icon

Ako zvládnuť, keď svokra varí lepšie ako varím ja?

19. máj 2025

Neviem ci to tu niekto tiez zaziva ale dnes som mala taky moment ze som sa skoro rozplakala pri umyvani riadu Moja svokra nam cez vikend navarila obed – klasika vyvar pecene masko zemiaky a moj muz s detmi sa pri stole uplne rozplyvali ake je to prave domace ako od babky a ze takto chuti ozajstne jedlo. Ano viem ze vari dobre A aj rada A ze ma skusenosti Ale ked to pocujem dookola a este aj deti zahlasia ze u babky chuti lepsie niekde vo mne sa to zlomi Snazim sa Varim kazdy den Skusam nove recepty aby nebolo stale to iste Ale nikto to tak neoceni ako to svokrickine
mam sa urazit prestat sa snazit alebo to jednoducho nechat?

procrastique
19. máj 2025

Môj muž tiež tvrdí, že jeho mama varí lepšie ako ja ale nemá problém zožrať 5-6l hrniec za dva dni môjho žrádielka :D :D

jana_eyre_2
19. máj 2025
@petulda333

@madeincssr nie,oni urcite nie

@madeincssr
@petulda333 predstavte si že určite áno, ale zato by som to nezlahcovala ale uznala si chybu, to je ten rozdiel..

lindous
19. máj 2025

Ani sa uraziť, ani to nechať tak… normálne mužovi povedať, že ti to nerobí dobre takéto komentáre… že ty si si toho vedomá a ono je to úplne v poriadku, napríklad moja mama nikdy nenavarila tak ako babka, ale to neznamená že to je zlé alebo sa to nedá jesť a aj mamu pochválim, keď sa jej podarí… a toto by som aj jemu povedala, že aj tebe by niekedy padla dobre pochvala alebo nech sa predvedie on, že ako sa teda vari “ozajstné” jedlo 😅

mk1111111111
19. máj 2025

Ale, prosim Ta, svokra vari lepsie, Ty mozno pecies lepsie, sijes lepsie.... ved kazdy ma talent na nieco ine
Ja tiez varim a peciem dobre, ale kamaratka ma v tortach tromfne a teraz co? Mam sa na nu hnevat? Ja ju tiez pochvalim do nebies. A aj vsetci ostatni a na nich sa tiez neurazim, ze moju az tak nevychhvalili.
Bud rada a pochval svokru pri stole pred vsetkymi aj Ty a zaroven jej naznac, ze by Ti mohla helfnut, aby si ju v tom dobehla. Ona Ti vyhovie urcite rada a este si aj u nej splhnes, aj u muza. Ved rozum do toho daj, nie plac do vankusa.

petulda333
19. máj 2025
@jana_eyre_2

@madeincssr
@petulda333 predstavte si že určite áno, ale zato by som to nezlahcovala ale uznala si chybu, to je ten rozdiel..

@jana_eyre_2 jemine. A on co urobil? Vychvalil mame jedlo,urcite to neurobil s cielom ponizit zenu,zrejme chcel potesit mamu a mozno mu to pripomenulo detstvo a vyslo to z neho. Ale ano,podme z neho robit ch.ja teraz. A ona chudinka nech reve 🫣🫣

adrianap83
19. máj 2025

Mňa by sa to teda tiež dotklo. Lebo vychváliť je jedna vec a jesť "ozajstne" jedlo až u svokry je druha.
Ty varíš denne, mukluješ, vymýšľať čo uvariť- toto všetko je ubijajuce.
Skus sa porozprávať s mužom, len vy dvaja. Ze teda aspoň trochu sa Ťa zastať mohol.
A dajte poradu s deťmi, nech si povedia- spolu sa dohodnete, čo sa bude variť. Už máš veľké deti. A zapoj aj ich do varenia. Nech vidia, že to nie je samozrejmosť. 11.ročná už môže kadečo urobiť, na každodennéj báze.
No a svokru nabudúce pochváľ aj Ty. Fakt. Vychutnaj si navarené, vypýtaj ešte pre deti na zajtra na večeru. A Ty kľudne var jedlá, ktoré vieš variť perfektne Ty. Nesúťaž. Ste jeden tím. Ona miluje svoje vnúčatá a to pečené mäso, ktoré vlastne len capne do rúry, im s láskou bude pripravovať. Tak ju nechaj. Čo iné ma robiť? A odkomunikuj to s mužom a s deťmi. A nerucaj sa.
Ma napadlo, že týždeň by si varili sami, keď teda ja nevarim ozajstné jedlo 🤣 to ako v tých nervoch by som im asi povedala 🤣

