icon

Aký je váš názor na rodičov, ktorí dieťaťu nič nesporili?

4. nov 2020

Čo si myslíte o tom, ked niekomu rodicia od narodenia az po 25 rokov nesporili peniaze na vkladnej knizke alebo poistku? Ze po dovrseni 25 nedostane nič na rozbeh ?

dianaana
7. nov 2020

Nie. Vtedy, dnesna generacia 30 +, to nebolo take bezne. Rodicia si setrili aby mali auto, aby sme isli raz za rok na dovolenku, atd. Rodicia nerobili detom animatorov, rozvazacov na kruzky, nevymyslali im dennodenny program. Mali svoje zivoty a ani im nikto nic nedal. Ked teraz vidim tych blavackych jedinacikov, co sa nevedia sami ani najest, sorry, ale je mi ich luto. Skoncia prestiznu VS a kupia si bytik v Petrzalke za peniaze so si ich rodicia odtrhali od ust, alebo, este lepsie, nasetrili im z tych svojich mega zarobenych penazi, ked prisli o 6 vecer domov na svojom najnovsom BMW a prihriali im polotovar v rure.
Celkovo, dnesne hodnoty su prevratene. "Moj syn chcel rybu ,ale nedal som mu ju. Namiesto toho som ho naucil tie ryby chytat".
Skoda, ze viac ludi nevychovava dnes deti tymto sposobom.

majusska202
7. nov 2020

Mne tiež nič nešetrili. Ja som to neriešila ani ako som robila tak som si sama setrila

mikadooo
7. nov 2020

Nič. Naši rodičia nám nesporili nič a takisto ja svojim deťom nič nesporím. Plánujem ich finančne podporovať počas štúdia a potom očakávam, že si nájdu prácu a pomaly sa stanú finančne nezávislými odomňa. Samozrejme ak to budú potrebovať, v prvých mesiacoch určite pomôžeme. Nevidím dôvod prečo by som im teraz mala sporiť. Beriem to tak, že budú dospelí a sebestační a tak ich chcem aj vychovať.

judar
7. nov 2020

"nemam este 25,...25 som napisala preto, pretoze podla zakona sa maju starat rodicia do 25ky pokial studuje clovek"
Tak tato odpoved ma rozsekala 😂 toto moze napisat asi len rozmaznanec 😂 este nebodaj to mas v plane rodicom vycitat ze ti nesporili, a ty si nebodaj budes do 25 kysnut doma brigada ziadna len denna otocna skola no dovidenia 😂😂😂...takuto dceru by ini kopli do prdele cakom pak

scila
7. nov 2020

Myslím si, že je veľmi veľa detí, ktorým rodičia nesporili. Mne mama sporila, ale keď sme mali finančné problémy, musela poistku zrušiť a peniaze použiť. A som tu - živá a zdravá, brigádujúca od školských čias. Možno si už počula, že peniaze niesú všetko...

mariska1989
7. nov 2020

No nijaký nemala som to zo starším bratom všetko čo som chcela som si musela vydrieť .zato mladší brat na svojích 18 rokov dostal 4000€ vo sa mu tak sporilo už ma pol roka čo mal 18 rokov a viete čo ..už nemá nič aj do roboty do zahraničia sme mu s manželom požičali až si môže zarobiť .na čom minul ? Telka , vodičák botasky ,bunda a zvyšok na somarinach

moni73
7. nov 2020

@elementissa nehnevaj sa, ale oberie kasu o 6 eur? Oberie ju o 24+6eur, ale ok. A ked pocitam 30x12 x20 rokov je to 7200 a teda neviem ako urocit tak, aby to bolo 20% hypo? Teda aspon v ba

ukulela
8. nov 2020

Mne nesporili, boli sme tri deti. A ani som to nečakala. A nie je to bežné, sporiť detom. Skôr im pomôcť, ak v rodine peniaze ale sú. Ale na čo 20 rokov odkladať po 20 € ... O 20 rokov bude mať 5000€ hodnotu možno dnešného priemerného platu. A po skončení VŠ to bude mať tak akurát na dovolenku ... Skôr ma význam asi investovat, no tak sme s 20€ nepochodis.

