icon

Ako zvládnuť svokru a zachovať rodinný pokoj?

8. jan 2025

Nebudem vam vedieť všetko vysvetlit lebo to by bol veľmi dlhý článok na čítanie , skúsim to skrátiť , žijeme v Košiciach mame pol ročnú dcérku (prvé a jedine vnúča) , svokrovci žijú vo Zvolene tak asi viete že to nie je na skok. Od kedy som otehotnela jej preplo začala sa chovať ako by sa ona išla stať matkou , všetko čítala a učila sa ako keby na materstvo ako strihať nechty atď. Kontrolovala ma cez telefon ci mám ponožky na nohách lebo prechladnem. Nemajú žiadny život žiadne hobby len jediného syna a vnúča , každý deň by chceli volať, a čo mi vadí ešte viac že dosť často k nám chcú chodiť , teraz chcú prísť po 3 týždňoch … povedala som mužovi že ako si ich naučí tak ich bude mať , ak by od začiatku nastavil nejaké “pravidla” že každé 2 mesiace tak by mi to nerobilo problém ale oni pravidelne každý mesiac sa k nám dotrepú a mne to už lezie na nervy lebo viem že svokra nie je psychicky v poriadku a je narušená nonstop len že malej je určite zima , furt sa pýta či kakala , každý deň si neodpustí otázku “a kakuškala už?” A nonstop s tou zimou mi už tiež lezie na nervy , potom ten tón hlasu ako hovorí k nej , no proste je toho veľmi veľa ale nebudem to tu písať všetko to sa ani nedá , no naserie každý deň s niečim vždy plačem potom od nervov po telefonáte , rozhodena som z nej každý deň aj cez mobil , nechcem aby chodili k nám každý mesiac ale ja nemôžem povedať mužovi že nenavidim jeho matku tak ako to vyriešiť inak sa už obesim …. Potom aj muž nadáva že tiež sa neteší že prídu že tiež z toho nie je nadšený ale keď sa ho spýtajú či môžu tak povie “samozrejme kedykolvek môžte” namiesto toho aby povedal aby nechodili tak často , ide ma poraziť už naozaj

rachel36a
8. jan 2025

Sila, tvoj muz tiež nenavidi tvojich rodiciv, za to, že sa zaujímajú o vnuca? Moja svokra ma neznáša, verbálne ma častokrát urázala, nestretavame sa vôbec...ale ani vo sne by som nenapísala ze ju nenávidím...a uz vôbec nie za to, že miluje svojho vnuka

autor
8. jan 2025

@lizatko1009 manžel pracuje aj cez vikendy , a keď má voľný víkend tak prídu oni (takto som to myslela asi si nepochopila ) ja nemám nič veď som doma s malou , ale on pracuje bežne cez vikendy

sima234
8. jan 2025

Určite to chce, alebo to chce len preto, aby mal doma pokoj? A na ako dlho chodia k vám, ked prídu?

sima234
8. jan 2025

A to pracuje aj celý týždeň a aj víkendy stále?

kitycat
8. jan 2025

Vyriesis to jedine tqk, ze povies svokre, ze si rada, ze sa zaujimaju, ale chcela by si teraz po sviatkovh viac kludu.
O malu ked chcu vediet nech zavolaju muzovi a na pozvanie nech si pockaju.

Ale je ti jasne, ze ak zavolaju muzovi, tak ten im nepovie nie?

simca06022011
8. jan 2025

vies, aj ty si toho vela povolila... ja by som nikomu neukazovala ci mam ponozky aod nikoho si nenechala rady a typy dikotvat, pekne by som podakovala = ze dakujem, ja viem co mam robit, dovidenia a viac by som nediskutovala. Ja som mozno hnusna, po skusenostiach som ale spravila to najlepsie = telefonaty s rodicmi si kazdy z nas riesi doma so svojimi rodicmi, mne svokra nevola, ja nevolam jej. Moj chlap nevolava s rodicmi mojimi a ani oni s nim. Pokym nejde o zivot samozrejme.
Vobec by som to denne nepocuvala, lebo by som jej ani nedvihala mobil.
TU vobec nie je problem to, ze pridu rodicia raz za mesiac = to je v pohode, problem je ze si s nimi v kontakte kazdy iny den. Keby prisla na den/vikend raz za mesiac prezijes a riesis zvysok mesiaca seba a dieta. Plus zvolen / ke nie je ziadna extra dialka, cize nemusia ostavat cely vikend, nech pridu na otocku, rano, a vecer idu domov.
Ja som vzdy odpinkala vsetko tym,ze pred 40r tiez mama ani svokra nesedeli na telefone s babkami a neposielali fotky videa non stop... a nekontrolovali ponozky na nohach :D tak nech skludnia hormony babky. Na druhej strane pochop ze vnuca je male iba raz, tesia sa... a ako sa hovori, vnuca omladi aj starych rodicov :D Ja som potom po 1,5 roku malej, riesila pre svoj klud navstevy tak, ze isiel ocko s nou k rodicom napr. na vikend :DD a ja zatial veget, pracu dorobit, upratat, nakupit.. :D

simca06022011
8. jan 2025

a ked pracuje manzel cez vikendy, tak potom mava volno cez tyzden, tak neviem aky problem.. 7dni v tyzdni nepracuje urcite. Ty si doma, takze si vikend spravite hocikedy.

