icon

Alkoholičkou na materskej?

spalka
13. jan 2011

Natrafila som na tento clanok: http://ona.idnes.cz/alkoholickou-na-materske-pr... a na 3 zo 4 otazok na konci textu som odpovedala pozitivne, mam za zacat bat? 😀
Ano, tesim sa na vecer ked malinka zaspi a ja si dam poharik vinka (a dam si ho aj sama 😅, dokonca som uz pridala aj cigaretku na balkone 😒 ), ano, zboznujem svoju dcerku ale uz som zacala zavidiet ludom co chodia dennodenne do prace, ano, nemam na seba cas a chyba mi moj muz ktory je vela v praci...ale nie sme na tom vsetky podobne?

Strana
z2
bubelko
14. jan 2011

@mamutka ono predsa nejde o kvantitu casu, ktory s malym stravis ale o to, ako ho s nim stravis😉

aj ja mam doma obcas pocit, ze sa unudim k smrti - a to mam deti dve. lubim ich, ale nemam problem vypadnut prec na cele poobedie a nechat ich s manzelom. alebo s dedkom ci babkou. ono kazda sme ina, kazda preziva materstvo inak. byt len s nimi a nic ine ma ubija. a je to na mne aj vidno - som potom podrazdena a zla - na vsetkych. a mala som v rodine aj zenu, ktora na materskej podlahla alkoholu a nakoniec nan aj zomrela, aj zenu, ktora obetovala detom a pre klud v rodine vsetko - ostala sama, bez priatelov, je depresivna a berie lieky. nasa mama by za nas dala aj zivot, keby bolo treba, ale zase vsetok volny cas neobetovala len nam - mala svoje hoby, chodila von, s kamaratkami, do divadla, cestovala s nami od malicka. nijako sme tym neutrpeli.
pre mna byt matkou neznamena, ze zivot konci a uz sa toci len okolo deti. aj s nimi cestujeme na dovolenky, berieme ich na party k priatelom. aj ten pohar vina si vecer obcas dam, preco nie. hlavne pri zehleni, vzdy mi to pri nom zlepsi naladu 😉 samozrejme, neda sa len tak spontanne dohodnut s kamoskou, ze ideme do kina, ale ked je u nas na navsteve svokra, da sa aj to. 🙂

sirinka
14. jan 2011

@mamutka ale zase aj tie bezdetne pary si musia najprv vychutnat sami seba, volnost a pod. aby sa potom vedeli o to viac tesit z miminka a z "obmedzeni", ktore rodicovstvo prinasa....
ja osobne uz zacinam mat pocit, ze by som rada niekam vyrazila sama, bez deti, nejaka dobra akcia, ved som este mlada 😀 ale nejako extra mi nevadi, ze su na mna male naviazane, kojim nonstop uz 3 a pol roka a este asi aj dlho budem... vidim na mojej mame, ze este bude dost casu uzivat si zase "slobodu", ked uz deti budu samostatne...
aj preto sme chceli mat deticky po kope....

ivett1
14. jan 2011

ahoj...ten nazov temy ma trosku sokoval 😉 ...ja som na MD uz piaty rok a...sem-tam si ju uzivam a sem-tam "spekulujem", co keby (podla nalady...)...mala super pracu, resp. mozno som bola dokonca workoholicka 😅 ...(zodpovednost, riesenie problemov, stale na cestach, hlavne tie zabijaky jednodnove sluzobky mimo SR...) ...ale ked vidim tych mojich vymodlenych anjelikov (niekedy "certikov s rozkami"), tak len mavnem rukou...nastastie s kolegynkami som stale v kontakte (lebo za tie roky rokuce sme aj dobre kamosky), takze nie som az tak mimo "hry"...
a co sa tyka toho vinka vecer ...no ...priznam bez mucenia, ze dobre suche biele vinko, tak zo dve deci, si doprajem v spolocnosti mojho manzela 😉 v neskorych vecernych hodinach, ked deti spia - aby som bola "povolnejsia" -obvykle sa to skonci v posteli...spime obaja ako zabiti 😀...tak takto si ja uzivam "moju vecernu alkoholicku siestu"...
PS: Dufam, ze som neodbocila od temy...

