icon

Ako zvládnuť dcérinu lásku k moslimovi?

2. dec 2023

Mám dcéru, ktorá študuje na VŠ. V lete sa počas dovolenky zamilovala do Albánca. Je moslim a trvá na sobáši po 4 mesiacoch vzťahu. Dcéra je tak opantaná, že jej to nedokážem vyhovoriť. Keby bol aj multimilionár (je ináč holý bosý), tak s tou svadbou nesúhlasím.
Dcéra má 21, on 25, má 4 súrodencov, v januári sem priletí a dcéra nám ho chce predstaviť. Chlapec sa ináč tak na video hovore zdá byť milý, je k nej veľmi štedrý, na to, že zarába minimálku (žije v Taliansku), ale aj tak, som na prášky, čo vám poviem. Ale tú jej horúcu hlavu neviem schladiť a došli mi argumenty. Mám to nechať tak a prestať tlačiť, byť jej oporou a tešiť sa, že je šťastná? Je to jej druhý vzťah.

rebellefleur
2. dec 2023

Byvala kolegyna..mlada pekna baba, v turecku na dofci sa zamilovala do miestneho. Velkaaaa laska, zobrali sa, dosiel sem. Ano,anglicky sice vedel super,ale nic ine okrem super anglictiny ponuknut zamestnavatelovi nevedel. Slovencinu sa odmietol ucit. Tak robil podradne prace tu, ona vsetko financovala, plus ho obskakovala jak male decko. Nakoniec on odisiel do nemecka, rozviedli sa, ale mal aspon tolko chochmesu, ze po nejakej dobe v nemecku, ked sa tam presadil, jej z nicoho nic poslal niekolko tisic eur na ucet ( tento mal aspon nejaky charakter a bol si vedomy toho,co vsetko ona pre neho par rokov robila)

maca1984
2. dec 2023

Toho, že je moslim by som sa nebála.
Ani toho, že sa chce dostať k papierom a do Europy.. lebo, ak všetko sedí, tak v nej predsa žije.
Kontrolka mi bliká prečo tak trvá na rýchlej svadbe po tak krátkej známosti a ešte sa chce ženiť v tajnosti.
V jan. by som ho vyspovedala z každej strany 😀

larisa
2. dec 2023

Autorka veď skús ísť na návštevu k jeho rodine a uvidíš ako si žijú jeho rodičia, súrodenci, bratranci, sesternice.... skus sa sama pozvať na návštevu. Keby to bola moja dcéra tak by som šla.

autor
2. dec 2023

@larisa No keď tam bola dcéra, tak bývali v hoteli, ani ona jeho rodinu nepozná.

larisa
2. dec 2023

Tak to je podozrivé smrdí to. Ale ženiť to sa chce ihneď a rychlo.

vevesh
2. dec 2023

Ako sa chce zenit v tajnosti, ked to uz viete minimalne vy? A kde ma byt svadba? - tu totizto nie je take lahke vybavit vzhladom na to, ze nemaju rovnake obcianstvo. A dalsia otazka, aka svadba? Uradna alebo nabozenska?
To, ze sa chce zenit skoro, je normalne vo vychodnych kulturach- oni tam "netestuju" a nespoznavaju sa x rokov, aby sa nakoniec rozisli v 35ke a hladali nanovo toho praveho🙄🙄🙄
A ako matka a ako zena, ktora ma sobas po kratkom case a s moslimom, ti poradim- dolezite je spoznat JEHO rodinu a dany par vyspovedat praktickymi otazkami byvania, finamcovania, fungovania, deti -aka vychova, nabozenstvo, obliekanie (aj take banality vefia par rozhodit, ako a kolko krat chcu prist aj na sk vas pozriet -aj s buducimi vnucatami🙃)

lneviemmeno
2. dec 2023

no tak to je cudne, ja som sa sice s mojim brala po 6 mesiacoch, ale uz som poznala jeho rodinu, kamaratov, vela som ich postretavala nazivo a ti co boli daleko som videla aspon na videohovore a tak sme sa rozpravali. a tak isto aj moja rodina ho poznala

veselo_neveselo
2. dec 2023

Skusila by som to zobrat z tej stranky, ze svatbu ano, ale najskor po skole.
Nech skusia spolu zit chvilu, nech dostuduje a rozhodne sa, co chce robit dalej, a potom sa vydavat.
Prejst si s nou muslimske pravidla, ake prava maju zeny, ako s detmi, ako s cestovanim - nech je na to pripravena.

