Ako zvládnuť pubertálne dieťa a rozpad manželstva?
Ahojte, sedím tu a plačem . Mám tri deti , 15 ročnú dcéru v ukážkovej hnusnej puberte a 11,5 ročnú dcéru ktorá už je v puberte a malého budúceho prváčika. Nefungujúce manžela ako otca. Nevládzem už , naozaj už som tak vyčerpaná z nich .
Od malinkého mala ich učím udržiavať poriadok , umývať si zuby, sprchovať sa, meniť si prádlo .Nástupom puberty denno denne bojujem s tým , iba ja ,mužovi je to šumafuk , však čo tak budú mať pokazené zuby, tak čo tak keď nedám pozor tak aj 4 dni nohavičky a tie isté ponožky, bordel v izbách strašný . Tento rok som dala im dvom na zuby 800 eur , ktoré musím zarobiť, nikde ich neukradnem , ale po nociach pracujem . Staršia kľudne spí v podprsenke , rifliach , teda v tom istom čo mala cez deň , hoci má pyžamá . Druhý rok s ňou behám po psychiatroch , má mentálnu bulímiu , chodím po terapiách , kontrolujem čo a koľko kúpim aby som u nej nenaštartovala zvracanie ( veľa sladkého, veľa jogurtov, veľa niečoho je u nej spúšťač sa prejesť a následne zvracať do misiek , do vriec a to potom schovávať ) . Teraz písala monitor, platila som doučko zo SJ aj matiky , napísala ho celkom fajn , 78 a 81 % .
Manželovi nemôžem zveriť ani škrečka, zdochol by pri ňom , na všetko sa vykašle. Keď mu to vyčítam , povie mi že do neho rýpem a nedám mu pokoj , on si žije ten svoj život v takej svojej bubline bez komunikácie , bez sexu ,zaujíma ho jedine práca a šport. Takto je to u neho posledné 4 roky, vekovo sa blíži k 50 tke. Dnes to vyvrcholilo , dcéram som povedala že nech si upracú izby , prezlečú sa a umyjú zuby, odobrala som obidvom mobily. Ani jedna to neurobila, dostala som o deviatej večer taký amok z vyčerpania že som obidve doslovne za vlasy vytiahla a dokopala do prdele (doslovne ) do kúpelky kde som stála nad nimi a museli si za rykotu umyť zuby. Manžel si v kľude dole pozeral telku , ani ho nehlo mi s nimi pomôcť. Najstaršia mi vykrikovala že som cholerička, hysterka a nedá sa so mnou žiť. Ja som len strašne vyčerpaná z nich , oboch . Neviem ako ďalej s nimi. Či sa na všetko vykašľať a nech im tie zuby hnijú ,nech smrdia , nech sa neučia a nech sa potom prebíjajú životom ako vedia . Alebo ich udržať v koľajách normálnosti a vydržať. Muž mi je k ničomu , ten mi nepomôže, tam už som rozhodnutá sa rozviesť.
Autorka, drzim ti palce.
Ak chces, aby sa zmenili ini, musis v prvom rade zmenit svoj pristup k nim a k sebe samej.
U nas bolo tiez veselo, aj ked nevygradovalo to az do takeho extremu, ako u vas.Zacala som tym, ze co nebolo v kosi na pradlo, tak sa nepralo. Naucili sa..... Po par dñoch, ked zrazu nebolo ciste oblubene tricko. Do izieb som prestala chodit, len som obcas nechala pred dverami vysavac a vysypala kos na smeti (resp. to malo, co v ñom bolo😅). Prezili sme.....
Hygienu som nastastie riesit nemusela, to bolo vzdy ok.... Ale neboj, zuby im nezhniju, len budu skratka smrdiet. Po par dñoch, ked nebudes nad nimi stat, tak sa uvedomia.
Ten rozvod este zvaz. Teraz je asi najhorsie obdobie. Najprv uprac v sebe, nasmeruj rodinu k spravnemu fungovaniu a uvidis.
