icon

Ako zvládnuť ťažký rok plný problémov?

12. okt 2024

Ahojte,

akosi na mna všetko dolahlo, je pomaly november a od zaciatku roka mozno bol 2 ci 3 januar ked sa spustili zdravotne problemy, niekedy sa bojim ci na mna nema niekto voodoo babiku, od januara velke bolesti chrbtice, vsetko co som mala rada pohyb, praca muselo ist bokom na par mesiacov, ked som sa vratila do prace aj s bolestami a nejak to rozdychala, mala som kolaps v praci a skoncila na urgente s arytmiou, medzi tym som rehabilitovala poskodenu platnicku, v tom obdobi mal nahly problem syn a rychlo sme vybavovali predoperacne a nasledovala operacia, velmi som sa o nho bala, ked uz prichadzalo leto a ja som si myslela, ze konecne je "po vsetkom" tesne pred dovolenkou som zistila, ze budem operovana tiez, medzi dovolenkou pracou, po praci sem tam urgent, ked sa nieco vyskytlo, zacala som byt uz strasne vycerpana, uz na jesen som sa citila velmi zle, po praci som si stale musela na niekolko hodin pospat a aby to nebolo malo, sa ozvali velke bolesti stavcov v krcnej chrbtici a zase lezim doma, citim, ze vobec nezijem, mam velke depresie z nekonciacich problemov a stracam zivotnu silu a nádej, je toho na mna privela a nenachadzam riesenie

Chcem sa opytat, ci taketo obdobia riesite meditaciami, alebo modlitbami, alebo ako...dakujem

autor
12. okt 2024

@180207 Kosice

autor
12. okt 2024

@zmrzlinka2021 ano mne sa toto stalo v maji...po kolapse v praci na urgente mi nastastie nic zavacne nensali, neskor nejake arytmie, ale mam na to betablock, ale ked som vycerpana mam ich vkuse, ako som doma s chrbtom je ich menej ako sa nemusim v praci natahovat s nadriadenou

autor
12. okt 2024

@180207 dakujem ti velmi si zlata🩷 presne aj ja si hovorim, ze fu opat som nazive este🙃 a ked sa obzriem za svojim rokom spatne ja ani nechapem ako som to zvladla, kde som tu silu vzala, vôbec neviem, len to tak nejak plynula s tym vsetkym, co sa mi dialo

liv1
12. okt 2024

Riesis svoje zdravotne problemy aj alternativne?

lejja
12. okt 2024

@subartic najväčšia bolesť je prísť o dieťa 😓.Prajem už len všetko dobré, nech si šťastná 🥰

autor
12. okt 2024

@liv1 chrbat liecim pohybom a momentalne kludom v akutnej faze, ostatne aj alternativne, napr. zmenou v syrave som vyse roka nemala uz ani len nadchu, ale ten chrbat ma stve...co by si poradila?

4stanka4
12. okt 2024

Vidím ze nie som sama co mam naprd rok ale verím ze je to len hlúpe obdobie a bude len a len lepšie. So mnou sa tiahnu zdravotné problémy snáď celý rok, len za posledný mesiac mam 4 antibiotika koli streptokokovi v hrdle. 2-3 dní je pokoj a potom znova 😞 Keď neriešim seba tak zase je chorá dcéra, manžel a stále niečo, zdá sa mi ze sa to na mňa valí z každej strany. Som objednaná aj k psychologicke a psychiatricke ( pre istotu idem ako samoplatca) tak dúfam ze mi pomôže správne nasmerovať, obvodná dr mi dala Citalec (na preklenutie najhoršieho obdobia). Musím povedať že je to omnoho lepšie, trosku som si to už upratala v hlave aj ja, snažím sa neriešit kraviny a le sú dni kedy je to dosť na figu. Našťastie mam okolo seba ľudí ktorí ma podporujú co si veľmi vazim

autor
12. okt 2024

@4stanka4 jantiez chodim a nad ad uvazujem tiez, mam doma Escitalopram aspon na to preklenutie zleho obdobia, len sa neviem odhodlat, lebo zo slusenosti svojich ciem, ze minimalne mesiac az dva sa vsetko zhorsi pri nasadzani, drzim ti palce nech sa mas lepsie

