Asi som nemala mať ešte dieťa
Ahojte trochu výlev citov a hľadám porozumenie 😭 otehotnela som v 18 teraz v máji som porodila zdravé dievčatko je krásna zdravá všetko čo by si každá ktorá nemôže mat deti priala..Keď som bola tehotná tešila som sa na malú hrozne aj keď som mala veľmi náročné a veľmi rizikové tehotenstvo.. Bývame s priateľom u mojich psycho rodičoch nakoľko ešte nezarába priateľ aby sme si mohli dovoliť prenájom a z neho kupovať všetko potrebné..Moji rodičia nás doslova komanduju ani nie otec ten je poho ale mama je veľmi zlý človek a vždy sa snaží každého vyštvať z domu moja sestra sa s ňou nebaví vyše 5 rokov brat sa psychicky z nej zrútil a odišiel bývať do Prahy a na otázku či príde niekedy na návštevu odpovie až keď tam nebude mama.. Ja sa začínam psychicky rútiť som na pokraji síl premýšľam o samovražde nevladzem žiť nič ma nebaví chcem jedine a to len zomrieť.. Malá je úžasná ale najprv som si s ňou užila v pôrodnici tam v kuse len plakala a ja som doslova 5 dni nespala a musela ostať v nemocnici dlhšie lebo som odpadla na celkovú vyčerpanosť, doma z pôrodnice som mala psychické problémy neviem ako sa tomu hovorí niečo blues do toho mi prestala v noci spávať takze každú hodinku každých 15m hore, dostala silne koliky takze zase zle potom spala chvíľu v pohode a teraz zase ochorela má kašlik je nervózna z tepla takze celu noc nespi doslova celu a preplace cely deň ja už neviem ako vyzerá vonok keďže v kočíku na prechádzkach mi nevydrží a plače, som cela zanedbaná hnusná nemám čas ísť ani na wc a nikto neni že by mi s ňou pomohol sem tam priateľ ale malo a mama ta si nenechá narúšať svoj kľud a ešte do mna s prepáčením je*e ze som neschopná matka aj keď sa snažím že sa hanbi za takú dcéru a stále každý deň niečo potom sa somnou prestane rozprávať s ničoho nič alebo začne hovoriť otcovi aká som neschopná lebo som presolila obed a on mi začne nadávať do sprostých p.. a každý deň na mňa niečo moja mamička má dnes mám narodeniny a nepodala mi ani ruku ani mi nepovedala všetko naj nič len zazera ako každý deň...neviem čo mám robiť som hnusná matka pretože mám myšlienky o tom ako som malú mala dať radšej preč alebo ma niekedy napadá že som mama nemala byt že si zaslúži lepšiu alebo že ju nechcem že chcem mat pokoj od nej alebo že ju nechcem vidieť a iba sa modlim aby si ju aspoň na 15m zobral jej otec a aby som si mohla vydýchnuť potom dôjdu výčitky svedomia nad čím to rozmýšľam... mala som si fakt ešte užívať a nemať malú asi som ju mala dať preč aby sa takto netrápila lebo ona za to nemôže je bábätko ale ja som dospela a takéto veci ma napadajú ja už jednoducho nevladzem keď poviem priateľovi že by som chcela navštíviť psychológa lebo ma napadajú samovrazdene myšlienky mi povie že mi nič neni že si to veľmi beriem ale ja sa bojím každého nasledujúceho dňa čo zas bude či bude vôbec spat už keď ide noc už mám kŕče v žalúdku čo zase bude bojím sa čo bude za mesiac vždy sa modlim v noci keď na chvíľu zaspim aby som sa už nezobudila nikdy aby si ma ten hore zobral že nevladzem 😭😭😭😭😭 čo mám robiť
Ahoj určite vyhľadaj psychiatra, viem o com hovorím. Hlavne ty sa potrebuješ uzdraviť aby tvoja dcérka bola tiež v poriadku. Držím palce keby čokoľvek napíš ss
Urcite vyhladaj pomoc.
