Ako zvládnuť rozvod a odchod z domu kvôli deťom?
Ahojte,chcel by som vedieť váš názor na môj problém.So ženou nám to už nejaký ten rok nefunguje tak ako by nám to malo v manželstve fungovať .Nespavame spolu a dokonca spíme oddelene každý vo svojej izbe .Snažil som sa dlho tento náš problém vyriešiť ale nejde to a preto som sa rozhodol ,že odídem ale je tu jeden háčik že máme 2 deti a bojím sa ich reakcie nato .Chcel by som pocit aj nejaké rady ako nato
Idealne spolocne s manzelkou
Nejake rady su aj tu
https://www.modrykonik.sk/forum/rodinne-problemy/rozvod-ako-to-povedat-nic-netusiacim-detom/
https://www.modrykonik.sk/forum/vztahy-manzelske-partnerske-priatelske/ako-povedat-detom-o-rozvode/
@jozo1122 treba povedať pravdu, nenadávať pred deťmi na ich mamu, uistiť ich, že ich máš rád a aj ich mama ich má rada a že tu pre ne vždy budeš aj ty aj ich mama, že vždy keď ti zavolajú prídeš, že ich budeš pravidelne navštevovať, že môžu chodiť k tebe na návštevu, že sa budete spolu hrať, chodiť na výlety, hrať futbal všetko to čo ste robili doteraz, ale sľúb len to čo vieš splniť.
sˇahuješ sa ďaleko? Ak blízko, tak ich môžeš brávať resp. môžu ku tebe chodiť po škole - ideál by bolo aby si bol v byte sám - bez inej dámskej spoločnosti - to by niesli ťažko...
Myslím že super by bolo keby si im to rozprával dlší čas že sa ideš sťahovať - mesiac? aby sa to v nich troška ustálilo... popr. sa porozprávaj s detským psychl - aj cez net že ako by to bolo dobré aby deti nemali z toho traumu...
@deti95060810 ostávam v tom istom meste bývať skrz toho aby deti mohli chodiť často a kedy budú chcieť samé ku mne
@jozo1122 Priateľu , len ono to takto nefunguje. Ty sa odsťahuješ , deti budú k tebe chodiť kedy uznajú za vhodné , vy sa dohodnete na rozdelení majetku na spôsobe starostlivosti o výchovu maloletých o výživnom. Ona s tvojou budúcou priateľkou bude chodiť na kávičky , ty s jej priateľom na pivo. Taký happyend z filmov. Doteraz ste sa hádali , ale teraz pri rozvode , rozchode , budete k sebe milší , pozornejší a budete mať rovnaký názor . Doteraz ste ho nemali , ale teraz ho mať budete ?
@jozo1122 Tak ja ti poviem takú malú perličku z praxe , keďže som si rozvodom prešiel a pri ďalších som asistoval - keďže môj rozvod mi dal toľko informácii a skúsenosti , že ich moje okolie rado využíva. Vy si s manželkou nerozumiete , odsudzili ste sa jeden druhému. To je v poriadku , manželstvo nie je väzenie. Ty si sa rozhodol že potichúčky odídeš - prirodzene bez detí. Pri prvej príležitosti ti to vykričí na oči. Vytvorí príbeh nič netušiacej manželky , ktorej zo dňa na deň ušiel muž. Nechal ju samotnú s deťmi , trápiť sa. Už pri úprave styku s deťmi to bude tvoj prvý problém. Čo za netvora , narcistu , egoistu opustí matku s deťmi. Prirodzene že ich získa do svojej starostlivosti , deti bude manipulovať proti tebe a ona vlastne ani klamať nebude. Ty si skutočne " zdúchol " . Máš predstavu ako budú chodiť deti k tebe kedy budú chcieť. Ale ono to tak nefunguje. 7 ročný si nepobalí ponožky a trenky a nezaklope ti pred dvere , tatko som tu. Budete mať rozhodnutie súdu , takže kľudne sa môže stať že deti uvidíš tak 2 dni za 14 dní. Veď čo iné si zaslúžiš , ak si takto matku s deťmi opustil. A tak by som ti mohol opisovať desiatky a desiatky prípadov z praxe. Možno tvoja ex tu vytvorí tému diskusiu na - opustil ma manžel s malými deťmi , neviem čo mám robiť. Potom ďalšiu , naše deti nechcú vidieť otca , musím mu ich dávať. Ďalšiu koľko dostanem najvyššie výživné od ex ktorý od nás zbabelo " zdúchol ". Rád by som sa mýlil , ale prax ukazuje takúto realitu.
