icon

Ako zvládnuť starostlivosť o nevládneho rodiča?

4. apr 2025

Baby prosim co robit v takejto situacii...maminka ma cez 50 a dostala tazku mozgovu prihodu, ostala leziaca, plienkovana...rodicia maju novy dom, cize platia relativne vysoku hypo, na ktoru ostal otec sam...ak ostane s mamou doma, nebude mat kto platit hypo, rozmyslali sme ze by sa dom predal lenze ceny nehnutelnoati aj pri novostavbach idu pod cenu kedze rodicia byvaju na dedine cize by vsetky peniaze z domu dali na hypo a potom by isli aj tak neviem kam...brat zacal studovat na vs cize nejaky prijemn nema...najhorsie je ze mamke nepriznali ani invalid lebo nemala odrobeny dostatocny pocet rokov,mame to vraj doplatit ked tak ale je to xy tisic....ja zijem s partnerom 100km od rodicov, brat tiez...s priatelom mame hypo na byt a chceli sme mat babo...absolutne sa neviem v tejto situacii pohnut...mama tazko hovori ale povedala ze chce aby som ja ostala doma a aby neisla do ziadneho zariadenia...lenze ja jej neviem vysvetlit ze na zariadenie vlastne ani nemame peniaze kedze ona ziaden invalidny nedostatala vsetko by sme museli zaplatit my a ked ostanem doma budem sa musiest rozist s partnerom a pride o byt aj on lebo z dlhodobeho hladiska sam neutiahne hypo...co robit?

Strana
z6
zobaka
5. apr 2025

@chiccco je invalidny z mladosti, ked cloveka uznaju invalidneho v 18 napriklad, preto vela spoluobcanov ma prijem taky akokeby pracovali, lebo dostali invalidny z mladosti, suma nejaky priemer v state ak uz prekrocis prah dospelosti musis mat odrobene, tam sa percentualne sumy pocitaju zo zarobeneho, preto nie je vzdy dobry napad byt nezamestnaný vecnost, kvoli zlym zivotnym situaciam

lucky_k
5. apr 2025

@marhulka13 ona ma viac ako 50 rokov

lucky_k
5. apr 2025

@autorka pises velmi rozumne a zodpovedne pristupujes k veci, no ako tu uz bolo spomenute, pomoz iba kolko sa ti realne da. Mysli urcite na seba a pisem ti to, pretoze sa chves obetovat, no maj, prosim na pamati nasledovne :
Rodicia zili spokojne vacsiu cast zivota u tvojej babky, mama nepracovala ( lebo otec udajne dobre zarabal - vtedy mali stavat dom a mama pracovat), nesetrili, poistky ziadne a na stare kolena brali vysoku hypo. Zial, vsetko zle.
Ty v ziadnom pripade neobetuj pracu, ani priatela a nestahuj sa 100km naspat domov. Lebo kvoli nezodpovednosti tvojich rodicov, pride o byt i tvoj priatel. Taktiez preco by sa mal tvoj vratit k rodicom a byt by ste prenajali - padol tu taky navrh, urcite NIE!! S nad nebude trpiet xy ludi okolo kvoli nim.

marhulka13
5. apr 2025

@lucky_k ja viem, ja som sa iné pýtala

kaktusik007
7. apr 2025

autorka. ako dopadla debata s otcom a bratom? nejaky posun, nieco nove?

ada12345
10. apr 2025

Ja tomu nerozumiem. Tvrdis, ze mama nerobila, lebo otec roky dobre zarabal. Tak akoto, ze nic nevlastnia? Kde isli za tie roky vsetky peniaze? Co je s nehnutelnostou, z ktorej sa stahovali do domu, kde byvali s babkou? Tam sa nemozu vratit a dom predat? Kolko treba doplatit na ID? Na tuto otazku neodpovedas, hoci tu viackrat padla. Co sa stalo s nehnutelnostami starych rodicov? Nic nepodedili? Pride mi zvlastne si na "stare kolena" brat taku vysoku hypo a dovtedy nemat nic.

Strana
z6