miadi
13. okt 2024

Nechcem podcenovat tvoje zdravotne problemy ale pride mi to moc dramaticke . Chapem ze si frustrovana od bolesti . Mozno mas aj depresiu. Ale zas je to vobec take hrozne . Sustred sa viac na to dobre co mas . Neter mà 30r nadvahu je single a ma nador na mozgu. V 20r bola krasne stihle stastne dievca vsetko sa zmenilo ked jej mama zacala boj s rakovinou .Ktory po par rokoch prehrala . Mas svoju rodinu deti mas tak vela . Toto su problemy ktore pominu. Pre mna bol najhorsi rok ked mi otec mamu pred ocami skrtil a rok ked som rodila v 18tt .. kazda ziva bytost niekedy trpi. Nikdy nevies cim si kto presiel . Ti co su dnes stastni mohli trpiet vcera alebo budu zajtra . Raz si hore raz dole . Vsetko je dobre kym si 6 stop nad zemou .

andrea2323
13. okt 2024

@miadi toto porovnávanie k ničomu nevedie. Jedine k tomu, že ti čo sa trápia, sa budú trápiť ešte viac, nie len preto, že im čosi je, ale aj preto že vlastne “susedovie Janka má nádor na mozgu, ja nemám, mám rodinu, tak by som asi mala byť šťastný človek a nemám právo byť nešťastná”. Od toho sa už tak upúšta.. to je taká logika, že veď aj deti v afrike hladujú, tak my musíme byť všetci vysmiati. Akurát to spôsobuje potlačovanie problémov, lebo ten druhý má isto viac tak ja nemám nárok. Vôbec nie je dramatická. Pre ňu sú to najväčšie problémy aké má ona…

miadi
13. okt 2024

Stretla som jednu mamu ktora mala tazky rok . Pochovala 3 zo svojich 4deti . V lete jej zomrela dcera 23r mala raka . Vsetky tie 3 deti mali inu formu rakoviny vdaka genetickej predispozii z jej strany.. Nelutuj sa sustred sa na to pozitivne teš sa z malickosti. Bude ti zas lepsie .

miadi
13. okt 2024

@andrea2323 nejde mi o porovnavanie ci minimalizovanie jej bolesti . Ale su aj horsie veci na svete a to s detmi v afrike bolo od teba hnusne sorry . Ide mi o to ze sa sustredi na tie svoje problemy Akoby to bolo to jedine co mà . Akoby nemala rodinu lasku zive dieta atd . Clovek upada ked sa lutuje . Sebalutost nikomu nijak nepomohla . Mà pravo citit sa na nic ale je to volba . Moze sa citit lepsie ked zmeni myslenie a nebude sa pozerat len na to co jej vadi ale aj na to co je v jej zivote dobre. Taky ludia co len vyplakavaju ako im je zle a ty im pritakas ze ozaj horror toto chudera ze sa jej este chce zit .., a ze tebe je tiez na nic hrozny rok bla bla .To je uz fakt utecha a budete sa rochnit v tom ako sa mate zle a trapne deti v afrike nech sa strcia .Moja neter pre teba nejaka susedovie Janka . No to je uz uroven . Dik si fakt mila 😂dlho som nebola na mk a vdaka tebe vidim
Ze lepsie neradit druhym ako sa tesit zo zivota ked su tu take ako ty .

