Ako zvládnuť život bez vodičského preukazu?
Ahojte, poraďte, čo mám robiť, som úplne zúfalá a v koncoch. Prešla som na červenú na železničnom priecestí, vôbec som si ju nevšimla, ani zvukové znamenie tam nebolo žiadne. Oslňovalo ma Slnko oproti, proste som si červenú nevšimla. Navše auto 50 metrov predo mnou ešte prešlo, tak ma to nejak nenapadlo, že môže naskočiť červená a tak. Hneď za prvou zákrutou ma zastavili policajti a zadržali mi vodičský preukaz. Dali mi papier, na základe ktorého môžem ešte max. 15 dní šoférovať resp. dovtedy, kým mi nepríde poštou oznam o zadržaní vodičáku. Keď som sa spýtala policajta, na ako dlho mi zadržia vodičák, povedal že "asi rok". Skoro som doslova odpadla, normálne som si musela sadnúť 😕 Na auto som odkázaná, rozvážam deti do školy a na krúžky, bývam na predmesti BA mimo dosahu MHD. Ako to mám zvládnuť? Mám normálne nutkanie odísť z domu a niečo si urobiť, aby som ukončila toto trápenie. Ako ste vy alebo vaši partneri zvládli odobratie vodičáku? Dá sa zvyknúť na život bez auta, keď ste dovtedy denne šoférovali? Manžel šoférovať nemôže, začiatkom roka si roztrhol achilovku a nemá to ešte dobre, nemôže šoférovať, robí z domu.
@mirkam3 mne išlo hlavne o ten princíp a "spravodlivosť". Jasné, to že je niekto za volantom magor, nezáleží, či šoféruje najmodernejšie vozidlo alebo starý "vrak". Narážala som však na to, že cestný pirát, ktorý jazdí šialenou rýchlosťou, alebo riskantne predbieha pred zákrutou, dostane "len" 800 éčok pokutu, vodičák mu nezoberú a môže jazdiť ďalej. Pričom však mnohonásobne viac ohrozuje svojou riskantnou jazdou okolie, ako dotyčná pani, ktorá nechtiac a nešťastne vošla na priecestie pri začínajúcej červenej. Môže sa to stať predsa každému, pokiaľ vyslovene "nemá deň". Keďže má aj deti a je predpoklad, že svojou jazdou okolie ohrozovať nebude, v tomto podľa mňa mohli mať policajti trošičku súcit.
@marcella84 jazdím denne a veľa a toľko krav na cestách s deckom vzadu,vpredu denne vidím,že munície vypadávajú. Áno,ženské a nie chlapov. Takže neviem,či si dotyčné neuvedomujú,čo robia,či to robia "nechtiac" ,neviem,ale zákon nerozlišuje,že nechtiac,či chtiac,či dobrý,čínsky deň. Keď by tebe zachlostila unavená matka na prechode decko,lebo nebola nevyspata a svietilo jej slnko do očí,asi by si tiež volala po spravodlivosti. Tu ani nejde tak into,čo sa stalo,ale ako na to autorka reaguje. Toto vyzretý človek nerobí. Nasere to,jasne,že hej. Ale môže byť nasratá akurát tak sama na seba a byť vďačná,že sa nič nestalo. A nie páchať sebevrazdy,to sa už k vodičáku nedostane len tak. Plus opakujem Termin zo dna na den to fakt? Úprimne by ma zaujímalo kde takto dávajú psychiatri termíny.
@marcella84 jazdím denne a veľa a toľko krav na cestách s deckom vzadu,vpredu denne vidím,že munície vypadávajú. Áno,ženské a nie chlapov. Takže neviem,či si dotyčné neuvedomujú,čo robia,či to robia "nechtiac" ,neviem,ale zákon nerozlišuje,že nechtiac,či chtiac,či dobrý,čínsky deň. Keď by tebe zachlostila unavená matka na prechode decko,lebo nebola nevyspata a svietilo jej slnko do očí,asi by si tiež volala po spravodlivosti. Tu ani nejde tak into,čo sa stalo,ale ako na to autorka reaguje. Toto vyzretý človek nerobí. Nasere to,jasne,že hej. Ale môže byť nasratá akurát tak sama na seba a byť vďačná,že sa nič nestalo. A nie páchať sebevrazdy,to sa už k vodičáku nedostane len tak. Plus opakujem Termin zo dna na den to fakt? Úprimne by ma zaujímalo kde takto dávajú psychiatri termíny.
