Ako zvládnuť život bez vodičského preukazu?
Ahojte, poraďte, čo mám robiť, som úplne zúfalá a v koncoch. Prešla som na červenú na železničnom priecestí, vôbec som si ju nevšimla, ani zvukové znamenie tam nebolo žiadne. Oslňovalo ma Slnko oproti, proste som si červenú nevšimla. Navše auto 50 metrov predo mnou ešte prešlo, tak ma to nejak nenapadlo, že môže naskočiť červená a tak. Hneď za prvou zákrutou ma zastavili policajti a zadržali mi vodičský preukaz. Dali mi papier, na základe ktorého môžem ešte max. 15 dní šoférovať resp. dovtedy, kým mi nepríde poštou oznam o zadržaní vodičáku. Keď som sa spýtala policajta, na ako dlho mi zadržia vodičák, povedal že "asi rok". Skoro som doslova odpadla, normálne som si musela sadnúť 😕 Na auto som odkázaná, rozvážam deti do školy a na krúžky, bývam na predmesti BA mimo dosahu MHD. Ako to mám zvládnuť? Mám normálne nutkanie odísť z domu a niečo si urobiť, aby som ukončila toto trápenie. Ako ste vy alebo vaši partneri zvládli odobratie vodičáku? Dá sa zvyknúť na život bez auta, keď ste dovtedy denne šoférovali? Manžel šoférovať nemôže, začiatkom roka si roztrhol achilovku a nemá to ešte dobre, nemôže šoférovať, robí z domu.
Môže sa stať, že prejdete na červenú, ak naskočí a auto je už vo vzdialenosti, z ktorej už nie je možné bezpečne zastaviť. Prípadné prudké brzdenie by mohlo spôsobiť nehodu. Vtedy je rozumnejšie prejsť na červenú a mám pocit, že to aj zákon predpokladá.
Mi nehovor že k vám nechodí SAD alebo vlak 🙄 chorá doba toto.. bez auta ani na krok 🙄
Autorka, dúfam, že si sa z toho vyspala a je ti už lepšie, aby si mohla začať triezvo uvažovať a riešiť situáciu. Nečítala som všetky komenty, ale pár dobrých rád si dostala...ja som chcela povedať len toľko, že ozaj buď rada, že si stihla bezpečne prejsť cez to priecestie a deti teraz neplačú za mamou na cintoríne...fakt oproti tomuto je všetko, ozaj všetko malicherné a hlavne riešiteľné. Držím palce .
.. nehnevaj sa ale si sialena ..toto dorabat koli autu ..este si asi nezazla skutocne vazne problemy v zivote ...navyse taketo labilne osoby ako si ty by soferovat vobec nemali ..otras..
Neplac dopredu. Vobec Ti nemusia vodicak vziat. Stale to mozu pokutou vyriesit. Zalezi len na cliveku,ktory Ta bude riesit.
Maximálna rýchlosť na priecestí je 30 km/h potom je reakčná doba plus brzdná dráha cca 12 metrov. Teda, ak ste bližšie k semaforu ako 12 m a naskočí červená, tak nemáte reálnu šancu bezpečne zastaviť.
Nechcem zľahčovať ale prejsť na červenú na priecestí mi nepríde ako priestupok na zobratie vodičáku..dala by som ti 250 eur pokutu.
Radšej keby brali vodičáky hajzlom, ktorí predbiehajú do neprehľadnej zákruty a riskujú čelnú zrážku.
@petracandle veď práve. Tiež súhlasím. Odobrať vodičák pri takomto priestupku? To som ešte nepočula. Veď jej mali dať iba pokutu, tak ako píšete.
