Ako zvládnuť partnera s Aspergerovým syndrómom?
Ahojte, je tu niekto, kto má manžela/partnera s aspergerom? Ako sa to prejavuje v reálnych situáciách a ako zvládate taký vzťah? Mám podozrenie u manžela a nemám sa s kým o tom porozprávať a ako overiť či sa mýlim alebo nie. Ďakujem.
@mandzula no ved to je jasne, ze nejako "prerabat" cloveka sa neda a ak mas trpiet vo vztahu, tak je fakt lepsie sa rozist. A presne, ako pies, je super, ze dnes sa uz vie o tom, ze takyto ludia tu su a zase, oni maju milion dobrych stranok, mat v praci zamestnanca AS je vacsinou vyhra. Vo vztahoch je to samozrejme o inom, ale ak sa budu deti viest spravne, tak aj AS dokaze mat normalny vztah.
Ja mal AS a muz je NT, no chce to nastavit pravidla vi vsetkom. Ale hlavne si musi on priznat, ze je iny a mal by riesit terapie. Ak mu to zasahuje napr do zivota. Ale Ja napr mam opacne a to ma vacsina AS ked maju niekoho radi az zavislost na druhom. Mne toto na AS nesedi, to da neda diagnostikovat doma. Nakolko to moze byt nieco ine. Zaujmy mam vyhranene aj ja. Skor by som sa zamerala na to ako funguje v spolocnosti? Ma kamosov? Dokaze tolerovat roznych ludi v praci? Dokaze byt rychlo socialne pretazeny?
kludne napis ip, pytaj sa co ta zaujima
Podľa mňa, keďže AS sa pretvarovať nevedia, to by si si všimla už keď ste spolu chodili. Nie, že po pár rokoch u manžela. Nedostatok empatie, “múdre” reči, nechce nikam chodiť a pod. Mať v okoli aspergera, dieťa či dospelého, nedá sa to nevšimnúť po chvíľke.
@namornicka ale vieme sa pretvarovat, ono vela hlavne zien sa pretvaruje. Niekedy si pridem ako chameleon a jediny kto ma pozna je moj muz. Ale mala som aspon svedomie mu to cca po 6 mes chodenia povedat. Lebo videl, ze nieco je inak. Len to prisudzoval tomu, ze som Slovenka
@namornicka presne toto som si všimla. A prisudzovala som to tomu, že je veľmi múdry, tak niekde mu to zas ide menej a že proste je len taký typ, čo nemusinl zrovna stále chodiť medzi ľudí. Lenže po rokoch sa to zhoršuje
@akvi máš o tom niekde viac písane, v nejakej teme alebo blogu, kde by som si to mohla prečítať?
@akvi dala si ho do triedy pre nadpriemerne nadane deti?
@karolinakr ak máš čas, prečítaj si tému tu na MK Máte dieťa s Aspergerovym syndrómom? Tam sme si písali roky viaceré mamy takýchto detí, určite nájdeš mnohé odpovede. Alebo mi napíš do správy, ak chceš niečo konkrétne vedieť.
@kiki68 dievčatá s AS to vedia lepšie skrývať, resp sa menej prejavujú, chlapci väčšinou od malička vytŕčajú z davu a tak mamy chlapcov aj skôr riešia a diagnostikujú. U dievčat sa to často zistí až nástupom do školy. Dievčatá aj tú školu zvládajú lepšie, ako chlapci, resp navonok zvládajú , vnútri nie a to ich môže riadne ničiť. Aj keď ono celkovo škola je stavaná viac na obraz dievčat, takže to môže skresľovať celkový pohľad. Ale väčšinou, čo ja poznám rodičov AS detí, tak s chlapcami sú proste oveľa väčšie "problémy".
@kiki68 on určite nepôjde na žiadnu terapiu a diagnostiku nikdy, na 1000 percent a keby mu to navrhnem, neprehovori so mnou do konca života
Spoluziacka zo ZS ma AS. 3 deti maju 3 otcov. Chyba je viacmenej na jej strane. Konfliktna, panovacna, vsetci su podla nej sebecki muzi. 14 dcera ma potvrdeny AS, absolutne bez kamaratiek, s vysokym egom po matke. Cele dni sedi pred pc, hra online hry, von nechodi, nikdo ju nezavola.
Ja som na jej povahu zvyknuta, jednym uchom dnu, druhym von. Srdiecko ma dobre, len slova predcia rozum a potom chuda trpi.
Tak podla tvojho opisu mi nepríde ako AS. Podľa mňa to bude povaha.
@kiki68 si prescedcena ze mas AS? Alebo si myslis....
@pieksamaki mam, Ja som to riesila uz ked som mala okolo 20 rokov a kamoska robila vyskum v tomto smere na medicine. Ona robi psychiatriu. Potom som s tym pokracovala dalej, nakolko som naozaj chcela vediet, ci som cely zivot idiot, alebo co je so mnou zle. Hlavne v detstve tam boli neklamne znaky, len to vtedy este nevedeli diagnostikovat. Hlavne by to znamenalo pre mojich rodicov, ze skoncim v specke. Takze sme sa trapili v beznej skole. Len PAS u zien a muzov vyzera inak a tiez ked o tom vies a nieco s tym robis.
ako odlisit narcistickeho manipulatora od aspergera?
nedostatok prip ziadna empatia, sebeckost, egocentrizmus, kritizovanie partnerky, necitlivost voci jej potrebam...
@enmery ale ved v poriadku. na to sa nepytam.
@mrkvicka060 Asperger sa napríklad neurazí, keď mu povieš pravdu do očí. On sám zvykne byť čestný a pravdovravny, až to bolí. Aj to niekedy môže vyzerať ako prehnaná kritika druhého, lebo nemá problém povedať všetko na rovinu. Asperger má plno iných prejavov, najtypickejšie sú stereotypy, ktoré v dospelosti môžu byť dosť skryté, ale ak s takým človekom žiješ, tak ich vieš odpozorovať. AS je vytrvalý, dôsledný, cieľavedomý, v práci workoholik. Všetko si vynasob x100, oproti tomu, čo si predstavuješ. Ja napríklad viem vcelku hneď, kto je AS. 😅
@akvi dakujem. nemam (myslim) s takymito (AS) dospelymi ludmi skusenost. Len som rozmyslala, ze ak by som ako laik spoznala muza s PAS, ci by som ho proste len nezaskatulkovala ako nejakeho narcisa, co ma potrebuje len kritizovat a je neprijemny, lebo vsetko robim zle, chyba empatia, je nervozny, ked nerobim nieco podla jeho predstav a podobne... tak ma to zaujimalo, ci sa to da odlisit nejako skoro
@mrkvicka060 tak napríklad AS často hovorí len o nejakých témach, v ktorých je doma. A môže to byť dosť únavné. Možno pri prvom stretnutí ti to nepríde, lebo ľudia sú väčšinou očarení hĺbkou vedomosti, ktorú AS má o niečom. Čím inteligentnejší AS, tým širší a hlbší záber. Ale aj tam časom zistíš, že on sa vlastne o inom baviť nevie.
@akvi čiže asperger sa neurazi? To naozaj? Môj manzel potom nie je...on sa vie uraziť extrémne...a niekoľko dní nekomunikovat
Neurazí sa, ak si je vedomý toho, že si mu povedala pravdu. Ak je ale presvedčený, že sa mýliš, tak to môže byť, že sa aj urazí.
Ale áno, nahnevá sa, urazí. Možno to neprejaví hneď, ale drží to v hlave nekonečne dlho, alebo vytiahne to po x rokoch, keď ty si už ani nepamätáš vôbec nič.