icon

Ako zvládnuť problémy so sestrou a jej deťmi?

4. sep 2025

Ahojte... neviem ani kde začať, mám sestru, má 20r a teda žije u mňa, ujala som sa jej, pretože bohužiaľ situácia s našou mamou nikdy nebola fajn. Ja mám 27r, moja sestra má 2r syna, otehotnela veľmi skoro. Výživné na neho má smiešne, pretože jeho otec je bohužiaľ taký aký je. Starám sa ako viem, ale už mi to začína prerastať cez hlavu, nemám ani tak finančný problém, len som už unavená, pretože sestra nie je najzodpovednejšia, takže choroby a starosti si s jej synom odskáčem ja. A to by teda nebol ani taký problém, ale oznámila mi, že je znova tehotná.... a v tom momente sa mi skoro zrútil svet, nebudem vám klamať, už tak je toho na mňa popri práci dosť a teda uživiť ešte druhé dieťa... priznám sa, že už som pozerala azylové domy pre matky s deťmi. Nemáte s tým skúsenosti? Je to tam priveľmi zlé? Ja sestru aj jej syna ľúbim, ale dve deti sú naozaj priveľa...

vilma7
4. sep 2025

Ako ti uz písali..buď adopcia novorodenca a dovi dopo...takto sa zodpovednosť ani nikdy nenaučí ked ju budeš ťahať zo sraciek

minenkaa
4. sep 2025

@anonym_autor ja osobne nechapem takéto bezhlavé pomáhanie,nikdy to nie je k ničomu dobre,sestre oznámiť do dvoch mesiacov nech je prec,s decko či bez decka, toho staršieho ,ale ona ide prec

mandzula
4. sep 2025

Pomocou jej robis medvediu sluzbu. Ak ju zachranis aj tentokrat, pokojne ti donesie aj 3., 4. dieta. Povedz jej, ze do terminu x musi odist a nech sa sama rozhodne, co s dietatom, uz ju nezachranuj, mas pravo na svoj zivot.

autor
4. sep 2025

Toho prvého by som jej nikdy nevzala, to by som cítila ako podraz. Čo sa týka našej mamy, tak ona bohužiaļ býva tiež rôzne po ubytovniach a kamarátoch, teraz je myslím niekde na ubytovni práve, ale tam nesmie poriadne ani návštevy vodiť, ani nič no... takže tam bohužiaľ nehrozí, ona tiež v živote nebola veľmi zodpovedná

anonym_11a9fb
4. sep 2025

Fuha, tak to je celé zlé. Vlastne ty čakáš to dieťa. Ona ho vynosí, porodí, ale v podstate to bude tvoje dieťa. Ako ten prvý syn. Otec dieťaťa dieťa nechce, povedz, že ale ani ty dieťa nechceš. A keď sa so sestrou o tom normálne rozprávaš ako dve dospelé osoby (pretože ona je dospelá), tak čo, ako to ona vníma, ako si to predstavuje? Mala by si túto pomoc stopnúť, resp. ju ponúkať inač. Nie že sestra si bude tr.kať zatiaľ čo ty budeš strážiť jej dieťa.

0kristina0
4. sep 2025

Budem hnusna ale za toto si mozes sama.

denkabemommy
4. sep 2025

Zaplatila by som jej interupciu, ak by nešla, požiadala by som o zverenie malého do svojej starostlivosti -myslím, že by ti ho pridelili, lebo je očividné, že ona nezvláda materstvo a ju bez milosti vyrazila. A to ti píšem ako žena, ktorá sa stala matkou v 18, len teda ja som s otcom dieťaťa v šťastnom manželstve…

sidicek
4. sep 2025

Ako prepáč, ale akú slobodu si jej chcela dopriať?ved ma male dieťa ,má sa starať a nie chodiť po baroch a je jedno ci ma 20 alebo 30 .Max postrazit ked ide na brigádu.Aspon ty si mohla mat rozum a trochu ju vycepovat, ked matka na h...o a otec asi žiaden.Dieta jej neber, ale pekne posli do azylaku ,nech si uvedomí aky komfort si jej poskytovala, kým sa ona zabávala.Musi raz dospieť a prevziať za svoje činy zodpovednosť.

