icon

Ako zvládnuť fyzické násilie vo vzťahu?

27. jan 2025

zazili ste niekedy, ze vas muz udrel/ zbil?pripadne viackrat,

len pre zeny, ktore si tym presli/ prechadzajuci, ine prosim o nevyjadrovanie sa. jhe to chulostiva vec.

zazili ste, ze muz, nedokazal zvladat svoj hnev / agresi vitu pocas hadok, ( bez vplyvu alkoholu a drog a inych latok) na vas zautocil, pripadne sa to opakovalo niekolkokrat pocas rokov? ako ste to akceptovali, alebo nieco s tym urobili?
inak je normalny a v pohode, milujuci muz,ale ked je v hadke a zapale hadky, tak sa nedokaze kontrolovat, inak je normalny a nikdy by mu to ani len nenapadlo? dakujem za spravy pochopitelne prosim o anonym.

felinda
3. feb 2025

Nečítam celé, avšak som riaditeľkou bezpečného ženského domu, špecializujem sa na obete domáceho násilia. Kľudne mi napíšte, spolu situáciu nasmerujeme na tu správnu cestu.

yosi
3. feb 2025

Opýtal by som sa, že ako sa správaš ty, keď ho vieš priviesť do šialenstva, že sa už nedokáže ovládnuť

zzzzza
3. feb 2025

To sa uz nezmení, keď sa v zápale vášne nevie ovládať a nechce sa liečiť u psychológa/psychiatra

enmery
3. feb 2025

@yosi Daj si facku🤦‍♀️

jakubrianka
3. feb 2025

??? Si mu povedala, nie je reakcia na násilie. Pokiaľ si stále s ním si rovnaká násilnička ako on, lebo obhajuješ násilie. Sa tu vysmievaš z týrania žien či o čo ti ide? Pokiaľ nechceš problém riešiť odchodom tak načo tu píšeš? Nehanbíš sa?

jakubrianka
3. feb 2025

@yosi pokiaľ on zistí, že sa nevie ovládať, má sa liečiť a ukončiť vzťah. Zvládanie agresie sa učí v prvých rokoch života, nie v dospelosti.

dankabg
3. feb 2025

No autorka. Ja som mala v 17tich rokoch prvého frajera a naivné som si myslela, že bude aj posledný. Našťastie som potom mala ešte kopu iných chlapov...ale k merítku veci. Išiel z neho strach. Keď mal nervy trieskal do veci, steny, plotov atď. Mňa raz sotil do sklenenej vylohy na zastávke, bola tam kopa ľudí, lebo sa mu nepáčilo, že som nechcela ísť tam kam on a dovolila som si zasmiať sa na tom. Niekoľkokrát sa pri hádke napriahol, že mi jednu uvalí.
Moja mama hneď vedela, že má agresívne sklony, ja som to vidieť nechcela, lebo nízke sebavedomie a bla bla. Našťastie som sa s ním rozišla a on potom vkuse prezvanal a otravoval moje spolužiačky. Neviem či to bola unho len puberta a vyrástol z toho, ale ak nie, tak veľmi ľutujem babu, ktora s ním teraz žije.

yosi
3. feb 2025

@enmery Chápem. Žena je vždy obeť. Ona na neho milo a preto on vybuchne ako sopka až sa nevie ovládnuť od toľkej dobroty

enmery
3. feb 2025

@yosi Ty si naozaj mimo alebo to len hráš?Si potom rovnaký psychoš ako tento. Škoda drať klávesnicu na Teba vysvetľovaním.

dankabg
3. feb 2025

@yosi ale však autorka písala, že napadá kade koho na požiadanie. To normálny človek nerobí. Či každý ho provokuje? Chudák ani z domu by nemal päty vytiahnuť, lebo vzdy sa nájde dakto,kto ho nasere...možno by mohol aj vtáky začať strielat, lebo stebocu, psov mlátiť, aby nestekali a podobne.

jakubrianka
3. feb 2025

@yosi čo má ona s tým že on vybuchne? Veď keď je nepríčetný, je problem on, nie ona (autorka je problém sama pre seba, lebo agresiu pokladá za normu a ak bude mať deti, tak aj pre tie deti bude problém ona). Keď má pocit, že problém je ona, treba sa rozísť 🤷🏼‍♀️, ale to by peišiel o boxovacíe vrece že? Kto udrie raz, bude biť vždy. Čiže podľa tvojej logiky si ona tiež môže povedať, že ju vyprovokoval a poslať na neho jej brata s rovnakým arzenálom? Veď ju vyprovokoval nie? Jaj to už nie je v poriadku, aby dostal agresor to, čo on dáva slabšej žene že? By som toto dala zákonom, aby každý takýtodostal čo dal, ale od chlapa. Každý jeden podobný k..t.

pralinka25
3. feb 2025

toto mi prave teraz vybehlo v reelsoch na FB
skopirujem to sem a dufam ze sa autor neurazi ale myslim si ze je to velmi dobre zhrnute a napisane. dufam ze niekomu pomoze.

