icon

Bojím sa ho

21. okt 2021

Čo si myslíte o chlapovi, ktorý má cukrovku a keď príde večer tak nadáva mne aj dieťaťu. Ja chápem , že je unavený, ale nechcem aby si to vršil na nás. Jasne že cez deň mu to poviem že prečo taký bol a že nechcem aby sa to opakovalo ale je to už pomaly každý večer. Dieťa má 12 mesiacov a jemu vadí že kričí, vrieska, ale čo s ním mám robiť? Hrám sa s ním, prihovaram sa mu ale malý zrejme cíti napätie z otca keď mi nadáva. Nechcem ho opustiť lebo ho ľúbim, viem že toto správanie s ním robí choroba ale neviem koľko vydržím.

autor
21. okt 2021

@althinka zjavne má depresie z diabetu, teraz som o tom niečo čítala, že sú ľudia čo rezignujú že sa doslova nechaju napospas chorobe. Neviem prečo mi potom hovo,rí že ma ľubi. No čo už, uvidíme ako to pôjde dalej , snáď sa umudri, lebo som z neho neskutočne v strese

77daniela77
21. okt 2021

Takto vystrajal aj moj krstny otec,predtym ako vypukla to bol dobry a laskavy clovek.....preplo mu.Zomrel na cukrovku,mal zachvat.

autor
21. okt 2021

@amelie2017 no on už kamarátov veľmi ani nemá . Nikto za ním nechodí. Tak cez deň je k malému milý, aj sa s ním pohrá, potom mi pomôže keď tak s niečím doma, varíme spolu, uprace, vravím ako celkom iný človek. Niekedy sa už začínam báť či nemá schizofreniu alebo čo .

althinka
21. okt 2021

Ale prosím ťa .. je to ufňukaný slaboch ... s diabetom sa dá pri sebadisciplíne pekne žiť ... píšem z prvej ruky a pre také bábovky nemám pochopenie. Človek s rodinou a správa sa ako zbabele ufňukané debilča ... pár po papuli potrebuje ... idiot slabošský.. a nie omojkávanie a večnú ľútosť

autor
21. okt 2021

@althinka neviem čo mám robiť, ako mu dohovoriť aby si dával na seba lepší pozor .

althinka
21. okt 2021

Jednoducho aj neuropatia a komplikácie mu nastúpili, lebo to zanedbáva ... je množstvo fatálnejsích chrôb ako cukrovka, takže tieto jeho excesy sú prehnané a nech vyhľadá odbornú pomoc skôr ako si vlastným idiotizmom rozvráti vzťah a rodinu

amelie2017
21. okt 2021

Mal by vyhladat minimalne psychologa, ak nie psychiatra, aby mu pomohli zmierit sa s ochorenim. Nechcem ho nazyvat slabochom a pod. Ja som mala 2krat diabetes v tehotenstve a je to tazke, nemoct jest co chces, kedy chces, merat, davat si pozor..ale nikdy som kvoli tomu nebola agresivna, zla,... aj ked ma slo rozdrapit od chuti, lebo muz si objednal pizzu, tak som mu povedala, nech si ju vychutna, lebo on ju chcel ist jest do spalne, nech mi nerobi chute.

autor
21. okt 2021

@althinka však práve, že aj príbehy ľudí tu na koníku hovoria o tom že s touto diagnózou sa dá žiť normálne. Aj môj bývalý kolega mal diabetes druhého typu a normalne sme robili na 3 zmeny spolu. A pán mal vyše 50 rokov. Preto nechápem prečo môj priateľ ešte relatívne mladý človek na to kašle.

althinka
21. okt 2021

Nič .. robíte maximum (a už to s tou jemnosťou a ohľadmi preháňate) ..zatriasť ním, aby sa spamätal a prevzal za seba zodpovednosť

autor
21. okt 2021

*cukrovku prvého typu som chcela napísať že mal ten kolega a pichal si inzulín

althinka
21. okt 2021

Ja žijem s diabetom už 9 rokov a žijem plnohodnotne .. takže áno, správa sa neprimerane situácii a diagnóze

autor
21. okt 2021

@amelie2017 zo začiatku bol aj on v pohode. Povedal že to zvládne, bude si dávať pozor, merať si cukor, dávať si pozor na stravu. A naozaj sa mu to darilo, pomaly som niekedy aj zabudla že nejakú cukrovku má. Ale všetko to začala pred 2 týždňami v sobotu keď mal bolesť na hrudi a vracanie. Odvtedy je taký iný a horší k nám . Ale akože keď sa mu znizil cukor veľmi aj vtedy bol divný ale to som hneď vedela že je zle a zmerali sme a dal si med.

autor
21. okt 2021

@althinka a taktiež si picháte inzulín? Verím že je to ťažké ale páčia sa mi taký odhodlaní ľudia čo sa nevzdávaju a bojujú. A dobre vie čo sa stalo mojej mamine že mi zomrela na rakovinu, veľmi som preto trpela, boli sme najlepšie kamarátky a preto nechcem aby bol taký ľahostajní a dopadol zle aj on .

