Ako zvládnuť únavu zo života a rodinné výdavky?
Som unavená zo života.
Mám manžela a dve deti. S manželom obaja pracujeme. On sa snaží podnikať v stavebnom sektore. Ja som sa po materskej vrátila do práce. A tu to celé začína. Máme brutálne veľké náklady na život - hypotéka, energie, cesta autom, jedlo. Všetko nás to vyjde cca 2500 eur mesačne ako kedy. To sme ešte nikde neboli ako rodina a nekúpili sme si ani žiadne oblečenie - len základné potreby a z tohto som unavená a nešťastná. Chodíme do práce, sme slušní ľudia a doslova prežívame a rátame, keď sa niečo dá tak to odkladáme na horšie časy kebyže jeden z nás ochorie. Mňa už tento život normálne prestáva baviť.
Potom sa ma niekto opýta, že prečo som smutná a čo mu mám povedať? Vlastne ja ani neviem čo mám povedať, pretože som nešťastná a nebaví ma to. Na dovolenke sme boli v zime 2023 aj to na posraté 4 dni aby deti videli sneh. Bývali sme na chate kde som musela variť - takže oddych nula. V lete sme neboli nikde lebo sme robili na dome plot. Od januára všetko išlo hore, škôlka, jedlo, hypotéka,... Pre istotu ešte mám aj kaz ktorý som si ani nebola u zubára ošetriť lebo veď tam nechám minimálne 100 eur, keď nenavarím doma tak normálne si zoberem do práce radšej chlieb ako kupovať menučko chápete? 🤣. Proste už to fakt nedávam. Som smutná a nahnevaná na život ako pri všetkom musím sledovať cenu a deti maximálne zoberem na ihrisko v dedine alebo na dvor. Prepáčte ale musela som to už niekde napísať. Áno viem, je to len obdobie a bude to lepšie, ale KEDY už to trvá pomaly rok a keď zapnem náhodou správy tak to mi je už úplne zle. Proste mám pocit, že iba prežívame a tvárime sa, že veď ešte na to máme, ale kebyže jeden z nás ochorie tak to si môžme rovno aj hodiť.
@maxik24 napríklad my máme 3 deti alergikov na mlieko, vieš koľko stoja tie rastlinné náhrady mlieka a mliečnych výrobkov? Najstarší syn je dospelý, prostredný v puberte zje aj koňa, najmladší ide do puberty. Samí chalani plus manžel, ktorý pracuje 12-tky fyzicky a zje naozaj veľa.
Nedaju sa manzelove naklady na dopravu zahrnut do vydavkov, ked podnika sam? Pomohlo by to? Pri refinancovani davajte pozor,precitajte a male pismenka, opytajte sa na vsetko, co potrebujete, ako by to skoncilo v pripade PN jedneho z vas, ked docasne nebudete vladat splacat.
Vsetko dobre dopadne, uvidis, nepodlahni smutku 🍀
Nebuďte smutná, aj iní ľudia žijú tak z výplaty do výplaty..ak si viete každú mesiac kúpiť aspoň maličkosť, ktorá vás poteší.. ísť na nechty alebo kúpiť si pekne saty... ja robím tak vždy.. minule som bola v sinsay napr a mala som tam kupóny a za 20e mi vyšli saty aj sako😊 my precestujeme dokopy aj viac do mesiaca ako 500e.
@maxik24 sme traja, dieťa 17 a od nového roka sa mesačne za stravu nedostanem pod 800 eur
Žiadna reštaurácia a donaska, obedy krabickujem
Najväčšia palka je mäso, ryby, mliečne výrobky.
Bravčové jeme minimálne - len karé, domáce kurence a zajace si kupujeme, slovenské ryby, hovädzie.
Ono to naskace, keď z tohto človek odmieta zľaviť alebo nemôže (keď mäso z Poľska znamená hneď migrény a kŕče v bruchu)
@annyejnji 500 za jedlo ti príde veľa pri 4 ľuďoch? Z toho dve vecne hladné deti? My sme tiež 4 a pod 600€ nejdem nikdy. Takže pri týchto cenách na stravu míňa ozaj minimum.