viestta
19. máj 2025

Nie kazdy ma talent na varenie. Moja mama vari lepsia ako ja, moj brat vari lepsie ako ja a ja varim lepsie ako svokra. Svokra pecie lepsie ako ja a ja peciem lepsie ako mama. Tak to v zivote byva. Nerucam sa, ked niekto povie, ze babka navarila vyborne. Ja viem niektore veci lespie ako ini, ini vedia niektore veci lepsie ako ja.

jana_eyre_2
19. máj 2025
@petulda333

@jana_eyre_2 jemine. A on co urobil? Vychvalil mame jedlo,urcite to neurobil s cielom ponizit zenu,zrejme chcel potesit mamu a mozno mu to pripomenulo detstvo a vyslo to z neho. Ale ano,podme z neho robit ch.ja teraz. A ona chudinka nech reve 🫣🫣

@petulda333 to že chcel potešiť mamu mu nikto nevyčíta, ale oceniť niekedy manželku snad nie je také ťažké, alebo áno? Ako ja nechápem, ty tu vycitas autorke že robí drámu, pritom teba rozčuľuje že ja si myslím niečo iné ako ty.. veď nemôžem si ja myslieť a písať co si myslím že má musis presvedčiť o svojej pravde?

Inak priznávam že kým som bola doma s deťmi ako najväčšiu nevýhodu som videla to, že nikdy nikto nevidel čo doma robím.. keď človek chodí do práce, zväčša dostáva nejaku spätnú väzbu.. či prácu odvádza dobre a tie pozitívne spätné vazby ho posúvaju ďalej, pracuje sa omnoho lepšie keď je chvaleny ako keď si ho nikto nevsima..

doma človek robí, robí a robi a nikto nič, všetci majú pocit že "samosato" jedlo sa objaví, jedlo sa zje, umyje sa riad, naplní sa práčka.. nikto žene nepovie, diky že sa o nás staráš, ďakujem za polievku bola dobrá..

Potom raz za čas príde babka, navarí a všetci nadšení.. no samozrejme že poznámky že až toto je naozajstné jedlo nahnevaju tu, čo denno denne robí a nikto to nevidí.. pýtaš sa že čo urobil muž.. no urobil zrejme to, že ju nevidi ako tu, ktorá sa mu stará o to aby bol najedeny, cisty, aby žil v peknej domácnosti a stará sa o ich deti.. keby to bol manžel ktorý ju vie oceniť, asi by sem nepísala a nebolo by jej ľúto, že potešil len svoju mamu.. pretože je super že potešil svoju mamu, ale zrejme svoju ženu potešil naposledy pred pár rokmi..

A napíše to sem, nedostane nič iné len zhodenie, že je čudná, že je snehová vločka, že robí drámu.. naco je dobré povýšiť sa nad pocity iných?

Jediné čo Radim ja je, aby sa porozprávala s mužom.. aby si on uvedomil, že potrebuje aj ona pocut čo robí dobre.. je to podľa teba zlá rada? Má sa radšej stiahnuť a neprezivat nič, lebo na MK majú ženy pocit že vedia všetko lepšie?

sidicek
19. máj 2025
@mk1111111111

Ale, prosim Ta, svokra vari lepsie, Ty mozno pecies lepsie, sijes lepsie.... ved kazdy ma talent na nieco ine
Ja tiez varim a peciem dobre, ale kamaratka ma v tortach tromfne a teraz co? Mam sa na nu hnevat? Ja ju tiez pochvalim do nebies. A aj vsetci ostatni a na nich sa tiez neurazim, ze moju az tak nevychhvalili.
Bud rada a pochval svokru pri stole pred vsetkymi aj Ty a zaroven jej naznac, ze by Ti mohla helfnut, aby si ju v tom dobehla. Ona Ti vyhovie urcite rada a este si aj u nej splhnes, aj u muza. Ved rozum do toho daj, nie plac do vankusa.

