Ako zvládnuť starobu bez rodiny a detí?
Ahojte zienky, tak budem mat pomal 45 rokov. Som jedinacik a nikoho nemam. Pravdepodobne budem mat jeden na dochodku po mame jeden schatrany dom . Nemam skutocne nikoho uz z rodiny, nezostali tu s nami, odisli, nemam bratranca sesternicu nikoho. Sirsia rodina pomrela tiez. Bojim sa staroby
Nemam deti a ani mat uz nebudem. Nie je s kym. Mozno sa najde niekedy nejaky priatel ale nepredpokladam. Bojim sa smrti osamote. Kamosiek mam ako safranu ostala som na svete sama maju svoje rodiny.
Kde budem moct zostat na sklonku zivota ked budem sama a kto sa o mna postara kedze nemam nikoho? Nejaka charita alebo klastor ci
? Neviem mam z toho uz teraz zle pocity. Nejak sa mi nepodarilo najst si dobreho muza a uz ani nechcem. Jeden ma mlatil, druhy bol suknickar uz ma to nebavi. Deti uz logicky mat nebudem. Rodicia mi nezanechali peniaze a moja vyplata staci na pokrytie zaklad. Zivotnych potrieb neusetrim asi nic na stare kolena. Co budem robit o 20 rokov ak sa dozijem, kto sa raz o mna postara?chybaju mi moji zosnuli. Ti co pomreli najblizsia rodiina tety mama oco. Rozmyslate tiez nad tym ak ste v posobnej situacii? Vsetci naokolo mna maju aapon segru brata ja nikoho. Alebo maju rodiny deti. Ja nemam skutocne nikoho. Ako prst som zostala na svete co dalej? Chytaju ma z toho panicke stavy.
Ahoj, ak mas svoj byt, tak je taka moznost,ze ho na dochodku predas a za tie peniaze pojdes do domu dochodcov-ale nie hocijakeho, su take co maju vlastne bytove jednotky,ktoru si tam prenajmes, cize budes mat kvazi ako svoj bytik ale v domove a budes zaroven medzi ludmi, sestricky alebo teda opatrovatelky robia aj rozny program, pridu im tam kolko krat aj zahrat nejaka ziva kapelka, budu sa aj o teba starat...toto vidim ako jednu velmi dobru moznost pre osamotenych ludi, ktory maju moznost takto ist❤️
@janagem skôr by jej pomohla kamoška s ktorou vybehne von a bude zažívať aj iné veci ako to co doteraz niekto s kým pokeca zavolá si potrebuje zazit bežný záujem a mať kontakt aspoň s niekým kto ju potiahne ak ani to nepomôže tak potom aj odborník
@sova7 nie uplne súhlasím. Keď kamoška prestane chodiť tá čo? Padne späť? Ľudia nemôžu čakať, že ich buď ťahať iní ľudia, nemôžu toto klásť na plecia iných. Tieto veci treba riešiť, a potom aj to priateľstvo môže prist
Normálne DSS, nejaké slušné. Podľa stupňa odkázanosti, aj keď nebudeš mať dostatočný príjem je to možné.
@billy_jean ale to sa plati predsa dost nie mesac
Ne
Ahoj, ak mas svoj byt, tak je taka moznost,ze ho na dochodku predas a za tie peniaze pojdes do domu dochodcov-ale nie hocijakeho, su take co maju vlastne bytove jednotky,ktoru si tam prenajmes, cize budes mat kvazi ako svoj bytik ale v domove a budes zaroven medzi ludmi, sestricky alebo teda opatrovatelky robia aj rozny program, pridu im tam kolko krat aj zahrat nejaka ziva kapelka, budu sa aj o teba starat...toto vidim ako jednu velmi dobru moznost pre osamotenych ludi, ktory maju moznost takto ist❤️
@motylik2559 lenze to je ake drahe mesacne?ako sa volaju take miesta?
@anonym_autor Tusim aj v Raci v BA je take🙂ano stoji to o nieco viac ako bezne domovy dochodcov, preto som pisala,ze ak mas svoj byt teraz, ten by si na dochodku predala a z toho tam platila najomne mesacne tam🙂
@anonym_autor v 45 bez bytu? Lebo rodičia ti nezanechali nič??? Ja teda sestru mám, ale roky sa nekontaktujeme, som dobrovoľne bez muža a dovolím si tvrdiť že teraz mam najlepšie roky v živote
@terezia74 a si so samotou uplnou v pohode?
