icon

Ako zvládnuť život na ulici po rozchode?

28. máj 2024

Ahojte, mám 21 rokov a bola som 5 rokov vo vzťahu. Moje detstvo bolo veľmi ťažké, rodičia po smrti a vychovaná v podstate nikým. Musela som formovať svojho človeka ja sama. V 18 sme spolu začali bývať, ja som študovala, on je o 3 roky starší a už bol v práci. Všetko bolo pekné ale posledný rok to šlo dolu vodou, začal by agresívny a podobne. Rozišiel sa so mnou a dal mi 2 týždne na to, aby som odišla. Ja som prerušila štúdium na vš a išla som si rýchlo hľadať robotu. Aj som ju našla ale dnes som dostala telefonát, že do soboty musím vypadnúť inak zavolá políciu a bude to riešiť súdne. Nemám kamarátov a ani rodinu, takže ulici sa nevyhnem. Je tu niekto kto má skúsenosti ako sa to dá zvládnuť? Bojím sa, že na ulici ostanem už navždy, ako budem chodiť do práce neosprchovaná.. úprimne už ma napadlo či by nebolo jednoduchšie celý tento môj život len ukončiť a dúfať, že ten nový bude lepší. Bola by som veľmi vďačná za hocijakú radu, žiaľ nemám ani euro, všetko čo som dostávala som dávala jemu na stravu a bývanie. Nezabezpečila som sa doatatočne a teraz za to aj zaplatím to viem, ale ak by ste mali rady ako sa to dá zvládnuť na ulici tak budem vďačná. 🙂

stefan055
28. máj 2024

To je dosť veľký problém, viem čo to je lebo som približne v tvojich rokoch a skoro som takto dopadol 1300 km od Slovenska.. držím ti všetky palce, aj tie čo nemáš ale keby bolo najhoršie tak určite nezostávaj na ulici. Prvá výplata bude až o mesiac a pár dní a to je veľmi dlhá doba byť len tak sama po tme a v zime. To zahraničie na začiatok a následne vrátenie sa znova študovať s financiami je veľmi dobrá a správna voľba, ale vybaviť si to všetko nieje iba tak lusknutím prstov, takže určite sa ozvy sashke22, ak nemáš na dopravu tak jediná pomoc odomňa je že ťa do VK viem dopraviť aj s osobnými vecami, napíš mi správu a pošlem ti moje tel číslo na ktoré kľudne pre prípad zavolaj

lenkakravcova
28. máj 2024

Ahoj, salám alejkum.
@autorka
Čítam, že si z Banskej Bystrice.
Ak by si nenašla nič iné, tak na adrese: Skuteckého 30, centrum mesta Banská Bystrica je mešita s názvom Sakaliba (slovanski muslimovia v preklade).
Myslím že keď ich poprosis a vysvetlis im svoju situáciu, nechajú tá tam aj prespať /kamarátka tam spala keď potrbovala pri cestovaní/. Je tam aj kúpeľňa, sprcha (kvôli očiste pred modlitbou).
Ak by si potrbovala napíš mi prosím do súkromnej správy, pošlem ti tel čísla na tamojšie ženy alebo vedenie 🙂

atinkaa
28. máj 2024

@autorka budem kratka - je pochopitelne, ze mas z toho obavy, kto by nemal. Neostavaj na ulici - zavolaj na krizove linky - je ich viacero :
IPcko - https://www.krizovalinkapomoci.sk/telefonicka-p...

Nezabudka - https://linkanezabudka.sk/

S IPckom si vies dohodnut rovno stretnutie v klube, je aj v Banskej Bystrici - https://ipcko.sk/kacko/.

Kedze si tu dostala kontakt smer islamske organizacie tak to vyvazim slovenskou katolickou charitou - http://charitabb.sk/dom-pre-nudznych/

V najhorsom ten posledny kontakt ber - nech sa nevydesis, lebo uplne rozumiem, ze v tejto situacii ti moze prist vsetko narocne.

Neviem tiez co si studovala no su moznosti ako sa zabezpečiť v zmysle mat kde si zlozit hlavu - predychat to a zacat nanovo. Skus ci tvoja skola nema poradnu - kde by si sa mohla pytat. Mozno mate na skole studenta/tku, ktora potrebuje pomoc ako clovek so specifickymi potrebami a mohla by si to byt ty, kto bude napomocny. Alebo je fajn zvazit aj moznosti opatrovateľky alebo aupairky, ale premyslene. S rozvahou, nech sa nezamotas zas. Pokojne napis tu alebo do spravy. Este skusim nieco pozriet/vymysliet.