Zaklad je milovat hlavne seba a znizit z narokov na okolie, resp. mat u p... dele, su to vacsinou nepodstatne hluposti.
nečítala som príspevky, ale za nás ti napíšem, že sme so synom a hygienou mali niečo podobné, on by kľudne spal v tom v čom bol cez deň a 2 týždne by sa nesprchoval... kontrolovala som ho, naháňala, nútila meniť prádlo, ísť do sprchy, nenormálne veľa síl ma to stálo ale prišiel do veku 17 rokov a zrazu mu to v hlave ako keby preplo a sprchuje sa pomaly každý deň, aj si dáva pozor na deodorant, vlasy, zuby... neverila som, ale zmenilo sa to u neho samé (no ak by som ho celé roky nechala tak zrejme by si zvykol tak)
jeho izbu neupratujem, jedine periem veci, ktoré donesie do kúpeľne aj na to si zvykol... len vydržť a KONTROLOVAŤ, raz to príde
@autor Tak ako si písala, urob si deň pre seba. Chcelo by to zobrať synčeka a odísť na celý víkend preč a nepovedať kam ideš ani kedy sa vrátiš. Nech si "darca spermií" vyskúša víkend s dcérenkami.
A vyhrážok, že Ti na deti po rozvode neprispeje nepripisuj žiaden význam, o tom rozhodne súd. Vydrž to s nervami, najmladší Ťa ešte potrebuje.
Držím Ti palce…. Verím , že si dnes oddychnes a nacerpas energiu na ďalšie dni 🍀
Ja by som sa zamerala len na tie najväčšie problémy , to je: psychické zdravie staršej dcery a umývanie zubov . Ostatné nechaj v ich réžii, nemôžeš dohliadať na všetko lebo sa zbláznis.K mužovi sa ani nevyjadril len toľko, že nie si jeho kuchárka ci slúžka, ak neprilozi ruku k domacnosti nech si stara sam o svoje veci ,po rozvode sa mu to zíde vedieť si oprat ci navariť. Mne je vas ,teba a deti aj ľúto, že to dospelo do takéhoto stavu ,ale puberta u staršej uz pomaly skončí a verím ze sa vaše fungovanie zlepší.
Vies co dobre si spravila. Aj deti musia vidiet, kde je hranica. A dcere si mala povedat ano som cholericka. Ja by som este zobrala vreco na smeti, isla im do izby a vsetko hádzala do vreca, co si na moj pokyn neupratali. Este by som si odfotila tie ich izby, ze aby si mohla ukazat frajerom, ked nejakych budu mat. Lebo so spindurami sa nikto nebude bozkavat. Fuj. A spisala by som zoznam, ktore meni pravidla hry. Pekne dala detom a kto nebude fungovat, tak sa beru vyhody. Wifi sa zapína az ked je upratane a internet v mobile sa blokuje cez family link alebo cez iphone aplikáciu. Neviem co používate. A viac by som nekricala. Ostala by som ticho par dni. Iba slusne pokyny, bez kriku. Povinne spolocne prechadzky, bike, welnes, vecer si dame karty alebo nejaku spolocensku hru. Kto sa nepridá, nema telku ani mobil na druhy den, blokujem.
Drzim ti palce, sme na tom podobne, ja som podala ziadost o rozvod a odisla na 2 tyzdne prec sama, vsetci s tym boli uzrozumeny, pan spilubyvajuci ze co si myslim ci to nezvladne, zvladne kym ma peniaze, decka sa 2 tyzdne dokopy neucili, v izbach bordel opral si svoje a boli stale vonku po susedoch u babky a tak. Ale kazdy den im kupoval desiatu odchazala som bol nakup, co moze varit nevarili dokopy nic.spajza vyjedena vsetky sladkosti slane. Hrdinu struha uvidime do kedy. Ale ma sa odstahovat, a ze deti ked budu chciet tak pridu, mal si dat do kalendara kedy ich bide mat nedal lebo on nevie, este ako bonus denne slopal-prikladny otec. Uz ma prestalo bavit mat na krku tretie decko co len sedelo na gauci slopalo a cumelo do telky.
@betulinka1 Toto je najhoršia forma šikany voči dieťaťu. Celé zle tieto tvoje rady.