idda
8. jan 2025

Ja som teraz ostala malinko šokovaná, z toľkých hnusných slov a žiadnej podpory. Tfuj.
Malá nevyžiadaná rada pre autorku - ani už ďalej nečítaj, vlastne pokojne ten príspevok zmaž, lebo toľko nepríjemných slov naozaj nepotrebuješ. No predtým..
Milá autorka. Úplne ti rozumiem ❤
Myslím, že by ti v celej situácii mohlo pomôcť, ak by s tebou nebolo jednané ako s retardovanou neschopnou matkou - určite vieš, čo je pre tvoju dcérku najlepšie a či je alebo nie je v pohode. Určite by si potom ani ty nemala také problémy so svokrou. Lebo toto nie sú rodinné návštevy, ale inšpekcie. Takže plne rozumiem, už dlhodobo nakumulovaným emóciám.
Áno, máme to každý inak, tomu absolútne rozumiem, ale tu sa neriešil nik iný, ale pomoc tebe. Tak ak chceš, pokojne mi napíš, môžeme si súkromne písať, možno ti pomôže aj len to, že nájdeš v niekomu oporu a môžeš sa niekomu vyrozprávať, bez zavrhovania a odcudzovania. Mám totiž príbeh v niečom podobný...

sima234
8. jan 2025

@idda nikto ju neodsudzuje, ale prečo sa dospelá žena správa ako malé dieťa? Áno, aj to je čaro internetu, že tu budem nadávať, ale v skutočnosti sa neozvem. Ako jej máme pomôcť, keď si sama nevie spraviť poriadok. Čo máme mi zavolať jej svokre, že prepáčte, ale vaša nevesta vás nenávidí, tak jej dajte pokoj? 🤦‍♀️ Tak, ked jej vadí, že svokra príde na víkend, tak nech ide ona k nej na otočku, ako tu bolo napísané. Veď to nie je ďaleko, iba dokopy cca 500 km.

cyberk
8. jan 2025

No mna by asi rachlo z tohoto :D a este aby u nas spali to vobec. Telefonaty nezdvihat, to nech si riesi pan manzel, a na navstevu nech byvaju v hotely, hned ich prejde davat peniaze do luftu. Navsteva hodinka dve, a kocikovat mozes poslat manzela s nimi a aj si uziju vnucku, ty si oddychnes (nevrav, ze nie si vycerpana, ked sa dokazes rozplakat po ubohom telefonate) ;)

kaca222
8. jan 2025

“Nenavidim jeho matku” - to sú silné slová na to, že vam cielene neubližuje, len je príliš starostlivá. Myslite aj na to, že tento váš postoj môže ubližovať vášmu manželovi.
K zvyšku, aj mne by takéto časté návštevy vadili, musíte si nastaviť hranice a stáť za nimi. Napríklad 1 návšteva za 2 mesiace.
Inak presne to čo opisujete mám ja s vlastnou mamou -_- zima, prechladne, daj mu iný šál, iné ponožky,… je to na nervy, rozumiem 🤬🤬

luccija
8. jan 2025

Možno preplo svokre, ale trocha aj tebe prepáč
Raz za mesiac sa mi nezdá veľa na víkend u rodiny.Niektore rodiny sú také možno ty pochádzas z chladnejšej, alebo nie tak príliš sa zaujimajucej.Mozno by stačilo si uvedomiť, že svokre na tebe záleží a preto sa pýta či máš ponožky, aby si neprechladla a nie, že ťa buzeruje ako malé dieťa.Mozno to ty zle chápeš a prijímas.
Aj mne povie kamarátka, že stačí, že si s mamou zavolá raz za čas, lebo o čom by inak spolu rozprávali.Ci chces či nie s mužom si berieš aj časť jeho rodiny nie vždy to je výhra🤣
Neviem si predstaviť, že raz budem babka a bude mi zat určovať či môžem, nemôžem byť s nimi.
Chce to kompromisy na obidvoch stranách
Už si svokre povedala, že máš pocit, že ťa príliš buzeruje, že vieš čo máš robiť atď ..takto máš potom zbytočnú averziu
Majú vas radi niektoré rodiny sú také hrrr, až otravné, ale treba jej to teda povedať.