anonym_3ad103
4. sep 2025

Výborne. Ty budeš tahat ešte aj za ňu, riešiť choroby jej deti. Budeš tahat ešte aj druhé dieta, a o rok príde ze čaká tretie. A tebe zatiaľ utečie život pomedzi prsty. Pochybujem ze máš čas pre seba a mat nejakého priateľa. Zato tvoja sestra nato ze ma malé dieta stíha ešte aj trtk*t kade tade. Doteraz si už pomohla viac ako dost, nech sa rozhodne sama čo bude, ale nech sa páči, odsťahovať sa. Keď to doteraz nepochopila ze sa ma postaviť na nohy

alantroj
4. sep 2025

Sestra mala strechu nad hlavou postarane o seba aj o dieta takze si ju nechtiac vechovala k este vacsej nezodpovednosti. Proste neciti strs z toho ze by sa mala postarat ona. Je v klude lebo sa staras ty a ona ta vyuziva lebo zrejme vie ze kvoli mame citis za nu zodpovednost akoby si bola jej mama ty. Kym si segra nenabije pusu, nezacne sa spravat ako dospela zena a matka. Moj nazor.

som_realistka
4. sep 2025

Prečítala som si celú diskusiu, si na sestru taká dobrá až si sprostá, je to tak, ona má rodičák + 500 až 700 príjem a sem tam niečo dá na domácnosť? Pracujúce matky majú 900 eur výplatu, mala more času robiť somariny, teraz už iba rozhovor, aký má plán ona, povedať jej Tvoj plán a dodržať ho. Normálne by si ju mala poslať preč, kým jej budeš takto podávať pomocnú ruku, tak to bude zneužívať.

kacka6
4. sep 2025

Porozprávať sa so sestrou, že druhé dieťa bohužiaľ nie!!! Ak si ho nechá, musí opustiť byt... Ak si ho nenechá, pripomenúť dohodu s prvým dieťaťom, dokedy môžu ostať. Niekedy je potrebné ľudí hodiť "do ľadovej vody" - šoková terapia, a je na nej, či sa spamätá a prevezme zodpovednosť alebo nespamätá. Chceš ochorieť z toho všetkého? Si zodpovedná len sama za seba, samaritánstva bolo dosť. S priateľom neuvažujete o spoločnom bývaní? Bez sestry samozrejme... A dať jej čas na vysťahovanie... Nech ide bývať na ubytovňu, zaplatí tam poplatok, a kým bude zarábať na brigáde, tak jej dieťa postrážiš, tak ako doteraz.

autor
4. sep 2025

No my sme s priateĺom spolu len rok, neplánovali sme spoločné bývanie. Ja som myslela, že to chodenie na brigády ju naučí trošku zodpovednosti sa priznám. Lebo tam chodila fakt poctivo, aj si to pekne rozplánovala, iba toto ma zarazilo. Ona si chce dieťa nechať, verí, že ten jej priateľ zmení názor, keď uvidí sono a podobne, čo ja moc neverím, ale to je už jej rozhodnutie

anonym_b1878f
4. sep 2025
@anonym_autor

No my sme s priateĺom spolu len rok, neplánovali sme spoločné bývanie. Ja som myslela, že to chodenie na brigády ju naučí trošku zodpovednosti sa priznám. Lebo tam chodila fakt poctivo, aj si to pekne rozplánovala, iba toto ma zarazilo. Ona si chce dieťa nechať, verí, že ten jej priateľ zmení názor, keď uvidí sono a podobne, čo ja moc neverím, ale to je už jej rozhodnutie

@anonym_autor povedala by som jej to jemne a s citom. Je to tvoja sestra a máš ju rada. A práve preto jej musíš pomôcť. Musíš jej pomôcť tým že ju prinútiš zodpovednosti a prinútiš ju robiť ťažké rozhodnutia. Povedala by som jej že mali ste dohodu že môžu u teba s malým byť kým nepôjde do škôlky a ona do práce. Je tehotná znovu. A teda musí si svoj život zariadiť sama. Buď pôjde na UPT a vaša dohoda platí alebo nepôjde a tým pádom sa musí odsťahovať a postarať o deti. Ona musí pochopiť že ty máš vlastný život a nemáš povinnosť starať sa o deti a o ňu len preto že ste sestry a že ti jej je ľúto. Najlepšie pre ňu spravíš keď budeš tvrdá ale nie zas hnusná.