Autorka, nehnevaj sa, ale ked si napisala "predmestie Bratislavy", cakala som Vajnory, Devinsku alebo Marianku... Akoze Samorin je normalne mesto s uplne normalnou infrastrukturou, su tam skoly, dokonca aj stredne, lekari, normalne obchody... Ako naco ste sa tam stahovali, ked vsetko mate v BA? Ci len ceresnicky si vyberas, ze byvanie lacnejsie, ale Samorin ako taky fuj? Aspon teraz uvidis, comu ste sa upisali. Co to je za zivot, ze sa nahanate do skol, kruzkov, k lekarom a vsade do BA? Pol dna si v aute? Aspon mozno prehodnotis svoj zivot a zistis, ze nemozes od neho brat len vyhody, ale aj prekazky, lebo aj teba, aj tvoje deti to aspon nieco nauci. Strasne si rozmaznana a ufnukana, tu facku od zivota si si sama vypytala. Teraz sa uz len zamysli, co ti malo povedat.
Autorka, nehnevaj sa, ale ked si napisala "predmestie Bratislavy", cakala som Vajnory, Devinsku alebo Marianku... Akoze Samorin je normalne mesto s uplne normalnou infrastrukturou, su tam skoly, dokonca aj stredne, lekari, normalne obchody... Ako naco ste sa tam stahovali, ked vsetko mate v BA? Ci len ceresnicky si vyberas, ze byvanie lacnejsie, ale Samorin ako taky fuj? Aspon teraz uvidis, comu ste sa upisali. Co to je za zivot, ze sa nahanate do skol, kruzkov, k lekarom a vsade do BA? Pol dna si v aute? Aspon mozno prehodnotis svoj zivot a zistis, ze nemozes od neho brat len vyhody, ale aj prekazky, lebo aj teba, aj tvoje deti to aspon nieco nauci. Strasne si rozmaznana a ufnukana, tu facku od zivota si si sama vypytala. Teraz sa uz len zamysli, co ti malo povedat.
@eleanor2510 Faciek od života som dostala dosť. Starší mal cez covid špirálovitú zlomeninu stehennej kosti, mal dve operácie, rok a štvrť bol doma. Doteraz ho to bolí, nemôže dlho stáť na mieste, neviem, ako plné sú busy zo Šamorína do BA, či sa tam dá sadnúť. Manžel mal úraz kolena, ako tak sa zostavil a potom roztrhnutá achilovka, ešte aj on musí chodiť na lymfofrenáž a iné terapie. Preto je toto pre mňa obrovský problém s tým autom. Šamorín sme si vybrali z rovnakého dôvodu, ako desaťtisíce iných Bratislavčanov, ktorí si našli domov mimo BA.
Este je moznost docasne si prenajat byt v BA a necestovat, to by bolo najkomfortnejsie, ked tak citam tie reakcie
@senta_sofia No toto je celkom dobrý nápad, nejakú ubytovňu pre dvoch si zaplatiť na tých pár mesiacov od septembra. Mladšia bude s tatkom doma bez škôlky a krúžku a so starším budem od pondelka do piatka v BA.
Tak potom ked mas taketo zivotne skusenosti, tak uz tym duplom nerozumiem tomu tvojmu vcerajsiemu rucaniu sa a pomaly samovrazednym myslienkam. Ved predsa na vlastnej kozi vies, ze ked nejde o zivot, ide o ... Taketo debaty ste mali mat za sebou, ked ste sa stahovali, ze co ak nahodou z akehokolvek dovodu nebude k dispozicii auto. Aj spoje zistene pre istotu, lebo clovek nikdy nevie. Ale kazda situacia sa da riesit, rieseni si tu dostala kopu, tak uz len si z nich vybrat. A fakt sa naucit reagovat na nepredvidane situacie normalnym sposobom, lebo co si vcera pisala, to od jednej matky fakt nie je normalne.
Neboj ,požiadať môžeš aj skôr.....Neprezivaj to takto preboha,sú taxíky,bus,a ty si ideš niečo urobiť??????ja som teraz platila 200€ pokutu,lebo som obehovala autobus a má namerali.Moja chýba.Naplakala som sa ,ale pokiaľ nejde o život,nejde o nič.Vydrzis bez auta....Buď rada ,že sa niečo nestalo,keď si vliezla na koľaj.
