Biologický otec v rodnom liste
Ahojte zienky, pisem tu prvy krat, ale ja uz dalej nevladzem, potrebujem sa vyrozpravat, lebo sa asi zblaznim. Baby, ak mi mozete poradit , prosim poradte mi. Stalo sa nam s manzelom to, co sa stalo. Nevera, z manzelovej strany. Seba riesit nechcem, je to tazke, no manzel si uvedomil co spravil, vidim na nom, ze to lutuje a tak pomaly ideme dalej. Aj ked tazko ale vidim, ze nas vztah sa viac prehlbil sme viac uprimnejsi, a musim povedat, ze je to ine, ako ked sme boli manzelia. Mame spolu krasnu dcerku. Takze spolu nejako sa podporujeme. Lenze. Zrazu sa ozvala slecna, ktora porodila dieta. Testy DNA zistili, ze otec dietata bol moj manzel. Odpustila som mu, aj ked stale som na krizovatke, ci sa nemam dat na cestu samoty. Skor ma zaujima vec, slecna si naroku, aby bol moj manzel napisany na rodnom liste. Baby ako je to, ked manzel uznal svoje otcovstvo, bude platit vyzivne, musi byt teda zapisany v rodnom liste?Chce sa vzdat prav a povinnosti dietata, i ked s bolestou v srdci, ma to boli, to dieta za to nemoze. Preto by som sa chcela spytat, ci musi byt v rodnom liste, ked otcovstvo je potvrdene a ci musi dat svoje meno dietatu?
Dakujem kocky za nazor, ja viem ze je to tazke, no kedclovek lubi cely m svojim srdcom a dusou, vie odpustit aj nemozne, aj ked trpim, ale musim stat pri nom, pretoze vidim, ze ho to polozilo a slubila som mu pred bohom, ze s nim budem v dobrom aj v zlom. I ked viem, ze kazdemu sa vsetko raz vrati..
Veva25 poviem Ti tak, že ak to má súdom resp. dna testom potvrdené, že je otcom, tak sa musíte zmieriť s tým, že musí platiť výživné, vlastne musíte. Popravde čudujem sa, že pokračujéš v tom vzťahu.... Ja chápem, že ak sú nejaklé problémy hladáš niečo ako rozptýlenie, ale toto???? Kamarátka má to isté. Brali sa v auguste, a v novembri porodila milenka, a on sa nepriznal, kým to nepotvrdili testy, napriek tomu, zober si čo keby si bola na jej mieste? Však normálna baba si dá pozor s kým si ľahne, ale ako môžeš vedieť, že je to fakt on a dotyčnýhovorí pravdu. Však koľkí takto oklamali: Ano som sam bla bla bla nikoho nemám bla bla bla,povedz mi ale, čo to je za charakter, aku ma uctu. Ja viem pochopiť neveru ked máte ťažkú krízu a nie ste šťastný, ale Veva prečo to urobil TVOJ manžel???
Veva, ja ťa úplne chápem. Ale ver, že nie si prvá, ani posledná, ktorú muž podviedol. Akurát u vás to zanechalo následok. Manželovi stojíš stále po bohu, ver tomu že sa hambí a ty máš odteraz najvernejšieho manžela na svete !!!!
Manželova ex mala tiež takýto prípad ako ty v rodine. Mali nechcenú Darinku, čo bol otec neverný. A vieš čo s ňou robili? Oblievali ju sestri aj macocha pómiami vždy, keď prišla za otcom. A pritom tá Darinka zostala z nich najlepšia aj o otca sa starala, kým sestri sa o neho ani netrcli. Nevieš, ako sa situácia obráti. A nakoniec ju sestri ani nespomenuli pri dedičskom konaní. Bola nemanželská, tak nik nevedel, že aj ona má otca v rodnom liste. Premlčalo sa to a tým pádom je vydedená.
Aj toto dieťa má právo po manželovi dediť rovnakým dielom ako ty a vaše spoločné deti. Deti do 18 rokov zákon chráni, čiže vydediť nemôžete. Najlepšie urobíš, ak budete všetko písať na teba. Nechcem privolávať zlé, ale môže sa stať manželovi čokoľkvek. Stačí, že sa mu stane nejaký úraz a nebude môcť pracovať, vtedy sa tuším siaha aj na majetok, či úspory.