@dorizzz je to hnus. Ten anonym je podla mna taktotedanie nick a ak nie ona, tak pribinak alebo melanta
@anonym_81a12a urcite jedna z tychto a este jedna je tu taka ktora rada naklada.. Len si nespomeniem na meno
@anonym_autor do staroby mas este vela rokov a nevies co sa do vtedy moze zmenit. Okrem toho kolko ludi v tvojom okoli potrebovalo pomoc, lebo ja co viem, tak aj v starobe umieraju ludia sami, ci rodinu maju, alebo nie a ano su aj ludia, ktori sa ocitnu leziaci na postely a vyzaduju starostlivost, ale vacsina umiera sama a ti co su leziaci aj tak sa zial rodina o nich nestara.
@anonym_autor Ono daj si do googlu Domov dochodcov s bytovymi jednotkami a vyhodi ti, kde take su, tusim aj Handlovu som nasla a nieco bolo na Kysuciach...treba kuk🙂 Ale toto je podla mna jedno z naj rieseni🙂 Kazdopadne mas len 45...kym vobec do toho dochodku pojdes mas kopec casu a mozno takych zariadeni bude este omnoho viac vtedy🙂 Nepanikar dopredu🍀
Anonym Ale tak preboha ak by si niekedy nebola samostatná tak predsa to nebude preboha v 60tke ak niekedy bude. Poznám aj 80tnikov čo sú ešte sebestačný. Ale keby si aj nebola tak predsa v tom domove nebudeš 40 rokov, väčšina ľudí tam ide okolo 80tky a dožije sa 90tky cca, teda ak predáš dom aj starý, hodnotu má nejakú a tých 10 rokov to vykryje. Ty namiesto trápenia hlavne rob všetko pre to, aby si bola sebestačná. Teda chodievaj veľa do prírody nech si zdravá, chodievaj na preventívne prehliadky, stravuj sa zdravo, skús aj hlavu zamestnať niečím iným ako takýmito myšlienkami nech precvičuješ mozog a nemáš demenciu (napríklad sa uč nový jazyk, programovanie) a bude to ok.
@anonym_autor prosím ta, načo sa zaujímaš už teraz o domy pre dôchodcov? Véd to je choré, sa preber. Si ešte mladá, preboha, nerozmýšľaj o týchto hlupostiach. Nájdi si chlapa, uvidíš ako ti bude dobre vo dvojici. Možno bude mať aj deti.
@anonym_81a12a urcite jedna z tychto a este jedna je tu taka ktora rada naklada.. Len si nespomeniem na meno
@anonym_autor Kazdopadne mas len 45...kym vobec do toho dochodku pojdes mas kopec casu a mozno takych zariadeni bude este omnoho viac vtedy🙂 Nepanikar dopredu🍀 Uz len to som chcela dodat🙂
@terezia74 a si so samotou uplnou v pohode?
@anonym_autorskús si spraviť kurz opatrovateľky, môžeš si lepšie zarobiť a môžeš sa neskôr zamestnať v DSS - ja mám tak sesternicu v Nemecku zamestnanú v domove dôchodcov, rodičia jej zomreli je jedináčik, nikoho nemá a povedala že už tam zostane na starobu
@anonym_autor ja Ťa povzbudim, v budúcnosti zachvilu bude umelá inteligencia veľmi rozvinutá a budú roboti ktorí sa budú o nás starať. Nebudeš sama.
@billy_jean ale to sa plati predsa dost nie mesac
Ne
@anonym_autor mam tetu 4 roky v DSS. Nema dostatocny dochodok.
