icon

Ako zvládnuť odsťahovanie 18-ročnej dcéry?

24. okt 2024

Už istí čas u nás s dcérou nešlo ani po zlom ani po dobrom, dovršilo sa to tým že sa cez víkend odsťahovala k priateľovi.
Aby so začala niekde, roky sme (už iba boli)len traja deti a ja. S mužom sme obaja chceli druhé dieťa, ale keď sa zistilo, že s ním niečo nie je v poriadku, odišiel. Tie diagnózy a komplikácií sa postupne nabalovali. Tak som zostala sama S 2 ročním a školáčkou, vrátila sa do práce na čiastočný úväzok. Otec má síce súdom určení styk 2x do mesiaca na víkend ale prakticky te to iba raz mesačne na pár hodín.
Dcéra mi stále pomáhala, veľa sa venovala bratovi. Teraz sa cítim ako stratená, je to na mňa veľa aj synovi veľmi chýba sestra. Celé sa to začalo zhoršovať na jar,keď si dcéra našla priateľa, najprv tam bola iba jeden víkend v mesiaci, potom dva, cez prázdniny dovolenka v Ríme, ďalšia pri mori atď. Nezávidím jej, len na popri tej veľkej láske sa vykašlala na povinnosti. Exmanžel má pochodení svet krížom krážom ale dcéru nikdy nebral k moru, neboli sme nikde ani keď bola malá, ja si pobyt niekde v hoteli s postihnutým dieťaťom neviem predstaviť. Aj byte bol stále problém, susedia nevedeli pochopiť, v dome je to lepšie.
Priateľ mojej dcéry má 30, pracuje v tej škole kde dcéra študuje ako nepedagogický zamestnanec. Nepáči sa mi ani ten vekový rozdiel, bojím sa že sa dcéra vykašle na štúdium, ale stále som držala jazyk za zubami. Neviem ako ďalej

minenkak
24. okt 2024

@janettdamian áno za vzájomnú pomoc a rešpektovanie,ale v tomto prípade už toho málo asi to dieťa dosť a čakať, že mi ostane dieťa doma aby pomáhalo s druhým chorým dieťaťom je úplne sebectvo

minenkak
24. okt 2024

@janettdamian a áno rodič má právo na svoj život ,ale nie na úkor druhého dieťaťa,v tomto prípade žije otec na úkor matky a tá si to má riešiť s ním ,nie s dcérou a čakať od nej pomoc. Ak sa aj vráti domov ,že nemá kde bývať,lebo sa rozišla s frajerom a čo zlé v toto prípade tá dcéra spraví

janettdamian
24. okt 2024

@minenkak áno súhlasím, že tento prípad nie je dobre od komunikovaný medzi nimi. Ja som reagovala na to, že čo je vo všeobecnosti zlé na tom, ak dieťa príde domov, lebo si narobí v živote problémy a rodičia riešte. Ak sa rozíde toto dievča s frajerom a zostane na ulici, nech sa vráti k mame, ale po vzájomnej dohode a nastavení riadnych vzájomne rešpektujúcich pravidiel.

eliska13
24. okt 2024

@marsmykkok prečo jej nedopriala mama dovolenky?Asi ti netreba písať, že ľudia samoživitelia s postihnutým dieťaťom nemajú toľko peňazí, aby zaplatili more pre 3 osoby.Dcera má aj otca a ostatnú rodinu mohli sa postarat

gribka1
24. okt 2024

Čo všetko robila, keď ešte nemala frajera? Koľko času venovala vašej domácnosti? Možno mala toho dosť. Psa by som jej zaniesla tam, kde býva. Inak budeš musieť ako to zvládnuť sama s dieťaťom. Nedá sa súdom určiť, že sa musí ex podieľať na starostlivosti? Nie návštevy.

eliska13
24. okt 2024

Autorka je zamilovaná, dospelá.Musis si zvyknúť na novú situáciu je normálne, že dospelé deti odchádzajú z domu.Asi ťa to prekvapilo, že tak skoro a určite ste boli partačky, ale nemôžeš ju držať doma.

