Ako zvládnuť, keď svokra varí lepšie ako varím ja?
Neviem ci to tu niekto tiez zaziva ale dnes som mala taky moment ze som sa skoro rozplakala pri umyvani riadu Moja svokra nam cez vikend navarila obed – klasika vyvar pecene masko zemiaky a moj muz s detmi sa pri stole uplne rozplyvali ake je to prave domace ako od babky a ze takto chuti ozajstne jedlo. Ano viem ze vari dobre A aj rada A ze ma skusenosti Ale ked to pocujem dookola a este aj deti zahlasia ze u babky chuti lepsie niekde vo mne sa to zlomi Snazim sa Varim kazdy den Skusam nove recepty aby nebolo stale to iste Ale nikto to tak neoceni ako to svokrickine
mam sa urazit prestat sa snazit alebo to jednoducho nechat?
Netreba z toho robiť tragédiu. Možno naozaj nevaris dobre, myslela si aj nato? Prečo by mal muž klamať, a hovoriť ti to, co chceš počuť . A áno, mamy varia vždy najlepšie. Stačilo by si to len uznať ze je to tak.
Netreba z toho robiť tragédiu. Možno naozaj nevaris dobre, myslela si aj nato? Prečo by mal muž klamať, a hovoriť ti to, co chceš počuť . A áno, mamy varia vždy najlepšie. Stačilo by si to len uznať ze je to tak.
@bielasovicka a možno keď autorka nevie variť, mohol by muž namiesto kecov na jej adresu, či?
akože zamrzí, keď nevedia oceniť mamine jedlo, tak nech nabudúce lepšie navarí muž s deťmi. Prečo by stále mala variť žena a ešte počúvať podjeby na svoje kuchárske umenie?
Ja som si tiež vždy myslela, že moja mama super varí, aj moja mama si o sebe myslela, že je vychýrená kuchárka, až keď naše deti na babkinu sviečkovú povedali, že tato robí lepšiu. Áno, môj muž varí mäsové jedlá lepšie ako ja, aj ako moja mama, aj ako jeho mama. My to máme podelené, on varí mäso, ja ostatné, on zas za pána nevie urobiť nejakú omáčku.
Všetko je o dohode, keď sa mužíkovi a deťúšikom nepáči, nech sa páči nabudúce nech navaria pekne spolu a ty budeš kritizovať.
Ako raz povedal môj syn, síce svokra vie uvariť top čaj (to musím uznať, neviem ako to robí) a výbornú kuraciu polievku, ale mami, ty vieš kopu iných veci, čo ona nie, tak jej tu radosť nechaj 🙂.
Dojal ma vtedy.
Ber to rovnako, si dobra v inom.
akože zamrzí, keď nevedia oceniť mamine jedlo, tak nech nabudúce lepšie navarí muž s deťmi. Prečo by stále mala variť žena a ešte počúvať podjeby na svoje kuchárske umenie?
Ja som si tiež vždy myslela, že moja mama super varí, aj moja mama si o sebe myslela, že je vychýrená kuchárka, až keď naše deti na babkinu sviečkovú povedali, že tato robí lepšiu. Áno, môj muž varí mäsové jedlá lepšie ako ja, aj ako moja mama, aj ako jeho mama. My to máme podelené, on varí mäso, ja ostatné, on zas za pána nevie urobiť nejakú omáčku.
Všetko je o dohode, keď sa mužíkovi a deťúšikom nepáči, nech sa páči nabudúce nech navaria pekne spolu a ty budeš kritizovať.
@0silvia0 to mi nevychádza, veď sviečková je tiež s omáčkou a tá je tam sakra dôležitá 😉
@0silvia0 to mi nevychádza, veď sviečková je tiež s omáčkou a tá je tam sakra dôležitá 😉
@janickacrazy myslela som nemäsové omáčky a prívarky, napríklad špenát, kde ide bešamel a kde ide zápražka. Zápražku a bešamel nezvláda, hoci som mu to 100x ukazovala, on tam má vždy hrudky. Zátrepku ako ide do sviečkovej zvláda. Toľko na vysvetlenie, som netušila, že bude treba špecifikovať.
Môj syn hovorí, že najlepšie varia kuchárky v škole.
Jasne, ze od babky je to najlepšie. Ma o 30 rokov skúseností viac, ako ty.
