - 1,40 - za mesiac je to tiež poriadna pálka
- nekupujem drahú kozmetiku ani prášky či čistiace (ver, že niekedy tie trápne lacné vyperú lepšie)

lujza123
9. jan 2013

inac k tym psom ja mam uz v poradi druheho a obidvaja mali granule len ako doplnok..mne sa osvedcilo zradlo im varit, raz za tyzden vo velkom hrnci som uvarila tie velke kosti, koze, vnutornosti pripadne maso trochu po zaruke, vo vela masiarstiev mi ich dali zadarmo alebo za symbolicku cenu, do toho som dala balenie ryze a jednu dve nastruhane mrkvy. Ked to vychladlo pridala som tam lyzicu olivoveho oleja, rozdelila do kelimkov a zamrazila. Kazdy den som potom jednu davku len ohriala...psy zdravy, vitalny este zverolekar sa ma pytal ze cim ich zivim ked maju taku lesklu srst

betuska22
9. jan 2013

ahoj mi sme tiež kupili domček zaraba iba manžel, zobrali sme sa ja som ešte chodila do školy takže príjem bol iba z jeho strany, on dieťa nechcel bo najskôr že pojdem do roboty aby sme trochu ušetrili, no po pol roku od svadby na teste boli 2 čiarky, adamko už má 3 roky a už máme aj ročnu babulku ku nemu 😀 da sa to uskromníš sa na sebe a kupiš dieťatku, aj mi ideme od výplaty k výplate. tereaz napr. mame možno 5e v peňaženke a do výplaty pár dní.... ale da sa prežiť... nakupenu stravu mame veci na oblečenie mame....hlavne aby bolo zdravie 🙂

amouramour
9. jan 2013

@nikola81 to varenie nie je take tragicke, mame male babo, obaja chodime do prace casto robime aj vecer z domu a varievam casto o osmej a pod, da sa....nie nieco extra zlozite...ale za pol hodku zvladnes toho vela🙂je to lacnejsie ako drahe obedy kade tade

dada1212
9. jan 2013

@eeffka ja si ťa súdiť nedovolím, len sa mi nepáči ten názor, že ak je malý problém, treba sa zbaviť psa, písala som všeobecne, nakoľko ťa nepoznám.
sú to určite výdavky, ale sú nevyhnutné, psovi musíš dať tiež žrať, musím ho povinne očkovať a vo vlastnom záujme a aj pre vlastné zdravie tiež pravidelne odčervovať.
mňa hlavne vytáča nezodpovednosť mnohých mladých rodín ktoré si zoberú psa a následne sa ho po čase zbavia. či už ide o vianočný darček pre deti, ktorý prestane v spleti povinností po novom roku celú rodinu baviť alebo či ide o páry, ktoré chcú deti, ale nemajú ešte , tak na pár mesiacov majú ako zábavku psa a ked príde dieťa, tak psa vyhodia.

nikola81
autor
9. jan 2013

@adriana7
@hajajanka
Dakujem pekne za rady, zobrala som si nieco urcite k srdcu a zavediem to aj u nas doma. Uz som povedala aj priatelovi ze ideme pisat knihu so vsetkymi prijmami a vydajmi a na stravu vyhradim konkretnu sumu.

nikola81
autor
9. jan 2013

@quaxi IVF som absolvovala uz velmi davno, mala som dlho prestavku so snazenim, len mam syndrom PCO a som nutena chodit pravidelne do centra asistovanej reprodukcie kde mi aspon upravuju cyklus. Teraz som brala len hormonalne lieky na ovulaciu a cyklus...

eeffka
9. jan 2013

@hajajanka no ja mam hypo asi polku zo sumy co si pisala a to som z KE, a sme prijmovo taka "stredna trieda", ne ze panicka z Orange County , treba proste mysliet dopredu, my napr tusim v 2009 bola taka kriza ze vsetkych isli prepustat, sme mali s muzom krizovy scenar ze ak by nebodaj tak ideme sa k mame tlacit aj s deckom a byt pojde do prenajmu nech nam plati minimalne hypo... pohodlnost bokom, nastastie k tomu nedoslo.

nechcem nikoho urazit a popravde ani nepamatam kto to pisal, ale scenar ako pisu niektore baby, ze do vyplaty 5eur a "maso" len v nedelu je pre mna zivorenie nie zivot a neviem si predstavit tak fungovat dlhodobo. Preto si treba dobre zvazit na co mam

ematko29
9. jan 2013

@nikola81 a ináč ten klostila duphaston si brala tento mesiac prvykrát?ak je problém v ovulácii dávam tomu velkú šancu 🙂

nikola81
autor
9. jan 2013

@ematko29 Prvy krat tento mesiac..predtym som mala nejakym cinom dva mesiace ovulku prirodzene, ale nepodarilo sa nic. To pripisujem kyseline listovej a alchemilke.

ematko29
9. jan 2013

@nikola81 mne tiež pomohol práve klostilbegit na druhý mesiac užívania.držím prsty 🙂