autor
24. okt 2024

@janinah nie je žiadne čistokrvné plemeno ale miešanec má 9 rokov.. Predám ak chceš.
@lucka_ke @prasiatko30 @simca06022011@gribka1 keď boli deti u otca 100% ná starostlivosť bola vždy na dcére vrátane obliekania, umývania, prebalovania a krmenia. Doma toho nemala ani desatinu. raz týzdenne si u seba upratať, naložiť myčku, vyniesť smeti z vlastnej izby, buď isť na nákup alebo postrážiť brata kým som obchode, starostlivosť o psa, rada experimentuje v kuchyni tak občas aj varila vegetariánske recepty. Vždy bola pre mna najväčšia pomoc keď postrážila väčšinou spiaceho brata , kým vybavím lekárov, úrady, či pokosila záhradu. Popri škole stále chodila na rôzne krúžky, na jazykový kurz , na prespávačky ku kamoškám, či do autoškoly.
Myslíte si že som sa o to nepokúsila. Ex sa vyhýba starostlivosti a plateniu ako sa len dá, keď som chcela vyššie výživné zrazu pracoval inde na smiešne peniaze, keď som chcela aby sa viac stýkal s deťmi taj zrazu pracoval v zahraničí.
@marsmykkok budem rada ak raz našporím za zatekajúci strechu, nemám na luxusné dovolenky, ex chodí pravidelne hoci som ho prosila aby dcéru aspoň raz ročne bral so sebou, jeho odpoveď bola ,,chlapcovi by bolo doma samému smutno,, s týmto istým ma odbil keď som chcela, že ak už so synom nechce byť, aby bral aspoň dcéru.
@mk1111111111 sorry, ale starostlivosť o psa(dlhosrstý, deväť ročný, veľkého vzrastu) nie je iba pustiť do záhrady a hodiť mu granule.
Syn reaguje na všetko nové zmeny prudko, hlasným krikom plačom, ako by ho bili, týrali, nedá sa s ním chodiť na prechádzky, naposledy sme takto boli v období keď si ešte pospal v kočíku.

minenkak
24. okt 2024

A veď ty sa na ňu len stazujes ,čo ti tak vadí.Ja chápem ,že máš toho moc ale baby ti tu dobre radili ,kedy si dávala naposledy na zvýšenie výživného

simca06022011
24. okt 2024

no vies, ako mama sa s tym pomaly budes musiet zmierit, toto obdobie je take.. dieta z domu a ty nova situacia. Keby to nebolo teraz, je to o rok, o dva... vela deti ostane chvillu "stratenych" mimo dozor rodicov, poskusaju svet.. a potom sa vratia albo usadia a drzia kontakt s rodinou dalej. Chapem, ze ti chyba pomoc. Ale syn je tvoj a nie jej, rovnako tak dom. O ostatnom si treba pohovorit s nou, ze ma doma aj psa aj nejake povinnosti, ako si to predstavuje, ked uz je taka dospela.

K psovi sa nevyjadrujem, mas komplikovanu situaciu aj bez psa dost, aj si mala pred x rokmi, takze neviem na co ste si ho vobec zaobstarali... ale to ty vies.

A neviem ako no s tym vyzivnym chodi, ale tu je tem o tom xy.. a neviem o tom, ze by muzi sa striasli vyzivneho vymyslanim... pracuje v zahranici a nema peniaze na deti napriklad? ved nech nechodi.. ale pekne tam zaraba a riadne plati :D

cacianka
24. okt 2024

Prepáč, ale veru aj hotentotsky píšeš, bez ľadu a skladu, príšerné gramatické chyby, potom sa to naozaj zle lúšti, keď netušíme čo si tým textom myslela

lenka567899
24. okt 2024

Že vraj vykašľala sa na povinnosti.. ake povinnosti? Ona voči tebe nemá žiadne povinnosti sorry!

autor
24. okt 2024

@lenka567899 keď má 18 ročné dievča vlastneho psa nemá povinnosti? K ostatným som sa už vyjadrila

zuzanita1609
24. okt 2024

Ale nevyjadrila si sa,čo od nej vlastne očakávaš. A bola si vôbec pripravená na to,že raz aj tak odíde za svojím životom?

simca06022011
24. okt 2024

ona si toho psa doniesla ako 18r domov, ci ty ako mama si jej zaobstarala, dovolila... ? Lebo to je tiez osud rodicov, ze tieto "drobnosti" im ostanu na starost :D

autor
24. okt 2024

@simca06022011 veď o tom som už písala, za tie roky som už viac žiadala, ale keď dcera hovorili že otec pracuje v Rakúsku tak som žiadala zvýšenie výživného tak kým došli k súdu predložil pracovnú zmluvu z SVK na niečo nad minimálnou mzdou (platí výživné aj na deti z ďalšieho vzťahu) keď dcéra šla na strednú, potom som chcela aby bol viac s deťmi tak zrazu už na SVK nepracoval, podivné často bol PN keď bol súd, Za tie roky bolo kadejako, bol na úrade a robil na čierno, alebo mal na papieri iba RD. Ja nie som Poirot, nemá čas ani silu furt po ňom pátrať kedy a v čom klame aby sa vyhol zodpovednosti.

betulinka1
24. okt 2024

Zavolala by som mladému muzovi a poziadala ho o stretnutie. Ze teda ok nech sa o nu stara ale nech doštuduje, ze to je tvoja podmienka inak napises riaditeľke skoly, ze zamestnanec si zacala so študentkou. Inak toto som nepocula aby si to niekto dovolil, ked chodi do tej skoly. Kazdy caka az na ukončenie štúdia. Hodila by som s nimi teda rec, pekne im nabalila psa, lebo teda starat sa o neho nebudem. Ze teda očakávam aj sem tam navstevu a nie ze si pokazíme vztahy. Ja to respektujem, ze dcera ma 18 rokov ale teda bola by som rada v ich zivote naďalej.