ivett1
14. jan 2011

@mamutka ...suhlasim s tebou, lebo aj ja mam take pocity, ked vidim bezdetne pariky, zda sa mi, ze im niekto chyba...ale to je asi tym, ze uz mame deticky...a neraz, ked bilancujem spatne svoj predchadzajuci zivot bez deticiek (ked sme si roky uzivali diskoteky, dovolenky, party...zabavy od vymyslu sveta...a popri tom pracovali a pracovali) zda sa mi, ze az teraz ma ten "moj" zivot aky-taky zmysel 😵...

mircalla
14. jan 2011

@mamutka mna ten zivot tiez v podstate naplnal, az kym som nepocula svoju diagnozu - neplodnost. odvtedy to bol len boj, sklamania, pokusy s IVF, operacie, 2 spontanne potraty. to, ze mam vobec dieta (na stare kolena) je zazrak. takze pre mna je trochu nepochopitelne, ze niekto riesi, ze sa nudi, zavidi ludom, ze chodia do prace....ja som zavidela tym, co mali deti. v dobrom. presne ako pises s tou pracou - som rada, ze to mam za sebou. nechyba mi ani praca, ani spolocensky zivot, ani ze nemam na seba cas a nemozem robit co doteraz....jedine, co mi chyba je viac spanku🙂 ostatne som uz vsetko mala a prezila a stacilo mi to.

spalka
autor
14. jan 2011

@mircalla som vdacna za moju dcerku a je to ta najvacsia laska aku mam a ked raz pojdem do prace (skor ako o rok to nebude) tak preplacem cely den, mozno asi tak, ako ona v skolke. v marci to budu dva roky co som doma a svet sa mi chtiac-nechtiac zuzil, vacsinou mi to nevadi, ale niekedy to jednoduco pride, ze chcem zmenu, ten pocit by na mna prisiel tak ci tak, aj keby som dcerku nemala a chodila stale do tej istej prace, jednoducho by sa mi ziadala zmena, aspon pozicie 😉. tvoj malinky este nema ani polrocik, vtedy ma nieco take ani nenapadlo, tak sa ta spytam o rok a pol a uvidime 😉

spalka
autor
14. jan 2011

@traktor jeeeeeho, 14 rokov! jaaa cumim, som si myslela, ze take ani nie je, uzasne, a mozno sa s viacerymi detmi mozog vazne prepne 😉

hasleerka
14. jan 2011

no ja som bola doma 8 rokov a môžem povedať že to boli moje najkrajšie roky ... vybláznila som sa predsa za slobodna, užívala života a do roboty by mi stačilo chodiť len tak na 4 hodiny ... teraz som s dievčatami málo ... cez víkend sa veru rady poválame v posteli a pomojkáme .. a za tých 8 rokov som si našla čas aj na seba, aj na kamarátky, aj posedieť sme boli, podelili sme sa o skúsenosti s deťmi aj zasmiali nad všeličím
pohárik vínka alebo likéru si dám veľmi rada a nebojím sa žeby som sa mala stať alkoholičkou ..

traktor
14. jan 2011

@spalka 😀 😀 mne lekar ked som rodila prvu povedal, ..vy budete mat urcite vela deti 😀 😉 ..vtedy som hovorila, hej..chcela som 10 😀 ...ale myslim, ze mi staci...mne vôbec nechyba chodit hore dole...a ani deti nikomu nedavam strazit..tie velke by sa ani nedali...to male si uzivam.. 🙂 ..a kedze ani nepijem...teda pijem, ..vodu..asi si zacnem kupovat tablety na vodny kamen 😀

eliana
15. jan 2011

@spalka ja som nedavno citala definiciu alkohiolika podla zakona,lebo tiez som sa uz obcas o seba obavala,mam tri deti,studujem,pracujem,no vecer mi obcas dobre padne nieco vypit najma ak bol moc napaty den,ale podla tej definicie je alkoholik niekto kto svojim pitim ohrozuje inych,kona protizakonne a podobne veci, takze kym nenechavas male dieta same doma kym sa niekde opijas tak nie si alkoholik 😀