@simca06022011 neposielali fotky, lebo často bývali spolu, alebo blízko😉.Ale, áno teraz sa veľa veci preháňa.
Ja tomuto nerozumiem a som z inej rodiny aj mužova je podobná ako naša niekedy mi pripadá z tých príspevkov, že hlavne nech ti rodičia neotravuju, raz ročne pošlú darčeky a hotovo.Co tam nejaké vzťahy,možno aj ty im ideš na nervy, ale držia sa.

simca06022011
8. jan 2025

@luccija vobec nie, svokra byvala 500+km od mamy, a moji rodicia 120km od svojich rodicov...
ale teda ano, ak boli pokope, tak sa stretavali ale bolo to ine. Teraz su pod palbou mobilov ludia a to je este horsie. Ja si pamatam, ze aj ked babky moje codili a my k nim, tak sa aj vela pomahalo.. teraz kopa starych rodicov pride na navstevu a obskakujte ma. A aj teraz, ak sa babky tvaria, ako zvladali vsetko = NO ANO, ale to co pises, byvali pokope.. a babky pomahali a to musim povedat ze aj u nas bolo = nakolko svokra byvala u rodicov par rokov s dietatom a muzom, a moji rodicia aj ked menej podstatne byvali chvilu v rovnakom meste. Svokra behala po zabavach, babka nosila nakupy, starala sa o domacnost... tak to hej, to sa prali plienky rucne ked ich bolo doma 6 velkych ludi a jedno babatko a vecer utekalo vsetko pod 30 na diskoteku:DD

elviku11
8. jan 2025

Keď prídu svokrovcov na návštevy, ako dlho ostanú? Jedno poobedie? Či celý víkend? Dve - tri noci? Lebo to je veľký rozdiel

simca06022011
8. jan 2025

@luccija inak skratene by som povedala: kedysi viac cinov bolo a menej reci a obtazovania od starych rodicov. Mna nie,a le brat ten bol u babky par dni v tyzdni, ziadne nevyziadane rady, reci.. proste mama isla do prace, babka sa postarala. A aj teda babka mojho chlapa = ziadne kecy, ale ciny, ide sa prat, ide sa jest... hotovo. Dieta si vychovavali rodicia. A nik im nekontroloval ponozky na nohach :D Toto som naozaj ja u nas v rodine, blizkej, sirsej nevidela.. len tato posledna generacia mobilovych starych rodicov mi pride takato.. cele dni volat, kvakat...a slubotechna: prideme, pomozeme a nic. Mozno je to tym, ze kedysi bolo deti viac, a rodina bola viac nasytena drobcami a potom nesvitorilo zenam takto? :DD tiez som si uzila trhanie dietata z ruk, utek starych rodicov s vnuckou prec.. atd :DD to som v zivote od rodiny nikde nepocula, ze by sa to stavalo kedysi... :D moja matka sa dokonca sestre vyhrazala socialkou :DDD

ina2405
8. jan 2025

Svokrovci sa tešia z vnúčatka, ja ich chápem. Raz do mesiaca to nie je moc... Ale Zvolen nie je od Košíc na pol dňa cesty. To naozaj nemôžu prísť na pol dňa a potom domov? A aj častejšie prísť? Ja by som tieto prespávacie návštevy zrušila...
Vlastne ani neviem, či sú prespávacie. Ak nie, tak by som to tolerovala.

1ryba
Odpoveď bola odstránená
luccija
8. jan 2025

@simca06022011 sorry to nebolo tebe, že im ideš možno na nervy🙂
Tak my sme bývali blízko babky a po robote naši išli často so mnou peši k nim na dom, dvor my sme boli v paneláku.A o bratrancov sa komplet starala babka teta robila do 18, muž na smeny, takže babka tam denne chodila varila, učila sa s deťmi.O mňa sa tak nestarala moja mama robila kratšie🤪a bola staršia tá bola šikovná a neboli treba pomôcť ja som to v detstve cítila ako krivdu, že babka mala len vnukov.Tak vidíš aké dôležité máš dieťa to musela byť dobrá komédia únik s vnucatom😆hovorím každá rodina má to svoje čo druhá nepochopi
@1ryba tiež by som telefonáty nechala na muža, keď jej ide na nervy.Ja to chápem všetko sa lepšie počúva od vlastnej mamy a nie svokry.

heminepa
Autor odpoveď zmazal
senta_sofia
8. jan 2025

Nezdvihaj jej telefon, nie je to tvoja kamaratka, aby si jej vesala na nos kazdy prd. Co sa tyka navstev, treba si to zadelit tak, aby ste mali na seba cas Vy ako rodina a napasovali tam nejak ich.

