Biologický otec v rodnom liste
Ahojte zienky, pisem tu prvy krat, ale ja uz dalej nevladzem, potrebujem sa vyrozpravat, lebo sa asi zblaznim. Baby, ak mi mozete poradit , prosim poradte mi. Stalo sa nam s manzelom to, co sa stalo. Nevera, z manzelovej strany. Seba riesit nechcem, je to tazke, no manzel si uvedomil co spravil, vidim na nom, ze to lutuje a tak pomaly ideme dalej. Aj ked tazko ale vidim, ze nas vztah sa viac prehlbil sme viac uprimnejsi, a musim povedat, ze je to ine, ako ked sme boli manzelia. Mame spolu krasnu dcerku. Takze spolu nejako sa podporujeme. Lenze. Zrazu sa ozvala slecna, ktora porodila dieta. Testy DNA zistili, ze otec dietata bol moj manzel. Odpustila som mu, aj ked stale som na krizovatke, ci sa nemam dat na cestu samoty. Skor ma zaujima vec, slecna si naroku, aby bol moj manzel napisany na rodnom liste. Baby ako je to, ked manzel uznal svoje otcovstvo, bude platit vyzivne, musi byt teda zapisany v rodnom liste?Chce sa vzdat prav a povinnosti dietata, i ked s bolestou v srdci, ma to boli, to dieta za to nemoze. Preto by som sa chcela spytat, ci musi byt v rodnom liste, ked otcovstvo je potvrdene a ci musi dat svoje meno dietatu?
Dakujem kocky za nazor, ja viem ze je to tazke, no kedclovek lubi cely m svojim srdcom a dusou, vie odpustit aj nemozne, aj ked trpim, ale musim stat pri nom, pretoze vidim, ze ho to polozilo a slubila som mu pred bohom, ze s nim budem v dobrom aj v zlom. I ked viem, ze kazdemu sa vsetko raz vrati..
@ajusba no vieš, mohla mať viac afériek ale nemusela. Určite ide o vážny krok a ona musí dokázať na súde, že dieťa je tvojho mng. Tvoj mng. nech spolupracuje, nie je problém odovzdať vzorku DNA. A nech súd rozhodne, lebo ked toľko rokov nič nepotrebovala tak je to minimálne podozrivé , že práve teraz a mimosúdne. Na to nepristúpte.
To mohla je to typ čo rada zvádza poznam ju a jej manžel tušil od začiatku ze nie je jeho ale nie je si isty ,dá sa to vylúčiť aj krvnou skupinou ? Nemá taku istú ako mng a dna je drahé
@veva25 citam tvoje pocity a evrim,ze je ti tazko,zial to co pokazil tvoj muz,ty sam tazko napravis...len ma napada..co keby si on zmyslel,ze bude s nou a nie s tebou...keby jej dieta vychovaval..kedze ak ona dufala,ze sa s tebou rozvedie,on jej to musel vraviet..slubovat..ked bol s nou..sorry ... 😒 viem,ze toto sa zle cita..ja viem,ze to boli ☹ ..sama som vychovavala 3 deti po rozvode a moj ex sa stara o svoje nove dieta s inou riadne a moje ani pozriet nechodi,ani neplati nacas vyzivne...a deti to zle vnimaju,im otec chyba....ale to je o inom...chcela som,len aby si bola objektivna a rozumna..ak by odisiel k nej..a ty ostala sama s dietatom..co by si urobila? nechcela by si pre dieta to najlepsie? netrvala by si na vyzivnom? vravis o jej vypocitavosti... ☹ ..skor su to tiez len zranene city a sklamanie a ochrana dietata..vzdy matka stoji na strane dietata..a veru nie je pekne,ze ty ako matka sa k tomu stavas tak ako sa stavas..ze nedovolis,aby on to dieta videl.. ☹ ☹ ☹ .. ved to dieta za to naozaj nemoze..malo by byt plodom lasky a je NECHCENE 😠 ..nebude mat meno otca v rodnom liste??? 😕 to nie je pekne...predstav si co sa mi stalo...mala mala 2 tyzdne a ja som mala este tie dve starsie 6a4rocne.. po tazkej havarii som mala kopec zdrav.probelmov,za ktore bol zodpovedny moj byvaly...a nasla som si hrcku na boku,bolele ma klb a nemohla som chodia to som kojila malu..tak som si myslela,ze boli..lebo som po porode..NIE nebolo le preto..a to,ze je tam nador ma vzalo..co deti..enmam rodinu,ktora by s ao ne postarala a moj byvaly si zariadoval svoj novy zivot a tiez jeho zakazala so mnou kontakt..a ja v tom,ze co bude..a ako bonus..cakala som rok,kym zapislai otca do rodneho lsitu,lebo som otehotnela uz ako rozvedena a otec odmietol priznat dobrovolne otcovstvo..a tak krv.skusky,ktore sarobia az po roku...urcili jeho prava,ale aj povinnosti..cize stal sa otcom,dcere zmenili rodny