Sustred sa na to, ze je to IBA docasne. Hormony s tebou pracuju a uvidis, bude to lepsie. Musis vydrzat. Dokazes viac ako si myslis, dietatko ta potrebuje. Zabudnes na kazdu tazku hodinku ked sa na teba prvykrat usmeje 🙂 je to nadherne a oplati sa za to vydrzat.
Mozno si povedz ze aky vzor chces ukazat tvojej dcere, ze budes lepsia mama a das jej lasku.
Nie si sama na to, vela mamiciek preziva to co Ty.
Toto je poriadne baby blues, takze sme psychiater a okamzite. Kludne zober malu a chod na prve sedenie. Cela situacia tomu okolo nenapomaha, ale ty si uz uplne na pokraji zrutenia. Sadni si s priatelom, ze musite odtial prec a nech si najde robotu, aj keby mal skolu prerusit - nech si najde robotu! Ked pojde male do skolky, dokoncite na striedacku, jeden praca, druhy skola. Musis s toho toxickeho prostredia prec. Teraz je leto da sa byt s malou vonku, takmer ziadne obmedzenia, v zime v ponorke zavreta doma covid vsade ta to uplne zlozi. Vygoogli si co najskor lekara v tvojom okoli.
Malicka z teba citi nervozitu. Potrebujes radu odbornika a partner by ta tam mal urcite odprevadit, nie odhovarat. Ked budes ty v poriadku a vyrovnana, tak aj malinka bude kludnejsia a ty vsetkym dokazes aka si uzasna mlada mama! ✊ drzim palce a hlavu hore.
Ja sa tentokrát nepridam k rade psychiater; musíš nájsť cestu ako sa odsťahovať odtiaľ od tak toxického človeka, hoci aj do krízového domu kým sa priateľ rozhýbe zarábaním, podnájom taký lacný horší, hocičo bez plesne na začiatok len keď budeš mať pokoj od takej matky, budu iné myšlienky, bude lepšie... Riešila by som radšej hneď rovno príčinu a hlavne to nenechaj zájsť dalej
Mrzi ma,ze nemas podporu v mame. Porozpravaj sa s.priatelom,ze mas zle obdobie a.musi ti vela.pomahat s malou,aby si nebola taka vycerpana. Je to velmi narocne obdobie,treba nim prejst a bude lepsie. Drz sa,vela.sil❤️🍀
nie vsetko som pochopila, je to dost chaoticke.
a priatelovi rodicia? tam sa neda ist byvat? nezaraba, lebo studuje priatel? ci?
postav sa problémom čelom! máš ťažké obdobie, no je to dočasné... koľko rokov má tvoj priateľ? prečo ešte nezarába? nemáte sa kam odsťahovať? možno k jeho rodičom, kým si nenájdete podnájom... a prečo ti nepomáha s dieťaťom?
V prvom rade vyhladaj okamzite pomoc - najdi si napriklad aj online nejaku poradnu, linku istoty a pod., cokolvek a hned zavolaj, vyrozpravaj sa. Poradia ti dalej, ponaviguju ta.
Neboj sa, pomoc existuje, len sa treba ozvat, ze ju potrebujes! teraz si urobila prvy velmi dolezity krok, ze si sa zverila aspon takto anonymne. Urob aj ten druhy krok a oslov aj odbornikov, uvidis ze bude lepsie!
Inak ma tiez zaujima co robi cele dni priatel, aj keby bol student, tak teraz uz ma volno, takze mal by sa tebe a babu plne venovat.
Je toho na teba vela, nie si v lahkej situacii, ale naozaj popros o pomoc, uvidis, ze vsetko sa da vyriesit, len na to neostavaj sama.