Absolutne nastoj na tom, aby ste spoznali jeho rodinu. Ak aj nevedia anglicky, ci taliansky, tak zaplatit tlmocnika a ist sa s nimi rozpravat, aj keby to stalo neviemco. Mali by ste ist aj so Albanska sa pozriet, kde ma korene. Aj spravanie tam jej napovie, aky je clovek.

Tiez ho vyspovedaj, preco chce rychlu svatbu, a preco sami dvaja.
Dala by som aj podpasovky, ze ako cti svoju rodinu, otca matku, ked im chce klamat o svatbe, a nenechat ich sa ucastnit? Ze potrebujes aj ty od jeho rodicov pocut ze suhlasia so svatbou. (Lebo to moze byt aj tak, ze sa chce brat tajne lebo jeho rodina inu ako muslimsku zenu nechce). Apelovala by som na nabozenske hodnoty v tomto, a poukazovala na jeho charakterove vlastnosti takto.

Proste ty ako rodic, otvaraj s dcerou, ale aj s nim, tie tazke temy, rozporuplne, aj tie co su tabu, debatuj s nim o jeho nabozenstve, pravidlach, co ako - nech dcera vidi aj tu prakticku stranku takehoto manzelstva. V kazdom pripade sa angazuj, zaujimaj. Nezhadzuj ho, aby dcera nemala pocit ze musi o neho proti tebe bojovat. Prijmi ho s otvorenym srdcom, snazte sa ho obe spoznavat .
V zasade sa nebran vztahu, ale skus spomalit to manzelstvo.

annm81
2. dec 2023

Že je moslim nemusí byť až taká katastrofa. Vlažný moslim je rovnaký ako vlažný kresťan, fanatický kresťan a fanatický moslim sú tiež jedno a to isté. Omnoho horšie je, že to nie je občan EÚ, a teda svadba po štyroch mesiacoch vzťahu napovedá jasne, o čo mu ide. Relevantný argument je taký, že žiť spolu môžu spočiatku aj bez svadby. Za dobu, keď sa reálne spoznajú (to sa za 4 mesiace nedá), im svadba nikam neutečie.

freepalestine
2. dec 2023

Zo vsetkeho mi len jedina vec nesedi - ze chcu mat svatbu v tajnosti. Preco? Ak je veriaci moslim, tak to ani nemoze..
Inak ako pisu vyssie, papiere v tom nie su ak ma talianske obcianstvo.
A vydavat sa po 4 mesiacoch..? Preco nie ak si rozumeju a prediskutovali spolu naozaj dolezite veci. Roky randenia nie su zarukou svatby a manzelstva nadosmrti.

andigab
2. dec 2023

@janinah akého vierovyznania je kolumbijčan?

ankare
2. dec 2023

Čo narobis?! Nič... Je zaľúbená. 😔 Mňa by to ale tiež veľmi štvalo, evidentne jej pomotal hlavu kvôli papierom.

blue_violet
2. dec 2023

Blbá situácia, ale neurobíš s tým nič, lebo má 21. Jedine čo môžeš je s ňou dať vážny rozhovor nech zváži všetky pre a proti a zaujímal by ma dôvod, prečo mladý tak skoro chce svadbu.
Následne by som sa opýtala aká je ich predstava o bývaní. Ak sa chcú brať, tak nech si hľadajú aj vlastné bývanie a financujú si ho. Jednoducho čo najskôr jej dať klapky dole z očí a ukázať jej o čom je reálny život. Ak sa budú vedieť o seba postarať a zabezpečiť si aj zdroj príjmu, tak je naozaj na nich čo spravia. Ale to si myslím, že sa dá zatiaľ aj bez svadby, na ktorú majú milión času.
Pri najhoršom sa rozviesť vždy dá, ale poradila by som jej nech hlavne neotehotnie. Z toho sa potom ťažko vykorčuluje.

