icon

Biologický otec v rodnom liste

veva25
5. jan 2012

Ahojte zienky, pisem tu prvy krat, ale ja uz dalej nevladzem, potrebujem sa vyrozpravat, lebo sa asi zblaznim. Baby, ak mi mozete poradit , prosim poradte mi. Stalo sa nam s manzelom to, co sa stalo. Nevera, z manzelovej strany. Seba riesit nechcem, je to tazke, no manzel si uvedomil co spravil, vidim na nom, ze to lutuje a tak pomaly ideme dalej. Aj ked tazko ale vidim, ze nas vztah sa viac prehlbil sme viac uprimnejsi, a musim povedat, ze je to ine, ako ked sme boli manzelia. Mame spolu krasnu dcerku. Takze spolu nejako sa podporujeme. Lenze. Zrazu sa ozvala slecna, ktora porodila dieta. Testy DNA zistili, ze otec dietata bol moj manzel. Odpustila som mu, aj ked stale som na krizovatke, ci sa nemam dat na cestu samoty. Skor ma zaujima vec, slecna si naroku, aby bol moj manzel napisany na rodnom liste. Baby ako je to, ked manzel uznal svoje otcovstvo, bude platit vyzivne, musi byt teda zapisany v rodnom liste?Chce sa vzdat prav a povinnosti dietata, i ked s bolestou v srdci, ma to boli, to dieta za to nemoze. Preto by som sa chcela spytat, ci musi byt v rodnom liste, ked otcovstvo je potvrdene a ci musi dat svoje meno dietatu?
Dakujem kocky za nazor, ja viem ze je to tazke, no kedclovek lubi cely m svojim srdcom a dusou, vie odpustit aj nemozne, aj ked trpim, ale musim stat pri nom, pretoze vidim, ze ho to polozilo a slubila som mu pred bohom, ze s nim budem v dobrom aj v zlom. I ked viem, ze kazdemu sa vsetko raz vrati..

Strana
z5
lienka2602
4. feb 2013

Ahojte, vedel by mi niekto poradit? Byvaly manzel splodil dieta s vtedy este vydatou zenou.. Rozviedla sa, ale v rodnom liste je zapisany jej byvaly manzel nakolko sa dieta narodilo do 300 dni po rozvode.. Moj ex sa s touto zenou rozisiel po narodeni dietata, chcel to urobit uz davno, ale hanbil sa nechat tehotnu zenu.. Dieta mu par krat ukazala, teraz neraguje ani na sms lebo ex si uz davno zariadil vlastny zivot a to nevie prezit.. A ex jej povedal, ze chce dna testy a bolo dokomunikovane. Nechce ani pocut. Pritom spavala vtedy so svojim vtedy manzelom, s jej milencom tiez a este sa jej pritrafil aj moj ex. Otehotnela cca po 2 mesiacoch lebo ho oklamala, ze nema vystelku maternice, ze nemoze otehniet, zes vlastnym muzom sa o to snazila vela rokov.. Ze diagnoza- naveky neplodna 🙂. MOJE OTAZKY- ked byvaly manzel dotycnej nepoziada o zapretie otcovstva ma moj byvaly manzel nejake pravo na toto dieta? Napr. Sudnou cestou? Alebo ked prebehne zapretie otcovstva moze si dotycna dat do rodneho listu koho chce ona? Alebo musi ist len s bio otcom na matriku alebo sud? Je pravda ze dna testy sa robia az po roku dietata? A potom vyzivne bude musiet zaplatit spatne alebo vyzivne bude platit az ked sa to dokaze cez dna testy alebo sudne? Poradite?

ajusba
4. feb 2013

@nrvipka poradila si mi dobre dakujem 🙂 a po tej moralnej stranke by som bola za pomoc urcite aj ked si ziju ako v bavlnke a su pochybnosti o tom ze je jeho podobnost je miziva (nase deti sa nezapru 🙂 ), keby sa to dalo zistit este inym testom ako je dna...

blondiee83
4. feb 2013

@lienka2602 ahoj, v pripade, ak manžel matky ( čiže teraz už bývalý manžel, kt.je zapísaný ako otec dieťaťa) nepoziada sud o zapretie otcovstva, tvoj bývalý nema na dieťa právo. Ak by prebehol sud a otcovstvo by sa uspesne zaprelo, je možné, aby v rodnom liste bol uvedený ktorykolvek muž - ten ale musi s otcovstvom súhlasiť ( aj ked nie je biolog.otcom) - čiže musi dôjsť k suhlasnemu vyhláseniu ( bud pred materiálu al. Súdom ) a muž musi vziať otcovstvo na seba.
Čiže ano, musia obaja urobiť vyhlásenie pred súdom al.matrikou, nestačí vyhlásenie matky.
S DNA testami neporadim, kedže netuším, od ktorého veku dieťaťa sa robia. Ak zena požiada o vyzivne spätne, je to možné tri roky spätne odo dňa, ked o vyzivne požiadala na súde, väčšinou je to možné len v odovodnenych prípadoch.

lienka2602
5. feb 2013

@blondiee83 Takze ked byvaly manzel tej zeny zaprie otcovstvo, ona moze udat do rodneho listu koho chce? Ked je nahodou moj ex naozaj otec, tak to nebude podvod, ked ona uda ineho otca?