Daniel Legát
·
Verejné
Sedela na druhej strane obrazovky. Ruky zaťaté v päsť, oči unavené od plaču.
“Nechápem to... Kedysi som si hovorila: Ak ma podvedie, odídem. Ak ma udrie, odídem. Ak ma využije, odídem. Ale ja som tu stále. Neviem prečo. Neviem, čo je so mnou zle.”
Pohľadom sa vyhýbala tomu môjmu. Hanbila sa.
“Som slabá?” spýtala sa potichu.
Nie, nie si slabá.
Si lapená v neviditeľných reťaziach, ktoré sa okolo teba utiahli skôr, než si si ich vôbec všimla.
TRAUMA BOND.
Spojenie, ktoré sa netvorí cez lásku, ale cez bolesť.
Keď niekoho miluješ, ale zároveň sa ho bojíš. Keď si pripútaná nie ku vzťahu, ale k cyklu – raz si na vrchole, raz na dne.
A toto puto nevzniklo v dospelosti. Toto poznáš už dávno.
“Ale ako? Veď som takýto vzťah nikdy predtým nemala...”
A tak som sa jej spýtal:
“Aký bol tvoj prvý vzťah v živote? Ten s rodičmi?”
A ona stuhla.
Pretože keď láska a bolesť prichádzajú z toho istého zdroja, človek sa naučí, že takto láska vyzerá. Že je normálne o ňu bojovať. Že niekedy musíš trpieť, aby si si ju zaslúžila.
A tak si jej nervový systém zvykol na túto dynamiku. Na výkyvy. Na bolesť medzi krásnymi chvíľami.
A keď ho potom stretla – toho, ktorý jej dal presne ten istý vzorec – niečo v nej sa chytilo. Niečo v nej zašepkalo: Toto poznám. Toto je bezpečné.
Ale nebolo.
A práve preto je trauma bond také silné spojenie. Nie je len o láske. Je o prežití.
Ale dá sa z neho vystúpiť. A prvý krok je pochopiť toto…
“Ako sa z toho dostať?” spýtala sa ma ticho.
Pomaly. Krok po kroku.
👉 Prestať ospravedlňovať bolesť len preto, že po nej príde pekná chvíľa.
👉 Začať vnímať vzťah ako celok, nie len jeho dobré momenty.
👉 Začať si budovať v sebe nový pocit bezpečia, ktorý nie je založený na strachu a neistote.
A hlavne – naučiť sa milovať seba viac, než milujeme nádej, že raz sa ten druhý zmení.
Lebo láska nemusí bolieť. A skutočný vzťah nestojí na tom, že si musíte neustále dokazovať svoju hodnotu. ❤️
Vidím vás, Daniel

liv1
3. feb 2025

@yosi patris medzi tych chorych ludi? Medzi tych nasilnikov, ktori svoje ciny obhajuju spravanim niekoho ineho? Ked ta policajt nastve strelis mu? Ked ta vytaca kolega strelis mu? Nie, všakže. Ale zenu v pohode, lebo je slabsia a ztazka by ti to vratila.. Aj keby ho neviem akymi recami vytacala, on na nu nesmie nikdy ruku zdvihnut. Alebo ako. Ideme sa hlava nehlava mlatit, v skole, v praci, doma? Zeny, muzi? Lebo nas niekto nastval? Zamysli sa. A prekvapim ta. Su taki magori, co im vadi ze sa len zena usmeje ked podla neho v tej chvili nemala. A uz je bitka

grof_monte_christo
3. feb 2025

@yosi Och nie 🙈. Viem, ze si zmlátil milenca svojej ženy, ale nehovor, že aj ženy bijes?

yosi
3. feb 2025

@enmery
@liv1
@grof_monte_christo

Nie vždy musí byť všetko také jednoduché ako si myslíte...
https://www.cas.sk/clanok/3004639/ludmila-nutil...