zoja1234
24. okt 2024

@autorka ty si si v prvom rade vybrala mega zle životného partnera.... Jasne, nie všetko je vidieť hneď, a často sa chlap zmení až časom, ale toto je v prvom rade výsledok tvojich činov.
-Dcéru nechaj tak, lebo sa naserie a pretne s tebou všetky kontakty..
-vybav si všetky ale ze všetky možné dávky/prispevky/zlavy/ulavy/hoc auto pre ztp syna
-synovi nájdi stacionár alebo zariadenie, aspon cez deň, nech sa mu tam venujú po odbornej stránke, nech je v zhovievavom prostredi "so seberovnymi"..
-ty si nájdi prácu na čiastočný úväzok, a chod tam.
Prídeš na iné myslienky, začlenis sa medzi ludi, mozno spoznáš niekoho kto ti pomoze/poradí, hoc len psychicky.. Aj to duši pomôže

simca06022011
24. okt 2024

Ok, ja tam vidim kopu vyhovoriek, ale fakt neviem ako to v praxi chodim, tu sa da najst kopec tem.. nezda sa mi ze sud neda detom vyzivne, nepozrie sa na prace chlapa, jeho zivotnu "uroven", na to ze sa nijak nepodiela roky na starostlivosti a rovno sa uspokoji s tym, ze "nezaraba. Ak to tak je, tak je to velmi nespravodlive a smutne.
Ale este taky jeden typ: dcera ma 18, ziadat vyzinve od otca si uz ako dospela studentka moze ona sama , len tak mimochodom. Odovodní to, opise, pozmurka na sude, nie neposlu ju do teplych krajin. Napise ze otec sa nestara, nezaujima, nenecha sa odpalkovat s 30EUrami a prislubom, ze zaplati jej knizky do skoly. Navrch som si pred 22rokmi spisala aj uplne sama ako studentka a vyriesila na jednom sedeni s otcom, ktory tiez sa nemal k plateniu. Dnom maturity prestal platit vyzivne mame, a ja som teda vytiahla svoje zbrane, ked mi povedal, ze co mam co ist na vs, nech idem pracovat :DDDD A platit mi musel 2x (!!!) tolko ako mame daval na dve deti, lebo fakt jej daval minimum.

Ale teda ako ti pise @zoja1234 .. velmi dobre rady...

vilma7
24. okt 2024

Hlavné he, nech doštuduje, či už bude bývať u teba alebo u priateľa.
Ja som niečo podobné zažila, ale bola to.moja sestra. Naša mama vtedy nevybrala asi najlepší spôsob ako to dat do poriadnu, ale sestra dokončila maturitu a vypadla z domu...
Tak skus hodiť aspoň poker s tým jej priateľom, nech na to dozrie. Bolo by škoda kvôli puberte zahodiť štúdium, ale žiaľ...taka je často realita.
A potom ju už nechaj ísť...chápem ze ti chyba jej pomoc s bratom, ale o toho sa musíš v prvom rade starať ty a nie tvoja dcéra...myslím ze pomohla viac než dosť a teraz si chce užívať svoj život.
A ten vekový rozdiel je ešte v pohode. Keď som chodila na strednú, tiež si náš učiteľ začal so značkou, o 11 rokov mladšia bola a doteraz sú spolu, už asi aj 30 rokov a vypadá, že stále šťastný.

marlene
24. okt 2024

Chapem ta , sama mam specialnu dceru. Jej starsi brat, je medzi nimi 11 rocny rozdiel, mi vzdy vela pomahal - ono clovek si nevie predstavit , ake narocne na osychiku je byt nonstop pritomna pre duera so specualnymi potrebami. Obycajne vynesenia smeti je velka pomoc. Tiez mame psa, mam manzela, ten je ale pracovne dost zaneorazdneny, hoci cez vikendy dobieha a je robi co treba. Ked syn odisiel na vysku do ineho mesta, bolo to dost narocne vsetko stihat- praca, domacnost dcerine terapie . Ale chapem aj tvoju dceru , ze si chce uzivat zivot bez starostlivosti o postihnuteho surodenca. Neviem ci mas moznost aspon na niekolko hodin v tyzdni najst si niekoho na vypomoc, popripade by som trvala natom , aby dcera kazdy den prisla a postarala sa o psa - vencenie, srst a pod.