list,dali jej jeho meno...vted ytam na sude vykrikoval,ze ked ma paltiti,tak nechs apo nom vola..ja som cela nestatna z toho suhalsila,verila som,ze s aprebudia jeho otcovske sklony,ekd bude dieta po nom....a bolelo to..aj to,ze ked sme spolu boli,bola to alska..nielen sex a ze dieta je toho plodom..a ja som sotala SAMA...vies co tym chem napsiat...ze ked som isla na operaciu...musela som s adlho rozhodovat,co urobit...najskor som mala strach,ze kym budem mat vyzivne,nedokazem uzivit 3 deti sama z rodicovskeho prispevku...a bala som sa stratit mat. mliecko..lebo na umelu vyzivu by som nrmala peniaze..lekar trval na biopsii avybrati nadoru...a vraj,ked ma budu uspavat do celkovej narkozy,nesmiem niekolko dni kojit,....... ☹ ☹ ☹ velmi zle to bolo...aby som to ukoncila...dala som s aoperovat v lokelake..velmi to bolelo...a bola to najhorsia operacia v mojom zivote..horsia ako vsetky porody...ale mleiko nam ostalo amala ma cakala tie 3hodiny na chodbe v kociku mala 4tyzdne,nemala som ju kam dat!!!!!...otec nemohol....a pootm sme prezili 2 najhorsie tyzdne v mojom zivote...cakanie na biopsiu,ci je nador RAKOVINA...vies co..predstava,ze moje dieta nik neche,ze skonci v ustave atd..dokonca v zufalstve som bola aj na soc.urade s apyatta,ci ako matka by som mohla urcit,kym zijem porucnika..aby moje dieta nedostala ta zena..akou bola nova partnerka..ktoa nenavidela moje dita asi tak,ako ty sa stavas k tomu manzelovmu...bolo to najhorsie co sa nam stalo..prezila som to a dievcata su uz velke...ale otca uz 11rokov nevideli ☹...TAk halvu hore,ak si doverujete ,musite aj toot zvladnut..ziarlivost nie je na mieste..lebo tam mi to pripada..bojis sa,ze on tam pojde a nedajboze tam osatne s nimi...ale to je tvoje nizke sebavedoie,ak ste si vsetko odpustili,mala by si sa cez to preniest..DRZIM TI palce a snad ta moje slova neurazili,myslela som to v dobrom..vzdy mi ide o deti..kazde ma mat pravo na stastne detstvo..a veru vsetko je len na matke...len matka moze zakazat ak su na to dovody styk z dietatom..nie otec..ak ma povinnosti,mal by vediet,ze k nim patri postarat sa aj o to dieta..je to vec hrdosti muza a mal by byt dobry otec vsetkym svojim detom..vela stastia 🙂
ano ta zena bola a je vydata , boly kolegovia , papierovy otec nenamietal nic este nebol sud v rodnom liste je pisany on,ale tusi ze nieje jeho a teraz ona tvrdi ze dieta je mojho mng , neviem asi maju doma horuco a ona skusa ...
@tajomna21 nie, mylis sa, tu sa nejedna o zavet, ale jednoducho sa prepise v liste vlastnictva meno majitela bytu, to je cele. pripadne uspory prevedie rodic na ucet jedneho z dietata. poznam nejeden pripad z okolia, mohla by som rozpravat... ked dotycny umrie, nie je ziadne dedicske konanie, kedze nie je po nom co dedit.
Toto sa mi vobec nepaci , preco by mali trpiet deti.?? Nech si svoju zodpovednost nesu pekne obaja rodicia. Matka vzdy musi znasat nasledky a co otec? Preco to potom ti muzi robia , oblbuju zeny kadial chodia a potom je uz len ta milenka zla . Ale mile zenicky, keby ste vy vedeli co vasi muzi rozpravaju svojim milenkam a ako ich oblbuju ako na vas kydaju hnoj , na vas ktore im doma periete spinave ponozky. Ale vy naivky verite len im a len milenka je zla . A potom zas trpia len deti. Chlapi su vzdy ti dobri 😠
@ajusba v pripade, ak papierový otec nenamietal, po 4,5 rokoch namietat už ani nemôže. O zrušenie otcovstva sa dá požiadať do 3 rokov od narodenia dieťaťa ( resp. Do 3 r.odo dňa, ked sa o existencii dieťaťa dozvedel). Čiže ak ma maly 4,5 roka, je už neskoro. Aj keby bol tvoj manžel otec dieťaťa, je to jedno - pretože tomu papierovemu 3 ročná lehota už uplynula.
@ajusba a teda vyzivne už žiadať nemôžu, ani cez sud. Otcom dieťaťa zostava ten, kto je v rodnom liste. Snáď som to napísala dost jasne 🙂
@blondiee83 tak asi prave preto sa na nich snazia ist akoze mimosudnou cestou, kedze predpokladaju, ze na sude by uz neuspeli...hmm, zaujimave.
