icon

Auto verzus byt

4. nov 2020

Ahojte, už dlhšiu dobu mame ja spolocne s manželom výmenu názorov so svokrovcami u ktorých momentálne bývame. Mame už dieťa a samozrejme ako každá mladá rodina potrebujeme auto.. problém je v tom že svokra stále vykrikuje že manželovi ho nedovoli kúpiť, že najskôr si mame zabezpečiť vlastne bývanie (čo by som veľmi rada ale hypo si teraz nemozme brat a nájom sú vyhodené peniaze). Mne príde logické že pokial mame kde bývať, zatiaľ si kúpime auto aby sme neboli odkázaný na spoje alebo niekoho iného keď sa konečne osamostatnime (aj teraz). Aký názor máte vy? Najskôr vlastne bývanie alebo auto?

strapatapupava
Odpoveď bola odstránená
strapatapupava
Odpoveď bola odstránená
petulda333
5. nov 2020

@strapatapupava asi by si mala zazit taku situaciu a potom by si videla. Bud rada, ze take nepoznas. Viac ti nemam co napisat, resp radsej uz nic

79viktoria79
5. nov 2020

a čo v aute sa vyspite? radšej pešo chodit a mať vlastné byvanie

marca12
5. nov 2020

Jednoznacne byvanie najskor riesit. Bez auta sa zit da. Ale na druhej strane,co ma co svokra dovolovat dospelemu. Len aby si potom nedopadla tak,ze budes musiet stale svokru rozvazat,ak je taka vypocitava.

777januska777
5. nov 2020

@zuzanka.zuzu žiť nežila, ale čo hovorili zahraniční známi, jediné plus o ktorom hovorili, že je lepšie v zahraničí je metro, ktoré nemáme.

lujza123
5. nov 2020

Ja by som si kúpila ojazdené auto, ale to možno preto lebo nejaké auto mam od 18 tích a neviem si predstaviť fungovať bez neho. A to som človek co po meste jazdí na bicykli ale auto je auto.
Nájom nie sú vyhodené peniaze, to je normálne riešenie bývania pre mladú rodinu. A hlavne cenná skúsenosť, ako si môžeš brat hypotéku keď si nikdy sám nežil, nevieš aké sú reálne náklady na samostatné bývanie, nemáš predstavu o výhodách, nevýhodach jednotlivých nehnuteľnosti (dom verzus byt, oddelené WC ci spolu s kupelnou atď)

Ja to tak vidím ze staré auto a nájom si môže dovoliť takmer každý.

simca06022011
5. nov 2020

No poviem to takto, ak auto potrebujes k tomu, aby si napr. lepsie zvladala pracu, aby ste dostali lepsiu pracu atd.. tak je na mieste si ho zaobstarat aj bez byvania. Lebo je to proste flexibilita, ktoru vam to da. Druha vec.. ak on nema vodicak, je jasne, ze jeho mama je proti, lebo sa budes na tom vyvazat ty a moznopodla nej nepotrebujes ;) Nech si najskor vodicak urobi. A inak jazdeneauto kupite aj za par tisic, zaciatocnikovi ani nejake nove vobec netreba... takze porovnavat to s "byvanim" je trosku cez. A ano bez auta sa da zit.. ale nie vzdy. Ja napr. nesoferujem, auto nemam.. ale keby moj chlap nemal a nesoferoval, tak neviem.

dee01
5. nov 2020

@777januska777 klasická dedina, veď ani v okolí už večer nechodia spoje z dedín a cez víkend už ani nehovorím. V meste je to lepšie áno. Určite by som na autorkinom mieste to auto kúpila, ale nie nové. Na začiatok si myslím, že stačí ojazdené, keďže nemajú ani kde bývať poriadne..a riešila bývanie, keďže svokra to dáva patrične najavo

strapatapupava
Odpoveď bola odstránená
zankapetro
5. nov 2020

@strapatapupava asi tak nejak, clovek hej potrebuje pocut nejaku tu podporu, no aj otvorit oci, bo len svojimi cinmi sa dokaze pohnut dopredu

sasa1310
5. nov 2020

@marca12 svokra má čo do toho rozprávať. Bývajú u nej a len na ich zodpovednosti záleží ako dlho. Keby bývali sami, ver, že by jej to bolo jedno či by kúpili auto alebo nie.

sasa1310
5. nov 2020

@petulda333 no veď to. Bývanie u rodičov, ak nie si jedináčik, nie je žiadna výhoda. Celý život žiješ s rodičmi, kde sa všetky strany musia prispôsobovať a robiť kompromisy, aby tie vzťahy ako tak vydržali. Celý život ale musí rátať s tým, že tá nehnuteľnosť nebude jeho. Iba polovička, ratajme, že su surodenci dvaja. To znamená, že buď bude šetriť a bude ako tak trochu zodpovedný alebo sa na to vykašle, a neskôr sa hypotéke nevyhne tak či tak. Teraz sa na to pozrieme z druhej strany.
Súrodenec, ktorý sa odsťahoval a platí hypotéku je už zvyknutý tu sumu mesačne dávať mimo. Ono je to tak, je zvyknutý. Roky spláca. Bývanie má vlastné. Žiadne kompromisy, žiadna strata súkromia nič. Príde k dedeniu. Bývanie má vlastné, + k tomu získa polovičku z nehnuteľnosti rodičov. Kto je na tom lepšie?
A to nerátam, že pri vlastnom bývaní sú vlastníci obaja manžela. Pri dedení stále iba len a len jeden z manželstva. Aj to nerobí dobrotu

petulda333
5. nov 2020

@sasa1310 s tym kto je na tom lepsie s tebou suhlasim, no uz sme mimo temu.