A čo sa týka tvojho príjmu, áno, posudzuje sa aj ten. Aj môj posudzovali keď určovali manželovým deťom výživné a výdavky na moje deti povedali, nech si odskáče môj ex /nebrali do úvahy, že 2 roky som výživné nedostala/. Kamarátka sa ide rozvádzať preto. Tiež jej muž má nemanželské dieťa a určovali kamarátkyn príjem, pretože muž málo zarába na to, aké potreby má to dieťa /krúžky, fotbal, tábory, dovolenky/ !!!!!!!!! Akože ona čo má s tým deckom.....no bohužiaľ. Aj povedala, že sa rozvedie, ale budú s manželom naďalej spolu. Uvidia, ako dopadne súd, čo si dala zvýšiť. Treba stále špekulovať. Ako si písala: "čo ja s tým mám?" tak isto môže povedať aj dieťa "čo ja s tým mám.
Bratranec si tiež narobil takto ako u vás nechcené dieťa, no už má 15 rokov a jeho manželka sa doteraz na neho nedokáže pozrieť. Bratranec za ňou ani raz nebol, nemá záujem. Ale platí a dúfa, že to bude už len 3 roky. Akože tá malá je zlatá, ja za ňou chodím občas.
Veva, ani nevieš ako ťa chápem, snaž sa nemyslieť na zlé, ona sa bude teraz vyhrážať odušu, pýtať viac, ako ste schopní svojim deťom poskytnúť. No môže sa stať čokoľvek, možno to dieťa nikdy neuvidíš, možno si nájdete cestu a možno si ona niekoho nájde a ten si ju adoptuje. Len stoj pri mužovi a spolu všetko zvládnete ľahšie.
po boku, nie po bohu --- opravujem preklep :D
@veva25 tvrdis ze si mu odpustila, ale asi to az tak nie je. chapem, ze nechces ich vidiet, ale ako pises, to dieta za to nemoze. je sebecke zakazovat styk dietata s otcom a zakazovat akukolvek starostlivost. bola to chyba tvojho manzela a nie dietata. a ak takto zmyslate tak momentalne lutujem to dietatko. ono si rodicov nevybera....
zakaz aby tam manzel nechodil, aby sa s nou nestretaval a podobne, ale dieta?
@veva25 ja ked čítam takéto veci , vždy si len povzdychnem, lebo nech sa z toho pozeráme z akéhokoľvek uhla, vždy tá milenka dopadne viac menej ako krava, a manžel ten sa postupne vynecháva z hry a stáva sa práve tak nejakým svetlejším bodom.
Slečne ja slečna - teda je slobodná predpokladám a nemá záväzky voči nikomu . Tvoj manžel má záväzky - teba a dcéru tak kto to tu potom celé akosi porušil ? Mne z toho vychádza nejak tak manžel.
Posudzovať či ona bola alebo je zvyknutá žiť na vysokej nohe je irelevantné, že žiada vysoké výživné je viac ako pochopitelné ( aj ja by som žiadala ). Nikdy nevieš čo jej o tebe nahovoril , ako sa prezentoval, či vôbec vedela že je ženatý. Pravda je vždy tak nejak uprostred.
Ak manžela ľubiš a si schopná mu odpustiť , tak to odpustenie musíš trocha rozšíriť lebo ta to za tie roky zožerie . Zakazovať manželovi styk s dietatom,je časovaná bomba, hlavne ak on by aj chcel.
@elise zákonný dedič - dieta pokial je maloleté je z dedenia neopomenutelné, teda vydedit sa nedá .
Chce to čas a pre teba psychologa. Verím že to máš ťažké .
Ahoj veva.v prvom rade na plnej čiare súhlasím s maminuskou.Je mi ľúto,že musíš trpieť za manželove chyby ale prosím ak si sa rozhodla s ním zostať nedovoľ,aby trpelo aj jeho dieťa.Prečo súdiť milenku?prečo nesúdiš hlavne svojho manžela ako hlavného vinníka lebo ním aj je...žena si sama dieťa neurobí a už vonkoncom to chúďa dieťa za to nemože...Tvoj manžel by sa mal k tomu postaviť ako chlap s prepáčením keď vie spávať s inou ,tak musí počitať aj s tým že može dojsť aj keď k neželanému tehotenstvu...Poviem ti príklad otec mojich dvoch bratov o nich nikdy nejavil záujem aj keď sa snažili,platil mizerné výživné keď sa stretli na ulici ten hajzel sa im ani nepozdravil svojim deťom.Moj otec ich chvalabohu vychoval lebo moju maminu miloval,ale už dávno som sa zaprisahala,_že keď ich otec nedajbože zomrie je to dosť veľky alkoholik,tak pre nich ako právnička ktorou sa zanedlho snáď stanem vysúdim aj prvé posledné ,čo im prináleži.A budem hnusná lebo toto si nezaslúžili...Naozaj je ťažko radiť veve ,ale to dieťatko si zaslúži byť rovnako posudzované ako Vaše dieťa..viem že je to ťažké pochopiť,ale ak je tvoj muž skutočný chlap tak nech sa tomu tak postaví,s prepáčením mal si udržať nohavice,tam kde majú byť a nemusel ublížiť toľkým ľuďom naraz...