Je dobre planovat starobu, a zaroven nezabudat zit tu a teraz. Mas cas sa na tie veci, ktorych sa bojis, pripravit. A zaroven tvoj najhorsi scenar sa ani nemusi stat skutocnostou, mozno zomries buduci rok pri autonehode. Mozno budes zdrava 80tnicka a pri prechadzke raz dostanes infarkt, a zomries velmi rychlo. Mas uzkosti, skusila si si o nich nieco precitat, existuje vela nastrojov ako s nimi zit. Ono aj ten strach, ktory teraz prezivas, sa ta len snazi pred niecim ochranit, nieco ti naznacuje. Skus pred nim neutekat. ano, su ludia, ktori zomieraju sami, bez rodiny. Ano, je tam moznost, ze aj ty budes jednou z nich. Stravis teraz zbytok zivota kvoli tomu v uzkosti? Alebo sa s touto moznostou zmieris a prijmes ju?
Nejakym sposobom si musis zacat verit, ze vsetko zvladnes aj ked budes sama. Vytvorit si laskyplny vztah sama so sebou a hlavne, zit svoj zivot tak dobre Ako sa da,a.nie sustredit sa na tych poslednych par mesiacov, minut na tomto svete. Aby si potom nelutovala, ze si prezila cely zivot v strachu. Vsetko zvladnes, doveruj si. Ps: ja mam tiez velmi malu rodinu a viem ta pochopit.
@biba_18 s navadzanim na samovraždu? No fasa. Možno je aj preto na tom tak zle že jazdy takto bezcitne mudruje miesto toho aby niekto ju zobral na kávu von pokecaj a skúsil ju nasmerovat. Ľahšie je si kopnúť ale taketo surove komentáre nikomu v takej situácii nepomozu
@sova7 ja som to čo cituješ pochopila že bolo písané s nadsadzkou… osobne nemám potrebu byť niekomu sprievodcom životom - to človek dlhodobo nevydrží - a môžeš mi veriť, mám s tým skúsenosť. človeku ktorý si nedá poradiť a iba sa ľutuje, nevieš reálne pomôcť tým že sa obetuješ a raz za čas s ním pôjdeš na kávu… ak si nezoberie k srdcu rady že má zmeniť správanie, život príp. navštíviť kvôli myšlienkam odborníka, ako to dopadne? prečo máme viniť okolie?
@anonym_b2458c prepáč mi anonym ale al si takýto človek aj v realite tak … zdržím sa komentára lebo naozaj nemám v záujme útočiť.. ale až zle mi prišlo z tvojho príspevku. Dnes som to tu akurát písala v jednej téme že tu proste človeka bežne takto dajú dole štýlom “môžeš si za to sám/sama”. Si predstav že by toto psychológovia hovorili svojim klientom… áno viem, toto nie je psychologická poradňa, ale ak človeku nevieš pomôcť tak mu aspoň nenakladaj viac… lebo sorry ale je to hnus
@dorizzz len ma tak zaujíma - kto teda za to môže?
hľadať domov dôchodcov v 45 🤦♀️ aj tak sa dá…
@sova7 nie uplne súhlasím. Keď kamoška prestane chodiť tá čo? Padne späť? Ľudia nemôžu čakať, že ich buď ťahať iní ľudia, nemôžu toto klásť na plecia iných. Tieto veci treba riešiť, a potom aj to priateľstvo môže prist
@janagem ak niekto je dlhodobo sám vzťah mu pomôže to nie je o tahani niekoho ale o podpore
@sova7 ja som to čo cituješ pochopila že bolo písané s nadsadzkou… osobne nemám potrebu byť niekomu sprievodcom životom - to človek dlhodobo nevydrží - a môžeš mi veriť, mám s tým skúsenosť. človeku ktorý si nedá poradiť a iba sa ľutuje, nevieš reálne pomôcť tým že sa obetuješ a raz za čas s ním pôjdeš na kávu… ak si nezoberie k srdcu rady že má zmeniť správanie, život príp. navštíviť kvôli myšlienkam odborníka, ako to dopadne? prečo máme viniť okolie?
@biba_18 ty hovoríš o inom ja o niečom inom a to čo píše bolo krute a bezcitne A samozrejme ak vidím že niekomu moja prítomnosť je dobrá iba na sťažovanie a podobne tak to končím ale vždy urobím pokus pretože niekto sa môže chytiť a môže ho to nakopnúť ale vopred to nikdy neviem
@dorizzz len ma tak zaujíma - kto teda za to môže?
