Ako zvládnuť vyčerpanie a získať energiu?
S manželom sme spolu 10r, máme 5r a 6r deti. Manžel robí od 6 do 16 každý deň. Ja mám prácu od 7 do 15 a ešte mám brigádu po večeroch a cez víkend. Na domácnosť som sama, muž mi nepomôže nič. Deťom sa venuje, zahrá sa s nimi keď ja chodím na brigádu, aj ich zoberie von raz za čas. Deti ho zbožňujú, majú pekný vzťah. Ja keďže chodím na brigádu plus na domácnosť som sama, tak bývam stále unavená nevládzem. Koľkokrát ani nemám čas poriadne ani deťom sa venovať a na seba čas už vôbec.
Poslednú dobu manžel mi to vyčíta že som lenivá, keď nemám energiu ísť s deťmi von povie mi že som hnila a len doma by som bola. No ja fakt nevládzem. Spánok tiež nula bodov, deti nechcú spať vo svojej izbe, stále behajú ku nám a spíme všetci štyria v spálni. Potom som nevyspata.
Manžel povedal že on by potreboval 3 ženy, že jedna by chodila do práce, druhá by sa venovala deťom a tretia domácnosti. Že evidentne ja nič nezvladam.
Tiež nemám stále chuť ani na sex, čo sa mu tiež nepáči.
No čo mám robiť aby som viac vladala? Kde nabrať silu a energiu? Poraďte
@tenerifka Akú rohožku?? Voľakedy to tak bolo v každej rodine že chlap len zarábal a žena sa starala sama o deti a domácnosť. Aj teraz je veľa rodín čo tak funguju.
@hanka_se Nakupujem Kaufland/Lidl/Tesco, tiez zvacsa veci v akcii. Tiez varim, deti nechodia na obedy, ja si beriem obed do prace a aj na veceru deti varene vyzaduju. Nezavaram, zavarane jeme len uhorky (tie mame od nasich) a olivy. Cez sezonu mam ovocie/zeleninu od rodicov, inak kupujem. Mam pubertakov, urcite by mi nic zo sekaca neobliekli, veci po nich posuvam zdarma rodine. Maso nedavam do mrazaku, zvacsa vsak kupujem v akcii: najma kuracie prsia, panenku, kare obcas, hovadzie, lososa. Udeniny nekupujem vobec takmer, syrov zase mnoho 🤷♀️. Mozno 100g sunky za mesiac. Vela mlieka spotrebujem, kupujem kvoli dcere aj bezlaktozove, to sa snazim kupovat v akcii, lebo bez akcie 2,20 stoji 😰. Ja zas polievku varim len jednu do tyzdna, lebo moji polievkovi nie su, zvacsa vyvar ci strukovinovu. Zato zeleninu mame ku kazdemu jedlu.
@dadis tak ano, ked su deti vacsie, je to ine. Nasa ma 9,5 roka. Ona tak slaninky a klobasky 😁 a je tenka ako pavucik, ale ona sa stale hybe. mlieko aj ja delaktozove, z obycajneho mam problemy a aj dcera :( takze to poznam. Vela aj ta polievka spravi, potom sa zje menej druheho. Ale ked mate pubertakov, tak to je jasne. Ja tiez pocitam, ze ked bude dcera starsia, tak budu ine naroky na obliekanie, sminky, hyg.potreby a zase ta suma bude inde.
Ja skor na margo autorky, ze dokaze takto minut vela penazi a ani asi nevie kam. Ak nema byt brigada prinosom, este vyzaduje dalsie naklady na cestovanie a cas, tak nema ziadny vyznam. Radsej sa detom venovat. Kym si nespravi poriadok z financnej stranky, a hlavne poriadok s chlapom, nie je pomoci. Investovanie - investuje sa ked mam navyse, nie ked nemam co do ust.
@autorka citala som, ostava ti 180€ + 200€ z brigady. Cize ak das tych 180 ze ok, na necakane vydavky, stale mas cca tych 200 z brigady na setrenie.... to mas za rok 2400€. Preco lieky kazdy mesiac? Zubar tiez nie je snad kazdy mesiac. Oblecenie, pri skolkaroch treba viac, to chapem, ale tak nasa mala vzdy na cestu do skolky napriklad rifle alebo leginy, teplaky. V skolke sa prezliekla a tie teplacky tam mala kludne aj par dni. My mame napr. na fb skupinku Darujem...a tam sa da vela veci pre malych aj takto ziskat. Dcere som tiez tak na dvor, do zahrady atd. Aspon pre nas to nie je hanba, takto "recyklovat". Pripadne v sekaci som kolkokrat bundu za 0,50-1 a to ani v pepcu veru tak lacno nekupim ;) Ideal si skúsiť vazne odkladat blocky a zistit, kde sa naozaj mina najviac. My napr. sladkosti, cipsy, malinovky nekupujeme vobec. Mna hlavne donutilo pocas stavania si uvedomit taketo veci. Lebo kazde eurko islo do domu, stavali sme si my dvaja svojpomocne, cize clovek bol navyse tak zniceny, ze ani na nakupy somarin nebola chut 😄
Tebe niet rady ani pomoci.
