icon

Ako zvládnuť dovolenku so svokrou doma?

5. aug 2025

Ahojte. Moja svokra -nie sme zobrati no žijeme už roky spolu a pred troma rokmi sa ku nám nasťahovala do domu, ma samostatný byt. Ma cez 80, dvoch synov po 50tke, slobodných, bezdetných- s jedným žijem. Ideme s priateľom na dovolenku letecky na týždeň druhýkrát za tie roky a robí scény - plače, kričí že my si ideme dovolenkovať a čo tu ona sama si pocne. Aj minulý rok to robila, vtedy som si to odniesla ja že jej beriem syna a že kto sa o ňu postará, teraz je to na nás oboch, strašne scény. Mňa to mrzí, ale mám pocit že na mňa žiarli hlavne že jej ,,kradnem " syna

o__o
6. aug 2025

Pises, ze je uplne samostatna, tak nie je o čom. Slubte jej, ze jej budete 3x denne telefonovat (tvoj chlap aj jeho brat) a pekne chodte na dovolenku

autor
6. aug 2025
@o__o

Pises, ze je uplne samostatna, tak nie je o čom. Slubte jej, ze jej budete 3x denne telefonovat (tvoj chlap aj jeho brat) a pekne chodte na dovolenku

@o__o to robievame vždy. Minulý rok to bolo o tom že ideme lietadlom (on letel prvýkrát), no bola som zlá že čo som si to vymyslela, že ak sa mu niečo stane nemá sa kto o ňu postarať 🙈

autor
Autor odpoveď zmazal
danica2711
6. aug 2025

čo vlastne riešiš? Nerobí vám cirkus po prvýkrát, nenadáva na teba po prvýkrát, doteraz vždy vašu neprítomnosť prežila, jej synovia na dovolenku/do kúpeľov idú napriek jej cirkusu... tebe to ani svokra nie je, tvoj chlap s tebou na dovolenku ísť chce, tak čo sa prestarávaš?

sense
6. aug 2025
@anonym_autor
Odpoveď bola zmazaná

@anonym_autor tak potom kde je problém, obaja synovia žijú svoj život. A prežili ste minulý rok jej výlevy, zvládnete aj tento rok

margotka17
6. aug 2025

@anonym_autor tak nech ide cez deň do denného stacionára, tam sa o ňu postarajú za týždeň. Alebo dohodnúť s niekým, kto by jej doniesol nákup, kým druhý syn je v práci a poobede nech sa už postará on s jedlom a opaterou. Vy dvaja si len choďte oddýchnuť a zrelaxovať bez vycitiek 👍.

autor
6. aug 2025
@margotka17

@anonym_autor tak nech ide cez deň do denného stacionára, tam sa o ňu postarajú za týždeň. Alebo dohodnúť s niekým, kto by jej doniesol nákup, kým druhý syn je v práci a poobede nech sa už postará on s jedlom a opaterou. Vy dvaja si len choďte oddýchnuť a zrelaxovať bez vycitiek 👍.

@margotka17 my už ideme určite, ja mám v sebe taký ten vycitkovy list

margotka17
6. aug 2025
@anonym_autor

@margotka17 my už ideme určite, ja mám v sebe taký ten vycitkovy list

@anonym_autor tak si užite krásnu dovolenku, želám vám kopec veselých zážitkov, kde naberiete energiu do ďalších dní 😉

viera012345
6. aug 2025

@anonym_autor V prípade,ze p.svokra potrebuje pomoc s bežnými činnosťami/návšteva lekára,hygiena, príprava jedla,pomoc pri prechádzke... dohodnite pre ňu opatrovateľku ...v prípade, že pani je osamelá, prípadne nechce byť sama, zabezpečte jej spoločnosť,s ktorou je spokojná/napr.ak má súrodenca s ktorým vychádza dobre, kamarátku...V tomto požehnanom veku sa ľudia casto obávajú aj toho,ze sa im niečo stane a nebude nablízku ten,kto by jej pomohol,na koho sa bežne spolieha... Možno pomôže aj citlivý rozhovor, že čas, kým nebudete prítomní,ubehne ako voda a budete znova doma

bambulka224
6. aug 2025

@anonym_autor možno čaka, že ju zoberiete. 😁

evansova
6. aug 2025

Veď jej zaplaťte tu dovolenku, hoci tam, kam prave idete, ale v inom termíne. S "našou" cestovkou chodieval pán, tiež sam, v deväťdesiatke zvladal všetko, na poslednom zájazde bol.ked mal sto rokov.
Možno by sa aj tvojej svokre zapáčilo.

