icon

Bojím sa

23. sep 2022

Baby viem že tu bolo veľa diskusii , naozaj občas pozriem co je na koníku nového , aj keď len občas..
Ale je pravda že sa veľmi začínam báť, nedostatku plynu, veľkých nedoplatkov ,cien v obchodoch..
Začínam mať pomaly mdloby z toho, sme mladá rodina , maličké deti ktoré chodia do škôlky , chodíme do práce obaja , pracujeme ...
Môj muž zarába dobre , avšak pre tie veci s plynom a všetkým hrozí že budú prepúšťať,alebo úplne zatvoria , taktiež u nás klesli objednávky tovaru a máme redukcie (znamená že nám veľa krát dajú voľno aj na 2-4dni..)
Proste ľudia sa boja objednávať ,keďže nevedia čo bude, samozrejme chápem , veď mám v hlave to isté ale či to nie je otázka času a začiatok konca a začnú redukovať aj nás..
Aj nedoplatky ,kade počúvam ,tade počúvam každému chodia vysoké nedoplatky..my máme zápnutu telku dosť , práčka ide takmer denne, veď 2 malé deti , aj umývačka ide veľa ,tak čakám a čakám na sek ...kurime s plynom
Nežijeme si zle , máme na stravu ,na oblečenie ,aj topánky mám za čo deťom kúpiť ale...všetko sa tak otriasa v základoch že , aj televízne noviny sa bojím zapnúť .áno bojim sa čo bude, pretoze aj keď mi je relatívne dobre ,ktovie čo to bude o pár mesiacov

Strana
z3
mirka125000
23. sep 2022

Myslím že by pomohol aj prevrat lebo takto to fakt nejde stále sa zvyšujú ceny a to nie je normálne mi sme sa rozhodli že budeme kúriť drevom pokiaľ sa dá ale neviem dokedy zachvilu ani dreva nebude ja som počula že aj obchody bi mali byť kratšie otvorené a znížiť svetlá v obchodoch mi sme boli s mojím v obchodnom dome a hrôze totálne znížené svetlá čo si budú ľudia s mobilmi zachvilu svietiť malo by sa v tomto svete dačo robiť aj ked mi plánujeme od nového roka úst zo Slovenska preč že vraj je dobre v nemecku

belllinka
23. sep 2022

@mirka125000 v com by pomohol prevrat? Bolo by viac plyunu?
A v nemecku uz mate dohodnutu pracu od noveho roka?

autor
23. sep 2022

My neplánujeme nikam , máme tu vybudovany domov,zázemie, rodinu ...ono začať niekde s dvomi malými deťmi odznova tiež nie je len tak ...

marianarem
23. sep 2022

Je obdobie velkych neistot, neprijemna doba. Mne pomaha, ze uz mam so sebou skusenosti z inych tazkych obdobi. Nebola vtedy globalna kriza, ale bolo mi uz aj naozaj velmi tazko, netusila som, ako sa z tohto vymotam a ci o vsetko nepridem. V takych obdobiach som si vsimla, ze sa velmi silno ozyva pud sebazachovy a proste bojujem a vymyslam do nemoty, kym nedojde k zlepseniu. Spolieham sa teda na to aj teraz, ze proste zabojujem a nieco vymyslim. Je to najlepsia zbran na strach. Ak ozaj, ze nebudem zavreta v kryte, tak nieco sa vzdy bude dat urobit.

miriam11
Odpoveď bola odstránená
loliki
23. sep 2022

Nikdy nebolo tak zle, aby nemohlo byť ešte horšie. Ak sa budeš báť, lepšie od toho nebude, ani to nič nezmení k lepšiemu na tej situácii. S problémami sa musí človek popasovať. Čo iné vám ostáva?

mirka125000
23. sep 2022

@belllinka hej máme tu na Slovensku je všetko postavené na hlavu a poriadne najviac ľutujem kde sú tie časy keď ešte neexistovali eura

autor
23. sep 2022

@loliki áno ja to samozrejme viem že môže byť ďaleko ďaleko horšie , len momentálne to takto cítim , zajtra snáď budem optimistickejšia...