My fungujeme na bazáre. Detí majú 90% oblečenie z bazaru, ja tiež, manžel má síce viac nové ale on je schopný to nosiť kým sa mu to nerozpadne za jazdy 😅😅😅 . Za 10 rokov čo sme spolu sme boli raz na stanovacku a raz apartmáne na Slovensku. Máme jedno auto aj to Felíciu. A tiež cestuje denne 80 km. Ja už 6 rokov doma s deťmi. Nábytky máme z bazaru, po rodine. Na stravu minieme ako vy. Dokonca už aj hračky viem nakupovať z bazaru. Teraz je všetkého ták strašne veľa, že sa dá kúpiť aj z druhej ruky ako nové...A staviame dom, čiže aj hypo, aj nájom, aj stavba.... Možno pre iných pôsobíme chudobne, vidím aj v rodine aké majú všetci autá, oblečenie, elektroniky....no obaja sme boli už z detstva naučení na takú klasiku.... Kým sme všetci živí a zdraví 🙏🏻
Oprava *Fabiu 😅
Vzdy sa da nieco vymysliet,aby bolo lepsie.Do domu predsa tiez nebudete vecne vrazat.Deti pojdu do skoly,mozte ich dat blizsie a aj praca sa da najst blizsie s vyssim platom a hned to bude ine.Ta hypo sa tiez da poriesit a zase kopu usetrite,ten rozdiel mozte odkladat.To jedlo napr.no neviem ci usetrite,ale tak vecere mozu byt aj rychle a lacne.Kedze ste asi cely den v praci a v skolke.Vsetko sa da.My sme minuly mesiac vrazili len do aut 1600eur,a nakoniec moze ist aj tak jedno z aut pomaly do srotu,lebo synov kamos ho turoval,ze v motore tak pekne co si robi,ze oprava dalsich niekolko tisic eur.Ako ked nejde o zivot,nejde o nic.Peniaze boli,su a budu len my nie.Tak na co si nicit zdravie takymto depresivnym sposobom.Treba mysliet pozitivne.
Inak noc to nespraví ale čo tak vareny obed z domu do prace namiesto menuccks alebo suchcej stravy?
Ja nechápem, prečo ste si kúpili nehnuteľnosť na ktorú nemáte? Mohli ste si kúpiť aj nehnuteľnosť s nižšou sumou, tým pádom aj nižšou mesačnou splátkou. Neplakala by si, že máte málo peňazí a lepšie by s vám žilo. Aj my platíme mesačne 1000 eu hypo na dom a nemôžme chodiť na dovolenky, lebo na to nemáme. Inak žijeme úplne normálne, neodtŕhame si od huby a deti majú všetko čo potrebuju. My šetríme iba tak, že sa nestravujeme v reštauráciách. Keby sme sa rozhodli ostať v byte, môžme ísť aj 4 krát do roka na exotickú dovolenku. Je veľa možností ako žiť lepšie. Buď zvýšite príjem do domácnosti alebo skresáte výdavky alebo si nájdete lacnejšie bývanie..
Autorka - v prvom rade máte veľmi vysokú hypotéku, ktorú ste brali asi ešte keď si bola na materskej? Vtedy to nebolo veľa? Poznám mnoho ľudí, ktorí túžili po dome, ale keď zistili, že celý ich život plus život ich detí prebieha v meste a do domu na periférii sa chodia len vyspať, tak dom predali. Časom má aj ten dom väčšiu hodnotu pri predaji, a radšej by som v takom prípade kúpila trojizbák v meste. Čo sa týka dvoch áut a cestovania, je to obrovský luxus. Ak sú deti v škôlke v dedine, tak ty môžeš chodiť mhd, či? Ja som síce v BA ale denne chodím do práce mhd 50 minút tam a 50 minút naspäť. Náklady neporovnateľné s tým, keby som mala auto. Obedy v práci nemám, varím si cez týždeň cca na tri dni, nosím si krabičky. Cez víkend vždy vezmem niekam deti aspoň raz, avšak jedlo a pitie im beriem so sebou, platím iba vstupy - na výstavu atď. Navyše ak máš škôlkarov, tak na mnohých miestach majú deti do 6 rokov vstup zdarma. Môžete chodiť na pekné miesta v okolí, keď už máš to auto. Všeličo sa dá vymyslieť, treba si úprimne povedať, že ak živíte dom a dve autá, tak už to samo osebe je luxus a nie prežívanie.