bubuska
2. dec 2023

To že je moslim by som neriešila, je to európsky moslim, to trošku iné kafe ako niekto zo Saudskej Arabie. Žije od detstva v IT takže plne integrovaný západnou kultúrou. Mám kamošku, vzala si Tunisana, príkladný vzťah, avšak rodina veľmi europeizovana, otec pracoval v FR, čiže pred svadbou určite sa snažiť spoznať jeho rodinu. Ak nechce, tak musí vysvetliť prečo.

kris_tin257
2. dec 2023

Hmmm byť na tvojom mieste a naozaj že úprimne, ak by si ho zobrala už by som nemala dcéru. Nemohla by rátať s mojou podporou a pomocou.

freepalestine
2. dec 2023
2006_1211
2. dec 2023

Možno nieje zlý človek ale určite nie hneď svadbu.. Veľa ľudí až po roku ci 2 ukáže pravú tvár, nech ho dobre spozná najprv a po niekoľkých rokoch nech riešia až svadbu. Veľa ľudí má dve tváre, tváriť sa môže milo no keď budu spolu bývať tak aby ju netyral a ešte sa ho spýtať na zvyky v rodine aby tam náhodou nebola za sluzku

janinah
2. dec 2023

@andigab kresťan katolík

andigab
2. dec 2023

@janinah preto im to môže fungovať relatívne bez problémov. Ľudí z Južnej Ameriky som poznala v Španielsku, viac menej skromní a pracovití. Na rozdiel od moslimov, konkrétne Albánsko, relatívna pohoda bola s neortodoxnými. Ale žiadne bravčové, dieťa moslim. Paradoxne s vianocami a alkoholom problém nemali

lujza123
2. dec 2023

Kamoska si takto našla Srba. Otrasný sedlak, plešatý a chlpatý jak opica, nikto nechápal co na ňom vidí
Tiez bol taký hrrr do vzťahu, svadby, na rukách ju nosil. Postupne ju odvliekol tam k ním, akože bude žena v domácnosti a on ju bude živiť. V skutočnosti tam drela ako otrok, celý barák mu postavila ( betónovala, naučila sa omietky naťahovať, kachličky lepiť, dlažbu pokladať, dom obrovský 3 poschodový). Do toho si rozbehol byznis s baraninou takže aj o cele stádo sa mu starala. Odstrihol ju od kamosiek, rodiny, nikam nesmela chodiť iba s ním.
Tiez jeho rodičov nepoznala, nejaké výhovorky na to mal. Svadbu začal tiez záhadne odkladať na potom, ze ked dostavaju

A ked dostavali poslal ju domov na pár týždňov rodinu navštívit. Ked bola na Slovensku jej zavolal ze ma svadbu, sesternicu si za ženu berie, ze to mali ich rodiny dohodnuté od detstva. Takže preto nepoznala jeho rodičov , lebo tam mal inú oficiálnu snubenicu

Podľa mňa to je vzdy podozrivé ked niekto zatajuje rodičov, obzvlášť u moslimov. Oni sú ovela viac rodinne založený, aj dospelé deti poslúchajú co rodičia povedia a pri výbere partnera či svadby majú hlavne slovo. Tak aby tomu nebolo tak aj v tomto prípade, ze chalan ma doma inú nevestu

rorino
2. dec 2023

Tajná svadba?to zaváňa..no,máte to ťažké,držím palce,nech to dopadne akokoľvek,nech je dobre

larisa
2. dec 2023

@lujza123 tak toto muselo byť pre tvoju kamošku dosť kruté. Ale sama si môže za to .Svoju mladosť mohla inak žiť . Ale ženy sú nepoučiteĺne.

zuzanaete
2. dec 2023

Urcite vyrastal v IT? Rychla svadba je podozriva. Mala by som rovnake obavy.

adrestia
2. dec 2023

Problém bude zrejme naozaj v tom, že rodičia toho Albánca mu už v detstve vyhliadli nevestu, najskôr nejakú sesternicu, a už majú aj dohodnutý ich termín sobáša. Preto trvá na tajnej svadbe.

stanulienkat
2. dec 2023

Fuuu. Albanci su agresivni. Este k tomu muslim....bez penazi. Kup dcere atk, neodhovaraj ju nasilu, lebo si nepomozes. Ved ju k tomu, aby s nim len randila. Po par rokoch sa hadam prejavi a dcera dostane rozum.

