icon

Ako zvládnuť život na ulici po rozchode?

28. máj 2024

Ahojte, mám 21 rokov a bola som 5 rokov vo vzťahu. Moje detstvo bolo veľmi ťažké, rodičia po smrti a vychovaná v podstate nikým. Musela som formovať svojho človeka ja sama. V 18 sme spolu začali bývať, ja som študovala, on je o 3 roky starší a už bol v práci. Všetko bolo pekné ale posledný rok to šlo dolu vodou, začal by agresívny a podobne. Rozišiel sa so mnou a dal mi 2 týždne na to, aby som odišla. Ja som prerušila štúdium na vš a išla som si rýchlo hľadať robotu. Aj som ju našla ale dnes som dostala telefonát, že do soboty musím vypadnúť inak zavolá políciu a bude to riešiť súdne. Nemám kamarátov a ani rodinu, takže ulici sa nevyhnem. Je tu niekto kto má skúsenosti ako sa to dá zvládnuť? Bojím sa, že na ulici ostanem už navždy, ako budem chodiť do práce neosprchovaná.. úprimne už ma napadlo či by nebolo jednoduchšie celý tento môj život len ukončiť a dúfať, že ten nový bude lepší. Bola by som veľmi vďačná za hocijakú radu, žiaľ nemám ani euro, všetko čo som dostávala som dávala jemu na stravu a bývanie. Nezabezpečila som sa doatatočne a teraz za to aj zaplatím to viem, ale ak by ste mali rady ako sa to dá zvládnuť na ulici tak budem vďačná. 🙂

kiki68
28. máj 2024

Nemala si prerusit studium, mohla si mat cely cas socialne Stipendium a k tomu rodicia musia v pripade VS platit Tebe peniaze. Nakolko ide o nezaopatrene dieta. To im prikaze totiz sud. Tiez skus ubytovnu, krizove centrum, obnovit studium ako sa len bude dat. Nemusis byt na ulici. Tiez by som oslovila napr rozne cirkevne institucie o pomoc ( napr komunitu sv Egidia)

sunnyfunnygirl
28. máj 2024

Ahoj! Ako si predstavuješ zostať na ulici? A hlavne po nociach🫤to je dosť nebezpečné. Skús túto možnosť brať až ako úplne poslednú, len v úplne krajnom prípade a poskúšaj všetko to, čo ti už spomenuli vyššie, niečo z toho musí výjsť. Keď už budeš mať nejaké tie € nejaké ubytko za rozumnú cenu sa dá nájsť. Poznám ľudí, ktorí na tom boli tak, ako teraz ty a nejako sa z toho dostali a teraz si žijú super. Držím ti palce nech sa ti už len darí. Snáď sa ti podarí zohnať niečo, kým si budeš môcť dovoliť ubytko. Hlavne stále obvolávaj, zisťuj a nenechaj sa odbyť.

kaja01
28. máj 2024

@kiki68 píše, že rodičia jej zomreli ešte keď bola malá.

autor
28. máj 2024

@kiki68 štát mi platil sirotské ale výška nebola dostačujúca na to aby som mohla aj bývať, aj študovať a tak som sa rozhodla to prerušiť a nájsť si poriadnu prácu a potom štúdium dokončiť, nečakala som, že sa situácia natoľko zmení a budem musieť odísť už o pár dní. Nuž je veľa vecí, ktoré som mala robiť, napr. šetriť si ale to ma aspoň naučilo do budúcna a ďakujem ti za odporúčania. 🙂

autor
28. máj 2024

@sunnyfunnygirl ja sama neviem ako si to predstavujem a mám z toho riadny strach. Určite je to jediná možnosť iba ak naozaj nebude kde skloniť hlavu, urobím všetko pre to aby sa to nestalo ale psychicky sa pripravujem aj na to, že to môž byť realitou. Som ti strašne vďačná za povzbudivé slová a aj vám všetkým ostatným, určite vaše rady nevyjdu na zmar a pomohli viac ako si myslíte. 🙂

lujza123
28. máj 2024

Priamo teraz pozri https://www.couchsurfing.com/
Je to stránka kde ľudia ponúkajú ubytovanie zdarma, väčšinou na pár dni na gauči, karimatke…

