icon

Ako zvládnuť únavu zo života a rodinné výdavky?

19. mar 2025

Som unavená zo života.

Mám manžela a dve deti. S manželom obaja pracujeme. On sa snaží podnikať v stavebnom sektore. Ja som sa po materskej vrátila do práce. A tu to celé začína. Máme brutálne veľké náklady na život - hypotéka, energie, cesta autom, jedlo. Všetko nás to vyjde cca 2500 eur mesačne ako kedy. To sme ešte nikde neboli ako rodina a nekúpili sme si ani žiadne oblečenie - len základné potreby a z tohto som unavená a nešťastná. Chodíme do práce, sme slušní ľudia a doslova prežívame a rátame, keď sa niečo dá tak to odkladáme na horšie časy kebyže jeden z nás ochorie. Mňa už tento život normálne prestáva baviť.
Potom sa ma niekto opýta, že prečo som smutná a čo mu mám povedať? Vlastne ja ani neviem čo mám povedať, pretože som nešťastná a nebaví ma to. Na dovolenke sme boli v zime 2023 aj to na posraté 4 dni aby deti videli sneh. Bývali sme na chate kde som musela variť - takže oddych nula. V lete sme neboli nikde lebo sme robili na dome plot. Od januára všetko išlo hore, škôlka, jedlo, hypotéka,... Pre istotu ešte mám aj kaz ktorý som si ani nebola u zubára ošetriť lebo veď tam nechám minimálne 100 eur, keď nenavarím doma tak normálne si zoberem do práce radšej chlieb ako kupovať menučko chápete? 🤣. Proste už to fakt nedávam. Som smutná a nahnevaná na život ako pri všetkom musím sledovať cenu a deti maximálne zoberem na ihrisko v dedine alebo na dvor. Prepáčte ale musela som to už niekde napísať. Áno viem, je to len obdobie a bude to lepšie, ale KEDY už to trvá pomaly rok a keď zapnem náhodou správy tak to mi je už úplne zle. Proste mám pocit, že iba prežívame a tvárime sa, že veď ešte na to máme, ale kebyže jeden z nás ochorie tak to si môžme rovno aj hodiť.

dexemposupoplex
19. mar 2025

@pribinak porozmyslaj, mozno podla odpovede ti dojde o com tocim. Ak nie, tak smola.

vler
19. mar 2025

Neda sa mat vsetko naraz. Pocas piatich rokov MD/RD vam uspory asi nenarastli. Dalsie vec je, dom je zrut penazi. A navyse este aj vela precestujete.

pribinak
19. mar 2025

@dexemposupoplex nezaujíma má o com točíš

dexemposupoplex
19. mar 2025

@pribinak tak ta otazka v predchadzajucom prispevku bola zbytocne hodena, nabuduce si setri slova

koniarova
19. mar 2025

Príspevok na cestovné si nemôžeš uplatniť?

domkakvet
19. mar 2025

Dochadzat do prace 50 km je dost aj casovo narocne, popremyslaj o inej praci.

nevenka
19. mar 2025

@pribinak co myslis, co je davno? S tou mamou ano, je to davno, ale sesterka to riesila teraz vo februari, ano, mala mat 1200 v hrubom.

pribinak
19. mar 2025

@nevenka a musela dochádzať 50 km? Neverim že nenájde prácu bližšie

nevenka
19. mar 2025

@pribinak pisala som 25, ale to nasla tuto pracu po roku, co jej dcera zacala chodit do skolky. A dalsiu bude hladat neviem kde, lebo proste nestiha tie deti vozit a vyberat zo skolky a skoly...manzel je prec, casto nepredvidatelne po sluzobkach. Ziadny Lidl za rohom nie je...😑. Lucenec, este mozno Detva. Nic blizsie nie je. Nie je to 50 km, ale 25, to sa da, ak nemas male deti proste.

pribinak
19. mar 2025

@nevenka tak 25 a 50 je sakra rozdiel, veď to je o polovicu menej. Toľko jazdia aj ľudia po Bratislave

Inak s tým Lidlim si to nepochopila ale nevadí.