autor
23. sep 2022

@marianarem tak iste mám dve deti , vždy budem musieť zabojovať najviac ako sa bude dať ,len momentálne nejaké svetlo na konci tunela mi chyba

loliki
23. sep 2022

Daj si Magnézium. Je piatok, človek je vyčerpaný. Choď na slnko, objímaj stromy, usmej sa na seba v zrkadle.

deti95060810
23. sep 2022

@mirka125000 pomohol by prevrat? ty si asi myslíš že vláda čo príde po týchto bude niesť zlaté vajcia????

nicol_ka55
23. sep 2022

asi kazdy normalny clovek ma obavu, nie si v tom sama, ale treba mysliet pozitivne, aspon ja si tak vravim. netreba sa nejak stresovat pre to, co bude, lebo to ani nemusi nastat, tak naco sa trapit.

deti95060810
23. sep 2022

@loliki 😀😀👍👍👍

mamula20
Odpoveď bola odstránená
ndrag
23. sep 2022

@mirka125000 suhlasim, pomohol by prevrat v RuSSku, ktory by ukoncil nezmyselnu vojnu.

basska_b
23. sep 2022

@mamula20 Presne. Ja si myslim, ze nic sa neje tak horuce, ako sa vari. A najma - najlepsi prostriedok na ovladanie ludi je STRACH. Ten je tu uz roky uplne umelo ziveny.

mamula20
Odpoveď bola odstránená
zuzanazu85
23. sep 2022

Je to celosvetový problém a ľudia by mali zvoľniť zo svojich nárokov,sú veci, ktoré nepotrebujeme,uskomnit sa a uvedomiť si,že limity sú všade. Má ich aj planéta. Živočíchy tiež prežívaju miliardy rokov a prispôsobuju sa alebo vyhynu.Nastáva doba,keď to musí urobiit aj človek.

hiro
23. sep 2022

@mirka125000 "Myslím že by pomohol aj prevrat lebo takto to fakt nejde stále sa zvyšujú ceny" :D Mali inflaciu 30% Nepacilo sa im to tak protestujuci na Sri lanke spravili prevrat, vynhali vladu, prezidenta podpalili a vyrabovali co sa dalo a tym dosiahli inflaciu na terajsich 64% s prognozou dalsieho rastu.

petamich
23. sep 2022

@mirka125000 podme vsetci do Nemecka, lebo je tam zevraj dobre a urcite nas cakaju s otvorenou narucou, take jednoduche to asi nebude ze ano 🙂

dahlia25
23. sep 2022

Všetko zlé je na niečo dobré. Veď pozri, ako Slováci (nie všetci samozrejme) fungujú. Žijeme v luxuse, každý máme vlastné autá, pravidelne jeme lososy, krevety. Z dovoleniek v Chorvátsku si robíme srandu, je to vraj trápne, lebo veď my chceme ísť niekam ďalej. Topánky za 30€ sú pre nás “podradné”, lebo sú “lacné”, chceme značkové oblečenie, ktoré kupujeme a po pár mesiacoch vyhadzujeme. Najnovšiu elektroniku musíme mať hneď. Pre 5-6€ /hod na západe nikto ani len z postele nevstane, nároky na pracovisko a podmienky máme ako keby sme boli všetci jadroví fyzici. 30€ na nechty 2x do mesiaca je pre pre ženy štandard.

Ešte raz, takto nežijú všetci samozrejme. Ale BA, KE, PO, ale aj v menších mestách sa nájde veľmi veľa takých ľudí. Možno je to len môj skreslený pohľad, pretože okolo mňa je drvivá väčšina taká a priznám sa, že som rozmaznaná rovnako. A to nie som high society.

Možno nás dnešná situácia naučí skromnosti. Možno nás naučí, že namiesto avokáda je rozumnejšie kúpiť 3 jablká. Možno nám ukáže, že aj bez gélových nechtov a 3D mihalníc sme krásne. Možno nás naučí, že “nemoderné” káblové slúchadlá, môžu hrať rovnako dobre ako airpody a že obyčajné čižmy sú pohodlnejšie, ako guess vysoké kozačky. Zistíme, že tie autobusy raz za čas možno nie sú až tak strašné a aspoň spravíme niečo malé pre planétu.

