icon

Ako zvládnuť odlúčenie rodiny a konflikty so švagrinou?

15. feb 2025

Čaute, píšem už sem, lebo som zúfalá. Manžel pracuje v Belgicku, boli sme tam za čas celá rodina, ale ja som sa vrátila, keďže otec má vážne zdravotné problémy a nemá sa kto o neho postarať, žije už sám.
Máme dieťa, ktoré chodí do ZŠ tam, je prvák. Švagriná vyšla pomôcť s malým, ale keďže sa vkuse háda s druhom, mňa to už ubíja a bránia mu, aby bol aj s naším dieťaťom /krstný otec/.
Chcú od seba, švagriná by však rada zostala s nami. Ja netuším dokedy budem v SR. Je mi to také, zhodneme sa, ale zase nechcem sa miešať a vkuse ma manžel trápi s tým, povedz si názor. Keď si ho poviem, budem za zlú, keďže dávam za pravdu švagrininmu manželovi.
Ako to celé riešiť? Ubíja ma byť v SR a oni vonku.

ku_uk
15. feb 2025

Radšej napis text v belgickom jazyku a my si to preložíme v Google translator 😃😃😃 ja tiež nechápem textu

jaskolka
15. feb 2025

Ale stále nechápem,čo vlastne riešiš už teraz? Si tu,pomáhas otcovi a potom keď sa vrátis, normálne jej povedz,že nech si zariadi život sama,prečo by mala ostávať u vás? Snáď je dospelá žena, ktorá je schopná sa o seba postarať.

jaond19
15. feb 2025

Ake ma otec prognozy? Kolko casu mu zhruba davaju? Neda sa to riesit aj hospicom? Neviem si predstavit byt tak dlho bez dietata, ved prvak je este stale velmi male dieta.... Svagrine treba razne vysvetlit, ze ona sa s chlapom síce rozijst moze, ale ty nie si povinna so svagrom/krstnym vztah ukoncovat a ani to nemienis robit. A pokial sa na to urazí, jej problém, nie tvoja vina.

prasiatko30
15. feb 2025

Dieta by som si doviezla na sk aby stravilo cas so starym itcom a doucilo sa slovencinu. Na tu dobu by som dieta prihlasila na TP a supla do sk skoly - ma 7 r akademicke vysledky su fakt to druhorade. V skole nabehne na slovencinu za par mesiacov. Svagrina by sa vratila do reality, lebo jej sa zapacilo - povinnosti len v domacnosti - ani to nie jej, nemusi do roboty a o vsetko postarane. Ked sa vrati na sk bude nutena doriesit svoje vztahy a svoj zivot a potom ak sa chce vratit do bg nech si najde robotu a osamostatni sa.

ina2405
15. feb 2025

Však syn aj švagriná nech idú na Slovensko. Ona ti môže pomáhať tu. A jej za to platíte, alebo len tak je nezamestnaná? Keď sa naučia ukrajinské deti po slovensky, alebo rómske, zvládne to aj tvoj syn, jazyk nie je dôvod, aby bol od teba.

autor
15. feb 2025

@jaond19 maximálne 3 mesiace

autor
15. feb 2025

@ina2405 neplatíme, nie je nezamestnaná, na invalidnom dôchodku je.

letfenixa
15. feb 2025

@autorka máš tu viacero návrhov, ako môžeš situáciu riešiť.

ina2405
15. feb 2025

No a nebolo by to fajn riešenie?

sandral
15. feb 2025

Možno budem za blbú, ale ja by som dieťa do SR ku vážne chorému starému otcovi neťahala. Jednak, ten chorý človek zrejme potrebuje svoj kľud, to dieťa nebude vo svojom prirodzenom prostredí - doma. Vymešká zo ZŠ, v SR nerozumie jazyku a na tých pár mesiacov by som do sem do ZŠ nedávala.
Je malý to je fakt, ale vedia sa prestriedať s otcom dieťaťa a existujú videohovory.
Ja by som sa skôr striedala v SR s manželom, alebo by som si našla niekoho na opatrovanie, aspoň trebárs na každý druhý víjend.
Kvôli 4-5 mesiacom by som dieťaťu nenabúrala život.
A čo sa týka švagrinej, je o.k., že pomôže, ale by som si sadla s ňou a prebrala určité veci.

eeffka
15. feb 2025

@ina2405 skus si pospajat informacie, ja muz,svagrina zakazy,stahovackyk rodine, invalidne dochodky, zisli rozisli, nevie slovensky... my takych volame "belgicania".

ina2405
15. feb 2025

@eeffka chápem

liz_lemon
15. feb 2025

@ku_uk vies, ze belgicky jazyk neexistuje? hovori sa tam bud holandsky alebo francuzsky, prip. nemecky

bystrianskak
15. feb 2025

@eeffka no, neviem. Ale, ak myslíš na menšinu, nemusi byť zákonite z nej.
Moja svokra iba chodila 4 roky pomáhať švagrinej do zahraničia a veru, po čase mala problémy so slovenčinou.
Skôr sa jej už ťažšie vyjadruje, keďže sa doma nerozprávajú po slovensky.

