icon

Ako zvládate výdavky deti, keď máte hypotéku?

nikola81
9. jan 2013

Obraciam sa na vas s prosbou o radu, alebo vase skusenosti. Som momentalne v dost zlej pozicii..Osem rokov sa mi nedari otehotniet, koli tomu som sa aj rozviedla, s priatelom som snazenie obnovila, chcela by som velmi babo, ale mam neskutocny strach z jednej veci. S priatelom sme si kupili maly domcek a prerobili ho. Samozrejme sme zadlzeny dvomi hypotekami na 30 rokov. Sme len dvaja a ledva prezivame. Myslela som ze to zvladneme, ale je to stale horsie a horsie. Ceny idu hrozne rychlo hore a platy mame stale rovnake. Chodim do centra asistovanej reprodukcie lebo proste mne nenabehne sam ani cyklus, nie to este prirodzene otehotniet. Aktivne sa venujem tomu aby som bola tehotna, ale teraz sa zacinam zamyslat nad tym, co budeme robit ako budeme zit ak budeme mat dieta. Nezarabame zle, ale proste hypoteky nas davaju kazdy mesiac na kolena. Nemali sme inu moznost, nemame bohatych rodicov ani nikoho kto by nam pomohol. Chcela by som vediet vase skusenosti..Ako to zvladate s detickami v pripade ze mate hypoteku.? 😒

Strana
z5
zuzanakosmelova
10. jan 2013

@dada1212 nic v zlom, dadka, neviem odkial si, ale odkial som ja, tu sa neda najst pracu, aj keby su ju veeeeeelmi chcela a pomohla do rozpoctu, lebo zijeme z ruky do ust...ale je rozdiel byvat niekde v Blave a okoli , ako na severe, kde ma aj muz problem sa zamestnat, nieto este zena...citam tu vela, ze skoro kazda ma pracu a dobru pracu.....tichucko zavidim...

dada1212
10. jan 2013

@zuzanakosmelova tiež som z oblasti kde je to s prácou bieda. preto píšem, že je najlepšie mať stabilné zamestnanie v stabilnej firme ešte pred nástupom na materskú dovolenku alebo dovolenky.
lebo s malými deťmi, bez praxe, po niekoľkoročnej materskej dovolenke sa práca ťažko hľadá.
a okrem toho ak si budúca mamička vybuduje v zamestnaní dobrú pozíciu a nadriadený sú s ňou spokojný, tak je aj veľká pravdepodobnosť že keby počas tej materskej alebo rodičovskej mali nejaké nečakané výdavky alebo by napríklad muž mal nižší príjem, tak ju zoberú aj počas materskej aspoň napríklad na dohodu alebo skrátený úväzok.

mima595
10. jan 2013

ako ti poradit?, kym tu nedas presne sumy, mozme len hadat, kde minate vela..lebo pre niekho je davat na stravu mesacne vela 400e, pre niekoho 800....
ale jedno je iste, kym nebudete mat uspory, aspon na 1 rok, tak to neudrzite, ked už teraz mate problem to utiahnut z 2 platov..
lebo vydavky pri dietati sa rapidne zvysusju..sebe a muzovi dokazes utiahnut opasok, ale u deti je to tazke..oni potrebuju kvalitnu stravu...
my ked sme pred 10 rokmi brali hypo, ostavalo nam cca. 4000Sk..na stravu, na benzin, drogeriu atd...listky na obedy..takže sme mali pevnu sumu na den, ktoru sme mohli minut a vsetko sme si zapisovali....bolo to o drzku, nastatsie to trvalo asi tak pol roka, kym MM nedvihli plat...

eraz sme nabehli na rovnaky system, kedze mi skoncil rodicak a pracu mam problem si najst...na zaciatku mesiaca spocitame prijmy ...odcitame nutne vydavky...plaby za byt, skolku, internet, telefony, poistky, urcime si sumu, co usetrime a na stravu sme si dali 10E na den..uvidime, ci sa do toho zmestime...kazdy den zapisujem, co miniieme a na konci mesiaca si prejdeme blocky, aby sme si s nadhladom pozreli, kde a co sme zase zbytocne nakupili...
zatial to robime iba 10 den, takže na konci mesiaca budem vediet, ci sa to podarilo...

mima595
10. jan 2013

ale este --mate dost velky pozemok, co tak cast z neho predat???

