icon

Bojím sa

23. sep 2022

Baby viem že tu bolo veľa diskusii , naozaj občas pozriem co je na koníku nového , aj keď len občas..
Ale je pravda že sa veľmi začínam báť, nedostatku plynu, veľkých nedoplatkov ,cien v obchodoch..
Začínam mať pomaly mdloby z toho, sme mladá rodina , maličké deti ktoré chodia do škôlky , chodíme do práce obaja , pracujeme ...
Môj muž zarába dobre , avšak pre tie veci s plynom a všetkým hrozí že budú prepúšťať,alebo úplne zatvoria , taktiež u nás klesli objednávky tovaru a máme redukcie (znamená že nám veľa krát dajú voľno aj na 2-4dni..)
Proste ľudia sa boja objednávať ,keďže nevedia čo bude, samozrejme chápem , veď mám v hlave to isté ale či to nie je otázka času a začiatok konca a začnú redukovať aj nás..
Aj nedoplatky ,kade počúvam ,tade počúvam každému chodia vysoké nedoplatky..my máme zápnutu telku dosť , práčka ide takmer denne, veď 2 malé deti , aj umývačka ide veľa ,tak čakám a čakám na sek ...kurime s plynom
Nežijeme si zle , máme na stravu ,na oblečenie ,aj topánky mám za čo deťom kúpiť ale...všetko sa tak otriasa v základoch že , aj televízne noviny sa bojím zapnúť .áno bojim sa čo bude, pretoze aj keď mi je relatívne dobre ,ktovie čo to bude o pár mesiacov

brembo
23. sep 2022

@hiro Slovensko je na tom biedne a ešte naša vláda s Čaptavou veselo rozdávajú peniaze bezodnej diere-Ukrajine.

panb
Odpoveď bola odstránená
zarrinka
23. sep 2022

@mirka125000 Len aby si bola v obraze ako dobre je v Nemecku..
Táto kríza je globálna. Možno taká Austrália by sa ti páčila . Tá by mohla byť dosť ďaleko a relatívne samostatná 😉

brembo
23. sep 2022

@zarrinka keď je to z Topiek,tak je to zaručená.
Idem predávať plyn do Nemecka,za týždeň budem miliardár.

panb
Odpoveď bola odstránená
zarrinka
23. sep 2022

@brembo chcela som dotyčnej pani ukázať, že zdražovanie nie je problém len svk ale aj Nemecka. A každé zdražovanie hoci nepomerne nižšie ako je spomenuté je problém pre značnú časť obyvateľstva nehľadiac na národnosť... a ak máš plyn nestrácaj čas na MK ale utekaj ťahať trubky všetkými smermi, budeš na roztrhanie 😉

liv1
23. sep 2022

@brembo kocka tu z mk zije v Nemecku. Hovorila, ze predtym platili za elektrinu na dom cca 250 eur to bolo myslim, teraz dostali platby na tisicku mesacne. @anjelicek26 si to ty? Spravne pisem tvoj nick?

A inak nie, vsade na svete sa to nedeje…. Minimalne teda zdaleka nie v takej intenzite.

ndrag
24. sep 2022

@panb este ze si tu ty, aby si nam vsetkym otvoril oci. Tak pod do nas a oziar nas svojou nekonecnou pravdou 😂. Cakam zlatik. ❤

brembo
24. sep 2022

@panb ved i tak som to myslel,že topky su TOP-ironicky.

brembo
24. sep 2022

@liv1 ale to nie je 35 násobok.

derdia
24. sep 2022

Baby ja si myslim, ze proste aj tak budeme musiet prezit, to co pride. Ci uz pride to, alebo to... Vedomte si, ze je stale dobre. Treba byt radi, aj za to ako je. Pretoze moze prist vojna, mozu prist pandemie a kadeco.
To ze teraz sa zblaznime nam nijak nepomoze.
Treba zachovat klud. Existuje krizovy plan. Ak by nebolo dostatok plynu, v prvom rade zavru obrovske nalupne centra, welnesy, hotely, restauracie.... Ano chapem, ze ludia stratia pracu, ale domacnosti nemozu vypnut. Budu tu ochrsna cloveka..
Najhorsie sa maju ti, ktori maju obrovske hypoteky....a kppec veci na splatky.
Ostatni prezijeme. Hlavne nech nie je vojna
A led si to tal vezmes, tak rodiny platia napr 40 za elektrinu, co je na tom, ze to bude 80?
Alebo plyn 110 a bol by 220?
Ved sa popozerajte okolo seba, ludia nesetria, nakupuju, dovolenkuju, welnesujju, tetuju sa nehorazne prachy, kadernicky, nechty, mihalnice, masaze, cigarety... Prosiiiim ta, rozmaznani sme neskutocne!!!!najhorsie je, ze ale rozmaznanci aj tak na to mat budu a najhorsie na tom budu ti, ktori zarabaju malo... A ktory uz teraz mali.problem vyzit a dalsej tie obrovske firmy, ktore zamestnávajú ludi....lenze ked stat dovoli, aby sukromna firma, nakupila eenrgie a potom si na ne dala priplatok tak ako to vsetci chamtivci robia tak co uz... Ale ja sa nad tym nezamyslam. To ze sa budem tymito myslienkami zivit, nepomoze ani mne ani nikomu...a tym hore sme ukradnuti, pretoze oni maju svoje rodiny zabezpecene a ze ty nie, je im uplne fuk.