marca12
5. nov 2020

@sasa1310 pisala,ze svokra chcela,aby isli k nej byvat a neprezije,ak odidu,co im ona sama povedala. Tak co vlastne svokra chce?

fokuska
5. nov 2020

@marca12 To asi hovorila vtedy ked sa nastahovali a po case mozno zmenila nazor...

marca12
5. nov 2020

@fokuska tiez pravda a hlavne,ak by som vycitila,ze nie som vitana,fakt kaslat na auto a ist do svojho radsej. No pise,ze na svoje byvanie nemaju,tak preco si nepomoct autom

fokuska
5. nov 2020

@marca12 No autorka uz nekomunikuje, ale ono podla mna dost zalezi na tom ake auto. Ak maju 10-20 000 a chcu kupit nove auto, tak plne chapem svokru, to je hlupost. Ak maju 2-3000 a chcu kupit jazdene, tak to dava vacsi zmysel, z toho hypoteka ozaj nepripada do uvahy, ale vykrylo by to depozit a najom na par mesiacov.

Nespomina, ze na najom by nemali, ale ze je to vyhadzovanie penazi. No velakrat najom vychadza tolko co splatky hypoteky+energie alebo len o malicko menej. Cize ak by na najom mali, tak uz by pravdepodobne zvladali platit aj hypo.

Dalsia vec je preco hypoteku nedostanu - ak je ona na RD a muz robi papierovo za minimalku a zvysok berie na ruku, alebo je za tym nieco podobne, tak sa to vypomstilo... ale nepopisala celu situaciu, ake stare je dieta a ako je to naozaj s pracou, takze nevieme.

sasa1310
5. nov 2020

@marca12 ver mi, že po spoznaní nevesty tohto typu "sme mladá rodina, potrebujeme auto" pritom on ani vodičák nemá. A v podstate majú kde bývať, takže čo svokra vlastne chce. ...aj ty by si zmenila názor raz dva😉

marca12
5. nov 2020

@sasa1310 nerada sudim,ale ano dnesna mladez je neskutocne nevdacna.

jana_eyre_2
5. nov 2020

No tak ak "svokra vykrikuje" tak je evidentné že by asi chcela žiť bez vás.. môj názor je, že nikto dospely s vlastnou rodinou by nemal.byvat s rodičmi, tobôž nie ak vidno že tam prekážam.. nájom nie sú vyhodené peniaze, nájom je súkromie..

romanovic
5. nov 2020

Pri vsetkej ucte, neviem si predstavit zacat si chlapom, ktory nema vodicak, auto a este ma chce priviest byvat ku svokre.

bluebriggs
5. nov 2020

@romanovic suhlasim. Ved to je zaklad aby mal muz vlastne auto a byvanie....

blunka
6. nov 2020

Ale vsimate že baba už nic nepise ?
Skratka chcela auto a my ste tu ako svokra.

blunka
6. nov 2020

Ja som za byvanie.
Ale zas je fakt, ze my sme kupili najprv auto a to dost drahe auto na tu dobu. Nemali sme dieta, neboli manzelia, kazdy byval u svojich rodicov a kupili sme drahe auto. Bolo to pred 15 rokmi. Ja som dala 200 000 SK a chlap 320 000 SK.
Mojich 200 000 SK boli vsetky peniaze co som mala preto som nedala viac.
Teraz sa aj cudujem 😁😁😁, svojej dcere by som dala po hrbe, keby to urobila 😀😀😀.
Ale uz mame aj byt aj stavame dom, takze to dobre dopadlo. Ale fakt divny zaciatok.
A stale mame to jedno auto.

stary_ujco
6. nov 2020

@blunka ved to je jasne, ze sa uz neozve. Ona nebude predsa chodiť do roboty autobusom a splácať svoje bývanie... Keď môže chodiť autom za mužove peniaze a bývať u svokry a rátať dni, kedy bude pohreb...

autor
6. nov 2020

@dee01 presne to je nas problem. Byvame na dedine, 20 km od mesta čo je autobusom 40 minút cesty. S malým dieťaťom to vôbec nie je bohvieco a ešte keď je všade vírus ísť s ním trištvrte hodinu v plnom autobuse. Navyše v dedine bývame tak že od autobusovej zastávky a centra sme 3 km...

dee01
6. nov 2020

Tak treba kúpiť to auto. A budeš flexibilná. Ale ako som písala, nejaké ojazdené, nie všetky úspory dat na auto...

autor
6. nov 2020

@stary_ujco a to máš odkiaľ? Ja sa pýtam ako to mali ostatní pretože poznám veľa párov ktorí si najskôr kúpili auto až potom mali vlastne bývanie. Prišla som si po radu nie po takéto predsudky. Hypo si nemozme dovolit pretože sme v situacii ako napisala @fokuska , som na RD a chlap este nemá v praci zmluvu na neurcito čo je dnes podmienka na hypo. takisto nikde som nenapisala že mame v pláne kúpiť auto za 20 000€. A len tak mimochodom svokre za to byvanie aj platime, prispievame na energie a robíme mesačne nemalé nákupy, dokonca si dovolim tvrdiť že pomaly častejšie ako ona

blunka
6. nov 2020

Tak si sa ozvala, sorry za môj komentár. Som to nečakala, lebo väčšinou to tu tak chodí.