@damian85 ano chápem,ale ja som nič také nepovedal ,že idem utekát a že tu nechávam deti , s deťmi sa to musí najprv prebrať a potom zvoliť postupnosť čo ďalej , ano uznávam bol to len taký nápad aby si sami určili kedy chcú oni a myslel som to len skrz toho aby nebol na nich vyvíjaný nejaký tlak že ich tlačime do niečoho čo nechcú , ano ja viem ,že súd keď určí to inak tak sa to bude musieť dodržiavať
Radim ti psychologa a ty absolutne nepocuvas. “Neviem ako mu to mam povedat”. Vyborne. Mas moznost s psychologom poriesit akym aposobom to moze byt pre dieta najmenej bolestive. Ale ty riesis MK.
@jozo1122 pozri sa buď chlap. Pred tým ako si pobališ veci sa o tom jasne porozprávaj s manželkou. Nechce ? Si chlap buchni po stole a riešte. Rieš čo bude po....majetok , deti , stretávanie , výživné áno , nie ? Preboha nie s deťmi....ale s ňou....vy ste zodpovedný za deti - nie deti za Vás. Ak budete mať približnú predstavu - až potom sú na rade deti - aby ste im to rozumne povedali. Nebuď 15 ročný chlapec ktorý od problémov uteká - ale zodpovedný dospelý muž. Aký chceš dať príklad svojím deťom ? Ak vznikne problém stiahnem sa ako slimák do ulity a zdúchcem ?
@damian85 so ženou sme sa už o tom bavili ja som povedal ako zo chcem ona tiež a samozrejme z jej strany padli slova ako mi zabráni styku s deťmi a tak … deťom musím povedať ,že sa nič nemení tým že budeme oddelene bývať s ich mamou ,že stsle som tu pre nich ,ľúbim ich ,a budeme sa stretávať
@jozo1122 Vy ste dospelý muž? Akože odísť, keď t.nie sú deti??? Panebože, normálne sa porozprávať a diskutovať. V živote sa môže udiať všetko možné. Ale odísť od detí takto. No neviem, či by to zobrali alebo ako by reagovali. Mimochodom, hlavné je dôvod, prečo odchádzate. To ste tu nenapísali. Čo je dosť podstatné. Potom by sa človek asi vedel vyjadriť. Ja žijem vo vzťahu 27 rokov. 30 rokov sa poznáme a o manželskom živote niečo viem. Toto je veľmi detinské. Sorry.
@belaaaaaaaaa nikto neodchádza bez vysvetlenia , syn o tom vie a sám povedal že to vidí a vníma to a už len spolu s manželskou to musíme doriešiť
@jozo1122 myslieť si môže. Vždy jeden vyskakuje pri rozvode iba do takej výšky do akej mu druhý dovolí. Každopádne platí čo som písal hore - dohoda je najlepšie riešenie pre všetkých a až po vyložení kariet na stôl sa z boja odchádza. Nie potichu - nie bez oznámenie - nie bez snahy o dohodu.
@jozo1122 ja ti osobne držím palce, keby to tu bolo písané v opačnom garde, tak by všetci žene radili aby odišla co najskôr, bez nejakých rozhovorov a podobne. Zrazu je chlap najväčší hajzel, lebo ho ma žena na salame a bohvie ci ona nemá niekoho iného. Určite to najskôr pories s deťmi aby sa necítili, že ich nechceš. Manželka evidentne mala dosť možnosti, ale to by musela chciet
@jozo1122 starší syn má 12 rokov, má právo sa vyjadriť s kým chce byť a ako často, na to sa ho bude pridelená kolízna pýtať a súd bude zohľadňovať jeho názor. Manželke treba vysvetliť, že je aj v jej záujme a v záujme detí aby ste sa dohodli, lebo by si si mohol nárokovať na striedavú starostlivosť. Teraz je asi nahnevá na teba, predlož jej písomnou formou návrh dohody ako si predstavuješ starostlivosť o deti, vzory nájdeš na internete a ideálne spolu s touto dohodou podaj žiadosť o rozvod .Čo sa týka majetku, to sa rieši obvykle až po rozvode, ja by som sa zatiaľ na tvojom mieste sústredila na dohodu ohľadne detí.

@jozo1122
Moje odporúčanie: S dostatočný predstihom (mesiace) informuj deti (vhodným spôsobom), blízku rodinu, priateľov a známych že mate vo vzťahu problém. A ako sa ho snažíte riešiť a či a ako sa vám to darí.
Dôsledkom bude, že ak napriek tomu sa rozídete nebude to prekvapenie pre všetkých ktorým ste to dali vedieť.
Uvedom si, že ak ty si ten ktorý odíde zo spoločnej domácnosti, okolie bude prirodzene pripisovať vinu tebe ak nebudú mat v predstihu informácie o tom čo sa deje.