Aký je váš názor na predaj zbytočných darčekov?

4. jan 2023

Chcem sa spytat na vase nazory, lebo my sme po Vianociach zaplaveni uplne zbytocnymi darcekmi.
Ja som z toho na nervy. Zijeme v 3-izbovom byte, ja, manzel a nase 2 dcerky a byt ma urcite kapacity, ktore mam v merku len ja. Viem,v akom stave su skrine a co su zbytocnosti.
Rozhodla som sa, ze zbytocne veci idem popredat. Za mesiac sa nam nakopili 3 salky Frozen - nie je to kde davat. Zbytocne oblecenie. Toto vsetko nakupili svokra so svagrinou. Poviem vam, nemam s nimi taky vztah, aby som im diktovala, co maju kupit. Ani sa nespytali.
Popredali by ste nevhodne darceky? Aky mate na to nazor? Ako ste na tom vy s darcekmi, ktore nepotrebujete alebo su male?
Mam aj respekt, ze pokial by mi na to prisli, tak by to zle prijali, ze predavam ich darceky,manzel by ma tiez nepochvalil a skoncilo by to hadkou. Moji rodicia dali detom peniaze, lebo nech ja im nakupim co potrebuju.

maminkadeticiek
4. jan 2023

Ak s tym suhlasia dcery,tak predat.

strapec
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
andrea_82
4. jan 2023

ak by kúpili niečo, čo je deťom malé, tak by som sa s nimi dohodla, nech to vymenia za väčšiu veľkosť. Aspoň by vedeli, že to nebolo dobré a ak by sa im nechcelo to riešiť, tak by som to posunula ďalej. Ale nové hračky by som nepredávala, skôr roztriedila niečo z tých starších a to posunula.

bilberryday
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
aknamorka22
4. jan 2023

Ja zvyknem niečo, čo sme dostali a nepotrebujeme to darovať. Buď niekomu koho poznám alebo niekomu cudziemu. Je mi blbne to predávať 🤷

andrea_82
4. jan 2023

@bilberryday presne, s tým darovaním peňazí súhlasím. Ja som kedysi švagrinej povedala, že deťom odmietam dávať na vianoce peniaze. Ona mi za trest nikdy nepovie, čo by dievčatá chceli, tak len hádam. 🙂

ivuska_3
4. jan 2023

Kludne ich daj predavat, ak s tym dcery suhlasia, su to uz ich veci. Alebo daruj ďalej, pri najblizsej detskej oslave, nemusis nakupovat a vyuzijes tieto nove veci.

sono2
4. jan 2023

Jasne a deti by som sa ani nepytala.

lenkakravcova
4. jan 2023

Áno, predala by som. Nemám rada keď mi zavádzajú zbytočnosti, ktoré viem ze nepoužijem.
A keď to má nejakú cenu, tak tie peniaze aspoň využijem inak.

tessa04
4. jan 2023

K nepotrebným darčekom sa staviam podobne ako ty, neviem sa z nich tešiť..Máme 2i byt a nechcené veci sa kopia. Chvíľku sú tieto veci doma, ak nenájdu využitie alebo sa s darovanou hračkou dcérka nehrá, tak to darujem ďalej, predám, donesiem k svokrovcom či rodičom, nech sa s tým hrá tam. Odkedy to takto robím, každý si premyslí čo a či niečo daruje, radšej sa poradia, či niečo netreba. Ja to neriešim, sú to len veci..a ak by niekto predával niečo, čo som mu darovala ja, no tak asi tom sa mu netrafila do vkusu alebo to nepotrebuje..

mamadievcatiek
4. jan 2023

Tiež by som to nepredávala ale darovala.Som zástancom minimalizmu a neznášam preplnené,neprehladné skrine.Potom aj upratovanie trvá dlho.