Je zbytocne sa urazat. Skor sa popytaj svokry, ze sa chces zlepsit. A pytaj si aj spatnu vazbu od svojich, ja tak robim. Podla syna tiez vari najlepsie babka. A nejak ma to netrapi. Lebo vzdy zje v pohode aj moje a aj povie, ked sa ho pytam, ze chutilo.
Kazdopadne sa nad to treba povzniest.
Že uraziť 😂 posielaj ich tam pravidelne alebo choď za ňou či by ti niečo neukázala..teda ak máte dobré vzťahy .
Mne tiež vždy chutilo viac od babiek..ale neznamená to že od maminy nie ❤️
Bolo by cudne, aby zena, ktora je od teba o minimalne 20 rokov starsia varila horsie, ked ze uz ma viac skusenosti. Normalne si popytaj recept. Aj ked je pravda, ze ja som varila lepsie ako moja ex svokra, sice ona zasa vedela viac druhov jedal, ale ked sa nieco naslo co mi od nej chutilo viac, len vynimocne skor kolac, normalne som sa opytala ako to robila.
U nas varima lepsie ja, aj ako moja mama aj ako svokra (tvrdia manzela a svokor, nechvalim sa sama 😁). Dokonca, ked k nam svokor ma prist na navstevu, rozkaze si, co mam navarit, lebo doma take nemavaju 😂 Napadlo mi, myslite, ze preto ma svokra nema rada, je urazena, ze varim lepsie ako ona? 🤔
Zo zaciatku, ked sme zacali s manzelom byvat spolu, ma velmi vytacalo, ze na kazdej navsteve, zacne ochkat, gulat ocami a rozpravat, ze sa koonecneee poriadne najedol... 🤦♀️ ako keby som ho doma nechavala hladovat, ale to uz je davno, uz sa na tom len smejem a posielam ho, ze tam ma chodit castejsie, aj s detmi, aby som ja mala volno 😁
Varit dobre tak aby sa zalizoval on aj jeho deti by mal manžel, predsa len žil roky s vychyrenou kuchárkou - jeho mamou.
Autorka, miesto toho aby si plakala si mala povedat, ze raz budes aj ty pre svoje deti a vnucata najlepsia kucharka. Zatial este stale len trenujes aby si sa nou stala. A manzelovi by som doma oznamila, ze oddnes mu zacina sluzba pri sporaku, nech si zacne zapisovat mamine recepty.
@janickacrazy myslela som nemäsové omáčky a prívarky, napríklad špenát, kde ide bešamel a kde ide zápražka. Zápražku a bešamel nezvláda, hoci som mu to 100x ukazovala, on tam má vždy hrudky. Zátrepku ako ide do sviečkovej zvláda. Toľko na vysvetlenie, som netušila, že bude treba špecifikovať.
@0silvia0 aha, tak to by ma nenapadlo, ďakujem za vysvetlenie 👍
Prečo sa chceš uraziť? Veď nič zlé neurobili... Proste boli len úprimní. Pokiaľ máš dobrý vzťah so svokrou opýtaj sa jej ako urobila to jedlo a čo tam dala. Všímaj si čo im chuti a skúšaj. Môj priateľ tiež vari oveľa lepšie ako ja... A teraz niesom na neho urazená. A to mam kuchársku školu. Ale pozerám ako varí čo tam dava alebo varíme spolu. Iné by bolo keby ťa doma bojkotujú a surovo sa vysmievajú že nevieš nič uvariť....
@arieska a aj tvoj muž hovorieva že to čo uvarí mama že tak chutí ozajstné jedlo?
@biba_18 môj muž hovorí, že moja mama je najlepšia kuchárka na svete 😀 Svoju mamu už nemá. A hovoria to o mojej mame aj jeho kolegovia z Nemecka, ktorý boli u nás pár dní pomáhať pri stavbe domu. Je to už pár rokov a stále keď idú niekde na obed a majú napríklad rezne tak povedia, že nikdy nejedli lepšie rezne ako tie od jeho svokry zo Slovenska :D
@biba_18 môj muž hovorí, že moja mama je najlepšia kuchárka na svete 😀 Svoju mamu už nemá. A hovoria to o mojej mame aj jeho kolegovia z Nemecka, ktorý boli u nás pár dní pomáhať pri stavbe domu. Je to už pár rokov a stále keď idú niekde na obed a majú napríklad rezne tak povedia, že nikdy nejedli lepšie rezne ako tie od jeho svokry zo Slovenska :D
@arieska ale vidíš ten rozdiel že? že nepovie že tvoje rezne nie sú ozajstné jedlo ...