@biba_18 to je úplne nepodstatné, ak aj je to sama autorka, je netaktné a úbohé šplechnúť jej to takým štýlom do ksichtu, zvlášť keď je na tom psychicky zle, a myslieť si, že takým komentárom človeka v depresii nakopnem je scestné, ak by také slová a vyjadrenia ľuďom pomáhali, nebolo by treba nikomu ani psychológa ani psychiatra, stačilo by každému keby mu niekto dobre naložil či už osobne alebo zrejme by stačilo aj na fóre a vybavené, lenže tak to nefunguje
@biba_18 to je úplne nepodstatné, ak aj je to sama autorka, je netaktné a úbohé šplechnúť jej to takým štýlom do ksichtu, zvlášť keď je na tom psychicky zle, a myslieť si, že takým komentárom človeka v depresii nakopnem je scestné, ak by také slová a vyjadrenia ľuďom pomáhali, nebolo by treba nikomu ani psychológa ani psychiatra, stačilo by každému keby mu niekto dobre naložil či už osobne alebo zrejme by stačilo aj na fóre a vybavené, lenže tak to nefunguje
@dorizzz osobne si nemyslím že tento prípad je taký vážny ako sa zdá. na to je autorka priveľmi ofenzívna…
@biba_18 ty hovoríš o inom ja o niečom inom a to čo píše bolo krute a bezcitne A samozrejme ak vidím že niekomu moja prítomnosť je dobrá iba na sťažovanie a podobne tak to končím ale vždy urobím pokus pretože niekto sa môže chytiť a môže ho to nakopnúť ale vopred to nikdy neviem
@sova7 kruté áno. bezcité áno. pravdivé 🤷♀️ áno…
@dorizzz nechápem tu až nenávisť alebo odpor k ľuďom ktorý dlhodobo nevedia s niečím pohnúť alebo majú depresie ako keby to bolo ich rozhodnutie. Príde mi to ako keby niekto netušil čo robiť opakovane to skúšal stále žiadny výsledok je stále viac dole stále skúša a stále nič. Nikto si neda snahu ho spoznať nedá mu šancu opakuje dokola frázy ktoré tomu človeku nič nehovoria ale nič praktické žiadnu spätnú väzbu štýlom nejde to srobovakom skús na to hasak. A keď už stále chce vedieť čo robiť tak okolie nasrato reaguje podobne ako tamta osoba alebo si na ňom niekto ventiluje frustrácie a pre človeka co už s toho všetkého ma depresie sú také slová a reakcie ako lopatou po hlave je to tiež druh agtesivity potom ma nielen problém s depresiou ale aj následkami takého útoku ktoré ho hodia zase dozadu a to si nikto neuvedomuje
@dorizzz osobne si nemyslím že tento prípad je taký vážny ako sa zdá. na to je autorka priveľmi ofenzívna…
@biba_18 aj keby to také vážne nebolo, podstata je že nikomu by sme tak nemali hovoriť, bez ohľadu na to, že nám sa to nezdá vážne. A ak by to aj naozaj vážne nebolo tak tak či onak to tak nefunguje, že človeku s problémom vynadám že si za to môže sám a on sa zázračne vzchopí v 45ke a začne zarábať majland a zrazu mu bude dobre…
@biba_18 aj keby to také vážne nebolo, podstata je že nikomu by sme tak nemali hovoriť, bez ohľadu na to, že nám sa to nezdá vážne. A ak by to aj naozaj vážne nebolo tak tak či onak to tak nefunguje, že človeku s problémom vynadám že si za to môže sám a on sa zázračne vzchopí v 45ke a začne zarábať majland a zrazu mu bude dobre…
@dorizzz to určite sa zázračne nezmení. ale myslím že sa nezmení nijak, ani nezázračne…
@sova7 kruté áno. bezcité áno. pravdivé 🤷♀️ áno…
@biba_18 aj keby to bolo pravdivé, tak čo? Situácia je aká je, to že je to možno pravdivé situáciu autorky nezmení, ani jej nijako nepomôže. Či za každú cenu musíme každému povedať pravdu (relatívnu, lebo pravdu máme každý svoju) a myslieť si, akí sme múdri a super, lebo sme vyslovili pravdu? A tomu človeku, ktorý prosí o pomoc, to akože čo pomôže?

@anonym_autor z akého okresu si?