@blondiee83 napísala si to jasne ďakujem aj má to potešilo 🙂 , uz tuším prečo to chcela riešiť mimosúdne ale rada by som sa uistila ze to nieje jeho aj ked sa nepodobaju .
@ajusba
@blondiee83 nebola by som tak jednoznačná ako ty v tých tvrdeniach, čo ak otec zapísaný ako otec teraz v RL povie, že len pred rokom sa pohádal zo ženou a mu vykričala že to dieťa nie je jeho .. a len od vtedy plynie lehota 3 roky ...
Ale pravda je taká , že zákon sa dá vysvetliť hocijak, lebo mnohý rodičia až v dospelosti prídu na to že vychovávali cudzie dieťa . Takže súd sa tým môže zaoberať.
@zalka Nie, lehota plynie od vtedy, co vie o existencii dietata, (co sa dozvedel, ze sa jeho manzelke narodilo dieta) - teda ak nebol v zahranici niekde na samote, kde ho nik neinformoval, ze sa jeho manzelke narodilo dieta, tak vie o tom dietati od narodenia...a od tej doby plynu tri roky, taka moznost, ze zena mu vykricala pri hadke, ze nie je jeho a odvtedy by plynula lehota, tak taku moznost zakon nepripusta, ani to nepripusta vyklad zakona. A ano, som si v tom na milion % ista, istejsia si uz ani nemozem byt.
@ajusba Cize niet sa coho bat. jedina moznost, ktora este prichadza do uvahy, v buducnosti - je ak by dieta same poziadalo o zapretie otcovstva toho, ktory je na RL, cize papieroveho otca a ziadalo by testy DNA - ale ani to nie je automaticke, musi sa tym zaoberat sud, schvalit to a stava sa to v ojedinelych pripadoch, ak by to bolo v samotnom zaujme dietata..ale pochybujem, ze o XY rokov by to same dieta ziadalo...
@ajusba je to tazke..ale tentopraz uz nemusite platit nic.. druha starna uz lehotu na zapretie otcovstva zmeskala...vid zakon:
Otcom je ten, na koho ukazuje manželstvo. Táto domnienka sa uplatňuje priamo zo zákona. Ak sa narodí dieťa v čase od uzavretia manželstva do uplynutia trojstého dňa po zániku manželstva alebo po jeho vyhlásení za neplatné, považuje sa za otca manžel matky.
Takto uvedenú domnienku otcovstva možno vyvrátiť len súdnym rozhodnutím o zapretí otcovstva; nestačí, aby iný muž otcovstvo k dieťaťu uznal, pretože také vyhlásenie nemá právne účinky ani vtedy, ak by ho urobil pred súdom. Aj súhlasné vyhlásenie matky dieťaťa a takého muža o otcovstve by bolo právne neúčinné.
Podľa ustanovenia § 86 zákona, manžel môže do troch rokov odo dňa, keď sa dozvie, že sa jeho manželke narodilo dieťa, zaprieť na súde, že je jeho otcom.
Dieťa musí byť v tomto konaní zastúpené kolíznym opatrovníkom. Aktívne legitimovaný na podanie žaloby o zapretie otcovstva môže byť tak otec, ako aj matka dieťaťa. Trojročná lehota je tu lehotou hmotnoprávnou, preto žaloba musí byť už v tejto lehote podaná na súde (nestačí podať ju na pošte).
Tento návrh na zapretie otcovstva musí podať v uvedenej lehote manžel matky, a to proti dieťaťu a matke, ak sú obidvaja nažive a ak nežije jeden z nich, voči druhému.
Ak súd žalobe o zapretie otcovstva vyhovie, teda ak zistí, že manžel nie je otcom dieťaťa, ktoré sa narodilo jeho manželke, má to ten právny následok, že od samého začiatku nemá voči dieťaťu rodičovské práva a povinnosti.
Až po právoplatnosti takéhoto rozhodnutia súdu by bolo možné k uvedenému dieťaťu určiť otcovstvo inému mužovi podľa v poradí druhej alebo tretej domnienky otcovstva. Voči určenému otcovi dieťaťa by bolo možné uplatňovať náhradu nákladov vynaložených na osobnú starostlivosť a výživu dieťaťa..
...
k som spravne citala maly ma 4,5 roka,zial jeho otcom uz je otec zapisany v rod.liste a vas manzel nema ziadne povinnosti voci dietatu,sud vyhrate...dufam,ze som poradila,aj ked moralne by bolo,pomoct tej matke,ak vas manzel o tom dietati vie,ze je jeho ☹

Má 4,5 roka je zlatý no moc sa nepodoba na mng ale ona tvrdí ze je jeho ,viem ze maly aferku je to za nami len som tomu neverila ani este neverím mozno dna by to uistila , asi mas pravdu necháme to súdu ,dakujem za užitočnú radu 🙂