icon

Ako zvládnuť starostlivosť o nevládneho rodiča?

4. apr 2025

Baby prosim co robit v takejto situacii...maminka ma cez 50 a dostala tazku mozgovu prihodu, ostala leziaca, plienkovana...rodicia maju novy dom, cize platia relativne vysoku hypo, na ktoru ostal otec sam...ak ostane s mamou doma, nebude mat kto platit hypo, rozmyslali sme ze by sa dom predal lenze ceny nehnutelnoati aj pri novostavbach idu pod cenu kedze rodicia byvaju na dedine cize by vsetky peniaze z domu dali na hypo a potom by isli aj tak neviem kam...brat zacal studovat na vs cize nejaky prijemn nema...najhorsie je ze mamke nepriznali ani invalid lebo nemala odrobeny dostatocny pocet rokov,mame to vraj doplatit ked tak ale je to xy tisic....ja zijem s partnerom 100km od rodicov, brat tiez...s priatelom mame hypo na byt a chceli sme mat babo...absolutne sa neviem v tejto situacii pohnut...mama tazko hovori ale povedala ze chce aby som ja ostala doma a aby neisla do ziadneho zariadenia...lenze ja jej neviem vysvetlit ze na zariadenie vlastne ani nemame peniaze kedze ona ziaden invalidny nedostatala vsetko by sme museli zaplatit my a ked ostanem doma budem sa musiest rozist s partnerom a pride o byt aj on lebo z dlhodobeho hladiska sam neutiahne hypo...co robit?

zmrzlinka8
4. apr 2025

@suve99 keď predáš dom s hypotékou, musíš najprv vyplatiť banku.
a po ďalšie, domy sa predávajú horšie a dlhšie ako byty

zmrzlinka2021
4. apr 2025

Predaj dom a kúpiť menší byt

monsterablue
Autor odpoveď zmazal
no_predsa_ja
4. apr 2025

@zmrzlinka8 k umiestneniu do ústavu je potrebné mať priznaný buď starobný alebo invalidný dôchodok.

martul
4. apr 2025

1. ty prispievaj
2. brat nech ide diaľkovo, nájsť si prácu a prispievať takisto
3. predať dom a ísť keď aj do 1-izbáku

la_dolce_vita
4. apr 2025

@suve99 drzim palce a prajem vela zdravia, dufam, ze tebe uznali ID. Ja som cez 20 rokov po 2. materskej a vkuse pracujem bez jedineho dna PN, takze pre mna je nepochopitelne, ale clovek nikdy nevie, co vsetko sa mu moze prihodit :(.

zmrzlinka8
4. apr 2025

@no_predsa_ja to som nevedela, dík za info

mateson2004
4. apr 2025

To fakt keď predaju dom, vyplatia hypo , tak im nezostane na byt?

letfenixa
4. apr 2025

@la_dolce_vita mňa to tiež zaskočilo, o 5 rokov mám 50 a syn bude mať 14. Toto by bola extrémne zlá situácia.

suve99
4. apr 2025

@la_dolce_vita ďakujem...

la_dolce_vita
4. apr 2025

@letfenixa veru, ja mam sice uz dospele deti, ale citim sa ako mladica, sportujem, beham po horach, cestujem... neviem si vobec predstavit, ze by toto museli riesit moje deti. Je mi autorky luto :(. Darmo, uz musime mysliet aj na take veci a minimalne sa nezadlzovat, naopak mat rezervu.

kavasmliekom
4. apr 2025

Ma 50r a nemá nič odpracované?
Ja by som aj tak išla bývať k mame, priateľ má síce tiež rodičov, ale 100km nie je taká diaľka, aby k nim nemohol ísť pomôcť, brat študovať externe a popritom pracovať. Otec sa popýtať na poistku a poprípade hľadať riešenie, ako predať dom a kúpiť malý byt, možno bližšie k vám s priateľom.

alkoholik
4. apr 2025

Vy vobec citate co pise slecna ked radite take ...???
Ked predaju RD ( ak predaju a kedy). Zobrali si zial vysoku hypo na dom vo vyszsiom veku. Platit si drahe poistky cely zivot tiez nieje... A vo vysledku nemaju peniaze na ustav.
Zial dana situacia je tazko riesitelna. V prvom rade aka suma chyba do doplatenia ? 1000€ alebo 10 000€.
Tym by som zacal. Zial je to blbe ale treba to brat ako investiciu lebo mamina moze zit xy rokov. Nasledne by som zacal predavat RD a poslal rodicov do podnajmu 1 zbak. A postupne riesil. Zial vasa situacia je dost na pi..