zuzliq
4. jan 2023

My sme tento problém vyriešili tak, že darčeky si medzi sebou nedávame. Len u nás a u starých rodičov. Jedni dajú peniaze, priložíme k nim a kúpime, čo deti potrebujú. U druhých kupujeme sami, poskladáme sa so súrodencami (sú aj krstni) a babka prispeje malou sumou (15 eur na 7 detí). A darčeky sa nám nekopia.

muchotrafka298
4. jan 2023

Ja sa nechcenych darcekov zbavujem, bud ich vymenim za nieco, darujem kde je to treba (napriklad oblecenie) a neriesim, ze ako by sa citil darca, keby to nasiel na bazari. Samozrejme, ze nie nejake osobne veci, kde je napriklad moje meno, venovanie a podobne, to si nechavam. Rozne gycove sosky a podobne veci co som kedysi dostavala som vyhodila. Mne sa stalo, ze som byvalej kamaratke na okruhle narodeniny dala kabelku. Bola znackova, ale nie dost nobl pre nu, tak ked to otvorila sa zatvarila jak citron a povedala mi "Hm, dam mame, sak ona vsetko znosi". Mne to prislo neskutocne drze a trapne a len ma to presvedcilo o tom, ze nase cesty sa rozchadzaju.....

simca06022011
4. jan 2023

Predala. Ani by som neuvažovala nad tým.

nurielka
4. jan 2023

Nedávno som odniesla krabicu hračiek ku svokre, nech sa majú s čím hrať deti keď sú tam, aj to je riešenie. A hlavne tie darčeky, ktoré dostali priamo od nej. Bola len rada. Alebo skús darovať.

simsalabim
4. jan 2023

@bilberryday pride vek, ked tie deti praveze ocenia peniaze ako dar 😇 A ze ti svagrina nepovie, co by deti chceli - Ja som sa starsich deti sama pytala, co by chceli a potom od puberty uz davam peniaze s nejakou drobnostou (napr. bizu nahrdelnik). Viem podla mojich deti, ze su spokojni vsetci.
Autorka - snazila by som sa vzdy naznacit, co by deti chceli a dohodnut sa - lebo takto sa tvoria tony odpadu...

zmrzlinka2021
4. jan 2023

Ja by som to darovala - treba deti od malička viest k charite.

thoughtfulweirdo
4. jan 2023

Ja nevhodné dary darujem. Ale ak je to niečo veľmi hodnotné a tie peniaze vám pomôžu, kľudne predaj. Keby som ja zistila, že niekto predáva dar odo mňa, akurát by som si dala mentálnu poznámku, aby som nabudúce dary lepšie vyberala a ideálne zistila vopred, čo by si obdarovaný želal 🙂

andrea_82
4. jan 2023

@simsalabim je mi jasné, že deti peniaze privítajú. Lebo ich potom minú na somariny. Malých detí sa ale opýtať neviem, čo by chceli a veľké už boli také zblbnuté mamou, že odrapkali naučenú frázu, že "nevedia, lebo oni majú všetko". Peniaze im dávam na meniny a narodeniny, na vianoce sa mi to nehodí. Podľa mňa majú mať pod stromčekom balíček. Pri synovi to riešime tak, že mne dá svokra peniaze, ja kúpim darček a dám jej ho, aby si ho syn našiel u nich pod stromčekom.

melanta
4. jan 2023

Vždy nepotrebné veci dávam preč, nie som skladisko. Ale vždy ich darujem, nikdy nepredávam niečo, čo som dostala ako dar.

simsalabim
4. jan 2023

@andrea_82 no ja mam na mysli vacsie deti pri tych peniazoch. Tak 14 rokov a viac. A vzdy to dam do balicka s nejakou drobnostou (jednou - napr. retiazka, hlavolam, pekna kozmetika typu krem na ruky....). Nemam pocit, ze by moji a alebo aj obdarovani v rodine minali na blbosti. Vacsinou si to na nieco setria - cestuju po Europe s Ryanairom na vikendovky, chalani si pockaju na januarovy vypredaj a kupia nejaku pocitacovu hru za 9 euro a podobne. Neterka si nedavno objednala conversy na nejakej platforme - z Holandska - isla sa zblaznit od stastia. Proste ti vacsi si kupia to, co im vyhovuje. Vidim, ze z toho maju radost a teda mam radost aj ja. Je to lepsie ako im kupit daco, co bude odlozene v skrini.