barborachors
19. mar 2025

necitam komenty. Strasne vela minate. Chapem, dve deti, barak, atd. My sme dvaja a tiez uz citim drazobu. Ale, prestala som fajcit, eura tak usetrim a na obed mam len polievku a nejaku tu prilohu (bud maso alebo zemiaky alebo len salat) a staci mi to. Obed ma stoji par eur, 2-5, ako kedy. Varit varime obden. Tiez malo chodim na dovolenky, vsetky €€€ su v majetkoch, cize sme vela investovali a preto aj velmi malo niekam chodime. Sme v byte. Treba pockat, kym neskonci tato sprosta vojna a nerozbehne sa to nanovo. Je to pakaren, vela ludi teraz nema €€€, treba si uvedomit, ze su vojnove casy a ze sa treba uskromnit a na lepsie casy treba pockat. Prestat sledovat kravy na ig a ich velakrat aj vymyslene dovolenky atd. Chodit do prirody, na prechadzky. To je zatial zadarmo. Na more ist autom, spat v aute, mozno kemp. Ano vsetko je drahe. Ale aj my sme na dovolenke varili, ale riad umyje mycka a nemuseli sme aspon hnit pred tv - ale ked sa varilo aj pohyb bol. Ja vsetko sa snazim vnimat pozitivne. Hlavne sa neporovnavam a druhymi, kde chodia a kolko maju €.

autor
19. mar 2025

@barborachors nefajcime ani nepijeme. Miesto fitka si momentalne zacvicim doma s detmi. Ja viem je to len obdobie a prejde. Mozno ked do tejto temy zaripne niekto za pol roka tak sa iba usmejem ako sme to skvele nakoniec zvladli. Uz sa mi tu moc ani nechce vyjadrovat. Ja som sa potrebovala len vykecat a miesto toho sami experti na zivot teda minimalne polka. Normalne by som si pozrela odkial pisu a co robia ked tu poniektori pisu ze za 1200 eur by nesli robit - hlavne matky dvoch deti si urcite mozu vyberat normalne sa o mna potrhaju v inych v pracach 🤣 inak tie km som ratala nakoniec tak je to 40km precestovanych takze denne 80 km

annyejnji
19. mar 2025

Ja síce nemám dieťa, ale s partnerom dokopy prejeme tak polovicu a to sa stravujeme v Košiciach... nedá sa naozaj nikde ubrať? mne 500 eur príde nenormálne veľa... aj tie ostatné ceny mi prídu prestrelené

rejka7
19. mar 2025

Za mňa je úplne super keď obohatíš rozpočet o 1200€.Je to fajn plat pre matku, bežnú slovenskú normálnu. To bývanie a doprava je drahá, to by ste mali dajako okresať, inak jedlo OK miniete.

janickacrazy
19. mar 2025

@annyejnji tak ale vy ste 2, oni majú 2 deti, čiže sú 4, my sme 5 a minieme na jedlo okolo 800 eur

hankab
20. mar 2025

@annyejnji potraviny su rovnako drahe v Kosiciach ako v mini dedinke na zapade. A 4 krky zjedia viac ako 2. Povedala by som, ze tych 500€ na 4-clennu rodinu je este dost dobra uspora. My tolko prejeme dvaja a to nechodime po restikach ako je rok dlhy, neobjednavame donasku a ani steaky a kaviar nekupujeme.

dobryden
20. mar 2025

@pribinak no ked mas na vyber,ale kto nema vezme aj to.

fineta
20. mar 2025

Daj mužovi čas, robte riadnu reklamu na FB z jeho práce - fotky, videá pred/po a zákazky sa začnú sypať. V stavebníctve nie je problém zarobiť krásne prachy.
Buď rada a vďačná, že máte strechu nad hlavou a hlavne ste zdraví. Aj tak ste super, že to zvládate. Pozri, hypotéku platíte, v omeškaní so splátkami nie ste, už to nech Ťa teší. Neboj sa, sú v živote také obdobia, ale pokiaľ ste zdraví, vsetko sa dá prekonať a je nádej, že bude lepšie. Mužovi sa rozbehne práca, len 3 mesiace je veľmi krátka doba. Hlavne ho podporuj, vidíš, že robí čo môže. Nechaj tomu rok - dva. Plus choďte do banky a znížte splátky. Určite sa Vám bude ľahšie dýchať. Držím päste.