mircalla
16. jan 2011

@eliana nemyslim, ze clovek spada do tejto kategorie, ked ohrozuje inych a kona protizakonne, to je hlupost. alkoholik je clovek, ktory nekontrolovatelne pije. ohrozuje v prvom rade sam seba a svoje zdravie, samozrejme to velmi negativne ovplyvnuje vztahy medzi nim a rodinou, ci okolim. na to, aby bol clovek alkoholik urcite nemusi zrovna ohrozovat inych ci konat protizakonne. samozrejme sa to casto deje, ale to su uz len sekundarne dosledky
nemyslim, ze autorka temy alebo ktokolvek, kto si da dake vinko sa musi obavat. absolutne nie. ale co pises, nie je pravda. alkoholik je clovek, ktory nevie ovladat svoje pitie ci chut na pitie, to je je zavisly na alkohole. s nejakou protizakonnou cinnostou to nema nic spolocne.

dajna11
16. jan 2011

@eliana to je hlupa definicia....mj ex sa opíjal doma,zamkol sa aj s malou a spil sa...nenechával ju samú nikde....a pil doma 🙂 🙂

sue
16. jan 2011

@eliana myslíš, že keď človek pije pri dieťati, tak ho tým neohrozuje? Nechcem ani myslieť na to, ako by vyzerali reakcie opitého napr. na horúčku, zvracanie dieťaťa (či by to vôbec postrehol...)...

mircalla
16. jan 2011

je to uplne jednoduche, alkoholik je clovek, ktory nevie ovladat chut na alkohol, stava na na nom postupne zavisly a nevie s tym prestat. zvycajne mu to dlhsie trva, kym sa k zavislosti prepracuje.
popijanie samej doma vsak moze byt zaciatok, pokial sa to stane pravidelnostou a zvysuju sa davky. ak si da niekto obcas vinko, je to ok. ak uz sa na to vinko cely den trasie a potrebuje ho, prida sa k tomu aj tajne pitie a pocity viny, uz to v pohode nie je.
zavislost sa prejavuje mnohymi fyzickymi a psychickymi problemami. nejake ohrozovanie ci ostatne su uz len dosledky vyplyvajuce zo stavu opitosti.
u mna aj 2 pohare vina vecer (este pred tehotenstvom), znamenali, ze rano nie som 100 percentne fit, takze pri dietati radsej ani neskusam.

redangel32
16. jan 2011

@mircalla 100% suhlasim s tvojim nazorom. Alkohol je tichy zabijak.

dajna11
16. jan 2011

@sue nepostrehol by to...ani to či je dieťa hladne či smädné.....preto ked by bolo maličke neschopne sa o seba postarať tak yb bolo veeeeeeeeeeelmi ohrozene...

eliana
16. jan 2011

ale ved to bolo myslene ze ohrozuje inych samozrejme pod vplyvom alkoholu, neovlada svoje pitie,pije vela a potom nevie co robi....ja sa zas valkoholikoch nevyznam nemala som tu cest so ziadnym,ale zvacsa sa to riesi vtedy ked ten clovek ublizuje nejakym sposobom ludom okolo seba.k ublizovaniu patri aj nepostaranie sa o dieta a pod. ja som to necitovala,len naisala co som si zapamatala,zjednodusene,jasne ze asi su ludia co piju doma a nikomu neublizuju,nic nezanedbaju, ale ved taky nech si pije, nie?poznam ludi co pridu domov unaveni z prace,vystesovani a idu niekam na vinicu vypiju si liter vina,posedia,porobia...pridu domov a ani na nich nevidno ze pili,poznam aj osobne takych...su to alkoholici???