l3jdyn
24. okt 2024

Chudak hauko🙈🙈

luteam
24. okt 2024

Preco jej tu vsetky tak nakladate? Ved to ma sakra tazke! A nemam pocit, ze si od dcery chcela vela autorka. To ani vam nepomahaju deti v domacnosti? Vazne? Je hadam normalne, ze sa podiela 18 rocna alebo aj mladsie dieta na chode domacnosti. Na druhu stranu ked ma 18 moze si uz robit co chce a proste da sa v jej veku pochopi, ze je zblaznena do priatela a chce byt stale s nim, i ked mne by ss to vobec nepacilo. Takze ta uplne chapem. Asi s tym nic nenarobis mozes len skusat sa s nou kobtaktovat a zaujimat sa o nu a ona sa snad spamata a vrati sa

mandarinka555
24. okt 2024

@minenkak No asi to, že starí ľudia chcú mať pokoj na starobu, lebo svoje deti si vychovali a už nemajú silu, ani energiu sa starať aj o vnúčatá, že?

minenkak
24. okt 2024

@mandarinka555 na čo si mi odpovedala?

mandarinka555
24. okt 2024

@minenkak Príspevok 17:58 ! Niekomu by sa náramne hodilo pri každom probléme sa nasťahovať späť do detskej izby a matka nech sa stará...Ale že tá matka musí ešte stále chodiť do roboty a je už stará a nevládze, to nikoho nezaujíma!

marsmykkok
25. okt 2024

Autorka takže pes je majetok dcéry a keďže má pes 9 rokov dcéra si ho kúpila ako 9 ročná? Fakt 9 ročné decko rozhoduje o kúpe psa? Podľa mňa rodič a rodič musí rátať že decko omrzí alebo že dcéra pôjde napríklad na strednú alebo vysokú na intrák alebo v 18tke do zahraničia a pes ostane na krku rodičom. Prečo si súhlasila so psom? Ak si súhlasila je teraz tvoja povinnosť prevziať zodpovednosť a postarať sa.

marsmykkok
25. okt 2024

A detto keby si ho chcela kúpiť v 18tke. Proste môj dom, moje pravidlá, ak psa nechcem, poviem že nech si kúpi o pár rokov keď bude mať svoje. Lebo čo ak pôjde na výšku a pes na internát nemôže? Alebo zarobiť si do zahraničia po škole? Alebo nájde prácu si v inom meste a do podnájmu psov nechcú. Proste je to tvoje maslo na hlave že máte psa a že si dovolila.

lavender94
25. okt 2024

Ja len k tomu psovi. Píšeš, že ma 9 rokov to znamená že ste si ho zaobstarali keď malo dievča 9 rokov. To sa naozaj nedá považovať za JEJ psa a jej zodpovednosť. Keby si ho kupi v 15-16 tak dajme tomu, ale to dievčatko nemalo ako vedieť že do podnájmu s ním v dospelosti nesmie. Veď to je absurdne jej toto teraz vyčítať. Na to si tak mala byt ty aby s si uvedomila ze ten pes sa môže dožiť kľudne 15 rokov a ostane ti na krku, lebo asi nepojde dievča rovno do vlastného a ešte aj do domu bývať. Alebo si ti vtedy tiež nedošlo, že s vami nebude do tridsiatky? Sorry ale to je tvoj problém, aj ten pes. Keď máš údel aký máš nemali ste si kupovať psa, veď to je pomaly jak ďalšie dieťa.
Nechápem čo ti vlastne vadí teraz. Čo konkrétne očakávaš od tvojej dcéry? Lebo najprv si písala ze ti chyba potom, potom si to zaobalila tak, ze ona vlastne doma skoro nič nerobila…. Ona je proste dospela. Keď by sa neodstahovala teraz tak by sa odsťahovala z domu po skončení školy.

romiada
25. okt 2024

Ahoj. Ty to berieš že sa flakala ,ale ona zatial "len" preživa svoju prvu lasku. Skus sa s nou porozpravat ale kludne, rozumne ,bez vycitiek ze si prajes aby sa venovala aj skole a aby si to nepokazila kvoli frajerovi. Ten by jej skor mohol pomoct s ucenim kedze je na škole. Nech nezanedba povinnosti kvoli nemu. Psa jej pobal k frajerovi. A pomoc, peniaze na pomoc domov by som dost razne riešila s Tvojim byvalym. Nehnevaj sa to co je za chrapuňa, ked matku svojich deti necha v takychto sr....ach. nech Ti pomoze aspon finančne ked uz tak "velkolepo zdrhol zo scény".

minenkak
25. okt 2024

@mandarinka555 ja niekde píšem o starani sa o vnúčatá a nasťahovanie sa nastalo?Myslím prísť,na pár týždňov poriešiť bývanie a ísť a v tomto prípade mladá baba,ktorá by sa rozišla s frajerom a určite nie pri každom probléme.Fakt prečo by sa mali ,ešte starí rodičia starať o vnúčatá,zbytočne si šla do extrému