@bejbypd ono to tak nejak vždy bolestivo zasiahne manželku ale aj milenku.
Manželku z toho titulu že je podvedená a oklamaná a urobil jej to človek ktorého miluje, milenka preto lebo tie následky si vyžerie predovšetkým ona a človek ktorého tiež milovala zrazu dáva od všetkého ruky preč, chce sa vzdať práva ale hlavne povinností.
Takže ak to tak sumarizujem , jediný kto si tu dalej žije bez nejakých extrémnych šrámov je muž.
Žena nenávidí milenku lebo spala s jej mužom , milenka nenávidí ju , lebo kvôli nej neopustil muž ktorého miluje svoju ženu .
A kde je trest pre muža 😅
maminuska jedine co k tomu mozem povedat je len ze s tebou absolutne suhlasim...
@prosac Ahoj. U nás sa bude meniť malej aj rodný list. Tým pádom sa vzdávam výživného a zodpovednosť berie za malú môj nový manžel . Prebehne adopcia. Ex súhlasí, vlastne to aj navrhol on. Bio otec nebude absolutne figurovať ako rodič. Možno si niekto pomyslí, že je to hlúposť vzdať sa dobrovoľne výživného a ochudobniť tak vlastne dcéru. No on na ňu aj tak roky neplatí a exekútor mu nemá čo vziať. Nárok na náhradné výživné mi zamietli, lebo som sa znovu vydala. Čiže mi nič nestratíme...
Ale kamarátka čo sa znovu vydala, tak tá dala iba návrh na súd na osvojenie dieťaťa novým manželom /nie adopciu ako ja/. Malá sa volá tak ako matka, po jej novom manželovi. Urobili to tak, aby sa dcéra volala ako aj ostatní noví súrodenci a stále má nárok na výživné. V tomto prípade tiež biootec súhlasil. Inak by to nešlo. Dal si rozumne vysvetliť, že je dobré, ak sa dieťa volá po matke. Uľahčí to tak veľa vecí. Naďalej platí a stretáva sa s dcérou.
V oboch prípadoch musí súhlasiť aj otec
@kokazm No ja som troška v inej situácii :o) Objasním som rozvedená, dcéru (10rokov) mám s exmanželom ten ju od 3 rokov nevidel v podstate sa o ňu nijak nezaujíma len platí načas výživné ako mu určil súd. Priezvisko má ale od narodenia po mne. Teraz mám partnera s ktorým máme spoločného syna ten má priezvisko po otcovi. Plánujeme sa vziať a chceli by sme aby mala dcérka aj priezvisko po terajšom partnerovi a kedže môj ex je "primitív" verím že by ani so zmenou priezviska nesúhlasil napriek tomu že ju už cca. 7-8 rokov ani nevidel. Ak som teda správne pochopila ak sa zmení len priezvisko rodný list sa nijako nemení???
Fúha, tak toto ozaj neviem. Ak sa malá volá po tebe, teoreticky ani netreba súhlas bio. To by vedeli povedať na matrike, ja som sa bola najprv tam pýtať, čo treba robiť. To som bola v NR a tam bola jedna pani čisto na tieto veci. Mojej malej budú meniť RL komplet: meno, ale aj otca. Tej kamoške menili v RL len priezvisko - čiže "drobná" zmena, neviem to nazvať. Niečo podobné ako potrebuješ ty. Ukazovala mi papiere zo súdu, že si dala žiadosť o zmenu priezviska, a potom bolo pojednávanie, kde bio súhlasil a potom jej prišli papiere, že súd povoľuje o zmenu priezviska maloletej. S tým šla na matriku, kde jej vystavili patričné doklady. Podľa mňa u teba ani netreba súhlas biootca, ak sa nevolá po ňom. Skús sa spýtať na tej matrike, tam sú múdrejší. A ak chceš zmeniť len priezvisko a nie otca, to som si nastopercent istá, že alimenty musí platiť stále.