zaba21
8. nov 2020

Tak nie je naozaj žiadna povinnosť rodičov sporiť svojim deťom. Ale asi to závisí od toho, ako je to v rodine nastavené, zaužívané. Mojim rodičom pomohli rodičia pri rozbehu aj neskôr počas života. Moji rodičia to tiež považovali za samozrejmé, aspoň trošku nám prispieť keď sme si zariaďovali samostatný život. Neboli to žiadne horibilné sumy, ale boli sme im za to všetci traja súrodenci vďační, lebo sme to nepovažovali za samozrejmosť. A nie, neodtrhali si rodičia od úst, nežgrlošili sme ako rodina. Žili sme tak normálne, aj na výlety, menšie dovolenky nás naši vzali, jedli sme pestro... Ceníme si to hlavne preto, že všetkým trom súrodencom nám umožnili vyštudovať vysoké školy, zaplatili vodičské preukazy, proste dali nám základ, aby sme vedeli sami plávať životom.
Takže mojim deťom som tiež šetrila aj s mužom, neskôr aj sama po rozvode, kým sa dalo, aspoň symbolickú sumu. Obaja sme to s mužom považovali za prirodzené. Takže deti dostali niečo po 5000 eur, každému sme zaplatili vodičský preukaz, pred maturitou obaja dostali prípravný kurz kurz z angličtiny. Ďalej si už šetria sami. Dcéra sa už po VŠ osamostatnila, peniaze použili pri zariaďovaní domácnosti, syn si kúpil staršie auto, lebo potreboval k práci, ostatné má odložené. Keď som dcére dávala peniaze, hovorila som že to nie je veľa, ale tak snáď aspoň trošku pomôže. Dcéra mi na to povedala : Mamka to je super, veď kamarátky nedostali nič, jedna dokonca začína po VŠ so študentskou pôžičkou.
Takže u nás v rodine to je prirodzené, aj teraz sa snažím odkladať nejaký peniaz, aby som ešte deťom pomohla. Dcére som prispela keď si kupovala zariadenie do domácnosti, o chvíľu bude mať bábätko, chystajú svadbu, tiež budú výdavky. V každom prípade, snažím sa, aby som cca rovnako prispela synovi aj dcére.

katka17787
8. nov 2020

Toto milujem .... Že rodičia sú povinný 🤣 a ty si povinná niečo urobiť preto , aby si niečo zarobila. Pečené holuby z neba nikomu nepadajú 🙈 chodíš do školy a choď popri Tom na brigádu. Tiež som urobila VS a zarábala si popri tom. Dúfam, že moje dieťa bude mať ine zmýšľanie 🙏

arcanne2
8. nov 2020

No ja mam 29 a rodicia mi nesetrili nic, ani mojim surodencom. Jednoducho nemali z coho. Som stastna, ze nam vsetkym platili vysoke skoly, nebola to ich povinnost. Popri skole sme sa snazili brigadovat ked to slo a vypomahat s financiami. Popravde mna ani nenapadlo, ze by som mala nieco take od nich ziadat

0silvia0
8. nov 2020

Mne moji rodicia sporili, vraj na byt, po 18 rokoch sporenia po tych minimalnych ciastkach to bolo par penazi, peniaze mali inu hodnotu ako sa predpokladalo. Ja tiez detom sporim, ale tiez nejaky extra rozbeh z toho nebude...

pribinak
10. nov 2020

@dianaana dosť trápny príspevok. Môj syn je blavacky jedináčik a predstav si od 1. roc. chodí do školy a zo školy sám. Dokonca chodí po trápne po celej Blave na krúžky, lebo ho nikto nerozváza, lebo my rodičia pracujeme.
Dnes je v 5.roc. má 10 rokov, je cely ale že cely deň sám doma. Sám zvládne to čo nezvládnu aj staršie deti.

Tvoj príspevok je mega trápny, plny nenávisti,závisti a hlúposti. Aby si vedela aj v Blave sú chudobní ľudia, ľudia, ktorí nemajú ani na garsónku v Pentagone. A ešte niečo. Pol BA sú prisťahovalci z celej SR, takze ani neviem koho tu urážaš, komu nadávas a závidis!

derdia
10. nov 2020

Ahoj ja som dostala od maminy, nejaké peniažky....nie veľa...a vôbec nie na rozbeh...naši na to nemali...
Poznám však kopec ľudí,ktorí dostali aj 18 000 korún (rok 2000 rok)a minuli to na cigy,chľast a zábavu....
My našim deťom sporime ale my rozhodujeme až do 25 čo môžu s peniazmi spraviť a čo nie...ak sa vydajú dame im to..ak budú študovať môžu si tým pomôcť...ak pôjdu po strednej na výšku...ale aj keď pôjdu po strednej do zahraničia tiež si môžu tým pomoct.určite to nedostanú na nákupy handier a mobilov.

kate_cs
10. nov 2020

Mna vychovávala len mama. Dve deti, peniaze od otca žiadne, ja som vďačná za to, aký život a detstvo som mala a to že mi nešetrila som nikdy neriešila. Ani mi to nenapadlo. Od 15.rokov som chodila na brigády a teraz, keď som na materskej mi finančne veľakrát pomohla, keď bolo treba niečo pre moje deti. ❤️

rachelkk
10. nov 2020

@lucilaines najrozumnejsi komentár aký tu bol a normálne by som to tým aj ukončila.

tami2014
10. nov 2020

@nelca84 uplne suhlasim. Moj ocino ostal na invalidnom dochodku, ked som mala 4 roky. Ked som mala 11r, zomrel. Mama sa o vsetko starala sama, nikdy mi nic nechybalo, platila mi aj vs. Ani vo sne by mi nenapadlo v 25, alebo aj inokedy otrcit ruku, ze daj mi, odchadzam do sveta, treba mi. Az ked som mama, prichadzam na to, co vsetko musela platit, bohvie co vsetko si musela odriekat. A slecna napise, ze aspon 20€. To je pre niekoho tyzdenny nakup. Hroza a des.
Kazdopadne, dufam, ze ja takto svoje deti nevychovam, aby automaticky nieco cakali.