andrea_82
4. jan 2023

@simsalabim my sme sa, chvalabohu, so švagrinou dohodli, že od 16 rokov deťom darčeky rušíme, už ich berieme ako dospelých a dospelí si medzi sebou darčeky nekupujeme.

h2
4. jan 2023

@andrea_82 Zblbnuté mamou? Mne môj vlastný syn pred Vianocami povedal, že on nič nepotrebuje a že si s ním nemáme robiť starosti. A určite som ho nič také neučia hovoriť. Na otázku, čo by chcel, ako dar, mi už dávno nič konkrétne nepovedal, že by chcel. A @simsalabim písala o väčších deťoch, ktoré peniaze neminú na somariny. A keby aj minuli, keď im to urobí radosť, tak nech sa páči. Ja na tom nič zlé nevidím. (My sme synovi peniaze ako dar nedali nikdy, vždy dostane darčeky, ktorým sa poteší. Ale od babiek a od krstných dostáva bežne. Nemíňa ich na sprostosti, lebo ich nemíňa vôbec.)

andrea_82
4. jan 2023

@h2 áno, u nás sú vyslovene "zblbnuté mamou". Neviem, prečo si si to zobrala osobne, ja hovorím o svojej rodine. A tiež píšem o svojom názore, o tom, ako to funguje u nás. Samozrejme, nech si to každý v rodine zariadi tak, ako mu to vyhovuje.

simsalabim
4. jan 2023

@andrea_82 my si tiez dospeli darceky nedavame, ale deti su stale deti 😂 Uvidime, do kedy, moji dvaja su najstarsi v rodine... asi kym budu studovat...

h2
4. jan 2023

@andrea_82 Nezobrala som to osobne, ale spomenula som si, že to isté mi hovoril syn, keď som sa ho pred Vianocami pýtala, čo by chcel. Tak mi len napadlo, že to tvoji synovci/netere nemusia mať od mamy. Nemyslela som to nijako zle. Samozrejme, že ty vieš, ako to u vás je. Ja len, že deti sami často nevedia, čo by chceli, prípadne je im blbé si vypýtať.

zuzitko74
4. jan 2023

@andrea_82 Iste máš právo na svoj názor, ale aj švagriná má právo na svoj názor. Aj keď je to podľa teba blbosť, ktorou ešte aj ,,zblbla" deti. Až tak veľmi ti vadí, že neskáču ako ty pískaš?

andrea_82
4. jan 2023

@zuzitko74 tak na toto ti komentár ani písať nebudem.

fauko
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
danulicek
4. jan 2023

U nás je tých nevyziadanych darčekov každým razom požehnane, skúšala som to viackrát zastaviť a bezúspešne. Pre môj minimalizmus nemá manzel pochopenie 😂 robievam generálne upratovanie, veľa veci som posunula ďalej inym detom, čosi je v pivnici. Čosi u svokrovcov, nieco u rodičov. A sú veci, ktoré som aj predala. Ale zbytocnosti sa kopia pravidelne zas. Každý si povie, veď to je len maličkosť, potešia sa. Lenze auticko sem, plysak tam a tých malickosti je zrazu vela a deti sa aj tak hrajú stále s tým istým. Každá zabavka trva tri dni. Ja som v tomto celkom minimalista, nepotrebujem mat veľa veci - deti sa k tomu snažím viest tiež, no akosi to nejde. Takze áno, nemam problém sa zbytočných veci zbaviť, darovat či predať, ak sa nehodia nám alebo sa s tým deti nehrajú. Takze dnes sa zase dívam po izbe a mam chuť upratovat 😂