pribinak
20. mar 2025

@dobryden neverim že nenájde niečo výhodnejšie, leejazsit 80 km za 1200 súd jw jednoducho šialene

dobryden
20. mar 2025

@pribinak mozno najde ale za 800?Ako tie platy na sk v tych slabších regiónoch nie su idealne,a za dalsie nasla by mozno v nejakej fabrike ,blizsie ale na 3smenky.

pribinak
20. mar 2025

@dobryden ale načo takéto scenáre? Veď nevieme kde pracuje, čo robí….

ema22270
20. mar 2025

Mne pride velmi vysoka ta splatka toho uveru. Lebo byvanie s energiami Vam vezme polovicu prijmu a to je strasne vela.

luccija
20. mar 2025

Ja som sa už pýtala neodpovedala si ako vám to vychádzalo veď, keď si bola na RD mala si príjem 470 teraz po odpočítaní dopravy máš raz toľko...čo sa zmenilo?Ťahali ste z úspor či muž predtým viac zarobil?
@pribinak my si nevieme predstaviť ako je inde ťažko s prácou, keď žijeme v Ba.Moj muž chodí z práce na východ ..Revúca, Brezno,Nové Zamky a to sú ľudia šťastní, že pracujú na pumpe, ak nemajú VS a nepracujú na dobrých miestach

stephania0987
20. mar 2025

Nečítala som diskusiu, čo tak si prerobiť auta na LPG? Pri Tom koľko najazdite sa vám to do par mesiacov vráti,
Manžel denne tiež prejde cez 100km, máme LPG už 5 rok a sme spokojni, náklady sa nám vrátili asi za 10 mesiacov a tetar jazdí za polovičné naklady

tiezjedna
20. mar 2025

@barborachors asi nikdy nepochopím, že niekto napchá € do investícií, a potom žije div že nie ako Sparťan.🙄 Logika? A ty žiješ na Ukrajine, že tieto časy považuješ za vojnové?? Alebo na inom konfliktnom území?

tiezjedna
20. mar 2025

@annyejnji nenormálne veľa ti to príde preto, lebo ste len dvaja dospelí, zjavne nenároční. Keby si mala variť pre ďalšie dve deti k tomu + jogurty, ovozel a pod., tak v tom zahučíš len taký rachot. Za mňa je 500 € pre 4 ešte ťažká paráda, nás je 5 a pod 1200 € som sa dávno nedostala...

alenka58
20. mar 2025

@barborachors jedna vec je zminimalizovať sa kvôli majetkom a druhá vec je žiť nad pomery, keď sú deti tá únava je väčšia pri minimalizácii, rodina to veľmi pociťuje, je veľa ľudí ktorí to neodhadli hlavne čo majú deti, chceli by "žiť", ale ich financie to nedovolia tak sa trápia a hľadajú východiská, snáď sa autorke niečo podarí

mateson2004
20. mar 2025

@barborachors na SK je vojna?

maxik24
20. mar 2025

Prepac, ale pri stavbarovi zivnostnikovi NEMOZES ratat vydavky na dopravu 500€ ako naklad, to si ma naratat na zakazky, akoze naozaj on pracuje za dopravu zadarmo? Doprava ma byt hradena PLNE zakaznikom, ak nie je, nevie si to manzel nastavit ani zratat. Ale to vy obidvaja nedokazete. Praca 100km denne. Bez moznosti homeofficu, to je sialenstvo. Otazky, preco si si vybrala pracu tak nerentabilne daleko, resp ak bola praca ako prva, preco ste sa usadili tak daleko?

Naozaj, zakladna financna gramotnost je problem, nie je PREZIVATE.

maxik24
20. mar 2025

@tiezjedna pod 1200 za stravu? Zalezi, co kupujes, zdravo a kvalitne minieme cez 500€ za stravuba sme 4ia. Ale nekupujeme drahe hovadiny, ako Pribonaciky, Jupiky, kofoly.. Neviem si predstavit, co by sme museli jest, aby nas vysla strava na 1000€. Ked vy 5ti date 1200, a este predpokladam su v tom male deti...