@maciatkolulu nepacha sebevrazdu, dala si predpisat Sertralin a Trittico😡na vsetky skrivodlivosti tohto sveta, zenska, co ma za sebou 2 porody a VS sa ruca pri strate vodicaku... 🤔
@maciatkolulu nepacha sebevrazdu, dala si predpisat Sertralin a Trittico😡na vsetky skrivodlivosti tohto sveta, zenska, co ma za sebou 2 porody a VS sa ruca pri strate vodicaku... 🤔
@ahhola ja som zachytila na začiatku,že pomýšľa nad ukončením tejto etapy. Ale naozaj neverím,že človek dostane termín k psychiatrovi za den. Ani k súkromnému ,jedine,že využila služby pohotovosti.
Ešte existuje aj iná ďalšia možnosť tou je stránka BlaBla car.sk. Tam si zadáš kam chceš ísť ak ide niekto rovnakým smerom ako ty, tak ťa odvezie.
Toto čo autorka píše mi začína pripomínať tú diskusiu, kde pani písala že nemôže dať deti do škôlky lebo majú veľké kopce, zákruty a neviem čo ešte. 😅
Ako zvládnuť život bez vodičského preukazu?
...ako nič!
Autorka, už si bola na tej polícii? Čo ti povedali?
Neviem, mne osobne to príde mi to ako dosť tvrdý trest, odobratie VP za prejazd na červenú na žel. priecestí, keď vlak išiel až o 3 min. Áno, je to závažné porušenie pravidiel CP, to bez debaty. No predsa, keď počúvam v správach, ako cestný pirát na drahom luxusnom BMW alebo Mercedese výrazne prekročil rýchlosť: jazdil na diaľnici šialenou rýchlosťou 240, alebo po dedine 120kou, ale takým už VP neodoberú, dostanú len 800 éčok pokutu a môžu rýchlo a zbesilo jazdiť ďalej a taktiež ohrozovať mnohých ďalších účastníkov CP. Takže v tomto prípade je tá krivda z nespravodlivosti na mieste. Ešte by som pochopil nejakú mastnejsiu pokutu a zápis, ale odobratie VP vie naozaj významne skomplikovať život, zvlášť pri deťoch, ktoré tr3ba aj voziť. V tomto podľa mňa fakt mohli mať trocha súcit...
@marcella84 Vlak isiel "AZ" o 3 minuty. A keby pred nou nesli ziadne auta, cervena by uz 3 minuty svietila a ona by oslepena slnkom vbehla rovno pod vlak?? Asi vedia,preco davaju take tresty za tento priestupok.
Autorka, už si bola na tej polícii? Čo ti povedali?
@unicornlady Dve sekundy podľa nich blikala červená. To by som nemala čas normálne zabrzdiť.
Juj, to uz nema zmysel riesit, ze 2 sekundy blikala cervena. Proste vsetko v zivote sa deje pre nejaku pricinu. Naozaj si myslim, ze je to zvladnutelne, aj ked ano, bude to tazke. Ja napr. auto nemam a hoci to MHDckou trva dlho a clovek tam stretne kadejake individua (mam pocit, ze som jedina, co s detmi jazdi busom), tak vzdy to nejako ide, budem drzat palceky
Este som rozmyslala,v akej dedine byvas, ze tam "neni doprava". Samorin? Tam ide bus kazdych 5 minut hadam, ved to je mesto
Máš nervy stres a SMUTOK ziadny serotonin vserko to padlo. Je tl stav hlavy ukludnis sa stalo sa uz . Mlieko sa rozlialo. To si neni jediná ktorej sa stalo. Sa neboj . A odist spravit si volaco? Si troska sebestredna deti by co nato povedali ? Co sa chces od tvojich nervov? Deti si to odskacu uz to vidim... na tvojich náladách. Nestalo sa až tak vela. V zivote sa taketo stáva. Neni to na cely zivot ani 10rokov sa uvedom.
...sa uvedom aby to necitili tvoje deti. Tieto tvoje stavy.
😨😱😱 nieco si urobit ? Ako jeden z ludi ktory maju vazne ochorenie by som Ta normalne prefackala nech sa preberes ak ma byt toto fakt tvoj velky problem pre ktory by si si nieco urobila ! 😡
Tvoja smola,tvoj problem, teraz si to ries. Si ludia kt. Za tie svoje, ozaj velke problemy v zivote nemozu a nejdu sa zabijat, duplom ked ich potrebuju deti...