@mamamasama v poriadku neberiem ti nazor. Ale ani deti nemozu šikanovať matku. Podla mna su to nove pravidla aby matke nejeb.. . Aj matka sa musi citit s detmi dobre a nie len bojovať s nimi. Krik nepomoze podla mna, hlavne pri dcere, ktora sa lieci na psychiatrickú diagnozu. Na druhej strane musi mat dievca rezim, nemoze ju nechat len tak. To ti povie kazdy psychiater a by si sa cudovala ake prisne pravidla maju v liečebni. To by si nazavala len sikana. To co som napisala niekto to moze volat sikana, ja to volam pravidla domacnosti, ked prestane fungovat system. Z casu na cas sa pravidla musia zmenit na urcity cas a potom sa da znova polavit. Ale zdravie matky je tak isto dolezite ako zdravie deti. A teda pubertacky to musia chapat.
tak prišla som domov s malým z škôlky okolo 16 hodiny a už na mňa spustila 15 ročná dcéra že či som normálna ( reálne toto slovo použila ) že nabudúce keď im nenavarím , že na mňa zavolá sociálku , muž práve prichádzal domov a v predsieni si to vypočul , tak po dlhej dlhej dobe po nej skríkol v štýle niečo nech zavrie papuľu , no a ona sa normálne pustila do neho, že čo ju vychováva, že len sedí na riti a čumí do telky. Asi si viete predstaviť ako to skončilo , dostala od neho pár faciek a večer naklusala si umyť zuby sama aj s tou 11 ročnou , ešte minimálne hodinu muž vykrikoval že čo za drzé decká máme a kedy sa to stalo. Samozrejme ja som na vine , lebo ja som ich tak vychovala. Čo som bola prekvapená , ani večeru nehľadal , len sa opýtal či som varila, nevarila a tým to haslo. Chladnička prázdna, večera nenavarená , vidím že je vyvedený z mieri , ale nekomentuje. Staršia dcéra chodí zdutá , odvrkuje ale viac si nedovolí. Mladšia 11,5 ročná sa veľmi rýchlo prispôsobila a zistila že byť drzá vie byť riadne nebezpečné.
Prepac, ale mne je luto tvojich deti, vyrastat v takejto rodine.
Dala by som jej telefón do ruky a volaj. Či jej bude lepšie v detskom domove. Tam ju naučia disciplíne ,aj poriadku. Zúbky si bude umývať pekne skupinovo a sprchu bude navštevovať hneď ráno o piatej, aby v nej mohla mať súkromie.
@dadis vieš čo mne nie , ja som rada , že konečne že zasiahol . On sám dnes pocítil na vlastnej koži čo je to drzosť a oprsklosť jeho dcéry.
@betulinka1 Fajn, ale týmto dosiahnes čo? Čo ich naučíš tým, že ich potrestáš? Akurát sa od nich vzdiališ a budú ťa do konca života neznášať. Nechceš mať vzťah s deťmi? Fajn. Trest nie je cesta. Ony musia pocítiť následky svojho správania. Tak sa určujú hranice. Nie šikanou a tichou domácnosťou.
mne sa na pubertiakoch najviac páči že si neuvedomujú, že to nie rodičov odvedú z domu, ale ich 😂😂
Podla mna si strasny pedant. Nutis ich umyvat si zuby, aj taj si vela minula na zubara.. skus troska zvolnit.. same maju co robit s pubertou.. s kludom anglicana si s nimi sadni a povedz im, co chces a co citis a ak to nebudu dodrziavat-budu take a take sankcie. Preco by si izby mali upratovat v strede tyzdna? Ved na to je vikend. Budes mat kaz? Zaplatis si ho z vreckoveho, ked si nechces umyvat zuby. Najviac ma zarazilo ist v rifliach do postele.. vysvetli im, ze v nich sedia v skole, v buse,.. ze tie do postele nepatria.. a mozno su po tatovi, ktory kvasi na gauci.. to nezmenis.. povahy.. len seba znicis. Mysli aj na seba. Chod na nakupy, kavu, kolacik. ZI❤️
Ja si pamätám svoju pubertu. Bola som 3.z vrhu a mama už nemala kapacitu na mňa. Teraz to chápem. Ona bola v prechode a ja v puberte, super combo 😃
Aj mojej mame preplo a za nepodložené topánky ma sfackala. Po takýchto incidentoch, kde vyslovene v mojich očiach padla, som bola na ňu ešte horšia.
Ja ti poradím, aby si si ich posadila a ospravedlnila sa zato. Normálne im vysvetli, že je toho na teba veľa a zlyhala si najhorším spôsobom. Padli tu skvelé rady, ako si pomôcť. Porozmýšľaj, a vyber si nejaké top priority. Napr. škola a zuby a nech neroztahuju bordel po byte. Poriadok/ neporiadok na ich území úplne vypusti.
Povedz im prečo si sa rozhodla a čo riešiť nebudeš.