Autorka, tiez byvame od centra BA do 30 km a prejazdime majland. Ale muz si to dava aj do nakladov(vrati sa dan) a pokial cestuje na zakazky, zapocitava to do vyslednej ceny. Co sa ale tyka cien byvania, potravin, zazitkov…no comment. Ja som kazdy mesiac cca 500 euro v minuse(som na rodicaku)
Tá rada bývať v byte namiesto domu je totálne scestná. Pisateľka asi nevie, že bývanie v dome je oveľa lacnejšie ako v byte, kde sa okrem energií platia rôzne poplatky manipulačné, pre správcu, voda,atď. Mňa stojí 3 - izbový byt v meste mesačne 380 Eur a veľký dom s obytnou plochou 260 metrov štvorcových, s veľkou záhradou celkove 140 Eur mesačne. Platím iba v inkase elektrinu, plyn a 6 Eur za smetie. Dom je neporovnateľne lacnejší ako byt. A to mám plynový kotol a v celom dome podlahové kúrenie.
@norikk aj ja som tak naucena....je to podľa mňa spravne
@evkatk to je pravda, ale zase väčšinou ten dom je drahší ako byt, čiže na dom majú vyššiu hypotéku plus pri dome máš zase iné náklady ako musíš kúpiť kosačku, kadejaké náradie, potrebuješ buď garáž alebo nejaký prístrešok pre autá, atď.
Ja som ten príspevok pochopila tak, že ide skôr o taký povzdych, že to nie je možné, aby dvaja pracujúci ľudia s dvoma deťmi ešte aj dnes museli takto kalkulovať. Ja to presne poznám, normálne druhé dieťa po piatich rokoch ako pomaly project č. 2, lebo sme museli zvážiť, či to určite dáme tak, aby sme pokojne spali. A to som nesedela tri roky na materskej a rodičovskej ani s prvym. Ani nemáme dom s vysokými nákladmi. Priemerná rodina. Vysokoškolsky vzdelaný človek, robíš v odbore, a chytáš sa za hlavu v obchode, akože je to normálne? Že rajčiny dnes nekúpim, lebo sa asi s koňom zrazili pri tej cene, radšej počkám na domáce. V kresle u zubára sa trasiem, koľko to bude stáť, naposledy mi normálne prišlo do plaču, tak mi bolo ľúto tých peňazí. My máme potiahnuť konsolidáciu, znížime či zrušíme daňový bonus, za to na oplátku zaplatím zvýšené náklady na škôlku, každý rok zvýšené dane v meste či odpad, ja už ani neviem, kedy som mala naposledy kávu v meste, lebo na ňu pri tých cenách už proste nemám chuť, ešte človek neporodil, ale už rieši, kedy sa vrátiť do roboty, a potom ti vybehne príspevok na nete, že štátny tajomník má k dispozícii desať áut, do p*či. Tu ide o to v tomto príspevku, že človek sa snaží, robí, čo len môže, a základné veci začínajú byť luxusom.
Je to len blbé obdobie. Bojuj ďalej,ono sa to čoskoro zlepší uvidíš. My sme piati ale tiež minieme 2400 eur a ak ideme k zubárovi tak omnoho viac. Šetríme kde sa dá a vrážame to do domu, plienok a špeci mlieka pre krpca.
@oblecenie99 hej. ..pravdu máš....
@oblecenie99 presne!!!
Ahoj, toto utápanie, porovnávanie, zúfanie, smútok sú deštrukčné programy.
Ako prvé absolútne nesledovať správy, na miesto toho si vypočuj niake motivačné video na yt alebo prečítaj knihu .
Každé ráno, keď sa zobudíš, poďakuj, že máš strechu nad hlavou, teplo, teplú vodu a pitnú vodu, máš čo jesť každý deň, máš rodinu, deti, auto, prácu, atď... normálne za všetko, na čo sa pozrieš okolo seba ďakuj. Robiť každý deň! A potom choď sa v meste pozrieť na bezdomovcov. Napr. Psychológ Maroš Vago má na yt krásne náučne videá. Alebo česká Bára Englishova- detoxikuj život.