riamim
10. jan 2013

@nikola81 Nečítala som celú diskusia, takže možno napíšem niečo, čo tu už bolo spomenuté.
Písala si, že máš problém otehotnieť - môže sa ti to podariť o mesiac, ale aj o tri roky. Toto by som neodkladala a snažila sa aj naďalej. Medzitým si hľadala (aj partner) lepšie platenú prácu, alebo požiadala šéfa o zvýšenie platu - viem, že je kríza, ale za pokus nič nedáš a väčšinou je to tak, že kto si nevypýta, nič ani nedostane.
Čo sa týka hypotéky - ak by sa ti aj podarilo rýchlo otehotnieť a vaše príjmy by sa nezmenili a finančne by vám to proste nevychádzalo, vždy sa dá dohodnúť s bankou napr. na odklade splátok a medzitým sa snažiť dom predať a následne kúpiť menší byt. S tým by som možno začala aj s ako prvým, neviem, kde bývate a aká je výška vašej hypo (ak si to tu už spomínala, tak prepáč), ale aspoň by som nezáväzne pozvala nejakého realiťáka na odhad ceny domu a potom sa vieš pohnúť ďalej.
A ďalšia vec - s dieťaťom nemusíš doma čučať tri roky s tým mizerným rodičovským príspevkom, vrátiš sa do práce skôr a možno aj do lepšej, nikdy nevieš, čo ti život prinesie. Odvážnym šťastie praje. Držím vám palce. 😉

mendyna77
11. sep 2013

@lejla77 ahoj ja by som sa chcela spytať na to zlučenie my mame prijem spolu 1100 eur ale uvery su spolu 800 +ine vydavky nevychadza nam to chcela by som tiež zlučit uvery mame ich asi 10 ale už 6 mesiacov sme išli o 100 eur dole na vyplatach a chyba mi to v domacnosti. Mame už tento mesiac aj 1 upomienku zo stavebnej lebo škola a tak . Poradte kde sa daju zlučiť dobre uvery a či nahodou neviete či ta upomienka všetko nenaruši . Velmi pekne dakujem

lejla77
11. sep 2013

@mendyna77 ja som sa obratila na financneho poradcu, ktory nam vsetko vyratal a navrhol, co bolo pre nas najlepsie. Zobrali sme vlastne len 1 hypoteku a z toho splatili vsetko, co sme mali - a platime vlastne len 1 vec - a usetrili sme kopec penazi.

janickacrazy
11. sep 2013

@mendyna77 Vy máte 10 úverov? 😕 My máme dva a aj to už nadávam, že je toho dosť veľa 😀 My sme tiež uvažovali nad zlúčením, lenže nám to tak vyrátali, že by sme síce platili o dosť menšiu sumu, ale museli by sme platiť 25 rokov a museli by sme založiť dom a to v žiadnom prípade nechceme. Takto budeme platiť síce mesačne viac ale len 10 rokov a dom nemusíme založiť. Pritom máme dve deti a ja som na rodičovskej. Radšej sa uskromníme teraz a za 10 rokov budeme mať veget ako sa 25 rokov triasť o prácu a vysoký príjem. Predsa len ked je človek starší s tou prácou je to ťažšie, toť moj názor.

ajvetka
11. sep 2013

A ja som asi carodejnica alebo co, ked si vzdy na zaciatku mesiaca napisem prijmy, odcitam vydavky tak ma ide porazit, ale predsalen sa to da zvladnut. Horsie je, ked sa nieco pokazi, proste nejaky neocakavany vydavok. Nam sa teraz pokazila telka. Co som aj trosku rada, lebo manzel do nej furt cumel 😅 September je tazky, babam som platila skolu, skolku, obedy, druzinu, kruzky a uz to bolo 235€... ale svokrovci aj moji rodicia pomohli trosku financne. Aj napriklad pomahaju obcas s naplnenim ladnicky 🙂 a za to im veeelmi dakujem. Proste... kolko clovek ma, tolko minie. Len je otazka ze na co. A su aj horsie na tom ako my. Ja chodim na brigady ked sa da cez vikend na par hodin. Dalej upratujem schodisko vo vedlajsej brane, ochvilu zacne zimna udrzba-odhadzovanie snehu(inak dobra posilka), chodievala som aj upratovat domacnosti 2x do tyzdna po 2 hodiny. Uvidime co bude ked mi skonci materska. A napisem aj nejake vydavky:
Hypo:430, najom:264, elektrina:35, tv*internet:24, telefony: 40, nafta:40, skolka-skola obedy: 46, poistky:45, druzina:14, poistka na auto vychadza po rozratani 10€ na mesiac. Kazde 3 mesiace sa platia kruzky- jeden 26€. Lenze clovek sa musi aj nejako zabavit a odreagovat, aby nebol len v praci a ani si neuzil zivot. sami zistite ako vam to bude vyhovovat, treba vyskusat. Peniaze boli, su aj budu(ale nie u nas 🙂 S pozdravom rozpisana ajvetka a hlavne netreba vsetko tak vazne prezivat

Strana
z5