Ja by som to povedala štýlom: škola im zabezpečí lepší život ako vidia doma. Zuby sú prvá vec na ktorú pozerajú a cítia ľudia okolo nich. Nech skúsia pohľadať v pamäti a nájsť nejakého človeka, čo má škaredé zuby, ako ho vnímajú. A poriadok mimo ich teritória, znamená, že tak ako ty budeš rešpektovať ich a ich priestor, chceš od nich aby rešpektovali aj oni tvoj. Že máš rada poriadok Už sa nechceš hádať, lebo ich miluješ a chceš s nimi pekný vzťah.
Mne veľmi pomohla jedna myšlienka, že predstav si niekoho koho extrémne rešpektuješ, a vždy keď ideš jednať so svojim dieťaťom, predstav si ho namiesto dieťaťa.
Moja mama mala obývačku, kde sme nemohli nikdy nič nechať. Bola to svatina jej pokoja. Dnes to chápem 😃
Počas mojej puberty, začala casom ignorovať moju izbu. Onaa upratovačka. Ja som mala v izbe snáď všetko mimo miesta. Ver či nie veľkú časť života som bojovala so svojou perfekcionistickou predstavou, že musí byť dokonalý poriadok.
Hlavne daj seba do poriadku. Prídeš si tam ako obeť. To je najhoršia pozícia. Začala by som sebou a smer psychológ. Niekto s nadhľadom, by ti veľmi pomohol.
Držím ti silno palce nech zachrániš, čo zachrániť ide ❤️
@bororka v niečom s tebou súhlasím , ale určite nie v tom ,že sa im budem ospravedlňovať a ani nechcem aby sa im muž ospravedlňoval . Je pol deviatej , majú umyté zuby a sú vo svojich izbách na mobiloch . 21:30 sa vypína internet automaticky. Taký kľud u nás už dlho nebol , malý spí , muž pozerá telku a ja si robím svoje pracovné veci .
@mariynka minula som veľa na zubára, lebo chodia na súkromnú kliniku kde opravujú aj minikazy pod mikroskopom . Do toho ročná preventívka a jednej rentgén a druhej CT kvôli sedmičke , ktorá sa vytiahla a implantovala sa tam osmička, čím jej nezostala diera. Sedmička sa rozpadla , lebo bola nízko uložená zakliesnená naliehajúcou osmičkou . Jednoducho zuby sa umývať musia , cez to u nás nejde vlak , nepotrebujem aby mi v dospelosti vytýkali že som to zanedbala a teraz musia platiť nehorázne peniaze za to .
@mariynka a celkovo pokazené zuby sú pre organizmus nebezpečné.
Autorka, neospravedlnuj sa. Puberta sa podla mna teraz obcas vyuziva ako ospravedlnenie aby niektorym deckam preslo vsetko.
Ja som husakove dieta a neviem si ani predstavit ze by som si dovolila usta otvorit voci rodicom tak ako si dovoluju tvoje deti
Zuby si opravia, váš vzťah ostane naštrbený. Porozmýšľaj, čo ti je prednejšie. Je fajn, že ty cítiš momentálne psychickú pohodu, ale tvoje deti sa práve teraz cítia zahanbene, nepochopené, nemilované. Ospravedlnenie je to najmenšie, čo by si mohla pre zlepšenie vzťahu urobiť. Ono. Po prečítaní tvojich posledných slov sa nečudujem, že to dospelo az do takého štádia.
Mam v okoli chlapov, ktori si zuby neumyvaju a este nemaju plombu.😁😁😁a to, ze minas na sukr.kliniku, je tvoja volba, za to tvoje deti trpiet nemusia. Su velke, vedia, co sa ma.. ked to nerobia, budu niest nasledky🤷♀️
Podla mna to beries strasne vazne, si prisna, razna, zasadova. Ale s tym u pubertacok neuspejes. Nakoniec vyletia z hniezda a pamatat si budu len uskriekanu mamu, ktora im len rozkazovala a aj tak si urobia po svojom. 😃
@mamamasama ja si to nemyslím . A keby aj nech sa cítia zahanbené, ponížené. Oni vedia že sú milované , aj z mojej strany aj z mužovej ( aj keď to tak teda nevyzerá ), veľmi dobre to vedia , len to ocenia neskôr ako staršie.
