Ako zvládnuť únavu zo života a rodinné výdavky?
Som unavená zo života.
Mám manžela a dve deti. S manželom obaja pracujeme. On sa snaží podnikať v stavebnom sektore. Ja som sa po materskej vrátila do práce. A tu to celé začína. Máme brutálne veľké náklady na život - hypotéka, energie, cesta autom, jedlo. Všetko nás to vyjde cca 2500 eur mesačne ako kedy. To sme ešte nikde neboli ako rodina a nekúpili sme si ani žiadne oblečenie - len základné potreby a z tohto som unavená a nešťastná. Chodíme do práce, sme slušní ľudia a doslova prežívame a rátame, keď sa niečo dá tak to odkladáme na horšie časy kebyže jeden z nás ochorie. Mňa už tento život normálne prestáva baviť.
Potom sa ma niekto opýta, že prečo som smutná a čo mu mám povedať? Vlastne ja ani neviem čo mám povedať, pretože som nešťastná a nebaví ma to. Na dovolenke sme boli v zime 2023 aj to na posraté 4 dni aby deti videli sneh. Bývali sme na chate kde som musela variť - takže oddych nula. V lete sme neboli nikde lebo sme robili na dome plot. Od januára všetko išlo hore, škôlka, jedlo, hypotéka,... Pre istotu ešte mám aj kaz ktorý som si ani nebola u zubára ošetriť lebo veď tam nechám minimálne 100 eur, keď nenavarím doma tak normálne si zoberem do práce radšej chlieb ako kupovať menučko chápete? 🤣. Proste už to fakt nedávam. Som smutná a nahnevaná na život ako pri všetkom musím sledovať cenu a deti maximálne zoberem na ihrisko v dedine alebo na dvor. Prepáčte ale musela som to už niekde napísať. Áno viem, je to len obdobie a bude to lepšie, ale KEDY už to trvá pomaly rok a keď zapnem náhodou správy tak to mi je už úplne zle. Proste mám pocit, že iba prežívame a tvárime sa, že veď ešte na to máme, ale kebyže jeden z nás ochorie tak to si môžme rovno aj hodiť.
@44janica44 áno máš pravdu, máme aj aj, ale nedá sa to porovnať, v dome stále niečo aj pri dome, povedať že dom je lacnejší....., keď nie sme v byte 2 týždne nič sa nedeje, ale pri dome je to vidieť
@alenka58 presne. Napr. Svokra býva v dome kde sa nikdy nič neinvestovalo (okrem výmeny okien na 1 poschodi) moji rodicia majú rovnako starý dom a každú chvíľu do niečoho zainvestovali a to sa nedá porovnať jeden dom nestráca na hodnote kdezto druhý by sa predal max za hodnotu pozemku lebo rekonštruovať to by stalo viac ako postaviť nový.
Ono pri novostavbe to tak nevidno ale za cca 10-15 r potrebuje každá chalupa väčšiu investíciu aby vyzerala.
Ha,ha, ... a v byte je to ešte drahšie. Na investície nie do bytu, ktoré si platíš v plnej výške a vždy niečo treba opraviť, ale do spoločných priestorov odvádza sa mesačne fond opráv, ktorý je okolo 150 Eur, za rok 1 800, za 10 rokov zaplatíš 18 000 Eur len za opravu chodby, strechy, výťahu, elektriny na chodbách, at..Okrem toho v byte na vlastné náklady dáš opraviť, čo treba. Ak fond opráv na plánované opravy spoločných priestorov nestačí, tak sa vyberie na blok úver, no dajú len krátkodobý. Tak sa fond opráv zvýši na dobu 3 - 4 roky aj na sumu 250 Eur mesačne okrem ostatných nákladov na byt, ktoré platíš. Jednoducho na byte prerobíš a dom ak sa o neho pravidelne staráš a nedopustíš jeho schátranie, mesačné náklady na jeho udržiavanie sú určite menšie ako mesačný fond opráv, kde sa vyberajú aj vysoké pôžičky na vysoké úroky na zateplenie, výmenu 50 - 60 ročných nebezpečných výťahov, opravy nebezpečných balkónov, na výmenu všetkých potrubí, rozvodových elektrických skríň, atď. Často vyjde na byt mesačne fond opráv aj cez 300 Eur. V dome toľko mesačne investovať netreba.