anonym_3f6576
4. sep 2025

Normálne jej povedz ze s dvoma deťmi nie a hotovo ked si ho chce nechať ale na svoju zodpovednosť veď ty niesi otec a to ze sexuje kade tade a robí si detí a čaká ktorý otec sa ujme a všetko ostane nakoniec na tebe lebo ved nech si užíva v posteli kde koho.a to je len začiatok, koľko tých detí bude

anonym_3f6576
4. sep 2025

A jasné ze chalan si to nerozmysli lebo je rozdiel len dobré nahodou podarilo sa a zvažovať alebo mať ešte ďalšie dieťa na krku a on uz ani len to svoje nechce a nie to druhé

alenka58
4. sep 2025

buď od teba odíde teraz alebo potom sa priprav na tože budeš živiť 2 deti aj s ich matkou

anonym_3f6576
4. sep 2025

A hlavne nečakaj do pôrodu ako ze on si rozmyslí, povedz jej ok super gratulujes takze do mesiaca nech sa k nemu nasťahuje lebo ty dve deti doma mať nebudes a každé s iným

anonym_3ad103
4. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_autor Jeeezis ake romantické predstavy. Tak isto to dopadlo s otcom toho prvého dieťaťa? Iba žeby nie..

maris5
4. sep 2025

No, tu uz by som zasiahla. Dohoda bola ina. Povedala by som jej, nech sa odstahuje, lebo o dalsie dieta sa nebudes starat. Je to tvoja sestra, chcela si jej pomoct, ale toto je uz moc. Materska ziadna, nizky rodicovsky....

anonym_573d1c
4. sep 2025
@anonym_3ebddd

jej prvé dieťa by som si nechala súdom zveriť do opatery a druhé nech si rieši sama aj s bývaním

@anonym_3ebddd Prečo by si mala autorka vziať dieťa do opatery? Dieťa má matku, tak nech sa stará..."mater roka"

anonym_b9c4f8
4. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_autor chapem,ze pre rod.zväzky so sestrou si nerozmyslala realisticky a teraz ta to dobehlo.Ak ale naozaj chces situaciu riesit,jedina cesta je tvrdo zakrocit. Cize oznamit uradu detskeho kuratora , ze v tvojom byte sa nachadza sestra s maloletym dietatom,nezodpovedna, neschopna starostlivosti o dieta a znovu tehotna. A ty nemas uz kapacitu ani volu dalej podporovat ju v jej nezodpovednom zivote.Takze pridu preverit situaciu . Musis trvat na tom,ze u teba sestra s maloletym dietatom uz nemoze dalej zit. Sestre by si mala oznamit, v akom termine sa musi odstahovat.Ak nie, veci na chodbu a zmenit zamok. Dieta by jej malo byt odnate. A ked porodi a nebude sa moct aj o dalsie dieta starat, tak odnimu /mali by/ aj to dalsie.V jeho zaujme. A ty ,ak ti zalezi na tom jej dietati , tak budes hajit jeho zaujmy a oznamis detskemu kuratorovi ,ze dieta nema dostatocnu starostllivost od matky . Aty ju nemozes nahradit. A problem pre teba bude vyrieseny.Sestra sa na ulici bud spamäta alebo nie.

lubkavargova1
4. sep 2025

Na mieste tvojho priatela velmi si to dobre rozmyslim, ci s tebou budem aj nadalej alebo dam ruky prec. Uprimne, toto nevesti nic dobre. Uviazala si si na nohu gulu ktorej sa nezbavis, jedine ze ty si narobis v hlave poriadok a tak. On chudak chlap si len skomplikuje zivot takto. Radsej nech uteka-.