zmrzlinka2021
4. apr 2025

@la_dolce_vita porážka sa žiaľ týka aj 30 ročných. Každý deň života je dar

autor
4. apr 2025

@belllinka praveze maju kedze ju brali nedavno...dlzna suma je cca 120k a makler vravel ze za viac ako 140k ten dom nepredaju aj ked je novy lebo ludia velmi mechcu na dedinu, teda aspon v tej lokalite kde ziju...praveze byvali donedavna u otcovej mami cize nepredavali ziadnu nehnutelnost

autor
4. apr 2025

@mateson2004 nie...ostane 20 000 cca mozno ani to nie...a jednoizbaky v okresnom meste idu okolo 80 000 cize ktovie ci by otcovi dali hypo...skratla niekde musia byvat a kedze nic nevlastnia bez hypo museli by platit

autor
4. apr 2025

@kavasmliekom len ked ja sa budem o mamu starat pridrme o byt s priatelom aj my...lebo on sam nebude vladat platit hypo bez mojho platu...my mame rezervu ale mali sme ju presne na to ked ostanem na materskej...

lienka.7
4. apr 2025

@autorka nezavihodnenia situácia, ale skratka musíš si vybrať. Bud sa postaras o mamu a pomôžeš rodičom. alebo budeš s priateľom... brat takisto.

autor
4. apr 2025

@lienka.7 len potom pride o strechu nad hlavou aj priatel lebo nebude mat ako hypo splacat...a teda je mi jasne ze ja uz deti nebudem nikdy mat...horsie je ze je na mna velky tlak lebo brat jr taky ze on chce studovat a otec ze on musi hypo platit a ze mama chce aj tak mna...lenze aj ja mam hypo na byt

tilonka
4. apr 2025

Kolko potrebujete doplatit na dosiahnutie potrebneho poctu rokov? Nemozu predat dom a vratit sa byvat opat k starej mame?

katie253
4. apr 2025

A nemôžu sa vrátiť k otcovej mame kde byvali predtým? Predat dom aspoň za tých 140k a z Tých zvyšných 20000€ by sa vypltili tie chýbajúce roky....

la_dolce_vita
4. apr 2025

@katie253 si ma predbehla...toto by bolo riesenie.

zmrzlinka2021
4. apr 2025

Autorka,

Nemôžeš vyriešiť všetky problémy. Už máš muža, svoj vlastný život, nemáš iné možnosti. Musí to riešiť tvoj otec.

mima172
4. apr 2025

Ťažká situácia, no v tomto prípade by som neváhala (opieram sa o fakt, že nemáš deti, manžela a priateľ by sa musel prispôsobiť - mama by mi bola vždy viac ako priateľ), presťahovala sa späť domov a poriešila opatrovateľský a okamžite riešila rehabilitácie s mamou. Ja zastávam veľmi nepopulárny a nemoderný názor a to, že rodičia sa roky starali o mňa a ja som tu pre nich, keď starostlivosť budú potrebovať oni.
Držím palce a maminke prajem co najlepšie zotavenie sa. Mam v blízkom okolí 2 ženy v cca tom veku po CMP, bude to náročné.

marhulka13
4. apr 2025

@suve99 a tam sa ráta aj vysoká ci materská? Lebo keď ma niekto 40, skončil vysokú, plus 2 materské, to potom nevychádza 10 rokov

suve99
4. apr 2025

@marhulka13 nie, musí mať reálne odpracované, alebo si doplatiť

betulinka1
4. apr 2025

Ale bude. Zase tvoja mama doma vydrzi aj nejaky cas sama. Dajte jej kameru a mozete ju mat pod kontrolou. Kamoska tak ma mamu uz 3 roky. Odide opatrovateľka a mama v pohode aj tak prespí väčšinu casu. A to je tam sama aj cez noc.

autor
4. apr 2025

@betulinka1 a ked sa jej nieco stane kto pride a ako rychlo...ja som 100km prec, brat 150km a otec 50km

henka123123
4. apr 2025

Predat dom.vyplatit hypoteku..z tych 20 000 co zostane vyplatit jej tie roky co nerobila aby mala narok na invalidny. A ist do podnajmu...otec nech si vybavi opatrovatelsky alebo daku socialnu sluzbu mame..ja by som zas svoj zivot neobetovala rozchodom.predajom bytu a tym ze nemozem si dovolit ist ani na matersku.

sisska96
4. apr 2025

Brat nech ide robiť a nech študuje neskôr. To akože je výnimočný, že on može robiť čo chce vyložiť si nohy 150km ďaleko a nemať starosti a ty sa musiš vzdať svoj život a sedieť doma? K mame buď opatrovateľku alebo do domova. No sorry ale by ma porazila mať takýto život