janinah
2. dec 2023

@andigab neriešila som vieru.ale to.ze mi prišiel zať z tretieho sveta.....Kolumbia pre nás znamená v prvej sekunde drogy.vrazdy.mafia.obcianska vojna...tak nevieš čo/ koho môžeš čakať...

janinah
2. dec 2023

My sme mali lekára z afganistanu.studoval v Prahe.ostal tu.lebo tam mu zavraždili rodičov.no prosto zlá politická situácia.Tu mal vždy dáku frajerku a keď už vzťah začínal byť vážny.tak sa rýchlo rozišiel a hľadal druhu.Potom odišiel z nášho pracoviska.ale dozvedeli sme sa.ze sa nejako dostala z krajiny jeho snúbenica z detstva a aj sa zobrali.Aj jeho dosť veľa súrodencov skončilo v európe.podla poslednej info žije v Londýne.

andigab
2. dec 2023

@janinah no tak ak sa to pozeráš z takéhoto uhla pohľadu, chápem tvoje obavy. Fantázia hneď vyskladá životopis hodný escobarovho syna. To je pre nás, mamky, dosť príznačné

eva8
2. dec 2023

Mozno pohlad dcery:
- Miluje Taliansko, vybavovala si cez Erazmus studium
- na dovolenke stretne pohladneho, mileho chlapa, ktory rozprava taliansky.
= idealna kombinacia

Dolezite je,
- kde bola na dovolenke, v ktorej krajine, sa spoznali?
- moslim vrucne veriaci sa so zenou bez svadby nevyspi, mozno preto suril, aby nemal vycitky. Ale to by nechcel tajny sobas, alebo by stacil moslimsky

Preco chcu tajny sobas? Kto o sobasi nema vediet? Jeho rodina, alebo len dcerina rodina? Alebo obe?
- je zasnubeny s inou a nechce si ju vziat
- vymysla si, klame
- ak klame, nema talianske papiere a potrebuje ziskat papiere eu
- urcite nejde o tajny romanticky sobas
Dolezite je, v ktorej krajine sa chcu vziat? Ak v moslimskej a moslimskym sobasom, dcera bude ztratena. V pripade problemov jej ani Slovensko nepomoze s rozvodom.

Bola som vydata za moslima. Zoznamili sme sa v Anglicku. Ked sme zacali spolu chodit, hned mi podal telefon, ked volal s jeho mamou. Teraz su uz ine moznosti zoznamenia sa s jeho rodinou.
- nie je na cierno v Taliansku a rec je jednoducha, tak ju ovlada, nik nevie skontrolovat, ci hovori spisovne, resp. narecim. Ak by navstevoval talianske skoly, jeho anglictina by nebola lamana. Mozno aj z toho dovodu tajna svadba a cim skor. Rodina prist nemoze.

Kde pracuje? S kym byva? Ak s rodinou v Taliansku, dcera by minimalne cez msg sa zoznamila s jeho rodinou.

Je moznost, ze neklame, len sa vemi hanbi, preto je neuprimny. To tiez nie je vhodny start do zivota.

Akokolvek, dcera je zamilovana, veri mu kazde slovo, tesi sa, na dialku je vsetko zidealizovane, krasne vizie buducnosti.
Stoj pri nej, cokolvek sa stane. Sadnite si na kavu, zisti nenasilnym rozhovorom, peco nepozna jeho rodicov, ci im nemozte spolocne napisat pohladnicu (kvoli zisteniu adresy) Neviem ake doklady treba predlozit pri oficialnom sobasi s cudzincom na Slovensku. Zavisi od krajiny. Mimo eu minimalne doklad o tom, ze nie je zenaty. Ak ma Talianske obcianstvo, neviem.
Neodhovaraj ju, skor nenasilne spolu planujte buducnost. Teraz sa asi uci na skusky, ale najdi si cas na nu, dcera ti asi povedala vsetko, co o nom vie, tak navod v nej otazky, aby sa sama nabudila zistovat, co o nom nevie

eva8
2. dec 2023

Ako sa poznam, po zisteni adresy (rodny list a obciansky/pas je pri vybavovani svadby dolezity) by som co najskor nacupitala do Talianska 🙂