"Prave domace ako od babky" je este v pohode, to je ocenenie babky, "takto chuti ozajstne jedlo" je nieco, co by sa dotklo aj mna, je to zhodenie kucharky. Som zvedava, ako by sa ksichtil chlap, keby mu zena povedala, ze ozajstny dom postavil jej otec.
Myslím, že chlap tú vetu nemyslel tak, že maminu kuchyňu porovnával s Tvojou. Myslím, že tým chcel len povedať, ze si naozaj pochutil. Chlapi niekedy vytresnu ay ženy do to myslíme zvyšok.. Tak si mala zareagovať: A ido mňa vám nechutí? Hneď by začali, že oni to tak vôbec nemysleli a bolo by po vojne. Zbytočne sa trápiš podľa mňa. Ja varím dobre, aj pečiem, ale niektoré jedlá od nami mi chutia jednoducho viac..
A my ženy si domyslime zvyšok, pardon za chybu
Ahoj neviem koľko máš rokov ,pravdepodobne si mladšia. Aj mňa sa toto dotýkalo vo veku cca 30r. Ale nevadil mi ten samotný fakt,že svokra varí lepšie (mala v tom čase o cca 25 rokov v kuchyni náskok, a ma aj teraz) ,ale spôsob akým mi to odprezentoval muž. Pre mňa zraňujúco. Dvihnutým obočím ,poznámkami ( to musíš takto, moja mama to varí takto a tak je to lepšie, To sa takto nevarí...a pod.) A vieš čo? Napr.hubovu polievku na vianoce som sa naučila od nej ,dokonca som ju vylepšila tak,že muž sa jej nevie dojesť a dá si ju aj na raňajky 25.12.vždy. V polievke som sa mu prispôsobila, zemiakový šalát sa robí po mojom (podľa mojej mamy). Nechceš? Choď si na zemiakový šalát k svojej mame. A nedávno mi svokra vraví. Navaríš polievku Ty? Ty ich tak dobre vieš dochutiť....skoro som myslela že zle počujem. Hlavu hore. Chce to prax. Ani naše mamy nevedeli hneď super variť. Chce to čas, kľud a neporovnávat sa. Len cvičiť a cvičiť to umenie. Mne to trvalo 20 rokov ;)) Var niekedy so svokrou ako Ti tu baby radia.
Nieco varis istotne dobre ba aj lepsie istotne aj ty.... chce to roky roky skusenosti a praxe. Ako vo vsetkom.
Ak by som sa mala urazit kvoli vareniu tak by sme asi hladovali 🙈
...byt na Vašom mieste sa obrátim rovno k zdroju, poprosím o pomoc p.svokru,lebo je ľahko možné,ze ak pár jedál uvaríte spolu, zistíte,ze v čom je rozdiel v príprave a veľmi rýchlo sa priblížite chuťou k jedlám p.svokry.Bude splnený hlavný cieľ,rodine bude chutiť.Mam takmer 60,ale nikdy som nemala a nemám problém pýtať sa iných,ze čo ako varia, pečú, zavaraju,lebo aj keď mám niektoré postupy, ktoré by som nikdy nemenila,ale mnohé som zmenila vďaka radám iných kuchariek
...a ešte skôr humorný postreh: môj nebohý manzel sa občas rozplýval nad jedlom u mamy/napr.vyvar mu chutil viac ako moj,lebo u mna sa vývar varil/varí z mäsa, kostí, zeleniny,soli, čierneho korenia,na konci dotiahnuty petržlenovou vňaťou...kym p.svokra nahrádzala cast mäsa a zeleniny pridaním bujónu.Vysvetlila som síce manželovi, že mame malé dieťa/toho času sme mali/a že nebudem používať glutaman,kym je malý, ale manžel ma občas chcel zlostit svojim podpichovanim...ja som ho pokojne poslala na obed k mamke a ešte som poznamenala, že určite druhe jedlo bude karfiol, cuketa, či patizón...a ostalo ticho/ako vysvetlenie,p.svokra v.lete využívala na varenie dary záhradky,co pre mojho mäsožravého manžela bolo nemysliteľné,aby okrem nedele fungoval ako vegetarián
Ahoj, neboj sa aj ty sa budeš stále zdokonaľovať a po rokoch, keď navaríš vnúčatám budú tvoju kuchyňu ospevovať a hovoriť v superlatívoch. Ja si napríklad pamätám kyslú fazuľovú polievku od babky, alebo kysnutý tvarohový koláč. Síce sa považujem za zdatnú kuchárku😉ale týmto jedlám od babky sa nikdy nevyrovnám. A rokmi, každý recept určite dotiahneš do dokonalosti. Na toto sa netreba urážať ani rezignovať. Určite im aj tvoje jedlo chutí, len možno babkine je vzácnejšie, hlavne ak nie je tak často.