autor
7. aug 2025
@evansova

Veď jej zaplaťte tu dovolenku, hoci tam, kam prave idete, ale v inom termíne. S "našou" cestovkou chodieval pán, tiež sam, v deväťdesiatke zvladal všetko, na poslednom zájazde bol.ked mal sto rokov.
Možno by sa aj tvojej svokre zapáčilo.

@evansova nikdy by neletela lietadlom.

clementisa
9. aug 2025

To je obyčajná manipulatorka myslí si že celý svet sa točí iba okolo nej nevšímajte si ju viem je to ťažké ignorovat takého človeka , zaujímalo by ma načo ste jej hovorili že niekam idete na dovolenku oznámila by som jej to deň pred odletom a vybavené

jana_eyre_2
10. aug 2025

Tu je pekne vidno ako mnohí vôbec nevedia aké to je byť so starým človekom.. ano, nie každý je v 80tke takýto lenže to neznamená, že pani manipuluje.. už je jednoducho stará a ma iný pohľad na svet, lebo vekom už má zastrety úsudok, ale vôbec to nemusí robiť naschvál.. na čas dovolenky treba zabezpecit nejaku starostlivosť.. so starými ľuďmi to nie je jednoduché, sú ako deti, len bohužiaľ už bez progresu..

barboraamatejko
10. aug 2025

Prečítala som si, čo všetko robíš/robíte. Ty si úplný poklad ❤️ zahoď akúkoľvek výčitku.. máš právo ísť na dovolenku a nikto nemá právo ti ju takto znepríjemňovať.. buď rada, že nemáte spolu deti, aby každý deň bol môj partner hodinu s ňou? Ešte aj vychádzky, opekačky.. svätožiara ti už svieti nad hlavou

ravehami
10. aug 2025
@jana_eyre_2

Tu je pekne vidno ako mnohí vôbec nevedia aké to je byť so starým človekom.. ano, nie každý je v 80tke takýto lenže to neznamená, že pani manipuluje.. už je jednoducho stará a ma iný pohľad na svet, lebo vekom už má zastrety úsudok, ale vôbec to nemusí robiť naschvál.. na čas dovolenky treba zabezpecit nejaku starostlivosť.. so starými ľuďmi to nie je jednoduché, sú ako deti, len bohužiaľ už bez progresu..

@jana_eyre_2 no ano aj taka skupina je ale je aj skupina, ktora bola vzdy otrasna (aj v mladosti) a je aj v starobe..a neni to nic ine iba otrasna povaha, ku ktorej cely zivot nedostavali zrkadlo alebo si to ludia nechali tak si zvykli a takto strpcuju zivot..nie kazdy starec je taky blby, ako sa tvarime, ze je lebo vek 🙂

jana_eyre_2
10. aug 2025
@ravehami

@jana_eyre_2 no ano aj taka skupina je ale je aj skupina, ktora bola vzdy otrasna (aj v mladosti) a je aj v starobe..a neni to nic ine iba otrasna povaha, ku ktorej cely zivot nedostavali zrkadlo alebo si to ludia nechali tak si zvykli a takto strpcuju zivot..nie kazdy starec je taky blby, ako sa tvarime, ze je lebo vek 🙂

@ravehami a ako môžu ženy a ty vedieť do ktorej skupiny patrí tato pani, že môžu takto súdiť a hovoriť ako nimi len manipuluje? Z tých pár príspevkov autorky?

autor
10. aug 2025

@clementisa tak to by bola scéna...😲 On jej to povedal aby išli ešte spolu nakúpiť čo potrebuje a tak...aj to odmietla. No nič, scény nepomohli, my si užívame dovolenku, tu chvíľu vydrží.

ravehami
10. aug 2025
@jana_eyre_2

@ravehami a ako môžu ženy a ty vedieť do ktorej skupiny patrí tato pani, že môžu takto súdiť a hovoriť ako nimi len manipuluje? Z tých pár príspevkov autorky?