andrea2323
13. okt 2024

@miadi ja veľmi dobre viem, o čom hovoríš, aj veľmi dobre poznám trápenia. Totižto aj ja mám za sebou diagnózu ako tvoja neter. A tiež mi vždy hovorili, že veď máš manžela a super rodinu a veď sa teš, prekonala si tú operáciu, niekto ma horší nález atď. A mne bolo stále na 💩 lebo okrem hnusnej diagnózy som si začala aj vyčítať, že bože čo sa neviem tešiť, že veď iní sa majú aj horšie, aj horšie majú tie nádory atď a tak som si zarobila v tej mizérii na ešte väčšie psychické problémy. To, že si trápenia priznáme aj si posmútime a uvedomíme, neznamená, že sa v nich budeme rochniť a hovoriť si, že v nich chcem v nich pokračovať, ak vieš ako to myslím. To ani neznamená, že sa nebudeme opäŕ tešiť, niekedy je len potrebné to vypočutie a aby ti nikto nehovoril “nedramatizuj”. 😊 Práve tá empatia okolo nás je v tom, že nebudeš sa bolesť druhých snaziť minimalizovať ale povieš jej “áno verím tomu, že ťa to trápi, máš toho na svojich pleciach dost”. Podľa mňa vypočutie a taká tá validácia pomôžu človeku viac a potom, keď sa citi vypočutý, tak sa môže začať sústrediť, na to čo vravíš ty. Aby sme sa dobre rozumeli. Preto viac a viac ľudí aj vyhľadáva psychologickú pomoc, lebo majú pocit, že si nemôžu dovoliť svoje problémy a vždy sa niekto iný má horšie.

A dúfam, že tvoja prítomnosť na MK nestojí a nepadá na tom, či budeme mať rovnaký názor my dve 😊 to už len na odľahčenie.

lujza123
13. okt 2024

Problémy s chrbticou vedia potrápiť naozaj dlho, prešla som si tým. Vkuse sa to vracalo. Vrchol bol rok kedy som bola mesiac PN s chrbtom, potom pár mesiacov kedy sa to vkuse vracalo a zakončila som to ťažkým zápalom pľúc po ktorom hneď nasledoval opäť chrbát, dokopy 4 mesiace PN ky a to ma priviedlo k myšlienke ze za tým musí byt niečo viac, nieje možné aby sa mi takto doslova rozsypalo telo niečo po 30tke

Co mne v tom obdobi pomohlo bolo sústrediť sa na príčinu, prišla som na to ze bolesti chrbta dosť súvisia aj s mojim psychickým stavom, s životom akým mám. Akokeby v tom obdobi som toho mala nalozeneho veľa, robila som pracu ktorá ma nebavila, existenčne strachy a nie a nie sa z toho vymotať. Takže som začala v prvom rade riešiť seba, spokojnosť zo životom, dala som výpoveď v práci, doslova si oddýchla pol roka na podpore, zmenila veľa veci a chrbát sa postupne dal do poriadku

Pomohlo aj cvičenie, SM systém, vedomé ovládanie pohybov - naučiť sa dvíhať veci z podrepu zapájať všetky svaly nie len chrbticu, ziadna sedavá práca či práca kde človek iba stoji. Začala som pravidelne behávať - pritom podľa rengenu mám úplne zničené platničky a turistiku s behom mi úplne zakázali . Tak isto pravidelne cvičím.
Svaly a správne držanie tela vedia pomôcť

Ono ked ti je najhoršie sa takéto kecy o psychickom pôvode zdravotných problémov ťažko počúvajú, dokonca to až lezie na nervy, ale je v tom kus pravdy. Ked sa to takto zo zdravotného hľadiska všetko rúti a objavuje sa jeden problem za druhým vzdy je za tým nejaká príčina, ked hlava niečo dlhodobo vytesnuje ozve sa telo

lujza123
13. okt 2024

Autorka aké mas zamestnanie? V tvojich príspevkoch píšeš o prepracovaní, naťahovani sa s vedúcou, doma ked si na PN zas pocity márnosti, obavy o financie, nema to nejakú súvislosť?
V práci trávime obrovskú časť života, ak ten život prežívaš niekde kde niesi spokojna, pripadne vieš ze robíš niečo co ta fyzicky ničí (jednostranne monotónne pohyby, dlhodobé státie, dlhodobé sedenie, enormný stres, hluk atd), vieš ze by si to nemala robit, ale si tam lebo peniaze, lebo istoty tak sa to na milión % prejaví na zdraví …

Sú ľudia ktorí sú v tomto smere odolnejší a sú ľudia ktorích telo či myseľ je ovela náchylnejšie na opotrebovanie.