bronkax
8. jan 2025

Čo by som dala za takýto záujem od svokrovcov 😏 ale to asi každá z nás ktorá to nemá. Veď keď chcú pomáhať a angažovať sa dovoľ im to. Prvé jediné vnúča im odopieraš. Nehovorím nemusia to preháňať samozrejme ale to sa dá rozumne vysvetliť. Nenič si vzťahy v rodine ešte nevieš kedy ich budeš potrebovať.

michelle567
8. jan 2025

No podľa mňa mu vadí že chodia len preto, lebo mu robíš kvôli ich návšteve cirkusy. Inak by im povedal že to dohodnete na inokedy keby ich nechcel. Raz do mesiaca vidieť sa s rodičmi nie je nič prehnané.

michelle567
8. jan 2025

A neverím že má muž za celý mesiac voľno len práve tie 2dni kedy majú oni prísť 😃

simona92101
8. jan 2025

@lizatko1009 ved o tom pisem,nepridu na otocku.si predstav ze tyzden kazdy mesiac je u teba clovek(to je jedno ci mama,svokra,konaotcabrat),co ti dycha na krk ako gestapo a nonstop do vsetkeho keca.tiez by si z toho nebola nadsena

llull
8. jan 2025

Ja ta úplne chápem, neviem kde majú iní ľudia hranice ale toto je ďaleko za mojimi, keby mi každý deň napíše ci mi kakuskalo dieťa tak už jej neodpisujem. Jedine skus jej slušne povedať že si myslíš že to preháňa, že mamou si tu ty a môže ti dôverovať že sa o svoje dieťa postaráš. A bola by si rada, ak by ste mali korektne vzťahy a teda vadia ti tieto jej prejavy. Tie časté návštevy by podľa mňa mal od komunikovať tvoj muž

lilitela
8. jan 2025

Autorka nevsimaj si tie zeny, ktore sa tvaria, ze s tebou je nieco zle. Ja si spominam na seba, mne aj rok trvalo, kym som sa dala "do normalu" po porode. Hoci 1x mesacne nie je vela, ale tie reci, myslim, ze by som sa rychlo citila ako ty. Ako neschopna zena, matka, uplne vynervovana. To musi kazdy normalny uznat, ze pytat sa dospelej zeny, ci ma ponozky, aby neprechladla, je uz naozaj mimo a nema to s laskou ani starostlivostou nic spolocne. Myslim si, ze to vnimas spravne, tvoj "radar" ta neklame.

blonde_bella
8. jan 2025

Prečo ľudia pália mosty....prečo len sú takí sprostí ...

Čo tak svokru využiť, keď chce pomáhať?
Dať jej dieťa v kočíku a mať čas pre seba?

liv1
8. jan 2025

Stale neodpovedas na otazku, na ako dlho ku vam pridu. Par hodin? Cely den? Cely vikend? Podla mna aspon raz za 3-4 tyzdne starkych navstivit treba, alebo teda nech oni pridu. Ked nemate volne vikendy, tak raz mesacne. A telefonaty by som totalne obmedzila. Parkrat nezdvihnes, potom povies ze nemas cas atd. Nech volaju tvojmu muzovi.

lilitela
8. jan 2025

Presne, telefonaty nech vybavuje manzel. A s manzelom sadnut a pokecat. Ze co potrebuje, aby dokazal povedat, ze tentokrat nie, alebo nie kedy chcete, ale presne sa dohodnut.
Svokre, pri takych reciach povedat (aj ked predpokladam, ze si skusila), ze babka viem, ze sa bojite, ale nebojte, som sikovna, zvladam to a vsetko je ok, dame vam vediet, ked nebude. Ak neprestane tak povedat, ze viete, take mi to je divne, ked sa mna, 25-30 rocnej pytate, ci mam na nohach ponozky, viem, ze to myslite dobre, ale verte, ze to viem sama vyhodnotit.
Ja mojho svokra nemam rada, ale mozem ti poradit jednu vec, co on robi, aj vtedy, ked netreba, proste je taky neprijemny na ludi - nastavuje zrkadlo velmi neprijemnym sposobom. Tak sa jej spytaj? A nepotrebujete nakupit inkontinencne vlozky ? A kakala ste dnes uz ? A vcera? A predvcerom? A co ste jedla? A mäso ste mala? a zemiaky? A dobre ste pozula? A zuby ste si umyla? A ocesala ste sa? A prdi sa vam dobre? Neboli vas brucho? Vsak ja nie v zlom, to ja sa len tak o vas bojim a zaujimam.

autor
8. jan 2025

@idda ďakujem pekne 🙏🏻🙏🏻❤️