Ako zvládnuť nervózneho manžela na materskej?
Zienky, mame doma takú zvláštnu situáciu.. Ja som už na konci tehotenstva, boli má cely človek, snažím sa zvladat čo to ešte dá okolo domácnosti a povinnosti ale nejde to už moc.. Do toho mame 2 ročne dievčatko, veľmi zive, divoké.. Mamzel išiel na materskú ale je nervózny ako pes, za všetko hundre.. Síce velkomozne ide spat s malou, aby som sa ja vyspala ale bez problémov mi ju rano pusti do izby (napr o 6:30) a ja musím už robiť všetko okolo (ranne cikanie, prezliekanie atd).. nehovoriac o tom, že rano je najhoršie, kým sa ako tak rozhybem…za všetko je nervózny, že je pes dnu a sú chlpy, že zemiaky sú škaredé a treba ich vykrajavat, no proste všetko.. minule mi zadrel, že on je unavený a ide si cez deň pospať, že ja mám mat na starosti dcéru aj obed uvariť 🙈 ako poslala som ho kade tade, tak nervozita zase tu.. No čo mi najviac vadí, že dcéru nonstop len pred tv dáva, lebo má od nej pokoj samozrejme… Nemám proti telke nič, ale na pár minút denne, nie tam odparkovať dieťa a cau, ja si na instagrame kukam videá 🤦🏻♀️ a čo má maximálne zlosti, že začal malú bit.. nechce spat, sup po riti, nechce sedieť, sup po riti, minule som pozerala cez kameru ako ju uspáva a robila mu zle, tak sa ohnal a buchol ju niekde po rukách :/ Samozrejme sa voči tomu hneď ohradim, tak potom sa urazí a o malú sa prestane starať.. :/ Od kedy je doma, mala je zlostnik, predtým to bolo tulive dievčatko, čo stále sa len mojkat chcelo a teraz aj nás už bije (sak jasne, veď to doma vidí)… A to sa ešte obávam ako to bude, keď príde druhé a celkovo bude nervóznejšia nálada… Čo mám muzovi povedať? Články a knihy o výchove total ignorancia :/
Nechcem, aby to vyznelo, že rypem, ale pri nadštandardnom príjme manžela by pár mesiacov na otcovskej nemalo urobiť žiadny škrt vo financiách, to možno tak pár rokoch.
Bože ženy, ja neviem. Fakt. Ja nemám úžasného muža, čo sa týka toho okolo, ale nebol ani minútu doma ani mamu tu nemám ani svokru, tiež som bola pri druhej ako slon, všetko má bolelo už od 6 mesiaca. Tento stav je skoro pri 90 percent normálny, že chlapi to žiaľ tak nedávajú, ako by sme chceli. Skôr sa s tým zmier, ako byť nahnevaná. Vieš ako mne sa dalo koľkokrát spať poobede a malá mi proste nedala spať. Taktiež som si nikdy neľahla s ňou, lebo som si ako tak vtedy dokázala porobiť a to som musela byť ako miška, lebo hneď bola hore.
Nuž, ja som presne preto ani nebola ochotná počuť o akejsi rodičovskej/materskej pre muža, lebo som vedela, že by to dopadlo tak nejak podobne. Aj keď tiež skúšal a spekuloval. Oni sa o to dieťa reálne starať nechcú, ale chcú si oddýchnuť. Ja som išla do práce, malý do jasiel. Aby som ja makala od rána do večera a potom ešte pri príchode domov riešila dieťa a rozbitú domácnosť, lebo ocko by mi v Tom momente odovzdával syna, alebo by bol minimálne nervózny, ako tvoj, no Proste ani cez moju mŕtvolu.