@mk1111111111 a keby tvoj muž a deti povedali na kamaratkinu tortu :"Toto je konečne naozajstná torta" po tom, co im každý sviatok pecies ,tak by si sa tiez spokojne usmievala?

petulda333
19. máj 2025
@jana_eyre_2

@petulda333 to že chcel potešiť mamu mu nikto nevyčíta, ale oceniť niekedy manželku snad nie je také ťažké, alebo áno? Ako ja nechápem, ty tu vycitas autorke že robí drámu, pritom teba rozčuľuje že ja si myslím niečo iné ako ty.. veď nemôžem si ja myslieť a písať co si myslím že má musis presvedčiť o svojej pravde?

Inak priznávam že kým som bola doma s deťmi ako najväčšiu nevýhodu som videla to, že nikdy nikto nevidel čo doma robím.. keď človek chodí do práce, zväčša dostáva nejaku spätnú väzbu.. či prácu odvádza dobre a tie pozitívne spätné vazby ho posúvaju ďalej, pracuje sa omnoho lepšie keď je chvaleny ako keď si ho nikto nevsima..

doma človek robí, robí a robi a nikto nič, všetci majú pocit že "samosato" jedlo sa objaví, jedlo sa zje, umyje sa riad, naplní sa práčka.. nikto žene nepovie, diky že sa o nás staráš, ďakujem za polievku bola dobrá..

Potom raz za čas príde babka, navarí a všetci nadšení.. no samozrejme že poznámky že až toto je naozajstné jedlo nahnevaju tu, čo denno denne robí a nikto to nevidí.. pýtaš sa že čo urobil muž.. no urobil zrejme to, že ju nevidi ako tu, ktorá sa mu stará o to aby bol najedeny, cisty, aby žil v peknej domácnosti a stará sa o ich deti.. keby to bol manžel ktorý ju vie oceniť, asi by sem nepísala a nebolo by jej ľúto, že potešil len svoju mamu.. pretože je super že potešil svoju mamu, ale zrejme svoju ženu potešil naposledy pred pár rokmi..

A napíše to sem, nedostane nič iné len zhodenie, že je čudná, že je snehová vločka, že robí drámu.. naco je dobré povýšiť sa nad pocity iných?

Jediné čo Radim ja je, aby sa porozprávala s mužom.. aby si on uvedomil, že potrebuje aj ona pocut čo robí dobre.. je to podľa teba zlá rada? Má sa radšej stiahnuť a neprezivat nič, lebo na MK majú ženy pocit že vedia všetko lepšie?

@jana_eyre_2 mna to vobec nerozculuje 🫣 a ako vies,ze ju nikdy nepochvali? To,ze sem napisala,neznamena,ze si ju nevazi. Ano,s tou druhou castou suhlasim,ze vacsinou to tak je,ale uprimne su aj nevesty co radi robia dramu. Pochvalil jej svokru a niektore to neznesu proste. Tak to byva dost casto.

jana_eyre_2
19. máj 2025
@petulda333

@jana_eyre_2 mna to vobec nerozculuje 🫣 a ako vies,ze ju nikdy nepochvali? To,ze sem napisala,neznamena,ze si ju nevazi. Ano,s tou druhou castou suhlasim,ze vacsinou to tak je,ale uprimne su aj nevesty co radi robia dramu. Pochvalil jej svokru a niektore to neznesu proste. Tak to byva dost casto.

@petulda333 ak by mala nejakú spätnú väzbu, asi sa sem neozve.. ty si nečítala jej text o Tom že ju nikto neocení? Je to tam celkom jasne napísané..

feuille
19. máj 2025

A ty varis z polotovarov keď u vás to jedlo nie je “domáce”? Mne tiež viac chuti od mami ako to čo navarím ja a nevadí mi to uznať. Mne sa domáce lokše, šúľance, šišky, buchty, torty nechce robiť, varenie si zjednodušujem, nie je to moje hobby, radšej idem von ako stráviť pol dňa v kuchyni 😅

petulda333
19. máj 2025
@jana_eyre_2

@petulda333 ak by mala nejakú spätnú väzbu, asi sa sem neozve.. ty si nečítala jej text o Tom že ju nikto neocení? Je to tam celkom jasne napísané..