althinka
21. okt 2021

Pichám .. 4x denne ( a pomerne vysoke jednotky) a manažujem si počet jednotiek .. chodievam na kontroly, píšem si čo jem, mám 16 sach.jednotiek na deň,glyčky si meriam 6-7x denne a meriam si tlak, detto zapisujem ... rutinný selfmonitoring .. dlhodobý glykovaný hemoglobín mám ako zdravý človek .. a to som po 2 infarktoch a tu som🙂 .. váš manžel je zbabelec

althinka
21. okt 2021

A čo sa mamky týka, úprimnú sústrasť .. ale o tom hovorím, sú zďaleka fatálnejšie diagnózy ako diabetes .. ten je zabiják ak na neho kašlete a nesprávate sa zodpovedne

tncka
21. okt 2021

@althinka si silna zena💛len tak dalej💪

althinka
21. okt 2021

@tncka ďakujem🙂)) ale považujem to za samozrejme🙂 som zodpovedna sama k sebe a hlavne manželovi a čoskoro k dcérke. Preto viem, že takto sa zložiť kvôli diagnóze ako diabetes je mrhaním životom a možnosťami🙂 ste milá, prajem krásny večer🙂

kittykat22
21. okt 2021

on je agresivny a zly z toho ze je doma. Dovod nie je ty, ani dieta. Ma v sebe zlost a nie je si ju na kom vybit. Nemozes odist na tyzden k mame, sestre, babke? To by vam urcite velmi prospelo. Alebo nemoze odist on?

mandarinka555
21. okt 2021

Očakáva, že ho budeš ľutovať a ofukovať....poznám veľa ľudí s diabetes a žijú plnohodnotný život....normálne pracujú....Neviem aká komisia mu schválila ID, lebo je to veľmi divné. Skôr mi príde lenivý....frustrovaný z urevaného dieťaťa....Do roboty by som ho hnala, hneď by ho maniére prešli 😝

loginexistuje
21. okt 2021

uz si tu pisala pomerne nedavno inak aj ludia s diabetom mozu byt na ID ak maju zavazne komplikacie
ale na ID sa da v pohode robit

bombulka1987
21. okt 2021

Ako dlho sa vlastne lieči na cukrovku? Možno je agresívny posledné 2 týždne, ale byť v mladom veku na ID kvôli neuropatii z cukrovky najskôr znamená, že na liečbu "sral" roky, lebo neuropatia pri cukrovke nevzniká za krátku dobu...

marco88
22. okt 2021

A ako dlho má cukrovku?
Lebo nechápem ako môže mať neuropatiu skôr ako po minimálne 15-20 rokoch cukrovky a aj vtedy je mierna a človek dostane iba čiastočný, nie plný invalidný. Asi svoju chorobu zanedbával, predtím, ako ste sa stretli.
Z cukrovkou sa dá krásne žiť.
Jeho večerná nervozita nie je z cukrovky.
Je dobre že mu pomáhaš, keď mu klesne glykémia a má hypo, niektorý cukrovkáry si ju už neuvedomujú.
Vtedy sa správajú ako opitý, lebo im nefunguje mozog.
Odporúčal by sim ti kontaktovať jeho diabetológa, nech mu predpíše inzulínovú pumpu a nech ide do Ľubochne, tam ho nadstavia a naučia ho s narábať s ňou. Ak je poistencom Dôvery, tak do Ľubochne môže chodiť každý rok.
Napr. Medtronic má skvelú pumpu, ktorá vypne podávanie inzulínu pri nízkej hladine (nedostane sa do hypa) a sama si zvýši bazál pri vyššej hladine glykémie a glykémia potom klesne.
Jedinou nevýhodou je, že si treba kupovať senzory, ktoré na Slovensku nie sú preplácané. Kus stojí 48€ a oficiálne vydrží 6 dní, no dá sa použiť opakovane a vydrží cca 3-4 týždne.
48€ mesačne za dobrý život z cukrovkou, bez kolísania hladiny glykémie sa podľa mňa oplatí.
Pumpu zaplatí zdravotná poisťovňa.
Senzory zaplatí poisťovňa iba v prípade, že si diabetik neuvedomuje nízku hladinu glykémie. Ale vtedy mu zoberú vodičský preukaz.
Ak tvoj chlap nemá vodičský, môžete ísť touto cestou.

Skús sa pozrieť do glukomera na históriu meraní. Určite tam nebudú iba hodnoty 5 a 10, ale aj 12,8 aj 16,2. Čo je normálne, občas to vyletí, no malo by to byť naozaj iba občas.

Opýtaj sa jeho diabetológa na jeho 3 mesačný glykovaný hemoglobín HbA1C, mal by byť do 7 max 7,3
Pri vyššom hrozí RENOPATIA, poškodenie očí, impotencia a pod. nebudem vypisovať ďalej.