Ja až okolo 25 som pochopila hlavne moju mamu prečo konala ako konala , hoci sa mi to ako pubertálnemu dieťaťu nepáčilo. Veľmi dobre si pamätám ako striktne trvala na tom aby som chodila na jazyky , aby som maturovala z B2 hoci som nemala gymnázium , neskôr som to, že hovorím plynule dvoma jazykmi veľmi ocenila , dnes sa tým živím . S mamou mám ďaleko lepší vzťah ako s otcom , ktorý tak síce bol priateľský , potľapkal ma po pleci ale v podstate pre mňa nič svetoborné neurobil .
@mamamasama nemusi sa ospravedlnovat, ale pokecat s nimi. Vdaka Bohu za moju uzasnu mamu🙏❤️
@mariynka vidíš a ja poznám chlapov ktorí si umývajú zuby a buď ich majú zhnité alebo nemajú žiadne , proste humusáci alebo socky.
Áno klinika bola moja voľba a zvolila by som ju znova, sú pedantní , šikovní a vedia čo robia. A to sí ešte cenovo môžem gratulovať že IBA 800 eure.
@mariynka malo tam byť ktorí si neumývajú zuby.
Ahoj, veľa vnútornej sily prajem, ja mám dcéru (12r) len na prahu, v izbe som neraz vybuchla, obaly nohavičky, čisté veci, knihy, výrobky, posteľ rozbombardovaná, do ktorej ešte vláči psa. 🙂 Párkrát som riadne vybuchla, no potom som to nechala tak. Najlepšie funguje, že dokiaľ sa nezbaví veci, nekupujem nič okrem nohavičiek a ponožiek (má veľa oblečenia, lákajú ju výpredaje). Vydržala som dva mesiace. Nakoniec veci vytriedila a zavolala kamarátke, ktorá vyrastá bez mamy a darovala jej veci, ktoré jej boli malé (vytiahla sa). A bola som rada, že jej to došlo samej...
Aj to PPP je volanie o pomoc... Rieši niečo v sebe a ten bordel a zanedbaná hygiena je len prikrývka.
Skôr som zbystrila pozornosť nad tvojim mužom, že ťa vysmial, keď si povedala, že sa chceš rozviesť. Je dôležité uvedomiť si, že si dokážeš vážiť sama seba. Za človeka hovorí vždy len to, čo vykonal.
A uvedomila som si, že žena je ako ladička. Keď som v pohode ja, doma je to viac v pohode, keď som ja napätá, cíti to dieťa, aj rodič.
Mne sa veľmi páči tento príbeh:
"Príde mama za psychológom. Zlomená, vychudnutá, zanedbaná. Terapia trvá 15 minút, no mama príde domov vysmiata. Každý deň sa na dve hodiny vytratí a domov príde šťastná a spokojná. Jej 12-ročný syn to nechápe. Veď mama bola stále nasr.tá. Tak sa rozhodne ju sledovať. Mama zájde do kaviarne, sadne si do kresla a dve hodiny číta knihu, pije čaj a kávu. Syn sa jej pýta: Mamina, čo tu robíš? Ona: robím ti šťastnú mamu 💕"
Mám doma 13 ročnú špinďúru, bojovala som s ňou dlho, upratovala, robila veci za ňu, pokým som pochopila že s ňou nepohne nič. Povaha, puberta
Keby si jej videla minulý týždeň nechty na nohách 😅 alebo ten chemlon na hlave, ktorý nečeše.
Chlapa momentálne nemám žiadneho a fakt mi je super, exovi behá okolo riti milenka, robí slúžku teraz ona, aj deckam cez víkend a ja užívam pokoj , čas pre seba
Odmietam variť chlapovi ktorý je u mňa celý víkend, platiť účty, nákupy, prať domastene slipy.
Trvalo mi to pochopiť neskutočne dlho
Prajem ti, aby si tiež našla hranicu, balans, že čo uz je veľa. Venuj sa seba a najmladšiemu, nevarila by som mužovi, nerob služku, majú ruky, nohy, staršie deti tiež.
Držím palce 🍀
Nehnevaj sa, ale podľa mňa si nemyslia, že sú milované, ak ich jeden deň nakopeš do riti a na druhý deň ich manzel prefacká. Niekde ste to pekne pokazili.

Aby som spala 4 dni v tom istom, neumyvala sa, nesprchovala a smrdela….to by som musela mať strasne depky. Nemá skôr takýto problém ako iba puberta?