@veva25 pokiaľ ja viem, otcovstva sa môže zrieknuť do šiestich rokov života dieťaťa... ale musí sa to spraviť súdnou cestou, teda s tým, že na ňu nebude mať nikdy právo- vidieť ju a vôbec zaujímať sa, čo je s ňou.. ale dá sa to určite, svokrin brat sa takto zriekol... zajtra príde svokra domov, tak ak by si chcela , môžem sa popýtať na to presnejšie 🙂 ale bolo to pred viac ako 15-timi rokmi 😅
prav sa zrieknut moze, povinnosti nie, opriezvisko nemusi mat po nom...
@veva25 úplne súhlasím s @maminuska ...ale k tvojej otázke - pokiaľ prebehol test otcovstva, tak otec do rodného listu zapísaný byť musí - z toho vyplývajú práva aj povinnosti (ide to ruka v ruke - nedá sa mať len povinnosti a práva nie) - meno dieťatko nemusí mať po manželovi, môže ho mať aj po svojej mame. Z rodného listu by sa tvoj manžel mohol dostať jedine tak, že by sa mamička dieťaťa vydala, resp. by si iný muž osvojil jej dieťatko - v tom prípade by sa tvoj manžel zriekol otcovstva a do RL by sa zapísal "nový otec" - táto zmena ide ale len vtedy keď jedného muža nahradí druhý - nedá sa to tak, že by v plnej kolonke ostalo prázdno...
...a odporúčam psychologičku pre Teba. podľa mňa ak manžela ľúbiš tak s ním ostaň, ale musíte pracovať na svojom vzťahu. Z jeho strany je choré, že nechce svoje dieťa vidieť a že s ním nič nechce mať - skús si predstaviť ako by vyzerala téma a odpovede v nej - milenky tvojho manžela : "Kočky prosím poraďte, mala som vzťah, síce krátky, ale otehotnela som a keď som mu to oznámila, tak mi povedal, že je ženatý a vracia sa k manželke. Teraz nechce malého vidieť, mám v ruke papier, že je naozaj otcom, ale aj tak ho nechce vídať...Čo mám robiť, aby som dostala výživné z ktorého môžme aspoň ako tak prežiť?"
...jasné, baba urobila chybu, ale najväčšiu urobil tvoj manžel... ale tiež to neznamená,že ho máš opustiť... tu na koníkovi je spústa žien, ktoré manžel podviedol a sú spolu - len ten tvoj mal smolu, pretože to bude mať doživotné následky ...
...držím palec.
Ahoj aj ked môj manžel má dieťa zo ženou ktora je vydatá a jej manžel je v rodnom liste ako otec , je povinný platiť výživné ked nieje v rodnom liste ,dakujem
Aj ked je to dieta uz akoby osvojene manželom tej matky?
@ajusba prečo to riešiš ty? Záleží na dohode, technicky je otcom ... manžel matky . Pokiaľ to on neporieši zapretím otcovstva, alebo tvoj muž pokiaľ nedá návrh na súd na určenie otcovstva tak technicky nie je čo riešiť.
Vieš ako sa dohodli? Ale časom možno začne chlapovi vadiť, že vychováva cudzie dieťa a spustí sa mašinéria. Alebo im pochybnú peniaze , tak sa ozvú ohľadom výživného.
@ajusba hm... nie je čo riešiť, ktohovie kto je otcom dieťaťa. Nech tvoj mng. nerieši s nimi nič, ak niečo chcú nech to ide cez súd. Budete chránený i vy i to dieťa. A to dieťa má už 5 rokov?
A vedel o tom muž danej ženy? Ak vedel od začiatku, tak už ani zaprieť otcovstvo nemôže lebo to sa dá len do troch rokov od zistenia skutočností, alebo od získania podozrenia. Asi preto chcú mimosúdne sa dohodnúť. Určite riešila by som to súdom.

@macamac ale zase chlapci by mohli z premietania odísť s predstavou, že podvádzať a robiť si deti mimo manželstva je ok.. 😉