Však sa opýtaj svokry ako to robí, že by tvoj manžel chcel také isté doma. Dohodni sa s ňou, že budeš asistovať pri varení. ...ak svokra bude chcieť, lebo nie všetky sú ochotné. Prípad mojej svokry.
ja v tejto situacii vidim dva aspekty, prvy je, ze svokra moze naozaj varit lepsie, ako bolo napisane, ma o 20 - 30 rokov viac kucharskych skusenosti, to by som nebrala osobne. druhy aspekt su poznamky manzela a deti, ak to bolo, ze sa rozplyvali nad babkinym jedlom, tak slo len o nevhodne formulovany kompliment, ktory sa ta dotkol. ak by sa podobne komentare vyskytli pri mojom jedle, ze babka vari lepsie, tak by som rodinke povedala, ze ok, zajtra mozete ist jest k babke a navarila spagety, wifonky, alebo suchy chleba.
Autorka, súcitím s tebou, ťa poznámka vôbec nebola v poriadku, aj keď ju možno muž tak nemyslel. A všetky tie vysoko odolné ženy, ktoré majú patent na psychickú vyrovnanosť a pohodu a ostatní sú pre ne "snehové vločky" a pod, si nevšímaj.
Skúsila by som to na tvojom mieste vysvetliť aj manželovi aj deťom, že toto nie je úplne v poriadku. Kľudne to prirovnať k veciam (ako tu už spomínali iné ženy ) ktoré oni robia so snahou, láskou pre teba, zoberie im to čas a energiu a ty by si miesto nich ocenila len niekoho, kto to urobil ešte o niečo lepšie...
Je úplne normálne že sa ta to dotklo, pri takom PMS si viem zaslziť aj za oveľa menej 😃 ja mám to šťastie, že varím dobre, muž vždy chváli moje jedlo a pri porovnaní povie, že varím lepšie než moja mama, aj než jeho mama. No má toľko taktu a rozumu, aby takéto niečo nezadelil ani pred jednou z nich. Keby niečo také urobil, tak mne samej by to bolo extrémne blbé 🤦🏻♀️
Rok sme bývali u svokrovcov a na striedačku varili. Svokor vždy dosť veľa chválil , keď som navarila ja a tak pomenej, keď varila svokra. Bol tam jednoducho evidentný rozdiel, hoci nikdy nerozprával také blbosti ako tvoj muž. Moja svokra je z tej "vysokoodolnej" generácie a hádaj čo... Napriek tomu že ona naozaj zvládne toho po psychickej aj fyzickej stránke veľa, máme spolu super vzťah a je to milá a prajná osoba, tiež bolo vidno že jej to časom začalo vadiť. Až mi raz svokor povedal, že už mi to jedlo nemôže až tak chváliť 😅 bolo to čiastočne zo srandy, ale bolo jasné, že mu to tiež skrátka povedala.
Ono deťom sa chute aj menia... Napr. mojim raz chutí vývar od svokry, tvrdia, že je najlepší. Za nejaký čas potom od mojej mamy, zasa že ten je najlepší. A potom príde obdobie, že ten môj je najlepší... A tak dookola. Alebo iný príklad, stará mama vari najlepšie to a to, babka zasa vari najlepšie to a to, krstná s krstným varia najlepšie zasa to a to, no a maminka to a to... Majú takto rozdelené konkrétne jedlá...

@petulda333 veľmi rada prekrucas slová, to moc nepatrí do konštruktivnej debaty 😏
@jana_eyre_2 nic neprekrucam. Ja ju nesudim,len pisem nieco ine. Ja sa nad takymi hlupostami nezamyslam,nerevem a mam hned krajsi zivot. To som jej chcela poradit a nie jej prikyvovat,ze je ano je chudatko a rev je opravneny. 🫣