Radost mat psychicky labilnu matku ktora nevie stravit ze bude stavat skor...
Kopa ludi nema vodicak a funguju
Nie je trochu prehnane zobrat vodicak za toto? 🤬😳 Ved si nenafukala.
Nechapem. Ako dobre, ved treba dodrziavat pravidla ale zobrat za toto???????????
A niektore komenty su fakt prehnane. Autorka potrebuje auto ku svojmu zivotu, nielen kvoli pohodliu. 🤯
Ja ta uplne chapem. 🤬
A naco tu miesate teraz choroby????? To ju podla Vas ukludni? Ach, ludia, uz fakt. Trochu empatie.
Autorka, este mas na to 15 dni nieco vymysliet. Das to, uvidis! 🙏Hlavne, ze to bude len obdobie a nie naveky. Aspon sa naucis nieco nove a budes silnejsia!!!! 🙏
za tento priestupok sa neberie VP.
Skús sa na danú vec pozrieť z úplne inej perspektívy, čo keď sa ti to stalo kvôli niečomu konkrétnemu,že ti zobrali vodičský. Moẓ̌no si vo svojom živote veľmi rozlietaná a potrebovala by si zvolniť, trocha vypustit zbytočné naháňanie sa niekam a s odstupom času si to aj sama uvedomíš,že všetko aj to negatívne teraz, začne dávať v celku význam.Mám za sebou tiež podobnú situáciu, v mojom prípade o dosť horšiu a keď sa diali potom veci pochopila som,že ta otočka ako píšeš o tých 180 stupňov bola moja záchrana pred záhubou.
Nieco si urobit kvoli tomu ze ti zobrali vodicak ktory za rok mozes dostat spat? Ako vazne? Vsak existuje milion moznosti - nakup potravin objednavat napriklad z Tesca alebo Kosik, nemusis nikam chodit este ti to aj donesu pred dom kedy si ty urcis. Ja to tak robim pravidelne a je to super. K lekarom a pod by som to riesila taxikom - bolt je mrte lacny, stiahni si appku, castokrat tam maju akcie. A ked byvas v Samorine - urcite tam chodia busy alebo mhd. Teraz je leto, deti nechodia do skoly/skolky, tak do septembra sa to bude dat nejako zvladnut. Potom by som sa skusila dohodnut s nejakymi rodicmi ktori byvaju v Samorine a vozia deti do skoly do BA, ci by ti nevedeli pomoct. Ty by si im mohla prispiet za to na benzin..akoze fakt milion moznosti existuje, su ludia ktori su bez auta cely zivot..
Mat taketo problemy zacnem novy zivot……
Mam sice codicak,ale nesoferujem
Byvam nedaleko hlmesta, po meste chodim na bicykli a do ba jazdim vlakom plus mhd. Dceru som do skoly viedla aj na kruzky v nasom meste. Neubudlo zo mna.
Prist o vodicak asi nie je lahke ak je clovek zvyknuty na pohodlie. Ale brat si koli tomu zivot? Bud si sebecka, alebo si sa chcela len zahrat na obet.
Na vsetko sa da zvylnut, aj na sibenicu ako sa vravi.
Zivot bude asi komplikovanejsi, ale urcite sa vsetko da zariadit a zladit. Okrem toho idu prazdniny, deti nechodia do skoly ani na kruzky.
V buducnosti budes ostrazitejsia a budes si viac vsimat znacky a semafory. (Sorry ale sa ospravedlnovat ze som si nevsimla cervenu na semafore znie ako blby vtip).
Uplne ti rouzumiem, musí to byť hrozný pocit. Ja som tak kvôli slnku skoro neubrzdila a mohli to schytať traja pubertiaci na prechode. Tiež to bolo tesné, slnko hrozne silné priamo do očí a auto kúsok predomnou prešlo a tiež by mi nenapadlo že tak rýchlo tam nabehnú chodci, odvtedy si dávam strašný strašný pozor a nikdy na to nezabudnem
Rovnako strašne by som sa cítila keby mi vtedy vzali vodičak. Viem že to teraz vnímaš pretože si v tej situácii, ale ako nezaujaty človek ti hovorím, prežiješ. Dá sa to. Veľa ľudí vôbec nemá vodicak a funguje aj s deťmi. Je to proste situácia, nepríjemnosť ktorá sa stala, budeš rok bez a musíš to zvládnuť. Žiadne katastrofické myslienky, musíš to zvládnuť je to "len" veľká nepríjemnosť. Držím ti veľmi palce.