@evkatk ako mi potom vysvetlíš ze po presťahovaní sa do bytu sme za rok ušetrili oveľa viac ako v dome? ( a nie je to nákladmi na cestovanie) Podotýkam ze v dome sme nerobili žiadne veľké investície ani opravy len bežnú údržbu? A to v byte sa ešte spláca úver na zateplenie. Uznávam je rozdiel bytovka a bytovka ale hovorím bývala som aj aj a čísla nepustia.
@evkatk aj v dome dáš opraviť co treba a určite do domu vrazis za 10 rokov viac ako 18000 s prehľadom aj 2x toľko. Aj dom musíš časom renovovat... renovácia kúrenia- koľko 5000 e min, fasáda tiež min 5000, každý rok min 1000 na udrzbu zahrady, oprava strechy tiež pekná pálka. + treba myslieť na rezervu par tisic co ak sa niečo pokazí lebo to opravujes iba ty žiadny fond oprav to nepotiahne.
A s tou hodnotou domu na predaj po cca 30-40 rokoch to tiež nie je také iste. U nás necelych 20 min jazdy od veľkého krajského mesta s množstvom práce predávajú cca 50 r rekonštruovaný dom ( zatepleny, rozvody nové, nové okná, strecha, no komplet rekknstrukcia stara cca 5 rokov) už 2 roky, už išli s cenou z 350000 na 220 000, aktuálne už cena dohodou a nikto to nechce. Keby sa predával iba pozemok do týždňa je fuč. Predat starší dom aj ked v super udržiavanom stave je problém lebo každý by ešte rekonštruoval podľa seba a to sa mu oplatí rovno postaviť nový dom. Na druhej strane predat rekonštruovaný byť? No problém do polroka je fuč.
@44janica44 záleží aj aký dom, ak je veľký starý a s malými oknami, tak to nikto nechce
@janickacrazy okná sú klasické rozmery dokonca som videla ovela mensie na novostavbach, je to väčši dom na cca 800 m pozemku, v atraktívnej lokalite. Stavebných pozemkov tu veľa nie je a ak su sa predaju hneď.
Hlavne som tým chcela povedať ze za 40 rokov budú dnešné moderné novostavby rovnako neatraktivne na predaj lebo používané budú moderné technológie, moderné dispozície.
Gro mladých co zdedí 40-50 ročný dom to zbura, vyleje novú základnú dosku a stavia novú chalupu a vyjde ich to lacnejšie ako urobiť zo starej chalupy modernú iba prestavbou a rekonštrukciou.
Kdezto staré byty sa predávajú v pohode, taky starý byt v centre blavy, alebo v centre Prahy tam je atraktívna aj lokalita, vybavenost okolia aj celkovo tie byty majú také svoje čaro a často sú drahšie ako novostavby.

@evkatk nemáš pravdu. Áno mesačne poplatky sú v byte vyššie ako v dome ale rátaj do nákladov v dome aj údržbu typu kosenie, opravy, keď sa ti niečo pokazí (bojler) oprava fasády, strechy, kolko roznynych strojov a naradia potrebujes na udrzbu domu a zahrady.... v byte zaplatíš fond oprav a nestaras sa už o nič.
Bývalá som v dome, teraz v byte a he to zhodne menej. Keď sa ti na dome niečo pokazí tak par tisic len tak zahuci a kým ešte človek zozenie dobreho majstra ktorý aj ma čas skôr ako za polrok. A o čase ani nevravím. Dom je proste zrut času a peňazí.