Vela sily✌️🍀

veronikavaneska
29. máj 2024

Páči toto som našla tak narýchlo. Možno fajn pozri 👍 niečo si zarobis uzijes leto a v septembri môžeš si zobrať nejaký podnájom. A nájsť prácu popri škole. Školu prípadne si daj diaľkovo.
https://sk.jooble.org/desc/8265388565718195351?...

pleja
29. máj 2024

Ak všetko zlyhá, určite oslov kamarátky a nehanbi sa. Je možné že niektorá býva v rodinnom dome/ byte a majú voľnú izbu, kde ťa vedia prichýliť. Aj týždeň - dva je dobrý kým si veci zariadiš. Keby mi dieťa povedalo, že má takéhoto kamaráta/kamarátku tak určite by som sa snažila pomôcť.

oskvarka
29. máj 2024

Autokra my robíme https://www.couchsurfing.com/ ale sme na kysuciach pri Čadci. Takže ďalej ale sme dostupný vlakom. Ak budeš mať vážny problém nápíš mi IP.

oskvarka
29. máj 2024

https://www.keric.sk/sk/ si mladá máš napríklad možnosť ísť robiť dobrovoľníctvo na rok - nie len slovensko aj zahraničie - i nás v Čadci je táto organizácia čo sprostredkuváva nepotrebuješ žiadny kapitál platí to EU... - možno sa aj u nich najde azil dočasne majú teraz menej dobrovoníkov ako iné roky tak mozno za nejakú dobrovolnícku prácu by ta vedeli ubytovat neviem presne musela by som sa spýtať.

cacianka
29. máj 2024

Aký kurz ?! Nedaj sa ogabať. Máš predsa maturitu, čiže blbá nevzdelaná nie si, píšeš veľmi na úrovni, ty by si mohla rovno nastúpiť do veľkej predajne a kolegyne, po objasnení, by ťa rovno zaúčali. Alebo keď už kurz, tak by ti to mal zamestnávateľ strhnúť z výplaty, teda až potom. Nie vopred. Ale snáď niekto z báb v Jednote pracuje a objasní.
Sanitarku si vieš kurz dorobiť, aj popri zamestnaní. Prípadne môžeš začať aj ak servírka, oni vozia obedy z kuchyne v kulinároch na oddelenia, vždy ich je v nemocniciach málo. Dávam ti to ako rady, aby si sa vedela rozhliadat, orientovať, urgentne riešiť, ale nedala sa oklamať , nie nutnosť, že musíš.
Verím že to zvládneš, si šikovná mladá žena.

maxalla
29. máj 2024

Autorka, ako si na tom? Podarilo sa ti nieco si zohnat? Aku VS si studovala?

lujza_
29. máj 2024

Autorka - keď si dáš na profesii kľúčové slovo ubytovanie , nájdeš tam ponuky na Slovensku kde je ubytovanie k práci zdarma napr toto ale je toho kvantum po celej SR obvolaj si to držím palce ♥️

30katrusa40
29. máj 2024

@kiki68 si nečítala jej rodičia nežijú

autor
29. máj 2024

ahojtee 🙂 taká obrovská pomoc od Vás, ďakujem!

Včera som si posielala životopisy, obvolávala som ale veľké šťastie som nemala, išla som pobehať mesto, z 2 obchodov ma majú kontaktovať lenže dnes doobeda som našla ponuku z realitky, stačí maturita a idem zajtra na pohovor. Takže sa teším, mám vyštudovaný marketing.

No a čo sa situácie týka ohľadom bývania,
včera večer sme sa pohádali a on sa rozhodol zavolať jeho rodičom nech ma prídu vyhodiť lebo vraj nechcem odísť. Tí aj prišli, nechápali čo sa deje, nevedeli, že sme sa rozišli. Nakoniec odchádzali sklamaní, že jeho vôbec napadlo ma vyhodiť na ulicu, keď vie, že nikoho nemám. Ukľudnili situáciu, jemu povedali nech sa zbalí a ide na ten čas bývať ku nim a ja nech si nájdem prácu a po prvej výplate im mám dať vedieť, že mi pomôžu nájsť prenájom. Jeho rodičia ma mali vždy radi, trávili sme spolu vianoce ale nenapadlo by ma, že by to mohlo takto dopadnúť. Takže som sa trošku ukľudnila a dúfam tá práca v realitke vyjde. Ale keby jeho rodičia takí nie sú, tak asi už včera som na ulici. On býva strašne agresívny, išlo ma poraziť kým prišli sem a aj s nimi sa už potom hádal.

No ale Vám všetkým chcem veľmi poďakovať za čas, ktorý ste mi obetovali aby ste mi poslali ponuky či iné možné riešenia a rovnako povzbudivé slová, naozaj si Váš čas vážim.