No naozaj nechápem, ako môže byť mladý človek na plnom invalidnom z cukrovky. Asi je to smutný človek, ktorý si neváži život.

Ty ho k ničomu neprinútiš, on musí chcieť žiť kvalitný život.
Kvoli sebe a kvoli vám.
Držím palce.

lenka1993
22. okt 2021

To čo pises je glukomer. Ja hovorim o senzore. Senzor má nonstop napojený na tele a ten každých cca 5 minút premeriava cukor. Je prepojený na telefon a hlási hypo a hyper. Poisťovňa to žiaľ nepreplaca. Samotný “prístroj” stojí cca 600€ a senzor 50€. Treba tak 3-4 mesačne. Čiže k tým 600 za prístroj treba rátať cca 150-200€ mesačne na senzory.

lenka1993
22. okt 2021

@marco88 nás reálne skúsenosti s tým že senzor vydrží 3-4 týždne? Nám sa to podarilo natiahnuť na 2 týždne max. Ideálne cca 10 dni. Potom už nemera moc presne. A mame, teda manžel má, presne ten od firmy medtronic.

luccija
22. okt 2021

Mal by ísť k psychológovi asi je frustrovaný z toho, že nepracuje, celé dni doma ponorka... má diagnózu, ale je to mladý človek nemal by sa tak opúšťať.Ty máš stres, lebo Ti zomrela mama a bojíš sa o muža a on to možno využíva puta pozornosť ...bolesť na hrudi a zvracanie kľudne môže byť úzkosť z toho aj ta mrzutost, návaly zlosti.Mal by sa niečomu venovať hobby, robiť v záhrade, variť, chodiť na prechádzky a nie sedieť doma
Aké má ešte diagnózy, keď s cukrovkou má ID?

maris5
22. okt 2021

Cim menej sa bude hybat, tym viac sa mu bude zhorsovat cukrovka aj neuropatia. Na neuropatiu su lieky na potlacenie degeneracie nervov, treba aj vysoke davky vitaminu B. Spravnu stravu, vela zeleniny, pohybu a nech si najde robotu. Vyhovara sa na cukrovku,ale hodnoty glykemie nema na to. Ak ma tak zle hodnoty (podla neho) nech si pyta liecenie. Tam ho za 3 a viac tyzdnov daju rychlo dokopy, ked mu predpisu cvicenie a dietu. 🙄 ludia bezne s diabetom robia aj na zmeny. A aj ked je na invalidnom ci uz plnom alebo ciastocnom moze chodit do prace.

acrobaleno
22. okt 2021

Čo s tým má cukrovka? Poznám x ľudí s cukrovkou a toto nerobia.

nelinka888
22. okt 2021

Wau, tak asi budeš mať posunutú hranicu trpezlivosti, lebo toto by som si ja od muža nenechala aby po mne ziapal a nadával mi.

vilma7
22. okt 2021

Moja kamarátka si pichá od 15 rokov inzulín. Pracuje ako zdravotná sestra, v nemocnici na urazivom oddelení, už pomaly 25 rokov.
Prečo je kvôli cukrovke na invalidnom? Predsa sa dá nájsť aj práca s diabetes. Možno je nervózny z toho, že je celé dni doma. A z toho mu prepína.
Lebo mne ako cukrovka nepríde dôvod na takéto výbuchy a ničnerobenie. Teda invalidný. Koľko má partner rokov?

simca06022011
22. okt 2021

POdla mna, lepsie to nebude. Ja by som isla z kratsej cesty skor ako budete na nervy. Lebo on NECHCE. Keby dodrziaval rezim, tak by nemal problem, je tolko moznosti teraz od pumpy, cez kadejake vychytavky, ktore funguju online a pridu mu upozornenia, ze mu klesa/stupa cukor. A teda poznam xy cukrovkarov a nik nie je na invalidnom doma.
Mozno keby si prisla s tym, ze odchadzate, ak sa neda dokopy, nezacne nieco so sebou robit, bude sam a naozaj by si to spravila, tak by as pozbieral. Na mna by par krat zacal bliakat a bol by pred dverami. Ja bohuzial poznam muza co skoncil bez noh, nervoval celu rodinu v 50tke, nedodrziaval nic, neriesil nic, pokym mu zena neodmerala cukor, nedala inzulin jeho to netrapilo.. aj s jednou nohou odskackal do krcmy za kamosmi. Nechcem byt hnusna, urcite ako znama som to videla trosku inak a ich to trapilo, ale ked zomrel, vsetkym sa ulavilo. Tak si to rozmysli, ci chces zit spokojny zivot alebo sa nervovat...
Mal by ist k odbornikom, nech mu to nastavia, vysvetlia... stravu si bude veidet strazit. Pravdupovediac, teraz to vidim na znamych, maju drobca s cukrovkou a teda ked klesa cukor, nikdy mu nesvacnu cokoladu alebo med.. dostane normalne najest.
Podla mna mu preskakuje, lebo nepracuje... ma cas na somariny.