@jana_eyre_2 tak vies,to si obcas poviem aj ja,ked mam pred ms,ale realne ma doma pochvalia...cize toto neberiem uplne objektivne

jana_eyre_2
19. máj 2025
@petulda333

@jana_eyre_2 tak vies,to si obcas poviem aj ja,ked mam pred ms,ale realne ma doma pochvalia...cize toto neberiem uplne objektivne

@petulda333 no a keby ťa nikdy nepochvalili, tak by sa ťa nedotklo keby svokru vychvalia do nebies?

Ako som už písala - nie sme tu na to aby sme súdili, ale prečo je dôležité presvedčiť autorku že ona je tá ktorá nemá prežívať, keď nepoznáme jej situáciu?

zuzanapjat
19. máj 2025

Rozdiel v jedle väčšinou spočíva v tom, že staršia generácia varí to jedlo dlho na miernom plameni, čo napr. sa ani mne nechce a to varím dobre. Tiež napr. v rúre dlho pečú na 100st. miesto na 180st. Ale napr. mne vždy viac chutilo čo navarila moja mama a jej zas viac chutilo, čo som navarila ja. S receptami od svokry sa nezaťažuj... aj tak to bude chutiť inak.... skúšala som dodržať presné postupy mojej babky a aj tak to bolo iné... nikdy človek nedosiahne tú istú chuť, ako docielila osoba ktorú chceš napodobniť. Moja teta s babkou (svojou mamou) žila celý život. Vždy varili spolu a keď sa babka pominula, tak teta proste nedokáže docieliť rovnakú chuť. A mužovi a deťom by som povedala, nech sa z toho vychvaľovania nepo*erú lebo budú jesť wifony zvyšok mesiaca :D mne manžel jedlo chváli stále a deti tiež. Takže im ozrejmi postup - "ďakujem mamka" pri servírovaní a "bolo to vynikajúce mamka" po dojedení. Lebo toto by ma skutočne tiež naštvalo....... že im denne servíruješ výsledok svojho času a energie a potom príde vývar od babky a ...

1gramofon
19. máj 2025

Tak nevar každý deň, manžel nech ide ku mame na pravé jedlo a aj deťom nech donesie. Ty zatiaľ oddychuj. A nemôžeš ísť ku svokre nech ťa niečo naučí? Možno si budete blizsie

jumama
19. máj 2025

Kazda rodina ma ine recepty, ine chute. A muza to vzdy bude tahat aj do maminej kuchyne, lebo je na tie chute zvyknuty. Kombinacie od maminy mojho muza, ktore mne moc nesli - leco s ryzou ako prilohou, rajcinova polievka so smotanou, do francuzskych zemiakov tvaroh, my sme doma nerobievali nikdy zapekane cestoviny, ryzovy nakyp a zemlovku - to su muzove naj jedla. Ma rad vsetko rozvarene, ja som milovala al dente cestoviny, alebo aj len tak na chumkavo osmahnute zeleniny ako v azijskej kuchyni... proste take rozvarene blato nemusim🙂 Uz som si zvykla, ze ked je u mamy, laduje do seba vsetko, lebo doma take neuvarim... Ale sem tam idem podla jeho chute, sem tam podla mojej 🙂 VER SI!

letfenixa
19. máj 2025

Partnerova mama rozhodne varí lepšie ako ja, aj bola kucharkou, ale mnou navarene jedlo mi partner pochváli a podakuje.

mk1111111111
19. máj 2025
@sidicek

@mk1111111111 a keby tvoj muž a deti povedali na kamaratkinu tortu :"Toto je konečne naozajstná torta" po tom, co im každý sviatok pecies ,tak by si sa tiez spokojne usmievala?