eliana
16. jan 2011

@sue vela zalezi aj od charakteru cloveka, niekto nevie rozpravat po pohariku dvoch a iny po litri vyzera akoby nemal v sebe nic. kamarat tak dokonca raz soferoval,uviazli sme na snehu a ja som sa zlakla ako cerstva vodicka,ak sme tam nechceli zostat museli sme sa vymneit,odsoferoval najhorsi usek uplne v pohode, suvisle rozpraval a chodil rovno :o))) ono je to s tym alkoholom veeelmi individualne. taktiez poznam chalana co to tiez prehnal na oslave z alkoholom ale ked prisli domov,pomohol manelke ulozit tri male deti a az potom si lahol aj on.takze vela je o charaktere cloveka.

amarelka
16. jan 2011

@eliana moj názor : alkoholici to ešte nie sú, sú to ale pijani, na dobrej ceste stať sa tými alkoholikmi, v našej spoločnosti je velmi tolerované popíjanie, a to je vec nemenná 😒

redangel32
16. jan 2011

@eliana na temu alkohol sa da neskutocne dlho pisat. Je niekolko "druhov" alkoholikov. AJ ten co uz s tym pitim ma problem si len tazko prizna,ze je to tak. Su taky,ktory piju raz za cas ale do nemoty.... proste je toho vela. Nemusi ublizovat nikomu,skor ci neskor niekomu ublizi. Napr. sam sebe ked spadne opity. mircalla napisala: popijanie samej doma vsak moze byt zaciatok, pokial sa to stane pravidelnostou a zvysuju sa davky. ak si da niekto obcas vinko, je to ok.
Takto nejak zacinaju zeny.

amarelka
16. jan 2011

a či je človek mimo po poháriku alebo štyroch si nemyslím, že je o charaktere, ale o pečeni a enzýmoch, ktoré ho odbúravajú. Ak má niekto tréning, zvládne aj flašu... A už len samotný zmysel toho pitia nechápem, ak niekto vie, že mu bude zle, či po jednom alebo viacerých...načo to vlastne robí?
Iste je iné, ak je nejaká oslava alebo tak, ale ak niekto hladá dovod, aby si pripil, je to čudné..

penn
16. jan 2011

spalka, nepises ako casto je ten den pre teba taky, ze sa tesis na vecer...

v podstate ako pise mircalla, .. tu na SVK si ludia myslia, ze alkoholik je len clovek staty, smradlavy pod mostom, je to jedno ako to nazveme a podla, ktorych definicii je alkoholik uz alkoholik.. dolezita je ta zavislost.. ja som videla niekolko pripadov aj v rodine, takze som videla aj podobny zaciatok ako u teba..

neznamena to, ze uz je zle.. ale pohar dobreho vinka k veceri, alebo vecer pre posedenie, je bezpecny z hladiska zavislosti tak mozno raz do tyzdna, vynimocne viack krat.

Ak je to pravidelnejsie tak potom neviem ako by sa clovek testoval ci to ma este "pod kontrolou".

sue
16. jan 2011

Podľa mňa je človek závislý a alkoholik vtedy, keď si hľadá zámienky na to, aby si mohol vypiť... a je jedno či si vypije deci vínka alebo poldeci tuhého alebo stiahne rovno celú fľašu. Pokiaľ celý deň človeku behá hlavou, že už nech je ticho a kľud a môžem sa vyvaliť k TV s pohárikom vína a je to pravidelne, tak to kóšer nie je...

Ako píše Penn, na SK je tolerovaná obrovská miera alkoholu... pripadá mi scestné, aby sa na každej rodinnej oslave, na každom posedení s kamarátmi pilo a na SK je to tak... keď niekto povie, že nepije, tak ho automaticky berú tak, že je abstinujúci alkoholik a pozerajú sa na neho zvláštne. Pri tom na tom nie je nič zlé. Prečo by normálny človek nemohol nepiť?

Samozrejme, alkohol trochu oblbuje nervy a preto nám padne dobre, keď si unavené, vyčerpané, vystresované dáme pohárik vínka... ale nemalo by to byť samozrejmým odbúravačom stresu 😒

spalka
autor
16. jan 2011

@cicimotinka napisala si to uplne presne, do bodky suhlasim, dik 🙂

Strana
z2