Tak isto skús pozrieť skupinu na fb workaway Europe, je to síce dobrovoľníctvo, ale robíš 3-4 hod denne dostanes ubytovanie, jedlo, niekde aj peniaze.
Ponúk je tam veľa v celej Európe rôzne campy, hotely, farmy … na začiatok rozbeh je to fajn, keby si dáš inzerát nájdeš aj tu na sk, cz ponuku a môžeš ist aj od zajtra

Je hrozne ako sa frajer k tebe zachoval, ale aspoň mas poučenie do života ze nesmieš takto vložiť svoj život do rúk jedného človeka a takto sa mu vydať na pospas. Treba udržovať a pestovať kamarátstva, kamosi ta vzdy podrzia ked je najhoršie. Kúpiť si aspoň auto, v ňom sa dá tiez núdzovo prespať a žiť . Ked budeš v budúcnosti hľadať podnajom vzdy so zmluvou na tvoje meno . Skratka už nikdy nebuď zavisla na žiadnom chlapovi

klementinka58
28. máj 2024

co tak urobit si opatrovatelsky a ist opatrovat cez agenturu seniorov do zahranicia? Tam sa ti poriesi aj byvanie aj praca

sunnyfunnygirl
28. máj 2024

@klementinka58 toto je veľmi dobrý nápad, ale z príspevku autorky som pochopila, že potrebuje nájsť nejaké ubytko do soboty…ak sa jej podarí niečo nájsť (čo dúfam, že sa podarí) tak do budúcna je toto alebo niečo tomu podobne fajn riešenie🙂

klementinka58
28. máj 2024

@sunnyfunnygirl jedna znama takto riesila, nasla agenturu kde stacili zaklady nemciny a sla na turnusy do Nemecka, tam nechcu velmi zeny pracovat lebo turnusy su dlhe 3 mesacne takze tam stale hladaju, celkom dobre platia a ubytko je zdarma.....opatrovatelsky robila nejako online po prvom turnuse

autor
28. máj 2024

@lujza123 wau z tej stránky som veľmi milo prekvapená :O ďakujem!! A ten fb idem hneď pozrieť, hocičo by pomohlo. Taktiež rozmýšľam kam dať inzeráty, skúsim nejaké fb skupiny, možno sa niekto ozve, to by ma riadne potešilo. Veľmi ti ďakujem.

A áno, urobila som veľkú chybu. Jediné čo si môžem povedať je, že sa to našťastie stalo teraz keď mám 21 a mám šancu ešte všetko napraviť, zvrátiť a neprišla som kvôli tomu o polovicu života. Veľa ma to naučilo, konala som nezodpovedne, bola som od niekoho závislá a tak som aj dopadla, určite idem do života múdrejšia. Veľká popálenina ale beriem z toho len to dobré, už len zvládnuť túto situáciu a výsledok bude veľké ponaučenie.

kiki68
28. máj 2024

@kaja01 uz vidim, ale stale ma narok na sirotske a tiez socialne stipendium na VS. Kamoska ho mala a nebolo to malo. Pokrylo to izbu s dalsimi studentmi v byte. Dokonca mohla mat intrak skrz toto. Tiez ja aj kolegyne sme pri studiu na vyske pracovali. Ako aj to nieco hodilo.

autor
28. máj 2024

@klementinka58 zahraničie ma napadlo, keďže rozprávam plynule anglicky ale ostatné jazyky by boli bariérou. To by som aj hľadala ale nejak mám v sebe stále pocit, že mám väčšiu šancu do soboty uspieť tu na slovensku ako riešiť zahraničie, tak chcem sily smerovať na čo najbližšie a najrýchlejšie možné riešenia. Ale ďakujem ti za poznatky, nevedela som, že opatrovateľský si niekto vie spraviť aj online a po turnuse čiže aj to vidím ako východiskové riešenie. 🙂

kiki68
28. máj 2024

Je kopec ludi zavislych od partnerov, vyskusala si to vzhladom na vek a mas cely zivot v rukach. Budes v pohode. Mas vela moznosti

autor
28. máj 2024

@kiki68 určite je veľa možností, to len ten stres sa so mnou zahráva a potom mám vtieravé myšlienky. Krásne ti ďakujem za povzbudenie. 🙂

zena666
28. máj 2024

https://www.profesia.sk/praca/hotel-sitno/O4058...
Ak by sisi chcela odychnut v prirode a zarobit vyskusaj, na zaciatok nie zlé 🙂

autor
28. máj 2024

@zena666 to vyzerá ako super ooo tam budem volať ĎAKUJEM ĎAKUJEM TI!!