@sidicek áále, prosím Ťa, zas všetko až tak neprežívaj

rude_baby
19. máj 2025

Autorka, a čo varievas ty, keď rodina bola paf z vývaru a pečeného mäsa? Nie každý ocení hokaido krém a rybu so zeleninkou 🙈

petulda333
19. máj 2025
@jana_eyre_2

@petulda333 no a keby ťa nikdy nepochvalili, tak by sa ťa nedotklo keby svokru vychvalia do nebies?

Ako som už písala - nie sme tu na to aby sme súdili, ale prečo je dôležité presvedčiť autorku že ona je tá ktorá nemá prežívať, keď nepoznáme jej situáciu?

@jana_eyre_2 tak jej prikyvuj nech reve a stazuje si zivot

jana_eyre_2
19. máj 2025
@petulda333

@jana_eyre_2 tak jej prikyvuj nech reve a stazuje si zivot

@petulda333 veľmi rada prekrucas slová, to moc nepatrí do konštruktivnej debaty 😏

pandorra
19. máj 2025

Mozno sa az prilis snazis… Skus nevarit a ihned bude tvoje jedlo najlepsie😉

som_realistka
19. máj 2025

Moje deti ešte teraz vyhlasujú že babkine (mojej mamy) palacinky, rajčinová polievka, kôprová omáčka, kura v cestíčku, ryža, pečené zemiaky a mohla by som písať a písať, sú lepšie ako moje. Maminka nás už opustila, ale spomienky na jej lásku a to s akou láskou varila vnúčatám zostávajú. Kým žila, tak som sa iba smiala, že aspoň nemusím robiť palacinky, kôprovku a podobne, nech chodia k babke.

luccys
19. máj 2025

Tu je vysledok, ked sa zena zodiera pre rodinu, vyvara kazdy den a vsetci to maju aj tak za nic...

mameha7
19. máj 2025

Tvoj muž a deti sú nevďační a netaktní. Ja by som im demonštratívne prestala variť aspoň na dva týždne, nech sa naučia vyjadrovať normálne a nabudúce nech si odpustia blbé komentáre. Ale od svokry by som si do budúcna vypýtala recepty a nejaké know how. Netreba byť až tak ješitný, ale skôr to brať ako príležitosť, naučiť sa niečo nové.

vilma7
19. máj 2025

Áno, vari lepšie lebo vari.omnoho dlhšie ako ty q tak ma.aj viac skúseností.
Ja som rada, že mama a svokra varia lepšie, len škoda ze nie sú bližšie;)
Takže sup ku nej q nauc sa.pri nej variť. Fnukanie doma ti nepomôže alebo?

arieska
19. máj 2025

aj moja mama varí oveľa lepšie ako ja a hlavne ju to baví. Ešte len ráno vstane a už rozmýšľa čo ide uvariť, upiecť a zásobuje celú rodinu. Bývame neďaleko, takže víkendy obedujeme u nich čo mi absolútne vyhovuje. Môžem sa venovať deťom a ich krúžkom, ísť si zabehať alebo si konečne upratať doma keďže na to cez týždeň vôbec nemám čas.

biba_18
19. máj 2025
@arieska

aj moja mama varí oveľa lepšie ako ja a hlavne ju to baví. Ešte len ráno vstane a už rozmýšľa čo ide uvariť, upiecť a zásobuje celú rodinu. Bývame neďaleko, takže víkendy obedujeme u nich čo mi absolútne vyhovuje. Môžem sa venovať deťom a ich krúžkom, ísť si zabehať alebo si konečne upratať doma keďže na to cez týždeň vôbec nemám čas.

@arieska a aj tvoj muž hovorieva že to čo uvarí mama že tak chutí ozajstné jedlo?

janickacrazy
19. máj 2025

Moja svokra nevie našťastie veľmi dobre variť, takže deťom viac chutí doma, ale zase moja mama varí veľmi dobre, takže prostredný syn ju vždy vychvaľuje ako super varí. Mne to ale nevadí, lebo si pamätám, že moja babka tiež výborne varila a vždy sme ju chválili. Proste to nerieš, napríklad mňa varenie vôbec nebaví, takže varím len preto, že musím. A keď to niekomu nechutí, nech si dá chleba, vybavené. Netráp sa tým, určite máš iné kvality.