Ja síce nemám 18,ake to je jedno, chcem povedať len toľko, že ja mamu(zomrela), ani otca(vykaslal sa na nás keď sme boli malé) nemám a viem co to je zvládnuť všetko sama... Muž je od ráno do večera v robote takže aj na záchod chodím s malým plus učenie atď. So staršou... Na tvojom mieste by som určite stade odišla,. Navštív psychológa a priateľ nech sa nakopne.... Určite niesi zla matka, už len preto, že si dala život a nechála si si malu, lebo v budúcnosti by si to veľmi ľútovala... S dieťaťom budeš mat aj dobre aj zlé obdobie, napr. Môj malý posledné 2tyzdne furt vresti plus ma sople, ale dáko to dáme, myslím si, že každá matka v takýchto situáciách ma nervy na konci.... Hlavne sa venuj malej a ukludni sa, lebo ona to cíti a preto ti je nekludna... Držím palce...
Mas okolo seba skvele okolie...toho svojho skveleho priatela neschopneho by si mala kopnut do zadku ked ti nie je ochotny pomoct s vasou dcerou a nepodporuje ta, matku uz nezmenis ale mala by si hladat ine moznosti byvania-kamoska, babka, sestra, brat hocikto kto je ochotny....nemusis byt doma 3r ale malu mozes dat do jasli a najst si pracu zarabat a zacat zit na vlastnych nohach (priatel ked je zapisany ako otec musi platit vyzivne)
vsak toto je len docasné, za chvilu uz budes mat v malej kamaratku, to poznam ako sa chova Tvoja mama aj ja som toto mala plus iné, fakt som revala casto unavena a pritom ide "iba" o nedostatok lasky v Tvojom okolí..ale mas aspon otca. A teda aj otca malej. A SKUS POHLADAT NEJAKU POMOC V OKOLI ..MAM NA MYSLI PSYCHOLOGA. hop caps lok. No potrebujes podporu..ktoru Ti mala dat mama a to co robi je nespravne..psychicky ti ublizuje, tyra ta doslova, kedze sa tak chova ako pises. Podla mna skus sem napisat niekde ze potrebujes podporu v mieste tvojho bydliska a ja dufam ze sa najde nejaka dobra zena co Ti bude kamaratka a ked tsa budes potrebovat nieco opytat nejaku radu alebo vyzalovat zavolas jej..nemas takú kamosku? Alebo nejaku tetu? ktorej sa mozes vyrozpravat, zdoverit, poradit..a naozaj chod k psychiatrovi, ale aj k psychologovi, kym je malinké dieta to sa este da aj setrit, tak skus aj to. Mas to tazke lebo teraz sa musis naucit vsetku starostlivost o dieta aj o seba. Varit, s dietatom si vytvorit laskyplnu vazbu...byt matkou ale inou ako je ta tvoja. Ty si povedz ze budes lepsia mama ako je tvoja. Naozaj dobre Ti radia lekara a zacni si verit, ze to zvladnes a budes stastna, aj s malou budete spolu stastne v priatelskom prostredí a slova a spravanie tvojej mamy skus nejako filtrovat ze to co hovori NENI PRAVDA ..namiesto podpory ta ponizuje a teda ak brat odisiel asi vies ze ak chces byt OK tak musis aj Ty. Lebo tvoja mama je chora zena. Aj ked by si dieta nemala trpela by si pri nej. Tak smer doktor a vela citat o starostlivosti vychove detí a to ze nemas cas....vytried si oblecenie a sprav si nejake oblecko ktore budes striadat ako uniformu a sprav si plan na vsetko program aj na malovanie a skus pohladat riesenia so psychologickou. Teraz to je tazke, lebo si mlada mamicka a mas toxicku osobu pri sebe ktora ti naklada doalova ubija ked ty si oslabena, pretoze twraz si oslabena a potrebujes pomoc..ochranu podporu..ale mala vyrastie a bude to lepsie. Ber to ako vyzvu, skolu zivota
Postav do pozoru darcu spermii pretoze ako otec sa zatial nechova. Pokial nevstava rano do prace, tak nech aj on vstava v noci k malej, na striedacku ty aj on. Pekm si to podelte, cez den to iste. Daj mu ju na hodku dve a ty si oddychni, chod sa prejst, napusti si vanu, cokolvek ale vypni lebo takto dlho nevydrzis. Dajte si ciel, ze na buduci rok pojdete byvat inde.