Je to tak ako to je. Sustred sa teraz na seba, na to skutočne ja a jeho potreby. Nie peniaze, nie muž, deti, domáce zvierat… Sama na seba

autor
13. okt 2024

@lujza123 ano, citim to rovnako, myslim, ze ta moja praca a toxicke prostredie ma vplyv na moj zdravotny stav, lebo som sa citila strasne zle posledne dni, nevladala som absolutne, domov som prisla, umyla si ruky a lahla som si spat, vstala zase pred spaním, pomotala sa a isla spat, pred spanim ked uz vsetci spali som zvykla plakat, mam este v sebe nejake nespracovane veci, myslela som, ze si doma par sni oddychnem, kebo to uz nedavam a vtedy mi zacali tie bolesti z nicoho nic

autor
13. okt 2024

@lujza123 moje najstastnejsie obdobie bolo, ked som cvicila, fyzicky som vedela ten hned tam dostat zo seba a ked som ostala doma lezat, lebo cez bolesť neslo inak, vsetko sa mi zhorsilo, lekarka vravela ze tristvrte eoka az dva sa nedostanem a tym stavom naspat k svojim aktivitam, presne po tristvrte roku som sa pomalicky, s respektom vratila a bum, problem v inej oblasti bolesti, tym, ze mam teraz obmedzeny pohyb trpia krize, coze musim nejak zacat cvicit co ma aspon pusti..pracujem v kancelarii ale v zlom prostredi, šikana

autor
13. okt 2024

@andrea2323 no ved to, mne vpbec nepomaha, ze niekto sa ma horsie. Ked nemozes nic robit pre bolest a len lezis v jednej polohe, nespis, lebo ta bolest budi a jedina prechadzka je nejak dojst na infuzie, tazko byt pozitivna, ja aa uz len snazim udrzat v tomz ze to proste snad prejde, aj ked to uz trva dlho, nemyslim si, ze som obet, lebo ja ked si poplacem, tak ked ma nikto nevidi, akurat kde som to udrzat uz nevedela bola psychologicka, radsej nech to ide von ako sa hrat na silacku a schytat z roho este nieco dalsie

lujza123
13. okt 2024

Skús zmeniť tu pracu, možno aj úplne iny smer, preč z kancelárie. Neviem kde robíš ale niekedy je toto kancelárske prostredie úradov či korporatov kde je príliš veľa ľudí vzájomne spolu bojujúcich o moc a postavenie vylozene peklo pre citlivejšie povahy.
Fakt ti to nestojí za takéto trápenie. Toxické prostredie, šikana, prečo by si to mala znášať ? A dokedy? Koľko signálov ti ma ešte telo poslať aby si sa konečne počúvala? Lebo ono bude kričať o pomoc hlasnejšie a hlasnejšie ked sa nebudeš počúvať

Stabilita, peniaze, zvyk, strach z neznámeho vedia niekedy človeka doslova chytiť do pasce.

lujza123
13. okt 2024

A nie nesnaž sa byt nasilu pozitivna, ono to v bolestiach ani nejde a ešte si z toho viac frustrovaná. Úplne stačí ked sa budeš držať akokeby neutrálna, nechytat sa ľútosti ani negatívnych myšlienok ani si naopak nenahovarat nejakú vdacnost za to ze si na tom lepšie ako iny s horšími diagnózami
Teraz je pre teba dôležité prežiť zo dňa na deň a nejako sa nezbláznit od bolesti
Chrbát sa lieči dlho, chce to trpezlivost

autor
13. okt 2024

@lujza123 pravdu mas, vsetko si uvedomujem, uplne suzniem s tebou, musim nabrat odvahu a odist

autor
13. okt 2024

@lujza123 dakujem, uplne suhlasim, bola som dlho trpezliva, chcela by som sa mat uz konecne dobre, ked som zdrava pri sile, viem aj zarobit aj si uzivat, falt ako sa hovori mas zdravie, mas vsetko