enmery
3. feb 2025

@yosi Mne je u prdele, či bije niekoho muž ci žena. Je to dno. U muža o to väčšie, pretože z biologického hľadiska majú silnejšiu stavbu tela. A výroky ako ten Tvoj-asi ho provokovala sú úplne cez čiaru.

yosi
3. feb 2025

@grof_monte_christo A čo som ho mal pochváliť? Keď niečo ľutujem tak to, že som to urobil tak lajdácky, že nesedí na vozíku

pralinka25
3. feb 2025

@yosi a co on s tym mal. on ti vernost nesluboval nie? tvoja zena ano. uplne pod uroven a zbytocne.

yosi
3. feb 2025

@pralinka25 Ja som aký som, nie som kandidát na blahorečenie, ale mám svoje zásady. Napríklad by som nikdy nebalamútil hlavu vydatej žene s malými deťmi. Mal som takú ponuku a poslal som ju do riti. A vôbec, čo sa ty staráš do môjho súkromia?

enmery
3. feb 2025

@yosi Ale keby Ťa žena provokovala, tak ju zmlátiš. Super zásady. 😀

yosi
3. feb 2025

@enmery To som napísal kde? Vidím, že si vôbec nepochopila o čom som písal. Ale to od teba ani neočakávam.

liv1
3. feb 2025

@yosi nemysli si, ze psychopati ci nasilnici su len muzi. A vlastne.. co si tym chcel povedat? Aky to ma suvis?

enmery
3. feb 2025

@yosi Napísal, lebo si polemizoval, ako a čo mu autorka povedala-ergo osoravedlňuješ od prírody silnejšie vybaveného muža, že ho nejaká reakcia ženy oprávňuje na bitku. Či príliš nízke IQ to pochopiť?

yosi
3. feb 2025

@liv1 Ty nevieš? Mňa ste tu napríklad obvinili, že som násilník. Pritom ma vôbec nepoznáš a nevieš čo som prežil. Ale ty v tom máš jasno lebo som muž, ergo som som automaticky agresívne hovädo.

yosi
3. feb 2025

@enmery Už si v argumentačnom kŕči keď máš potrebu útočiť na moje IQ. Mimochodom, štatisticky je veľmi nepravdepodobné, že by si mala vyššie IQ ako ja. A to teraz nemyslím ako urážku, ale ako fakt, nakoľko ja som certifikované IQ testy absolvoval.

mimka1402
3. feb 2025

@yosi môjmu ex, ani môjmu otcovi som dôvod nedala. Stačilo ze som mala dobrú náladu a on mal zlu a ja som mala rovnako trpieť ako on! Nepáčilo sa mu oblečenie na mne. Muž má podľa teba právo udrieť ženu? Ja som za to, že keď žena ide na muža s nožom, má právo ju odzbrojit. Ale nikdy nemá byť tolerovane násilie. Či keď ty nepocuvas ženu môže ti dat facku lebo ju rozculis? Násilný typ človeka nepotrebuje dôvod. Má v hlave očividne pokazene veci, možno rovnaké myšlienky ako ty. "Že určite niečo urobila".
Môžeš mať vysoké IQ, ale očividne ak nerozumies tomu celému princípu, tak EQ fakt nemáš vysoké.
Ani za neveru, nemá nik právo fyzicky ublížiť. Silnejší na slabsieho jedinca už vôbec.

liv1
3. feb 2025

@yosi ale kdeze preto ze si muz. Ale pre ten tvoj komentar “cim si ho vyprovokovala”

yosi
3. feb 2025

@mimka1402 Booože, ďalšia... Ja netvrdím, že to tak byť nemôže. Tvrdím, že nie vždy to tak musí byť.

mimka1402
3. feb 2025

@yosi ale chápeš, že to je podvedoma obhajoba, že?
V žiadnom prípade to nie je ok, keď muž udrie ženu aj keby ho provokovala do biela. A toto z tvojich slov nikde nezaznelo, na ostatne ženy si sa osopil, aj na mňa aktuálne. Proste neexistuje taka možnosť. Väčšina nasilnikov používa toto ako obhajobu, veď prípady znasilnenia znejú vždy "musela ho provokovať, správaním, oblečením"... Vždy kto chce nájde "dôvod". Ale to je len patologicke chovanie.

yosi
Autor odpoveď zmazal