@sandral úplne súhlasím. Tiež by som si dieťa kvôli 3 mesiacom nevytrhla zo svojho domova. Ono je už doma v Belgicku.

vilma7
15. feb 2025

Ja si nemyslím ze tvoja švagriná ma pravo rozhodovať, kto ku vám môže alebo nemôže. Ty sa na diaľku do nich nestaraj, nie si prítomná, nech si to rieši manžel so sestrou.
Doopatruješ otca a pôjdeš nazad. Vybavené.

zuzana111984
15. feb 2025

Ty nepracuješ, keď si len tak odišla na SK? A nemohla by švagriná pomôcť s tvojím otcom a ty by si išla za synom a za otcom prídeš trebárs raz za mesiac, kludne aj na týždeň (ak ti to práca dovolí).

lapersefona
15. feb 2025

@liz_lemon to je inac casty problem . Hoci rodicia rozpravaju s deťmi po slovensky dieta odpoveda v jazyku ktrajiny v ktorej ziju

autor
15. feb 2025

@zuzana111984 pracujem, ale vedela som si to doriešiť, aby som pracovala z domu.
Švagriná nie, je po operácii chrbtice a otec je už viac-menej bezvládny.

autor
15. feb 2025

@lapersefona ani naše nemá ochotu rozprávať po slovensky.

betulinka1
15. feb 2025

Akoze ona chce ostat u vas byvat na stalo? Ze sa nechce uz nikdy vratit na SK?

lija22
15. feb 2025

Ahoj, ja by som isla na to postupne. Otec ti odchadza venuj sa mu ako vies a ako sa da. Par mesiacov zrejme. Je to to posledne, co pre neho spravis. Nechaj teraz sestru svagrinu nech bacuju v belgicku ako vedia a tam budes riesit neskor. V priebehu troch mesiacov urcite neraz pojdes za rodinou, ved letenky su lacne a je to pomerne blizko, takze np

ahhola
15. feb 2025

@sandral a takto sa vychovavaju tie slavne😅snehove vlocky❄️❄️❄️moja babuska ked lezala na onkologii, nikto sa nas nepytal, ci tam chceme, ci to zvladneeme, v nedelu si islo za nou vlakom a pobrali sa vsetky decka v rodine. Preco by 7r nemohol uzit posledny cas s dedkom? Co ked ho to viac obohati, ako traumatizuje a aj ked, mozno raz bude matke viac vycitat, ze nepoznal deda, ako to, ze videl, ako ho prebalovali. Ked dedko vladze rozpravat, mohol by malemu porozpravat, co bolo, ako bolo, z akej rodiny bol a potesil by sa nad hrobom z maleho vnucika, ktory sa javi uplne vykoreneny z rodnej hrudy. Viem, ze nerozumie, vsak si to nahra a ked bude chciet, porozumie. Tiez pred par rokmi nechcela pribuzna tahat decka na jisku a jej dcera ma dnes zalusk z gympla na studium mediciny, ale nakuknut vtedy na jisku, ani za svet a ako by sa dedo potesil, keby dovolila💤

sisaka
16. feb 2025

@ahhola
Chlapec asi rozumie, ale nerozpráva, preto vy slovenskú školu nedal a na pár mesiacov to ani nemá význam, zvlášť keď jeho mama má iné starosti a posledná na čo má čas je riešiť integráciu jej dieťaťa do školy a problémy s jazykovou bariérou.