Rob si radosť drobnosťami, napíš si zoznam, čo môžeš robiť "zadarmo" čo ťa napĺňa...napr prechádzka v lese, nazbierajte si s deťmi niečo a doneste domov, teraz začína jar, treba byť stále vonku čo najviac na slnku. Veď každý deň je dar, že žijeme.
Áno, každý máme ťažké dni, ale keď budeš takto zúfať, tak sa to bude horšiť.
To akože chceš byť šťastná len "týždeň" niekde na dovolenke? vytváraj si radosť z drobnosti každý deň...keď cestuješ...pusti si ozaj niaky motivačný rozhovor, alebo si spievaj v aute, teš sa z jazdy...veď to je čas pre teba( pokiaľ si sama v aute).
Na výdavky si robte zoznamy, proste len plánujte nákupy podľa zoznamu.
Nastav sa každý deň na prítomnosť a venuj sa danej činnosti s plným vedomím, žiadny mobil, žiadne správy v tv, a uvidíš časom sa ti polepší...to je tvoje nastavenie v tvojej hlave, treba zmeniť myslenie.
A ozaj len cez vďačnosť každodennú.
Alebo si pusti dokumenty o Indii, Afrike, aká chudoba...a potom budeš ozaj vďačná, za to , čo už máte. A postupne sa nastaviš, že aj na dovolenku zrazu bude.
Vesmír ti len dáva, čo si pýtaš.... Hovoríš, že máte vysoké náklady...tak to začni opačne hovoríť... aké máme vysoké príjmy... Aký máme blahobyt...dom, teplo, vodu, elektriku, záhradu, plot, jedlo každý deň....
Držím palce, nech nájdeš silu vidieť tú hojnosť, čo ste si vytvorili...a začni si predstavovať ako sa kúpeš v mori aj s deťmi a muž vám platí úžasnú večeru 😘
@oblecenie99 100% suhlas!
@oblecenie99 aj ja som tento prispevok presne takto pochopila ako ty a som na tom v zmyslani uplne rovnako
Ja som nastupila v januari do práce a ...az sa hanbim napisat ze..ano..za 950 brutto 🤣🙈 ale vsak dobre,docasne to staci,ked mam este rodicak (ktory sa snazim aspon zo 75% usetrit), tiez mame hypo,mame poldom s malym pozemkom,dve deti,cize skolka,strava,topanky furt,atd,..ale ideme aj na vylet aj na pobyt,pred rokom sme robili plot,dlazbu atd...na to som mala odlozene este z cias pred materskymi,tak sme vzali z toho..teraz sa snazime usetrit na auto...ale zas ano,do prace chodim prevazne peso/na bicykli,a ak potrebujem,tak autom...tam asi dost usetrime..muz dochadza autom,ale len 25 a 25 späť...jazdia s kolegom a striedaju sa...toto sa neda nejako u vas? Ze by si nejaku kolegynu vedela zviest a naklady by sa delili? Alebo muz neberie spolupracovnikov? (Ak ma)

@maxik24 nemáme zas také malé deti... jedno je už dospelé, druhý má 11 a je športovec, takže spotreba slušná a jedno pod 10 rokov, ale žravé 😉 A čo jeme? Máme radi fakt kvalitné mäso, takže mňa nikdy nestretneš s mäsom v košíku v supermarkete. Rovnako tak ryby a morské plody. Mliečne veci a vajíčka beriem z farmy, milujeme oriešky, sušené jerky, mošty. Cestoviny mi robí jedna stará Talianka, ktorá býva neďaleko 🙏 Nie sme žiadna bio-eko-chia-raw rodina, proste sme len nároční na kvalitu a chuť. Ten rozdiel, hlavne u mäsa a mliečnych výrobkov, je obrovský👍 Kofoly a iné srajdy prakticky nekupujem, iba výnimočne, keď je nejaká detská party. Do toho budgetu teda spadá aj 2x mesačne závoz Magu, čo je 160 €, ale zase tam nie je víno, pretože to nám vozí vinár a nepočítam ho ako výdaj na stravu. A samozrejme v tom nie sú reštaurácie. Mne tá suma nepríde vysoká, si to prerátaj na osobu a deň, vychádza to 8 €...