To len také zamyslenie.

autor
23. sep 2022

@dahlia25 my máme vlastné auta, zjem aj lososa, dám si aj mušle,milujem Chorvátsko, nikam ďalej netúžim ísť, stačí mi naozaj to Chorvátsko, robím za 6e a žijem na západe, úplne bežné si kúpim aj topánky za 20e a aj za 100e..deti majú tak isto oblečenie z pepca a aj z Gantu..som niekde medzi tým čo si napisala

marca12
23. sep 2022

Odporicam prestat pozerat spravy. Odkedy nesledujem spravy a celkovo tv som stastny clovek. Co chcem si precitam,ale nemienim pocuvat naucenym tonom,ktory ma vystrasit ludi,spravy. Nepaci sa mi,akym sposob odkomunikuju spravy. Ja som optimista. Nebude tak zle ako vsade hovoria. Cele je to umelo vytvorene a tak ako sa to ukludnilo s pandemiou,ukludni sa to aj s energiami.

miadi
23. sep 2022

Minule tu mamicka pisala ze chce odist z nemecka kde par rokov zili ze to tam ide dole vodou .. chcela ist niekde na Tenerife alebo tak tusim mali s muzom job z domu nahravacie studio ci take nieco .Zdrazovanie je globalna vec deje sa vzdy a vsade, Trapit sa tym nikam nevedie nie je to produktivne. Len si vyrabas stres a ten je tichy zabijak. Globalnu situaciu zmenit nedokazes ale vies zmenit svoj postoj svoj pohlad na vec. Ide jesen zima je depresivnejsie obdobie. Treba sa starat o svoje psychicke zdravie.Treba sa vediet tesit zo zivota kazdy jeden den a z kazdej malickosti. Lebo je jedno ci ides pešibusom ci sukromnym lietadlom vsetky “ istoty” su len iluzia a zajtra tu nemusis byt.

miskakyska
23. sep 2022

@marianarem to by museli existovať nejaké kryty,ak sú nejaké funkčné,pochybujem, že budeš patriť medzi šťastlivcov, čo sa tam dostanú...🙃
A neviem, čo tu vlastne furt vyťahuje "sedenie v krytoch"
Minulý týždeň sa vrátila kolegyňa Ukrajinka z Ukrajiny z dovolenky.. myslíš, že si tam išla posedieť na dva týždne do krytu?

marianarem
23. sep 2022

@miskakyska O tom moj prispevok nebol, ten kryt bola skor metafora. Proste dokial nie som niekde nedobrovolne zavreta - v kryte, v pivnici, v base, to je jedno - tak je vzdy dost moznosti, ako konat.

salamistka
23. sep 2022

@dahlia25 presne tak, ten kto sa snažil žiť aj doteraz šetrným spôsobom života, veľké zmeny nepocíti....všetci len rozhadzujù, kupujú zbytočnosti potom to vyhadzujú, v bytoch majù 27-8 stupňov a najradšej by kùrili 10 mesiacov v roku, rozvážajú sa na autách a doma sa im pràši bycikel...sme rozmaznaní, aj ja kupujem niekedy viac jedla ako potrebujem a potom nám to stojí v chladničke

panb
Odpoveď bola odstránená
aafrika
23. sep 2022

Ja neznasam televizne noviny ani ich nepozeram,masirovali nam.dva roky mozgy kovidom,teraz vojna a energ.kriza,zdrazovanie... ja sa staram o deti,rodinu ale nemienim sa stresovat nad nicim...vzdy si spomeniem na mojho deda,kt.zil skromne,co vsetko zazili ludia kedysi a vravim si je to nic oproti nasim starostiam.

lija22
23. sep 2022

baby zdrazuje sa na celom svete a tato vlna nie je prva ani posledna. Jamam cca 40 rokov a zopar zdrazovani si pamatam, aj hospodarsku krizu v 2008 aj v detstve cosi zdrazelo a mama vravela, ze nebudeme maslo kupovat ale veto 😃
no proste takyto je zivot, vysporiadame sa s tym a zas a zas.
Tym chcem povedat, ze neprepadat panike. je to takto, je to vsade. mame viac ako ini ludia a mame aj mier. viete o tom, ze viac ako polovica populacie aspon raz za zivot zazije vojnu ( stat je vo vojne)..

Strana
z3