Mam vodicak ,nemam auto, mam sa obesit? :D
Autorka, super rady Ti tu dali. A ja netuším, čo ešte prežívaš v živote, či ten vodičský bola posledná kvapka, či nie. Ale ak vezmem len ten vodičský a tvoje písanie o ukončení života a ukoncení trápenia?! Tak toto rozhodne nie je reakcia psychicky vyrovnanej osoby. A to nemyslím ako urážku, zamysli sa nad tým.
Neviem, čo by si robila, keby sa stali fakt vážne veci, rozumej choroby, nehody, ktoré sú nezvratné.
Dnes sa upokoj, precítaj si rady báb so spojmi atď. Čo nedáš na benzín, dás na taxi, spolujazdca, busy. Do septembra už bude môcť manžel šoférovať.
Tak potom ked mas taketo zivotne skusenosti, tak uz tym duplom nerozumiem tomu tvojmu vcerajsiemu rucaniu sa a pomaly samovrazednym myslienkam. Ved predsa na vlastnej kozi vies, ze ked nejde o zivot, ide o ... Taketo debaty ste mali mat za sebou, ked ste sa stahovali, ze co ak nahodou z akehokolvek dovodu nebude k dispozicii auto. Aj spoje zistene pre istotu, lebo clovek nikdy nevie. Ale kazda situacia sa da riesit, rieseni si tu dostala kopu, tak uz len si z nich vybrat. A fakt sa naucit reagovat na nepredvidane situacie normalnym sposobom, lebo co si vcera pisala, to od jednej matky fakt nie je normalne.
@eleanor2510 Ja viem, že to asi nie je normálne, ale ja si nemôžem pomôcť, strašné myšlienky mi behajú po rozume a neviem sa ich zbaviť, v noci som zaspala na hodinu nad ránom od únavy a dnes a zajtra som si radšej zobrala voľno a deti som ospravedlnila. Zlyhala som ako matka, ako manželka, boli sme v rodine dvaja šoféri, za chvíľu nás bude nula. Bez auta som polovičný človek, som nanič a moja smrť by bola pre mňa momentálne vykúpením. Ale premôžem sa, zatiaľ nebudem maľovať čerta na stenu, uvidíme, aký trest zákazu činnosti mi vyrúbia a podľa toho sa zariadim.
Po poslednej správe. Vyhľadaj minimálne psychológa. Tieto myšlienky kvôli vodičaku sú nebezpečné a určite nie ok. Deti potrebujú matku. Zdravú, psychicky ok, nie auto. Budíček!
autorka, pripajam sa k babam, nereagujes "normalne". vyhladaj odbornu pomoc.
nie si v nejakom soku z toho, ze si mohla zomriet alebo co?
@1ryba Žiaden vlak ma nemohol prejsť. To bolo priecestie na Vrakunskej ceste pod diaľnicou, tam sa zapnú svetlá ešte keď je vlak pred Ivánskou cestou, rezerva dobre 3 minúty minimálne. Navyše vlaky tam chodia pomaly.
Začínam mať pocit, že autorka nie je úplne normálna...tie prvotné hystérie som úplne chápala, keďže to bolo čerstvé, v šoku, nespracované.
Ale opakovane píše o samovr*žde a ešte za takú blbosť 🤦♀️ toto kompletný človek nenapíše..možno je nakoniec dobre, že ti ten vodičák zobrali, lebo taká trafená hysterka by bola schopná to pri väčšom probléme stočit do protismeru a niekoho zabiť.
Autorka prosto si len emočne vyčerpaná. Toto bola asi posledná pomyselná kvapka. Nie si zlá matka ani manželka. Záleží ti na tom, ako bude fungovať chod vašej rodiny.