Prečo nezarába tvoj priateľ? prepáč nedá mi sexovať splodiť dieťa áno.. starať sa o bábätko to je horšie... starajú sa o vás rodičia...čo robí celé dni? trošku ma zaráža že sa nestará ako riadny chlap o zabezpečenie tej rodiny
Určite podľa mňa vyhľadaj pomoc a názor svojho priateľa si nevšímaj, on nie je psychológ. Každopádne podľa mňa ti mala nespi a je stále nervózna, lebo si nervózna ty. Ona vníma a cíti tvoju náladu. Asi by si si mala vyriešiť bývanie a život a to by ti možno pomohlo k psychickej pohode. Prečo tvoj priateľ nepracuje ? Chodíte do školy alebo ako ? Lebo školu si môže dokončiť aj externé, v takomto prípade.. a môže chodiť do práce a mali by ste na byt.. kľudne aj do zahraničia ak sa dohodne so školou.. v skladoch atď hľadajú stále ľudí
Zvládneš to si žena a v prvom rade matka a matky zvládnu všetko . Nemala by si si to tak pripúšťať keď mala plače zasmej sa na nej aká je krásna, aký má pekny hlas a hnet to pôjde ľahšie. Deti cítia všetko a hlavne od mamy máš ty stres tak aj ona ... A priateľa tiež viac zapoj môj má 2 práce a malému sa venuje ...
Ja som preplakala celé šestonedelie a bála som sa čo bude keď sa moj syn zobudí. Pritom som sa celé tehotenstvo tešila kedy ho uvidím a milujem ho najviac na svete. Ale jedna pravda je ze ked si nervozna ty je aj malá. Určite je to dar že si sa stala mamou aj keď si mladá. Ano aj ja som mala pocit že to je asi omyl že som nemala byť mama ked maly cele dni vrieskal a nechce spávať. Ale na tvojom mieste by som sa pre tvoju dcéru snažila byť takou mamou akou by si si priala aby bola tvoja mama pre teba. Hormóny sa vyplavia ale skúsila by som radšej nejakú odbornú pomoc. Ak tvoj priatel pri tebe stojí tak potom už len vela vela rozprávať o tom či cítiš. Držím palce ❤
Prepáč, tvoja mama znie toxicky, ale asi nebude taký zlý človek, keď ťa prichýlili aj s v podstate cudzím človekom (tvojím priateľom, neviem, koľko ste spolu), čo naozaj vie veľmi narušiť súkromie. Ďalej píšeš, že nezarába a nemáte na podnájom. Takže beriem, že všetko platia tvoji rodičia? Veci pre bábo a aj vám strechu nad hlavou, jedlo atď... Správa sa hnusne, ale ona ti nemusí s dieťaťom pomáhať. To je tvoja starosť. Rodičia ti už dosť pomáhajú s financiami. Mala by si nakopnúť tvojho priateľa, nech teda ide do roboty a nájdite si prenájom. Tvoja mama asi nevie rozdýchať, že si si tak mladá spravila dieťa bez žiadneho plánu financií atď a teraz vás má všetkých na krku. Ona nevidí tvoju realitu, ako sa ty trápiš a ako aj s tebou lomcujú hormóny a pravdepodobne sa ti rozvíja popôrodná depresia.