Tvoj muz ma skreslene predstavy o MD, ak to nenastavis teraz, mesiac po porode sa zbla,nis Ty a skoncis v bemocnici, alebo ho zabijes (trisku nadsazky). Ak sa takto sorava, posli ho spat do roboty a pri jeho nadstandardnom prijme si radsej najdi na par hodin tyzdenne vypomoc. Co ja vidim v okoli tak 2 mozno 3 muzi z 10 na MD funguju ako tak, zvysok ocakava, ze max bude chodit s dietatom na ihrisko a po obede,ktory nachystala zena si idu s malym pospat.
@som_realistka asi si to teraz vystihla, toto je asi predstava mužov o materskej dovolenke, ísť sa trocha prejsť a poobedný spánok, ostatné sa urobí samo.
@sono2 vieš čo, ja chápem čo píšeš, ja som mala dokonca muža na týždňovkách a na dve deti som bola cez týždeň sama. My sme boli generácia, že žena musela všetko zvládnuť sama a bolo to normálne a žena na seba nemyslela. Ale mne sa práveže veľmi páči, že dnešné ženy to majú inak, že neberú na seba 100 percentné bremeno rodičovstva, ale chcú sa so všetkým rozdeliť s ploditeľmi. Prečo by si chlap nemohol užiť otcovstvo aj s celodennými povinnosťami? Podľa mňa to mužov môže len obohatiť a ženy odbremeniť. Ono to možno pôsobí na nás, čo sme nemali kde fňukať, možno upišťane, a rozmaznane, ale ja som rada, že sa tieto hranice posúvajú.
@vikimed no ja to myslím tak, že finančne sa to neoplati, lebo max materská je +- 2100€, takze každému, kto zarobí v čistom viac sa z finančného hľadiska na materskú neoplati, lebo teda “zarába” menej… takze sa buď uskromnime alebo doplníme “chýbajúce” z ušetrených peňazí 🤷🏽♀️
@0silvia0 ďakujem za takýto názor… ja by som bola OK, ak by na materskú nechcel, tak nejako by som to dala aj s dvoma, keď musíš, musíš 😀 ale na druhej strane, muž je s malou malo, lebo celé dni v práci, príde večer, niekedy ju už ani nestihne, ak mala nespí cez deň a odkvecne skôr.. a o čom je take rodičovstvo? ten čas, kým sú deti malé nik nevráti a ani neviem ako a už budú do škôlky chodiť.. takze v tomto smere som rada, že sa tak rozhodol, len ešte mu vysvetlit, že to nie je dovolenka ako sa to nazýva 😀 ja som si myslela tiež pred prvým tehu, že v roku dám malú do jaslí a vratim sa do prace… no, mala si má získala na 100% a pokial by som nemusela do prace kvôli financiám, tak by som asi nešla.. snáď sa uvedomi časom, že snaha o dokonalosť na materskej je oxymoron 🤣
Píšeš, že je s ňou málo, takže preto. Ale svojím správaním, nervozitou, dokonca bitkou jej akurát privodi traumu. Toto dovolíš a utesujes sa, že je s ňou a venuje sa jej? Toto nie je venovanie a staranie sa o dieťa, to vieš sj sama. Máme v rodine mladých otcov, vidím, ako to tobia a čo robia. Jeden na HO, žena s dvoma ci s jedným dieťaťom, on im ešte aj navarí poobede, aby mali na druhý deň, keď pracuje. Deťom sa naplno venuje, to isté aj ďalší, už ci navari, je s deťmi, kd pride z prace, ide s nimi vonku. Nie kazdy muž to dokaze, áno, ale potom s takým by som dieťa nenechala a utesovala sa, že veď je s ním. To, čo robí tvoj muž, je zalostne malo a skôr to škodí, dieťaťu aj rodine.