lalilla
13. okt 2024

Podla mna zalezi aj od povahy, niekoho zlozia aj banality a niekoho nezlozia ani tragedia.
Moja svokra ma xy problemov, ale uz je na dochodku, takze sa moze liecit aj mesiac dva v “klude” doma a nemusi riesit praci a nikdy sa nevzdala, vzdy bojuje, proste si povie ze to prejde. A tiez mala silne bolesti,
Mna ked nieco boli som hotova. Oproti nej som uplny placko, je mi vzorom ako bojuje
Ja som od aprila na pn na rizikovom, medzi tym mi zomrel oco a zial som predcasne porodila, (uz druhy potrat moj, dieta nemame) mrtveho synceka v 17tt, dostala som postraumaticky syndrom a spustili sa mi silne uzkosti a doslova ma uveznili doma na mesiac, musela som zacat brat lieky. Myslela som ze toto je moj koniec. Min tyzden som konecne bola schopna ist do obchodu s muzom na nakup, normalne oslava pre mna. Sama sa stale bojim. Takze som vacsinu dni stale doma sama a je to tazke. Toto keby nezazijem poviem ze neexistuje. Miesto na materskej k psychiatrovi a ani neviem ci najdem este odvahu po tomto skusit dieta, a z toho mi je tiez hrozne. Jeden den sa citim fajn a druhy zas citim uzkost. Takze tento rok je pre mna rok kedy som si siahla na dno sil, psychickych. Hovorim si ze bude dobre, chce to cas, ale ked mam zly den som negativna a chcem spat svoj zivot. Hladam daky zmysel zivota, a snazim sa oddat situacii a nemysliet dopredu a negativne ale hovorim dakedy ma to prevalcuje
Drzme si palce v tychto dnoch vsetci

bluka2
13. okt 2024

@lujza123 ty si podľa mňa udrela klinec po hlavičke tvojimi slovami, že zle pracovne prostredie, psychika…

Autorka, asi už nič nové,
“ nejake arytmie, ale mam na to betablock, ale ked som vycerpana mam ich vkuse, ako som doma s chrbtom je ich menej ako sa nemusim v praci natahovat s nadriadenou”
Musíš začať tým, že nebudeš vyčerpaná. Odpočinok priorita, starosť o seba, pauzy, nie len cez akútne fazy. Možno sú to teraz nejaké neškodne arytmie, ale dlhodobo takto nemozes žiť, nechceš, nech ta s prepáčením klepne.

Máš 42, ja sa zaoberám podobnou témou v 38, už dva roky v pozadí v hlave. Viem, že je ťažké tie pauzy dať, ja som ist na nonstop pohone, ale treba už uznať, že to nie je možné ako v 20tich, že musíme niečo zmenit, aby sme boli naďalej zdravé

Drž sa

autor
13. okt 2024

@lalilla tak to sa ani necudujem, ze mas uzkosti, zelam ti vela sil, nech to prekonas😥 aj ja mam uzkosti, velmi sa mi zhorsila psychika tento rok, tie starosti ma stiahli dole, len otvorim oci a citim silnu uzkost, lebo veci nemam pod kontrolou, robim vsetko preto, aby som bola zdrava a stale ma nieco zrazi na zem, prajem ti nech sa mas uz len dobre

autor
13. okt 2024

@bluka2 ano, aj ked vyzeram vyborne na svoj vek, cislo uz nepusti a hlavne fakt u mna plati ta umera, ze ked sa niekde trapim hned na to reagujem zdravotne, za hranice vlastnych silnuz nemozem chodit, aj muz mi hovori, nech sa vy...teraz na pracu

bluka2
13. okt 2024

Aj mne hádajú tak 32, ale už to cítiť, mame to fakt podobne

autor
13. okt 2024

@bluka2 mne minule jeden klient hovori ako sa mate ja hovorim na nic, ostal tak trochu prekvapeny, lebo ludia su zvyknuty na odpoved, ze sa maju dobre, aj keď to tak nie je a on mi hovori, ale vyzerate super a ja som mu povedala - aspon nieco🤣🙈 ja sa normalne bojim ak dozijem, co bude o 20 rokov, tak som si zivot nepredstavovala

autor
13. okt 2024

zviknuti...oprava, len ako anonym neviem prispevok opravit 🙂

rawmamka
13. okt 2024

*Oprava- zvyknutí - 😉