dianaana
10. nov 2020

@pribinak Moj prispevok nie je plny nenavisti a uz vobec nie zavisti a ani netvrdim, ze v BA nie su chudobni ludia, neviem kde si na to prisla. Ale poznam vela takych, ktorych som tam spomenula. Preto som to napisala. Mimochodom, a teraz naozaj nechcem rypat, lebo ta to urcite poburi, sudiac podla tvojho komentara, ale presne o tom hovorim - pises, ze tvoj 10 rocny syn je cely ale ze cely den je sam doma. No a o tom bol tak trocha ten moj trapny prispevok. Ak nechapes, tak nevadi.

samanta44
10. nov 2020

Bežne keď si to môže niekto dovoliť a nie každý môže a už vôbec nie pri väčšom množstve deti

zuzada29
10. nov 2020

nemusia, niektori mozu investovat do vzdelania dietata, aby sa potom v 25 rokoch vedelo postavit na vlastne nohy bez financnej pomoci

via88
10. nov 2020

To je blud a v ziadnom zakone to nie je.

pribinak
10. nov 2020

@dianaana nie nechápem a ani nechcem

kika52621
10. nov 2020

My sme malému založili poistku a je to aj zo sporením síce nič moc to nie je ale aspoň niečo... pochybujem, že v osemnástich bude mať túto sumu na rozbeh..... V prvom rade budem šťastná ak sa moje dieťa dokáže rozbehnúť samé bude si viacej vážiť všetky tie veci co získal a ja budem naňho hrdá, že to dokáže.... ak budeme chcieť ak to uznáme za vhodne a budeme mat na to sily a financie určite mu pomôžeme no pomoc je aj to, keď mu otec príde pomôcť s prerabkou bytu či domu a mama prinesie teplé jedlo. Nemyslím si, že je to iba o peniazoch.

vinetuu
10. nov 2020

boli by dost financne negramontni v dnesnych casoch detom sporit na ucet, tie peniaze o 20 rokov nebudu mat ziandu hodnotu, bud im sporte v zlate kupte zlate mince hned, alebo im kupte byt zatial dajte do prenajmu a potom aspon nieco maju, sporoknizku si mozu tak vymalovavat

spadnutaslivka
10. nov 2020

ani sa mi to tu nechce celé čítať, len napíšem skúsenosť.... Teraz tu niekto vyplakáva, lebo si spočíta, koľko by sa za 25 rokov našetrilo, keby sa mesačne odložilo 20e. Lenže pred 25 rokmi tých terajších 20e bolo niečo celkom iné ako teraz. Mne mama odkladala každý mesiac (netuším koľko, fakt si to nepamätám), ale vyrátali to na začiatku, že v 18-ke dostanem XY a toľko sa platilo na byt ako zábezpeka či neviem čo (keďže teraz je tu trošku iný systém). Proste aby som mala do začiatku... realita? v 18-ke spolužiačkyni rodičia za tie peniaze kúpili novú pračku! môj bráško si za to urobil vodičák! ja som to mala ozaj do začiatku- na pár mesiacov na výške! oni si roky odtŕhali od úst, aby ušetrili sumu, ktorá za tie roky nemala skoro nijakú hodnotu. lebo síce mať zaplatený vodičák je furt lepšie ako platiť si ho sám, ale v terajšej dobe to človek našetrí raz dva a nemusí to žgrlošiť 20 (25) rokov. peniaze brutálne strácajú hodnotu. takže nesúďme, že niekto tých 20 rokov pre dieťa nešetril. Mimo to, autorka zlatá, pred 25 rokmi ešte nebolo povinné živiť dieťa do 25 ;) Dospelosť kedysi bola od 18, to len teraz ľudia umelo predlžujú detstvo 😉

makova333
11. nov 2020

@spadnutaslivka ja len ze ani teraz nie je povinne zivit dieta do 25 rokov. Ja nechapem, kde sa berie tato fama.... Inak suhlasim.

stormie
11. nov 2020

@makova333 pokial ss dieta pripravuje na buduce povolenia (myslim ze tak je to definovane) to znamana ze studuje tak rodic ma povinnsot sa o take dieta starat ale najviac do 25 rokov - a je na to normalne zakon

makova333
11. nov 2020

@stormie Zakon o rodine nepozna ziadnu hranicu veku. Posudzuje sa jeho schopnost zivit sa sam, cize ak studuje denne studium VS, lopgicky sa nevie este zivit sam. Neplati to vask uz pre III. stupen cize doktorandske. Rovnako, ak je dieta postihnute, rodic ma vyzivovaciu povinnost stale, nielen do urciteho veku.

zazvorka87
Odpoveď bola odstránená
zazvorka87
Odpoveď bola odstránená