@lukbe presne tak, toto ma význam pre chlapov, ktorí ozaj pomáhajú s dieťaťom a nie sú dieťaťom číslo 2 alebo 3 pre ženu, ktorá aj tak musí všetko robiť sama, lebo muž nevie variť, nevie dieťa obliecť, ale bude si vymýšľať, čo má žena uvariť, aby to chutilo hlavne jemu. Poznám mužov, čo boli na materskej a väčšinou to vyzeralo tak, že žena sa starala o deti a domácnosť a chlap občas zobral dieťa von na ihrisko a inak si robil svoje, jeden, čo poznám dokončoval dom a záhradu, iní si behali za kamošmi a veľmi sa teda nepretrhli
Tvoj muž zrejme potrebuje konkrétny manuál na materskú dovolenku. Zrejme mu musíš napísať programy na celé dni, malú musí zobrať vonku, unaviť ju, že keď príde domov, bude hladná, vyjašena, zje všetko, čo jej ocino nachysta a uloží ju spať. Potom môže nahádzať do práčky a polietat s mopom. Odbehnúť na nákup a nachystať aktivitu pre malú, kľudne aj rozprávku v telke a predvečernu prechádzku vonku. Ako to chce zvládať, keď ty budeš v pôrodnici?
@0silvia0 ale kľudne. Len treba aj takéto muža. To ale musí byť v ňom. Môj by tiež povedal, že veď pomôžem, budem doma oddýchnem si. Ale v konečnom dôsledku by som mala ďalšie dieťa doma. A nič s tým ale neurobíš. Myslíš, keď jej tu dajú dievčatá tipy, tak sa zrazu bude chlap meniť?
Nebude. Lebo to nemá v sebe. U nás by to bolo nula bodov, ale na dovolenkách, kútiky boli, už nie, vonku, doma hra, je na ňom. To vie, to ho baví. Ide. Ale vyložene ma odbremeniť, že by bol na materskej a ešte paralelne to nie. Čiže ja na toto apelujem, že nech sa pozbiera, až tak toho nemá na krku. Mne by osobne muž denne doma zavadzal. Myslím štýl moj muž. Lebo by bolo bez tak všetko na mne. Môj ma zase iné kvality. Zarába, ja som na krátkom a všetko okolo doma.
Či to je dobre neviem, možno. Tak to ale je a nebudem sa preto sťažovať. Viem, koho som si bral a s kým mam deti.
Počkaj, kto je v práci? Veď si písala, že ste obidvaja doma?
@janickacrazy ja poznám jedného, ktorý aj robil a teda žena nula a bola na materskej. Akurát sa tento rok rozviedli a ona si našla iného. To je ale iný extrem. On je ale presne tento typ, ktorý by mohol ist na matersku a všetko by bolo od a po z tip top.
@lonely66 a prečo by nevyužili to na čo majú nárok od štátu.
To ze polovica ľudí nemá ani šajnu a absolútne sa na rodičovstvo nepripravili okrem nákupu veci pre dieťa je ich vec.
Tí ešte inteligentnejši si pred plánovaním tehotenstva nájdu polovičný úväzok aby dostali maximálnu materskú.
Manžel. Nezrely, sebecký, bezcitný, bezemocny, neempaticky, zaseknutý vo vývoji na úrovni 3 r dieťaťa sa má postarať o 2 r dieta? S týmto jeho mentálnym nastavením neurobíš nič. To by chcelo dlhodobu terapiu ktorú by musel chcieť on lenže on sa ako problém neciti. K dieťaťu vzťah nema skôr ho berie ako prekážku svojej pohody. Tyra ho fyzicky aj psychicky. Keď je s ním zanedbáva ho aj zdravotne. Nevhodná strava. Obliekanie. Bitky. Krik. Mala už sa zmenila je zlá nervózna lebo trpí a nevie to inak ventilovať. Mne to ako profil otca roka nevyzerá. Bála by som sa mu zveriť deti a novorodenca už vôbec. On si asi myslel že si doma valas šunky chodite po výletoch a chce aj on. S bábätkom v dome netuším čo takto nezrely chlap urobí. Teba berie ako svoju mamicku. Navar uprac postaraj sa. Asi mu treba vysvetliť že to čo zažil doteraz tak vyzerá ta jeho vysnívaná dovolenka v praxi a bude horšie. Takže buď pôjde zarábať a nebude doma zavavadzat alebo bude doma makať. Ale obávam sa že toto máš len ďalšie dieťa na krku okolo partnera to ani neutekalo. Desí ma čo robí malej. V podstate ju učí že chlap je ten čo na ňu kričí bije ju a láska vyzerá takto. Ale keď si s tým v pohode. Mne to príde ako nočná mora.