valeria_h
24. sep 2022

Ja sa nestačím diviť, že "žili sme si nad pomery" 😂 Kúpiť si kvalitné topánky, oblečenie, kozmetiku, ísť ku kaderníčke, na manikúru, mať tv a mobil to je žiť si nad pomery? Už sa nečudujem Ficovi, keď povedal, že najväčšia prednosť Slovákov je, že vedia vyžiť z pár eur 🙈

zeldia
24. sep 2022

@miriam11 až na par zadubencov vo východnej Európe si nikto nemyslí že potrebujeme rusky plyn. Potrebujeme koli klíme nové riešenia ktoré uz mame. Jediný problém je cas rýchlo sa pretransformovať na zelenú energiu nejde zo dňa na deň, ale pôjde to.

derdia
24. sep 2022

@valeria_h ved prave to nam teraz pomoze...
A este jednu radu pre autorku... A to pomaha najvaic. Vypnut internet, a nepozerat spravy. Zrazu zistis, ze vlastne zijes upplne v pohode zivot, na svojom dvore.) samozrejme ak sa ta to bytostne nedotyka, prepustanie a tak.

zeldia
24. sep 2022

@valeria_h patríme medzi 20% najbohatších krajín sveta, takže sme daleko na tom lepšie ako 80% svetovej populácie.

valeria_h
24. sep 2022

@zeldia Myslíš, že zelená energia nás spasí? Pozri koľko lesov sa vyrubuje, to je najväčší problém.

derdia
24. sep 2022

Ludia, viete o tom, ze ked nejde o zivot tak vlastne o nic nejde? 😁😁😁😁🙏
Klud, klud, klud.

valeria_h
24. sep 2022

@zeldia Takže mám ísť do jaskyne žiť, urobiť si ohník, prať v potoku? My žijeme v Európe, nie niekde v krajinách tretieho sveta. Neviem prečo by som sa mala porovnávať s týmito krajinami.

liv1
24. sep 2022

@brembo no nie, len uz toto je extrem

derdia
24. sep 2022

@valeria_h lebo sa mas lepsie a je to postoj vdacnosti? Lebo led ti buchne bomba z ruska pred domom, ak bude vojna, uvedomis si az potom ako sa mas dobre? Boze... Nie vam nepomoze nic. Myslienie ubohe!!!

derdia
24. sep 2022

@zeldia slovac je hlupa, stale sa stazuje a stale sa bude... Nepomoze nic. Hlupakovi nevysvetlis.

valeria_h
24. sep 2022

@derdia To znamená, že inak som nevďačná? Ja som vďačná každý deň za všetko čo mám. Úbohé sú akurát tie Tvoje žvásty.

zeldia
24. sep 2022

@valeria_h iná možnosť nie je ako zmeniť silne dopady na klimu problém je že na zmenu je EU príliš mala. V každom prípade by som sa koli cenám nestresovala. Najme nie v prípade autorky pracujú a majú príjem aj keby ich prepustili dva tri mesiace vydržia za ten cas si niečo nájdu. Ceny energii a všetkého na samotu zdvihnúť nad úroveň ktorú väčšina dokáže zaplatiť. Poľnohospodárstvo je samozrejme dotované, tak isto doprava atd. Naozaj nie je reálne že kilo mrky stojí 1e, viete p tom všetky ktoré máte záhradu že to nie je taká cena. Netreba sa báť, ani hystercit ani zvyšovať agresivitu. Výmena vlády za populistov to zhorší aj ked matovic je cirkusant.

zeldia
24. sep 2022

@derdia problém že sa to netýka slovace hlúpi sú vsade, v každom prípade ja som unavená zo zloby a agresie:(

zeldia
24. sep 2022

@derdia vojna už je a nie jedna. Ale aj jedna v susednom štáte.

stanulienkat
24. sep 2022

@mirka125000 aj ja som počula, že v Nemecku je dobre, vraj pečené holuby padajú do huby, maslo tam stoji 1,50e, všetko je tam zadarmo. Chlapi tam majú väčšie vtaky.... Na druhej strane som počula, že aj v Rusku je výborne. Treba to skúsiť tam.
Alebo treba počkať tu na Ficovu sociálnu vládu a to už bude záverečná na Slovensku...

merlinja
24. sep 2022

...Máš muza, deti, vybudovaný domov, zázemie, ste zdraví, tak čoho sa bojíš??????

bambulka814
24. sep 2022

Najväčšie vojnu sú denne tu na MK.

zeldia
24. sep 2022

@stanulienkat toto ma zaujalo konkrétne veľkosť vtákov. Možno to je ten najväčší problém naco nám sú prachy, ropa a handry, keď potrebujeme poriadne ….
Myslím to ako vtip ale možno aj tému do diskusie😀

stanulienkat
24. sep 2022

@zeldia to som len pocula.....🤣😁