lienka2602
5. feb 2013

@blondiee83 A dakujem ti pekne za odpoved 🙂

blondiee83
5. feb 2013

@lienka2602 Do rodneho listu sa moze dat ktokolvek, ale ten dotycny s tym musi suhlasit a vyhlasit pred matrikou ci sudom, ze je otec...v pripade, ak by tvoj ex chcel byt zapisany v RL, na sud by dal ziadost o urcenie otcovstva a zaroven by ta matka aj s inym otcom vyhlasili, ze ten druhy je otec - fu, tak to je zaujimavy priklad... a napisem ti len nazor, nie som si ista na 100%...ale myslim, ze sud by nariadil testy DNA - kedze potencialny otcovia su dvaja - asi by rozhodli len testy a podla toho by sa postupovalo..ale ako som napisala, netvrdim na istotu..len mi to pride logicke.

lienka2602
5. feb 2013

Hm, no tak sa uvidi, ci vobec exovi da vediet ci prebehol sud za zapretie otcovstva a ci mu vobec niekedy zdvihne tel alebo odpise na sms.. Alebo mozno pocka 2 max.3 roky a potom ho uda ako otca a bude ziadat 3 roky spatne alimenty, aby mu dobre zavarila.. No uvidime.. Dakujem pekne za odpoved..

nrvipka
5. feb 2013

@ajusba je moznost ..my sme ju tiez robili na zelanie EX...ze na nete sa objedna test DNA a ten sa robi len vyterom z ustnej dutiny.. dietata a otca..vysledky pridu postou..ak som pomohla,nie je to zadara,ale neboli to... 🙂 ..ti chlapi su teda...skor by si mali nohavice strazit,nie zistovat kto je po kom..sorry ☹

anjelicek26
5. feb 2013

@lienka2602 - zapriet otcovstvo moze do 3 rokov veku dietata, rovnako poziadat o urcenie otcovstava sudom jej milenca... takze s toho po ziadnej stranke este nie ste vonku. Po troch rokoch uz je otcom ten, co je zapisany v rodnom liste bez ohladu na to, ci to tak je alebo nie je, sud uz na to neprihliada.

nrvipka
5. feb 2013

@lienka2602 ak si nie je isty a chce to vediet moze poziadat aj bio otec o urcenie otcovstva sudnou cestou ,ale zaplati to myslim on..ja som bola, naozja az po roku veku dietata,otec nechcel dobrovolne uznat otcovstvo,lebo cakal dieta z inou a tej nakukal,ze so mnou uz nic nema,oka straka,kladol do 2 hviezd 😠 tak sme boli dve hlupane tehotne..a ona mu to zozrala,ja nie,tak mna nechal potrapit,aby pred nou hral formu a platil spatne,aj vybavu a zlahnutie,vydavky na vyzivu tehotnej a pod..ale musela som mat blocky.. o tom otcovste som uz poslala ..cize ak naozaj do 3rokov otec zapisany v rod.liste nepoda navrh na zapretie..nik iny to nemoze urobit,ani matka ani bio otec...I

nrvipka
5. feb 2013

@ajusba 😀 som sa pousmiala..moje dve dcery su kazda ina..nepodobaju sa na seba ,ani na otcaa ani na mna..totalny misung 😀 ..a mala,ktorej robili dna testy akoby otcovi z oka vypadla.. no u vas je mozno aj tak dobre,kedze ma uz "svojho otca" nechat ho teda v klude vyrastat a nevrtat do toho,ved to dieta sa bude iba trapit,ked nebude vediet kam vlastne patri..bolo by mudre,keby si oni traja.. vas muz jej manzel a ona sadli a dohodli sa na tom,o co komu ide a kto vlastne co chce ako dospely ludia ,ulahcili by tak malemu nevinnemu zivot..a ked bude dospely,nech sa sam rozhodne ci bio otca vyhlada..ved do kelu,nie je predsa vsetko o peniazoch???..aj ked je pravda,ze zadarmo tiez nie..no laska ked je uprimna by mala byt zadarmo!..a je vlastne jedno kto je bio otec,hlavne je,aby to dieta niekto mal naozaj rad a nic mu nechybalo.. 😢

blondiee83
6. feb 2013

@anjelicek26 On nemoze poziadat o urcenie otcovstva sudnou cestou, nakolko to dieta otca ma - je to manzel matky a je zapisany v RL, aj ked pravdepodobne nie je bio otcom. Cize najprv by musel manzel poziadat o zapretie otcovstva, az potom moze "bio otec" ziadat o urcenie otcovstva. Ona ma trosicku ten pripad komplikovanejsi.

@nrvipka tvoja posledna veta nie je uplne pravdiva - navrh na zapretie otcovstva moze podat manzel matky (resp. otec zapisany v RL), MATKA dietata alebo samotne dieta. maju na to lehotu 3 roky...to sa dietata netyka, tam existuje vynimka, dieta moze podat navrh aj v neskorsom veku, ak je to opodstatnene a je to v jeho zaujme (to uz skuma sud). cize viac menej mas pravdu, az na tu matku.

nrvipka
6. feb 2013

@blondiee83 kopirovala som zakon na nete na gov.sk.. ☹

meli84
16. okt 2019

Dobrý deň.potrebujem pomôcť.Mam manzela s ktorým mám 2 krásne dcéry.Mali sme aj manželský krízu ale trvalo to tak maximálne 4 mesiace.znamena to že aj on mal inú aj ja iného ale žili sme aj počas tohto spolu. Po tomto incidente asi tak 5 mesiacov po ukončení týchto vzťahov sme sa rozhodli pre druhé dieťa.Po 5 rokoch mi písal ten dotyčný s ktorým som bola počas nevery že to druhe dieťa mam s nim a bude ziadat testy dna.je možné sa tomuto vyhnúť?Aj keď viem že 100% je otcom dietata moj manzel.

Strana
z5