Ako zvládnuť partnera s Aspergerovým syndrómom?
Ahojte, je tu niekto, kto má manžela/partnera s aspergerom? Ako sa to prejavuje v reálnych situáciách a ako zvládate taký vzťah? Mám podozrenie u manžela a nemám sa s kým o tom porozprávať a ako overiť či sa mýlim alebo nie. Ďakujem.
@akvi tak potom mam aspergera 🙂
Ja som minule niekde nasla zoznam crt aspergera. Poslala som ich mužovi, že či tam vidí podobnosť. On mi napísal, že jasne. Akurát, že som myslela podobnosť so synom, nie s nim. Až potom som si uvedomila, že vlastne.... napríklad na všetkých rodinných oslavách sa hrá a rozpráva len s deťmi, nikdy nie s dospelými. Teraz keď ty sú písala, že ma problém tvoj muž s plačom detí. Co ten môj vyváža, keď sa synovia kuckuju. Tie jeho rituály... Keď ide niekde mimo domu sa odreagovať, vždy sám. Nikdy nie s ľuďmi. Ide na poker do kasína so sluchátka mi ma ušiach, aby nemusel ľudí počúvať, alebo na masáž, alebo na bajk. Nerozpráva sa so mnou. Rozpráva so svojou mamou a našimi deťmi. Jeho jedine témy na diskusiu sú práca a poker. Niekedy ani neviem, koho ide voliť. Neviem, čo si myslí.
@espeo potreba samoty je u AS výrazná. Je to aj preto, lebo ich ten bežný ruch života nesmierne zahlcuje. Túto črtu mám aj ja, viem, čo to je. Keď som zahltena, trpím až fyzicky, ide mi doslova explodovať hlava. A AS sa zahlti veľmi rýchlo. U nás v škole sme mali AS dieťa, ktoré časť vyučovania presedelo skryté pod dekou, aby odfiltrovalo vnemy z okolia, inak si trieskalo hlavu do steny od zufalstva a prejavovalo sa ako zvieratko. Pritom nadpriemerne inteligentné dieťa.
aj narcis moze mat crty aspergera.. toto zistovanie diagnoz je podla mna uplne zbytocne.. ak s niekym zijes x rokov a neviete spolu fungovat, tak je jedno, aku ma diagnozu, proste neviete spolu fungovat.. ak by to slo, tak by to nejak slo, nejaku cestu si k sebe najdete, aj bez vedomia o diagnozach.. tam by ti poznanie nejakej diagnozy mohlo pomoct a tuto cestu ulahcit.. ale ked si v nejakom vztahu uplne stratena a ani nevies, co je partner zac, tam ti poznanie diagnozy nepomoze.. akurat tak rychlejsie sa rozist..
Ahoj, napis mi prosim spravu, akoby som to ja pisala, vsetky tvoje komentare 🙂
presne ta chapem
@pieksamaki aj asperger moze mat aj lahsie stupne aj zavaznejsie, rovnako ako autisti, niektori vedia fungovat aj sami v spolocnosti a niektori nie, a kazdy z nas moze mat 1-2 crti vlastnosti autisticke, ale u aspergerov a u autistov je tam ovela viac znakov, vlastnosti ktori sa tam stretnut, ja si uz tiez dlhsie myslim ze moj muz je asperger, ale ku psychologovi ist nechce, raz mi povedal ze tak mam verit k tomu ze je a a prsitupovat k nemu tak .....
Autorka, ako pise akvi, ak jeasperger a ako dieta nemal zdrave a chapave prostredie a nikto ho cielene neucil zorientovat sa v tomto svete (to je asi ako keby som ta zajtra vysadila v starovekej Cine a cakala od teba,ze sa hned chytis, pochopis a zaclenis...), tak to vie byt vo vztahu velmi komplikovane,ale da sa na tom pracovat. Ak na tom chcete pracovat. Inak asperger vyrastajuci v dobrom prostredi, ktory je odmala vedeny k empatii a jasnym hraniciam a tolerancii k inym aj sebe, vie byt extremne loajalny, verny, milujuci a spolahlivy partner do zivota.

Takto, keďže AS si pamätá, čo kto ako povedal, väčšinou od slova do slova, tak častokrát tú pravdu má. Presvedčila som sa o tom už nespočetne veľakrát. Môj kamoš AS má takú pamäť, že ti odcituje, čo si mu vravela pred dvoma mesiacmi. 😅