kacka6
4. sep 2025
@anonym_b9c4f8

@anonym_autor chapem,ze pre rod.zväzky so sestrou si nerozmyslala realisticky a teraz ta to dobehlo.Ak ale naozaj chces situaciu riesit,jedina cesta je tvrdo zakrocit. Cize oznamit uradu detskeho kuratora , ze v tvojom byte sa nachadza sestra s maloletym dietatom,nezodpovedna, neschopna starostlivosti o dieta a znovu tehotna. A ty nemas uz kapacitu ani volu dalej podporovat ju v jej nezodpovednom zivote.Takze pridu preverit situaciu . Musis trvat na tom,ze u teba sestra s maloletym dietatom uz nemoze dalej zit. Sestre by si mala oznamit, v akom termine sa musi odstahovat.Ak nie, veci na chodbu a zmenit zamok. Dieta by jej malo byt odnate. A ked porodi a nebude sa moct aj o dalsie dieta starat, tak odnimu /mali by/ aj to dalsie.V jeho zaujme. A ty ,ak ti zalezi na tom jej dietati , tak budes hajit jeho zaujmy a oznamis detskemu kuratorovi ,ze dieta nema dostatocnu starostllivost od matky . Aty ju nemozes nahradit. A problem pre teba bude vyrieseny.Sestra sa na ulici bud spamäta alebo nie.

@anonym_b9c4f8 máme susedu, jej muž bol ťažký alkoholik dlhé roky, vyhodila ho na ulicu, keďže odmietal liečenie, a ona už ďalej nevládala. Dotyčný prežil jednu zimu ako bezdomovec, a na jar ju bol poprosiť, či s ním pôjde k lekárovi. Začal sa liečiť, úspešne, od vtedy ani kvapka alkoholu, a býva naspäť v byte. Jeden by neveril, že ulica vie niektorých takto prevychovať k dobru.

lavender94
4. sep 2025

Ja by som ju nekompromisne poslala na potrat, ak chce bývať ešte u teba. To je síce pekne od nej, ze si chce dieťa nechať, ale na to treba mať aj podmienky. Ak by nechcela zbalila by som jej kufre a vyhodila ju. Možno keď to reálne spravíš, rozmyslí si čo ďalej. A ak jej chceš tak veľmi pomôcť, tak osobne dohliadni na to, že bude užívať antikoncepciu, alebo nech si dá rovno podviazať vaječníky keď je taká sprostá.
Jedna vec je pomôcť jej postaviť sa na vlastne nohy ale ona len sprosto zneužíva tvoju dobrotu, lebo jej to dovolíš. Keby je taká zodpovedná tak už dávno pracuje a dieťa dáva do jaslí.

mable123
4. sep 2025

Videla ze jej pomahas a je o nich postarane z kazdej stranky... nemusi sa teda snazit o nic... Ja pochopim, ze je mlada hlupa a jedno necakane dieta sa stane. Vies je take prislovie: Pomáhaš, teda nepomáš. Tym, ze pre nu vsetko zariadis z nej vytvaras len lajdačku. Začni žiť svoj život už si sa napomáhala dosť.

karolinakr
4. sep 2025

povedz jej, že to je nad tvoje finančne a časove možnosti, nedá sa a ako si to predstavuje ďalej

tamitamitami
5. sep 2025

Je čas aby sa začala starať sama o seba. Ja by som jej povedala: Jarka, dohodli sme sa že tu ostaneš ty a malý kým nepôjde do škôlky. Ja mám svoj život, priateľa, chceme si aj my začať budovať vlastný život. Akceptujem že si sa rozhodla pre ďalšie dieťa ale budeš si musieť začať hľadať vlastne bývanie. Ak chceš môžem ti pomôcť nájsť krízové centrum, občas ti môžem pomôcť s deťmi ale tam moja pomoc končí.

Teraz ďalšie 4 roky idete žiť takto? Veď to je nepredstaviteľné. Pomohla si jej, si naozaj dobrá sestra. Toto čo robí tvoja sestra je už zneužívanie.

autor
5. sep 2025

Nakoniec sme sa porozprávali a vyzerá to, že teda dieťa si nechá, pretože na potrat by som ju poslať nedokázala... ale dohodneme sa, že tu ostane už len posledné tri mesiace... vaše rady mi dodali mierne odvahu, takže ďakujem, nakoniec pri tom bol aj priateľ a to mi celkom pomohlo osmeliť sa

ivik4
5. sep 2025

Pockaj, dohodnete sa? Takze este nevie ze je tam posledne mesiace u Teba? Aby sa vedela poriadne rozhodnut ohladne tehotenstva
Super ze si s nou hodila rec