@jana_eyre_2 A ja som niekde pisala, do ktorej ta zena patri? Ja som pisala, ze kazdy dochodca nie je ako opisujes

jana_eyre_2
10. aug 2025
@ravehami

@jana_eyre_2 A ja som niekde pisala, do ktorej ta zena patri? Ja som pisala, ze kazdy dochodca nie je ako opisujes

@ravehami a ja ani netvrdím že "každý dôchodca", skús si to prečítať ešte raz..

ravehami
10. aug 2025
@jana_eyre_2

@ravehami a ja ani netvrdím že "každý dôchodca", skús si to prečítať ešte raz..

@jana_eyre_2 mas pravdu 🙂 nejak som to uprimne prehliadla, nejak som si to zliala na vsetkych a neprecitala som to opakovane 🙂.. ale teda musim priznat, ze mne to tu od pani pride skor povahou ako vekom ale som si vedoma, ze mame len jeden pohlad a to je vzdy za tazko vycitat skutocnost

sidicek
10. aug 2025

No takto by som veru žiť nechcela , ty máš koľko rokov?

maciatkolulu
10. aug 2025
@anonym_b1e379

tak zas môj otec v 80tke ešte si veselo chodil na rôzne zájazdy a bežne sa vozil na trati Žilina - Košice. Previesť sa do Bratislavy nič nemožné. Zahraničné zájazdy napr. do čiech véééľmi často. Mal svoju obľúbenú cestovku.
záleží od človeka.
Svokra autorky je už asi dosť nesamostatná a naučená sedieť doma. čo tiež nie je dobré.

@anonym_b1e379 takmja som bola doma s dvomi deťmi,muž chodil do práce,aj keď som bola chorá. Tiež nezvyklé...a ajhľa,tu ženy na koňovi PN na manželku,ktorá je doma,ocr na druhé dieťa,aj keď je manželka na MD,nezvládajú domácnosť s jedným deckom. Takže jedna 80tnicka má trochu právo sa báť. Autorka by mala skôr rozmýšľať,že ako to má vlastné ona zo vzťahmi a vecami(právnymi)s tým spojenými. Upratať by si mala najmä vzťah s 50tnikom

autor
11. aug 2025
@maciatkolulu

@anonym_b1e379 takmja som bola doma s dvomi deťmi,muž chodil do práce,aj keď som bola chorá. Tiež nezvyklé...a ajhľa,tu ženy na koňovi PN na manželku,ktorá je doma,ocr na druhé dieťa,aj keď je manželka na MD,nezvládajú domácnosť s jedným deckom. Takže jedna 80tnicka má trochu právo sa báť. Autorka by mala skôr rozmýšľať,že ako to má vlastné ona zo vzťahmi a vecami(právnymi)s tým spojenými. Upratať by si mala najmä vzťah s 50tnikom

@maciatkolulu vzťah mám upratany, žijeme spolu vyše 10rokov, vydávať sa už druhýkrát určite nechcem. Vyhovuje nám to takto. A ona žila takmer do 80 sama na druhom konci SK, synovia sú tu v BA už od VŠ, ale chodili za ňou často. Je vitálna, má v dome vlastný byt.

autor
11. aug 2025
@ravehami

@jana_eyre_2 mas pravdu 🙂 nejak som to uprimne prehliadla, nejak som si to zliala na vsetkych a neprecitala som to opakovane 🙂.. ale teda musim priznat, ze mne to tu od pani pride skor povahou ako vekom ale som si vedoma, ze mame len jeden pohlad a to je vzdy za tazko vycitat skutocnost

@ravehami je to povahou, odkedy ju poznám je taká a viem že bola aj predtým. Keď žila na druhom konci SK, chodili za ňou často, ale vždy sa tam pohadali

cacianka
11. aug 2025
@anonym_autor

@ravehami je to povahou, odkedy ju poznám je taká a viem že bola aj predtým. Keď žila na druhom konci SK, chodili za ňou často, ale vždy sa tam pohadali