Tu sa niektoré idú zblázniť, keď dieťa vyberú rodičia zo školy na týždeň, ale vybrať ho na pár mesiacov - pohoda, však nech si potom chúďa dobieha ako chce a to, že škola nie je holubník a možno by to ani neschválili je druhá vec. ( viď Nemecko, kde deti mimo prázdnin nemôžu ani odletieť s rodinou na dovolenku )
Už vidím, ako také malé dieťy vyberieš zo školy a na 3 mesiace ho dáš len tak niekde, kde nebude schopné sa ani porozprávať s deťmi, ani komunikovať s učiteľkou - však pohoda, keď si začne zvykať vrátiš ho do pôvodnej školy.

sisaka
16. feb 2025

@liz_lemon nemusia sa baviť v inom jazyku, dieťa sa rozhodne hovoriť jazykom krajiny, v ktorej žije. Úplne bežné - to len na MK sú deti, ktoré od 3 rokov hovoria doma 3 jazykmi, v škole sa učia 4. a na ulici rozprávajú 5. Realita je úplne iná.

lujza123
16. feb 2025

Ach mas to veru tazke. Starať sa o umierajúceho rodiča ďaleko od rodiny to musí byt extrémne narocne
Dá sa ti vôbec vrátiť sa do Belgicka aspoň na otočku na víkend vidieť rodinu? Ze by sa o otca chvilu starala opatrovateľka.

Co sa týka švagriny a jej druha, nerieš, nedrž nikomu stranu ak si bola kamoska s obidvoma tak kľudne ostan nestranná. Rozisli sa oni ako pár, ale spoloční kamaráti predsa niesu majetok ze ja si vezmem tohoto, ty tohoto… Môžu ostať spoloční aj po rozchode
Ved vas môže aj on prísť navstivit ked tam švagriná nebude.
Môj ex a sestrin muž sú kamaráti, už sme rozideni 14 rokov a stále sa všetci navštevujeme a bavíme, budto k ním ide ex alebo ja

lujza123
16. feb 2025

Ženy a keby je situácia opačná, že by žili na slovensku ako rodina, muž belgičan by šiel na 3-4 mesiace opatrovať otca do Belgicka tiez by ste radili aby chlapca zobral so sebou?
Ved ho tam dá do skoly jazyk sa naučí a hlavne ze bude s ockom a umierajúcim dedom .. aj ked v úplne cudzej krajine, cudzom byte, bez svojich kamaratov a s otcom ktorý je zrovna psychicky vyčerpaný a bohužiaľ nemôže od deda odísť ani na výlet cez víkend

Akoze dieťaťu je bez rodiča smutno, to je jasne, ale je predsa doma s druhým rodičom a existuju aj video hovory.

ahhola
16. feb 2025

@sisaka a co sa stane, ked do juna nebude chodit do zs v B., bude ho ucit mama, zopakne si od septembra 1.triedu,bude do juna v sk skole? Co ked ho tam uz nejaky ahmedko sikanuje? Nasa rodacka vydata v AT ked sem prisla cez ich skolske orazdniny, vzdy si vybavila jej 2 deti u nas do skolky, nech tam boli dokopy uhrnom mesiac, ale nezabudnu na to a obohatenie na oboch stranach... (dobre vychadzala zo starostom😂, mozno preto jej to bolo umoznene) tie decka by tam chodili, keby si nenarazila rakusana. Chalan z Parchovian chodil zo 100% dochadzkou a nasiel v skole len smrt. Keby ho zobral tatko do Nemecka, kde robil, mohol tu tak pekny, inteligentny chalan byt, no stetky na neho kricali skoc... Tolko na margo skoly ako holubnika, niekedy ti holubnik zachrani zivit...( spoluziak, co kamosa zapichil stetcom, zomrel v TN) Aj jeden 14.rocny z Villachu zajtra do lavice nezasadne🌿

ahhola
16. feb 2025
ukulela
16. feb 2025

Autorka, máš to ťažké. Okrem starostlivosti o umierajúceho otca aj práca na homeoffice a odlúčenie od dieťaťa. Švagrinú teraz neries, resp. jej daj jasne najavo že s ňou pocitas len na určitý čas. Že jej dakujes, no nie je to na stalo. A tak sa dohodni aj s manželom. Popozerať lacné letenky, aby ste sa so synom videli aj osobne, nie len cez video hovory, nemajú nejaké prázdniny?

sisaka
16. feb 2025

@ahhola nikde nepíše, že jej dieťa je v škole šikanované 🤦‍♀️. Škôlka je určite obohacujúca a bez problémov , ale dieťa presúvať len tak hore dole uprostred školského roku z jedného školského systému do iného, do úplne cudzieho prostredia a jazyka vôbec nie je sranda. Ja by som to dieťaťu neurobila a to moje dieťa zažilo len jednorazový prechod - zo slovenskej škôlky rovno do zahraničnej školy a bez jazyka. Jeden deň sa hrala ešte v škôlke a o týždeň sedela v škole na opačnom konci sveta. Ale s asistentkou a odbornou pomocou. Fakt si to predstavuješ ako nič, treba aj na to dieťa myslieť …