Radu ti neviem dať. Možno naozaj platili si šoféra. Môže jazdiť aj vašim autom. Lebo aj ubytovňa a možný podnájom v BA niečo stojí. Poznám ľudí, ktorí to takto riešili. Šoférom a bodka. Alebo mám tiež známu, ktorá deň čo deň chodí taxíkom. Do práce aj z práce. Namiesto platenia auta, benzínu alebo lístkov na dopravu.
Podľa mňa v tvojom prípade je šofér najlepšie riešenie, nakoľko máte mimoškolské aktivity.
Premozes sa zatial a podľa toho sa zariadiš? Čiže ak ti ho vezmu tak samovražda? Ja strašne dúfam, že toto je vymyslená téma. Polovičný človek bez vodičáku 🙈 Aj druhých ľudí bez vodičáku považuješ za polovicnych? Ak si skutočná, ešte dnes prosím volaj aspoň na linku pomoci. A manželovi okamžite povedz, že máš samovražedné myšlienky. Zlyhanie bude, ak napriek upozorneniam nevyhľadáš pomoc a zabiješ sa. Nie to, že nebudeš mať vodičák.
https://ipcko.sk/co-robime/krizova-linka-pomoci...
Akoze myslela som si tiez, ze to bol mozno prvotny sok, zdalo sa mi, ze autorka dnes rano reaguje uz celkom v pohode, ale po tej poslednej sprave... Uprimne, ked si bez auta polovicny clovek, tak je nieco velmi velmi velmi zle v tvojom zivote. Toto je dan za to stahovanie, opakujem sa, viem, ale neda mi to: na keru onu sa ludia odtrepu do podla nich zapadakova (co samozrejme nie je pravda, kedze Samorin je normalne mesto), aby sa potom takto rucali? Autorka, za vsetky peniaze sveta by mi to nestalo. A opakujem sa znovu, mas uplne prevratene hodnoty, ked to takto vidis, a vesmir ti dal najavo, aby si sa spamatala, lebo si fakt mimo.
Premozes sa zatial a podľa toho sa zariadiš? Čiže ak ti ho vezmu tak samovražda? Ja strašne dúfam, že toto je vymyslená téma. Polovičný človek bez vodičáku 🙈 Aj druhých ľudí bez vodičáku považuješ za polovicnych? Ak si skutočná, ešte dnes prosím volaj aspoň na linku pomoci. A manželovi okamžite povedz, že máš samovražedné myšlienky. Zlyhanie bude, ak napriek upozorneniam nevyhľadáš pomoc a zabiješ sa. Nie to, že nebudeš mať vodičák.
https://ipcko.sk/co-robime/krizova-linka-pomoci...
@any_soj Odpísal mi psychiater, podľa neho to je predbežne, citujem: "akútna reaktívna úzkostná porucha". Mám sa zajtra uňho zastaviť, vyšetrí ma a dá mi nejaké lieky. Nie som podľa neho zďaleka jediná, kto takto reaguje, keď príde o vodičák a je odkázaný na auto. Dnes si dám nejaké volnopredajné antidepresíva a zajtra uvidím. Verím, že nájdem riešenie.
Fuha. Topkovo rýchlo si zohnala psychiatra.
Ale vlastne mna nemusis pocuvat, ja som cely zivot polovicny clovek, nemam vodicak, zila som v malom meste, do skoly som chodila peso a nebolo ma treba vozit az po dvere triedy, teraz zijem v BA a pouzivam MHD a aj na dovolenky cestujem verejnou dopravou, takze mna netreba brat vazne.

Je mi to ľúto, úplne ťa chápem, možno bývame v rovnakej dedine. Tiež sa mi už stalo,že keď som vyšla na priecestie, začali blikať svetlá. Nám totiž neblikaju na bielo,len na červeno. Kebyže tam stoja policajti,verím,že toto nevyhadam. Ty si reálne tiež mohla byť na priecestí,presne v tom čase.