Takto by som chcela vyjadriť ďakujem ešte @sashka22 takéto gesto ma dojalo, krásna duša a ďakujem ti za túto možnosť, našťastie sa to nejak vyriešilo samé a rovnako
@stefan055 ďakujem za tvoju ochotu a podanie pomocnej ruky. 🙂

autor
29. máj 2024

@cacianka ďakujem ti, určite si to budem pamätať a trošku viac sa okolo seba obzerať, vôbec som netušila, že nie je zvykom platiť si niečo takto vopred, takže cením si to veľmi a rovnako tvoje povzbudenia! 🌸

@maxalla situácia s bývaním sa ukľudnila, tak už len vybaviť prácu a bude všetko fajn, ďakujem ti za opýtanie. A študovala som na ekonomickej fakulte. 🙂

@oskvarka ďakujem krásne za túto možnosť, našťastie ju nebude treba využiť ale chcem ti aspoň krátkou vetou poďakovať. 🙂

@atinkaa to som vôbec netušila, že krízové linky fungujú aj takto, veľká novinka pre mňa, vďaka! 🙂 Také nápady na možnosti by ma ani nenapadli. A konkrétne som študovala ekonomiku a manažment podniku v anglickom jazyku.

@zafir01 takáto ponuka ma veľmi potešila a ďakujem, že si mi napísala. Našťastie to dopadlo ako to dopadlo ale chcem ti samozrejme poďakovať. 🙂

cacianka
29. máj 2024

Zatiaľ super , obrat ako z románu. 😉.
Aj na realitky pozor, ako administratívna sila to môže byť ok, ale ako agent , tam sú už iné tlaky, pravidlá, skús si to prevetrať .

autor
29. máj 2024

@cacianka toto je len ako asistentka pre klientov, dohadovala by som im stretnutia v realitke, vybavovala telefonáty a také vedľajšie práce, detaily sa už dozviem zajtra. A ani nehovor, do noci som revala, ja som myslela, že explódujem za včerajší deň a ani by ma nenapadlo, že nakoniec jeho rodičia sa k tomu takto postavia. Zas som raz v živote mala šťastie a je to pekné vidieť, že tá šťastina v podobe dobrých ľudí sa na mňa stále usmeje. 🙂

a_adamcova
29. máj 2024

Ahoj, neviem ti veľmi poradiť nie som z BB, ale je to väčšie mesto, takže verím, že sa to vyrieši a prácu si nájdeš rýchlo 🙂 Chcem ti len napísať, že ti strašne strašne držím palce, ono sa ti to možno teraz zdá ako bezvýchodisková situácia, ale ver, že ťa to tak posilní do budúcna, že možno raz budeš za to ešte vďačná. A hlavne, vidno že si múdra a šikovná, v živote to dotiahneš ešte ďaleko, len sa nevzdávaj ... ono už človek aj písaním a prístupom čo to o sebe prezradí, a pred tebou klobúk dole. Držím ti veľmi palce.
Ak by náááhodou bolo predsa veľmi zle, tak mi napíš správu, možno niečo spolu vymyslíme 🙂

a_adamcova
29. máj 2024

Teraz čítam, že sa to ako krásne vyriešilo .... ono vieš, pôsobíš na mňa ako čistá duša, tak tá šťastena aspoň kúsok musí byť otočená aj na teba... a pred rodičmi ex, dole klobúk. Naozaj 🙂 krásne sa zachovali

tundra
29. máj 2024

To je pozitivne,ze si ziskala cas a môzes sa postavit na vlastne nohy👍💪

madeincssr
29. máj 2024

Takto pozitivne, konstruktivne, s ochotou poradit a aj osobne pomoct, keby vyzerali temy! To by sa konovi cvalalo! AUTORKA dakujem/e za spatnu vazbu 👍🌷🍀, rodicia ex - ucta, respekt, vdaka 💐.

alzbetka83
29. máj 2024

Držím silno palce. Pripadne sa skús zamestnať v nejakej fabrike mimo tvojho mesta kde ponúkajú aj ubytovanie .

kikala15
30. máj 2024

Ja Ti veľmi držím palce, aby si to zvládla a mala v živote už len šťastie.
Je pekné, že rodičia ex sa zachovali ako ľudia.

1sally12
30. máj 2024

Toto je tuším zatiaľ jediná téma ktorú tu čítam kde autorka v zlej situácii nevyplakáva ako sa všetko nedá a na aké príspevky má nárok (ako väčšina tém) 🤔
držím autorke palce 💪

liliana8
30. máj 2024

Toto je ako pre teba, skus sa im ozvat🙂
https://www.profesia.sk/praca/otto-work-force-s...
Drzim palce, nech sa ti v zivote dari🍀

estellas
9. jún 2024

Ahoj, autorka podarilo sa ti nájsť prácu ?

autor
10. jún 2024

@estellas ahooj 🙂 áno, vzali ma do tej realitky kde som bola na pohovore takže som nesmierne nadšená. A po prvej výplate sa teda sťahujem, dúfam všetko prebehne hladko a koniec koncov to dobre dopadlo.

Ešte raz ďakujem všetkým!! 🌸

vevebono
10. jún 2024

Určite sa pozri po nejakej agentúre, je XY ponúk, kde ponúkajú ubytovanie. Ja som začínala cez grafton a bola som max spokojná.
A určite by som sa obrátila na Úrad práce, tam by ta vedeli nasmerovať presne čo robiť, aký postup zvoliť

cacianka
11. jún 2024

🍀🍀🍀

estellas
11. jún 2024

Tak to je super ☺️.