Naozaj si s ňou sadni a úprimne sa porozprávajte. Pokiaľ sa s ňou nedá nič vyriešiť, sústreď sa hlavne na malú
Zle som sa vyjadrila môj priateľ chodí do práce len nezarába toľko aby sme si mohli dovoliť podnájom a ešte platiť všetko naokolo.. chceli by sme ísť bývať k jeho rodičom jeho mama je super keď sme tam prišli tak nás nechala samých jeho otec ho chce zobrať zo sebou do prace kde by pekne zarobil aby sme našetrili tu bohužiaľ nenašetrime nakoľko musíme platiť našim 350€ plus si musíme sami kupovať stravu a všetko naokolo.. jeho mama povedala že nej by sme kludne mohli dať 200€ alebo 150€ a že by nás nechala aby sme šetrili peniaze nakoľko priateľ si nechce brat ešte pôžičku lebo sa nechce tak mladý zadlžiť a aj tak by mu banka s jeho platom nedala veľa tak jedine že by išiel s jeho otcom a tam zarobí okolo 1000-1200 a už by sa pekne dalo.. lenže problém je v tom že moja mama nás nechce pustiť robí veľmi zle nemôžem si ani s jeho mamou volať nič veľmi robí zle za jeho rodinu pretože sa nám snažia viac pomôcť a minule keď sme tam boli na 4 dni tak jeho mama si zobrala na noc malú že sa mám trochu vyspať a ráno si ju mám zobrať aj veľa mi s ňou pomáha ukazuje mi čo a ako venuje sa mne aj malej keď náhodou niečo zle opraví ma keď plače ukazuje mi ako ju utíšiť a tak
Ja by som odisla k priatelovej mame a nech sa tvoja mama aj na hlavu postavi. Ved si uz dospela, tak ako ta donuti ostat doma? Dohodnite sa, zbalte veci a odidte a bude hned lepsie. Ved to musi byt strasne ako to teraz mas a po porode si este aj citlivejsia. Toto obdobie treba nejak preklenut, mam polrocne dievcatko a prve mesiace som tiez nevladala niekedy, ale to sa vacsinou casom zmeni a pridu aj lepsie aj horsie obdobia. Len prosim odidte od tvojich rodicov, lebo takyto stres vkuse vam fakt netreba.
Mama vás nechce pustit? Zoberiem dieta a idem. Ja sa vsak obávam, ze v konečnom dôsledku bude brzdou tvoj priateľ. Nechce sa zadlžiť taky mladý… nuž kebyze je sam, pochopím. Ale vy ste rodina, ktorá nema domov. Ako toto chce riesit? Kedy bude dost stary aby si mohol vytvoriť vlastný domov? Nebude on pohodlný? Samozrejme, takto je to preňho najľahšie. Ty padas na hubu, ničí ta zivot s rodičmi ale on je spokojny lebo nemusi nic riesit. Ak sa presťahujete k jeho rodičom, bude to preňho este lepsie. Rada by som sa mýlila ale aby sa necítil mladý na vlastne bývanie do 30 tky a potom bude opäť výhovorka lebo uz bude stary. V prvom rade si vy dvaja stanovte priority, ci sa chce potlkat s dieťaťom po rodičoch alebo sa nakopne a zacne zarábať pre rodinu. A ty smer psychológ ako ti tu baby radia. Malička potrebuje zdravú mamu. Keby sa tebe nieco stalo, co bude s nou?
sa normalne prestahujte k jeho rodicom. neviem co ti ma co tvoja mama dovolovat, ked jej este ty platis, nie ona tebe....
Si dospelá, kľudne sa pobal a odstahuj, tvoja mama ťa nechce pustiť, lebo by nemala potom 350 eur a niekoho, koho môže buzerovat. Mala je nervózna, lebo cíti tvoju nervozitu. Máme dopredu nič nehovorte, odíďte, keď nebude doma. Chce to len trochu odvahy.

Vyhľadaj psychológa. To mi skôr príde už na začínajúcu poporodnu depresiu, nie len baby blues
Nemáš ani zrejme oporu v okolí, zároveň prvé 3 mesiace sú najnáročnejšie pre prvorodicku, rozhádzané hormóny, úplne nová situácia, dieťa si zvyká, ty si zvykas. Neznamená to, že si zla mama, len potrebuješ pomoc.Neliečena depresia môže skončiť aj zle