zena666
28. máj 2024

Držím palce ♥

alickapusinka
28. máj 2024

Je super že aj študuješ škola je dôležitá. Určite to dáš pôjdeš pracovať a postupne bývanie. Na začiatok TI stačí aj ubytovňa. V krízovom centre môžeš byť asi rok pokiaľ sa nepostavíš na nohy. Ak by si študovala aj internát by bol dobrý. Tým že budeš aj študovať tak neskôr si môžeš nájsť lepšie platenú prácu. Pomaly sa na nohy postavíš. Sama lepšie hľadať aj prenájom ubytovňu ak by si mala dieťa už by to bolo ťažké ale sama sa vieš ubytovať všade. Držím palce .Si rozumná dobre rozmýšľaš zvládneš to. Vysrať sa na toho debila frajer veľký nikdy nevie kedy ON sa môže dostať do núdze to že teraz na tom je lepšie nemusí byť na teba zlý a vyhadzovať ťa nikdy nevie či ON sám neskonči na ulici. Neznášam pokrytcov a takých čo robia druhým zlé. To že sa s niekým rozídem neznamená že musí dotyčná skončiť na ulici .Mohol ťa nechať do prvej výplaty bývať nič by sa nestalo. Aby to čo urobil sa neobrátilo proti nemu. Jedného dňa ten frajer nemusí mať nič a skonči z holou riťou a exekúciou. Držím palce zvládneš to. Vždy sa môže nájsť niekto kto TI pomôže vtedy ak najmenej čakáš.

ptvw
28. máj 2024

Mala si ísť skúsiť na študijné najprv, ak ti škola išla tak je škoda ze si prerušila, požiadať o intrak a socialne štipendium (snáď to este existuje) a popri skole brigádovať, poprípade individuálny studijny plán ...a zatedy tie krízové centra kým sa to vyriesi

lubomir_j
28. máj 2024

Mna este napada nie je nahodou v BB katolicka charita? Mozno aj oni by vedeli pomoct. Volakedy sidlili pri parku ako je Strieborne namestie....aj cerveny kriz ubytovaval v unimobunkach....mozno skusit len zavolat. Drzim palce😉

srdeenko19
28. máj 2024

Neviem Ti poradiť, ale strašne Ti držím palce, aby sa ti niečo fajn podarilo nájsť 🙏♥️ už len šťastie Ti želám v živote. 🍀 daj vedieť, ako si dopadla.

okoloiduci5
28. máj 2024

Nepoznas nikoho kto by ti poskytol ubytko doma? ked si sikovna gazdina, slusna, tak by to mohlo fungovat. Myslim si... to ma len napadlo

zafir01
28. máj 2024

Viem o práci čašníčky alebo chyznej v okrese pb ,kde ti poskytnú aj ubytovanie . Ak budeš chcieť ,napíš mi správu

samasima
28. máj 2024

Pozri toto, využiješ angličtinu...https://www.profesia.sk/praca/otto-work-force-s...

sashka22
28. máj 2024

Ja žijem sama so synom v RD, v detskej by sa isto miesto na spanie našlo, len u nás je ťažko s prácou (VK) . Avšak prácu si myslím, že nájdeš rýchlo, minimálne v zahraničí. Kým tak bude, posteľ je voľná...

kristi40270
28. máj 2024

Chod neskôr keď zarobis na dopravu pracovať napríklad do Rakúska ako chyžná . Ja som tak bola . Máš tam isté ubytovanie zdarma a stravu takisto a nasetris si nejaké peniažky pre budúcnosť . Je tam veľa hotelov kde robia Slováci hlavne v tirolsku a je tam krásne .

kristi40270
28. máj 2024

Nasetrila som tam dosť tým že som mala tú možnosť mať ubytko a stravu zadarmo .

kristi40270
28. máj 2024

Išla som cez agentúru za poplatok ,stým že som robila do Slovákmi pán mi dohodolplst podmienky myslím si že by kľudne počkal aj na prvú Rakúsku výplatu aby si mohla zaplatiť ten poplatok len doprava ...

svetlonos
28. máj 2024

Pocuj, mas 21 rokov, chod robiť aupair do AT! Je to za rohom, mas ubytovanie a "vreckove", strava hradená! A za ten čas sa rozkukas co ďalej 🙂

mir0456
28. máj 2024

Z toho ako píšeš, vyzeráš byť ako múdre a šikovné dievča, určite si v živote najdeš miesto, držím ti palce