Ani nevieš ako dobre sa Ti stalo. Potrebovala si vyjsť zo svojej rutiny už ako soľ. 😀
Ďakuj Bohu (vesmíru) že sa ti nič nestalo a že si len prišla o vodičák..tak na pol roka si uberies z pohodlnosti a budeš chodiť hromadnou dopravou..býva aj pekne počasie tak môžeš chodiť aj na biku s deťmi
Stretol som známeho v meste na bicykli tak som sa ho spýtal či športuje, lebo jeho som na bajku ešte nevidel. Že nešportuje ale zobrali mu vodičák za nehodu.
@maranco zo Šamorína do Starého mesta v Bratislave žena s 8 a 4ročným dieťaťom na bicykloch? Všetko v porádečku? 🤦🏼♀️
@abbey1 To je možné, ale neviem si predstaviť, ako budem vstávať o hodinu a pol skôr a domov budem prichádzať o hodinu a pol neskôr. Už teraz to stíhame len tak tak, máme denný harmonogram dosť napätý. Neviem vôbec, ako to bude, idem sa ešte dnes von vyvetrať, prejsť a uvidím, čo ma napadne, snáď sa vrátim domov.
@autorka ani necitam vsetky prispevky, lebo som myslela, ze ta tak velmi vyplasilo to, ze si sla na cervenu, ked mal ist vlak a ze si mohla zomriet a zavinit havariu vlaku, kde by boli dalsi zraneni, nedaj boh aj horsie a ty sa tu rucas kvoli vodicaku. Uvedomujes si, ze uz si tu nemusela byt a pripravila by si svojou chybou tvoje deti o matku? Asi nie, lebo vidim, ze to dost zlahcujes. Este si chces siahat kvoli tomu na zivot. Uff . Silna kava na mna.
odpoveď na otázku z nadpisu je jednoduchá:
kreatívne a pri plnom rozume zvážiť alternatívne možnosti presunov.
To je všetko.
Na vodičáku OZAJ nestojí svet.
Mám 5 detí, som 4 roky (mladá) vdova a som bez vodičáku (celý život), z vlastného rozhodnutia.
Keď manžel žil, všetko šoférovanie "servisoval" on, odkedy nie je, všetko riešim alternatívne a ver, či never- dá sa s tým NORMÁLNE žiť (!), to je jedna z jednoduchších vecí, ktoré sú v našej situácii ešte celkom schopne riešiteľné...
všetko, čo sa dá, si riešim pešo/verejnou dopravou, príp. taxíkom, príp. poprosením známych... možností je veľa... ja som si (pred dvomi rokmi) dokonca aj zlomila niekoľkonásobne nohu, s následnou operáciou a 9mesačnou imobilizáciou a AJ TAK som napokon alternatívne poriešila deti a ich dochádzanie do školy a na krúžky a pod... nie, nebolo to jednoduché, ale "poddalo sa to"...
rútiť sa kvôli takejto situácii a radšej sa nevrátiť domov k deťom, ktoré by ostali polosirotami (?!?), to je teda TOPriešenie celej tejto situácie...
nádych-výdych, chladná sprcha a racionálne riešenie celej situácie... a ak ti to nejde, tak rozhodne akútna odborná pomoc...
vidno, že si nikdy nezažila nič horšie, keď pomýšľaš na také veci, po ktorej by sa tebe možno "polepšilo" (fakt si toto môže niekto myslieť???), ale tvojim pozostalým by si definitívne zničila život traumou na celý život...
uf.
Podla mna sa potrebujes len ukludnit a zacat to riesit s chladnou hlavou. Mas vela moznosti,bud zacat vyuzit hromadnu dopravu,ano bude to dlhsie a nepohodlnejsie,ale vela ludi tak funguje cely zivot a ziju,ano s detmi je to narocnejsie,ale chce to dobry time management a disciplinu,aj deti si zvyknu…alebo vyuzivat uber,tak kde ta tlaci cas alebo na pravidelne jazdy si najst niekoho ku komu sa pridate do auta….ja som mala sice natrhnutu pravu achillovku a fungovala som s autom normalne,aj na pohotovost som sa viezla sama,tiez mam automat…ak zvlada chodit doma,zvladol by aj soferovat
Proste si len pohodlná. Skoro som odpadla že si ideš niečo urobiť 😳

Keď sa to fakt nedá pokombimovat a nemá ti kto odniesť deti tak tie krúžky docasne zrus a nákupy vieš vybaviť aj online a potraviny ti donesu