@anonym_autor takže je to povaha, nemaj výčitky, obrň sa. Len skúša a manipuluje
Svokra toto zažila, mala ísť s farnostou do Medžugoria, jej mama omdlievala, odpadávala, za srdce sa chystala ako jej je zle, umierala, farára pýtala nech jej príde dať posledné pomazanie. Pritom culá, sebestačná, po schodoch behala ako srna.
Že ako môže dcéra odísť od nevladnej matky, či ju takto vychovala ?! Večer aj ráno pred odchodom.
Pritom doma muž a dve dospelé deti, aj druhá dcéra mala prísť na návštevu.
Tak svokra nešla. Hodinu po termíne odjazdu už starenka opäť čulo behala hore dole, nakúkala či ju sledujú, či je dcéra doma a potom akokeby nič si po behovala. Aj si sadla k modlitebnej knižke a vyspevovala 5x denne.

autor
11. aug 2025
@cacianka

@anonym_autor takže je to povaha, nemaj výčitky, obrň sa. Len skúša a manipuluje
Svokra toto zažila, mala ísť s farnostou do Medžugoria, jej mama omdlievala, odpadávala, za srdce sa chystala ako jej je zle, umierala, farára pýtala nech jej príde dať posledné pomazanie. Pritom culá, sebestačná, po schodoch behala ako srna.
Že ako môže dcéra odísť od nevladnej matky, či ju takto vychovala ?! Večer aj ráno pred odchodom.
Pritom doma muž a dve dospelé deti, aj druhá dcéra mala prísť na návštevu.
Tak svokra nešla. Hodinu po termíne odjazdu už starenka opäť čulo behala hore dole, nakúkala či ju sledujú, či je dcéra doma a potom akokeby nič si po behovala. Aj si sadla k modlitebnej knižke a vyspevovala 5x denne.

@cacianka no pekne 😲 podobne to aj u nás vyzeralo. Ešte keď sme odchádzali,dala mu krížik na čelo, mne nie, lebo si myslí že to ja ho nahováram (dovolenku vyberal on). Ja som mu ešte hovorila že tak to zrušíme, zaplatím zmenu mien a pôjde moja najstaršia s priateľom. On nato povedal že nemieni teraz sedieť len doma, a riadiť sa tým čo jej vadí , že chce žiť. Teraz jej volavame každý deň, samozrejme všetko v poriadku a my máme naozaj nádhernú dovolenku.

lauricka
11. aug 2025

@anonym_autor opakovala by som jej, že o nič nejde, je to len dovolenka, ani sa nezdá a sme naspäť a inak to treba jedným uchom dnu, druhým von. Nech ten druhý synáčik ju príde pozrieť, skontrolovať alebo sa dohodnite s niekým iným, ale inak by som hento vydieranie nebrala vážne.

evkatk
11. aug 2025

Prečo sa vysťahovala zo svojho bytu? Kto je vlastníkom domu? Je tvoj, partnerov alebo spoločný? V každom prípade by som jej vysvetlila, že dovolenka je pre každého samozrejmosťou a aj v jej mladšom veku vždy bola. Vyčíňanie z jej strany pre dovolenku je z jej strany zákerná schválnosť aby úmyselne robila zle vám obom. A to by som jej priamo tak povedala. Ak sa jej u vás nepáči a nechce tam zostať sama, nech sa vráti do svojho bytu alebo nech si vybaví starobinec, kde spoločnosť mať bude. Treba na ňu tvrdo, lebo to nie je žiadna chudinka podľa správania, ale vypočítavá zákerná žena, ktorá ak to dovolíte, bude vám ešte dlho robiť zákernosti a prípadne spôsobiť aj zdravotné problémy zo stresov, ktoré vám obom spôsobí. Jej zákernosti sa budú stupňovať do absurdnosti.

evkatk
11. aug 2025

Nie je pravda, že v 80 - ke je každá taká. Ja som mala u seba 8 rokov mamu po 82-ke a to kvôli boľavým kolenám. No mysľou bola ako maximálne 50 - ročná. Dalo sa s ňou všetko prejednať dohodnúť, na dovolenky šla so mnou alebo s mojimi deťmi, užívala si dovolenkárčenie najmä pri mori a chalupárčenie cez víkendy. Hlavne nebola sebecká a brala život taký aký je s ohľadom na blízkych. Starý človek z dôvodu vysokého veku ak nemá psychickú nemoc ako demenciu, potom rozmýšľa ako súdny človek a ak je sebcom, potom manipuluje, vydiera, robí scény, aby všetká pozornosť sa venovala iba jemu. A na to treba tvrdo, niet dôvodu nechať sa za dobrotu ničiť.