Kedy sa tak zilo, ze zena doma drela, varila aj na poli robila? Pred 100 rokmi.
Fakt sa zobud, vsetky ti tu pisu, ze dnes sa tak nezije.
Ale aj ty zarabas, mimo domu makas ovela viac ako tvoj manzel, ale ty este k tomu robis aj vsetko doma. Prepac, tebe niet pomoci, si..... nie, radsej to slovo nenapisem
@hanka_se Lieky bohužiaľ treba každý mesiac, každý mesiac sú deti choré a potom to chytím od nich aj ja. Častokrát som na ocr s nimi a tým pádom mám menšiu výplatu. Takto sme od jesene do jari. To len k tomu že kam dávam zvyšné peniaze, keď som na ocr tak mám menšiu výplatu. A cez leto chodíme na výlety zas tam idú peniaze.
mne to stále pride ako vyhovorky a nie nieco realne urobit pre zmenu situacie. Tu je velka chyba v komunikacii u vas doma a to my nezmenime a ako citam komentare, ty tusim ani pomoc nechces, len sa postazovat, nech ta druhy lutuju. Ale musis zacat od seba a svojej domacnosti! Inak to nejde
@dadis podla mna vsetko - komunikacia, nedovera, kedze ani netusi za tu dobu, kolko muz zaraba, kolko kam investuje.... My napr. zobrati nie sme, kazdy mame svoj ucet, ale dispozicne prava mame obaja na toho druheho. Sme spolu uz vyse 20 rokov, ale teda netusit nic o financiach, to by som nezvladla. A hlavne v pripade, ked cosi nevychadza. Ano, keby sa topime v peniazoch, ani neriesim, ale takto? ze im nic nevychadza? a este muz investuje bohvie kam a bohvie kolko? Velmi zvlastna rodina
Mozno deti aj cítia doma nepohodu tak sa na ne lepia choroby.
Autorka, máš v tom chaos. Staxujes sa a na druhej strane protirečis. Nesúhlasím s delením účtov, platbami a podobne. Sama ideš proti sebe. Zarábať menej ale robíš aj doma a k tomu ešte brigadujes lebo tak ste si to podelili. A prácu doma ti kto zaplatí? To je ako tvoj koníček? Manžel zarába viac a on investuje...miesto toho aby ti povedal, venuj sa rodine veď máme dosť. Je veľa dobrých muzov, ktorí by toto nedovolili, aby žena išla brigádovať a on zainvestuje. Nenahovaraj si, že tak sa žije. Choď sa poradiť s psychológom lebo tá úplne zmagoril. Sorry za tvrdé slová, ale toto je čo za skupana.Kedysi sa tak žilo, že žena sa starala a manžel položil celú výplatu na stôl!

@dadis kruzky mam v tej prvej sume, to som chcela dopisat, ale uz mi nedovolilo upravit prispevok. Neviem, no ja to mam odsledovane za posledne 2 roky🤷♀️. Cez leto v podstate zelenina a ovocie zo zahradky. V lete napriklad nakupime marhule, broskyne a zavarime. Cize zavaraniny napriklad poriesene. Maso napriklad kupim do mraziaku, nachystam si na kocky, platky, nameliem. A vytahujem podla potreby. Jedla varim standardne. Vecer je skoro vzdy "vara" lebo dcera je hlados 😀 a muz mava niekedy len suchy obed. Vzdy je polievka a druhe a vydrzi nam na 2dni, podla toho, kolko toho navarim. Drogeriu - prasok ked kupim v akcii a vydrzi dlho, sprchove gely, sampony, pasty detto. Nakupim naraz. Darceky neratam samozrejme Vianoce, to je ina kategoria 😉 Tankovanie mame mesacne s muzom dokopy cca 70-80€. Kym sme byvali v meste, jazdil muz do prace, teraz jazdim ja, kedze byvame na dedine a muz ma sidlo firmy tu. Ale tak ci tak jazdi aj on, len menej. Oblecenie nemam problem aj v sekaci, alebo od kamaratok po detoch, alebo aj z darovacej skupinky a nasledne darujem ja. Neuznavam plytvanie. Topanky kupujem len barefoot, a potom predam, cize to je v pohode. Ja som skor sportovy typ, cize nepotrpim si na satecky, vysoke podpatky atd. Ale ano, ked napriklad porovnam ceny potravin v Coop Jednota a napr. Kaufland/Lidl, je to sakra rozdiel a to pocitam vie spravit aj dobru stovku mesacne 😞