Nech ide normalne do roboty a ty sa staraj o deti
Preboha tvoj muž je riadne otrasný pako. Ako mozes mať s takým dementor druhé dieťa? To fakt nevie ako sa ma správať k svojmu dietatu? Že pri uspavani ju zbil? Idiot.
Ale mi príde vtipne, ako to ty napíšeš že ,,chceme si užiť rodinnú pohodu”. No ak takto vyzerá rodinná pohoda tak dakujem pekne.
@lonely66 ty si sama? Bez partnera? To čo je za zmýšľanie, že odobrať rodičák, či materskú ak aspoň jeden z rodičov pracuje??? Veď pribudne ďalší člen, ďalšie výdavky navyše a o jeden príjem menej 🤦🏻♀️🤦🏻♀️🤦🏻♀️ ale pracujúci dôchodcovia ti zrejme nevadia, však? Že berú dôchodok, občas aj dva (vdovský vdovecký) a v pohode zaberajú pracovné miesto mladším, ešte aj s daňovými úľavami!
To by chcelo riadny rozhovor, aby ste si ujasnili veľa vecí, očakávania a pod. Len či je aj zrelý na takýto rozhovor, veľa mužov je mentálne nedospelých a s deťmi sa porovnávajú, nie ich vychovávajú.
Keby mi manzel vyborne zarabal a zaroven sa takto spraval,poslala by som ho naspat urychlene do prace.Ja som isla rodit a vedela som,ze muz sa na 200 % postara.Fyzicke tresty som nikdy nekvitovala,naco ???? Dieta kludne,rodic kludny.Normalne by som na tvojom mieste sa bala ist do porodnice,ze to s tym flasknutim prezenie.Moj nazor.Nemam z toho jeho spravania dobry pocit.A to este nie je dalsie na svete.Potom pride co????
No tvoj chlap zazil asi riadny sok, pises, ze je len 5 dni doma, predtym ju niekedy ani cely den nevidel. Tak ako z jednej strany ho chapem, nabehnut uz na 2rocny rozbehnuty vlak moze byt o drzku…ALE kua je dospely chlap, normalne mu vysvetli, ze vasa dcera nie je pes, aby sa k nej takto spraval, on sa este drzi, ked ty tam si? Wtf…to znie hrozne, rychlo to s nim pories, ty kks, ja by som sa normalne bala odist rodit…
A zeny co nakladate autorke…ste normalne???
Autorka ze je leniva??😂😂 co ja sa tu este docitam…
@hederamonstera Opravujem. Precitani vacsej casti diskusie si myslim, ze su lenivi obaja
Je to take, že rodičom sa nikto z nás nenarodil. Učíme sa to až keď mame prvé dieťa. To plati i pre tvojho muža, i pre neho je rola otca nová. Zrejme nevie, čo ma robiť, ak niečo nejde podľa jeho plánu.
Čo máš robiť? V prvom rade pochopenie od teba, že sa mu to nie celkom darí, ako by chcel. A inak mu trochu poradiť ako na to, aký máš ty postup, nejaké tipy, čo robíš, keď už stracas trpezlivosť, čo zaberá u dcérky… A potom ísť príkladom. Ak by to bolo veľmi zle. Treba si dohodnúť nejaké heslo/znamenie/ver, a vtedy sa on radšej vzdiali a situáciu prevezmes ty (snáď by si ešte nejako dala; prip.keď už bude malinké si deti vymeníte).

On je nie že tvrdohlavec. On je jedno nezrelé decko, ktoré nemalo mat deti, ak sa takto správa. A stále píšeš, keď bude druhé, tak on toto, ja toto, no nie, bude ešte horšie.