Bojím sa o brata
Moj problém je brat. Je to dlhodobý problém. A už neviem čo robiť.
Bojím sa o neho o jeho budúcnosť.
Pekne po poriadku.
Moj brat je poklad, ale...nemá svoj život.
Ako skončil strednú školu začal sa starať o nášho ocka. Skončili sme školu v ten istý rok spolu. Otec bol po ťažkej porážke . Nechodiaci, nerozprával. Ja som si žila svoj život. Práca, frajer....atd, zatiaľ čo brat sa staral, prebaloval....robí to dnes aj keď otec už prejde aj na wc. Opatruje ho. Nikdy inak nepracoval, veď chápem, nemohol keď otec musul mať 24h opatrovanie a mama nemohla nechať prácu a stratiť príjem. Stále žije s rodičmi. Frajerku nikdy nemal ☹
A tu je môj problém. Bojím sa, čo bude ak raz otec, mama nebude? Čo potom s ním bude? Nevie variť, nikdy nepracoval...žije si v tkz mamahotel . Snažím sa s mamou o tom hovoriť, no nechce o tom hovoriť. Vie, že ti nie je dobre, no necháva to tak. Vravím jej, že nech necháva povinnosti aj na neho nech sa už priuci, alebo jedlo aspon nech si pripraví sám. Chodí na nákupy o otca sa stará. Srdce má ako málokto. Vždy mi bol aj je skvelým bratom. Keď som sa mala zle, bol smutný aj on . Potrebovala som peniaze? Stačilo slovo a hneď mi ich poslal. A niekedy nebolo potrebné ani to slovo, stačilo že som smutná a vedel koľka bije. Len mi povedal, že peniaze poslal . 🥰
Ja mám svoju rodinu, žijem v zahraničí. Mrzí ma že 20 rokov sa stará o otca a svoj život zanedbal.
Tak veľmi by chcel niekoho k sebe. Ale dnešné ženy...ktorá by už mala záujem o muža ( žiadny Brad Pitt) bez veľkých peňazí, bez svojho bytu....
Porozpravala by som sa s nim narovinu, ze ak sa chce osamostatnit, najst si byt a pracu, som ochotna posielat rodicom peniaze, aby sa dokazali postarat sami o seba, mozno polku ty a polku on, resp.podla dohody podla toho aku pracu si najde, kolko bude platit za byt a tak. Povedz mu to, nech vie ze rodicia sa nebudu mat zle. Je svojpravny, takze svoj zivot musi riesit sam. Ale aj ty sa musis podielat na "starosti" o rodicov. Aspon financne, to ta urcite psychicky tak nezatazi ako to zatazilo jeho. Nuz a potom sa on musi rozhodnut.
Este som si neprecitala vsetky odpovede, ale ozaj ma zamrzelo, ze ste si v tej dvadsiatke starostlivost nerozdelili. Mohla si prevziat stafetu v sobotu ci nedelu aspon aby brat mal nieco z mladosti, udrzal si stredoskolskych kamaratov, mal prilezitost na reset, travit cas s ludmi vo svojom veku ci vyzit kulturne. Preco to cele ostalo len na nom? To je potom teraz z mojho pohladu az pokrytecke lutovat ho, ked si mohla mat rovnaky podiel zodpovednosti... alebo aspon mensi, ale nejaky aspon. Teraz si prec, s vlastnym plnohodnotnym zivotom, kym on ho zije pre otca. Je mi z toho smutno, mozno o to viac, ze presne viem,o co ide. Ja som na to aspon nezostala sa.a
A ty kde si bola tych 20rokov? Nie je to aj tvoj otec? Pomoct im a podielat sa na opatere? A z coho ti on posielal peniaze ked pises ze nic nerobi ani nevari.. a zijes v zahranici a od brata peniaze pytat.. velmi zvlastne
Je to bratov život.ty im vráť peniaze čo ti dali nech si trochu polepšia.jemu toto vyhovuje.keby nie.tak to zmení.su opatrovatelia aj iní.šiel by robiť a tých 8 hodín sa o otca stará opatrovatel.mame v rodinu muža ženil sa teraz po 50 tke.doma roky ležiacu mamku.on pracuje.stara sa opatrovateľka.teraz pribudla nevesta.ta pracuje tiež.takze dá sa žiť inak.ale treba chcieť.
netrap sa teraz nad tym co bude. Dako bolo dako bude. Sama budes prekvapena. Ak bude potrebovat pomoc si tu vzdy pre neho. Všetko sa deje pre niečo.
@hlubik dakujem
Aj všetkým za reakcie.
Pekný zvyšok večera.
nemohli by ste sa porozpravat, ze by si hladal pracu a ked ju najde ty budes platit opatrivatelku otcovi? aspon takto ho dostat z domu medzi ludi, casom snad ziska rozhlad aj sa uvolni, 20 rokov opatrovat to mi pride sialene narocne. ja by som to nedala.
opatrovatelsky je kolko cca 400€? tak snad v tescu by zarobil viac a aj by bol medzi babami ;)
Chapem aj teba. Bola si mlada, sebecka (k tomu veku to tak nejak patri, aj ked nie u kazdeho), proste frajer a sloboda. Brat sa podujal postarat sa,alebo bol do toho proste hodeny, lebo co ine mal robit, ak je submisivnejsi a taky ten,kde ma date, tam budem. Teraz uz nic. Akoze najkrajsie roky ma za sebou. Sa mu ani nedivim, ze frajerku nehlada, zatial co jeho kamosi popijali v 18tke, on utieral otcovi zadok. Sklanam sa pred nim, nech je akykolvek tutko alebo submisivny typ, klobuk dole. Neries ho. Je s tym zmiereny, je mu tak dobre, aj ked si myslim, ze ho vobec nepoznas a netusis, co vnutri preziva za tie roky. Mama, pardon, tam sa radsej nebudem vyjadrovat.
No a ty si zrazu dospela, uz vidis, ze zivot nie je len sloboda a randenie a navyse, mozno sa budes musiet o brata aj postarat az sa rodicia pominu. Ale zbytocne to riesis dopredu. Uz to nechaj tak, co bude bude. Este sa zivot moze kdejako zvrtnut, a tie roky co sa staral o otca mu uz ak tak nevratis. Ani tie zivotne skusenosti, co mohol za tie roky ziskat, uz nenadobudne. Jeho zmysel zivota je podla mna starat sa o otca. Az sa otec pominie, snad sa tvoj brat nezosype.
Mamahotel? Pod tym pojmom si predstavujem nieco uplne ine, ako ma tvoj brat. Uprimne ti poviem, to co zvladol a obetoval on, by neurobil kazdy.
Tak brat bol očividne zodpovednejší a empatickejši ako ty. Vieš ono je to tak, keď ty si si vyhadzovala z kopýtka a behala s frajermi o toho otca sa bolo potreba postarať. Ty nula bodov, tak sa toho chytil on. Smutne, že ty si neprejavila žiaden záujem pomôcť s teraz sa staráš o bratovo “dobro”. Keď ti má ňom tak záleží tak ho vystriedaj, staraj sa ty a on bude môcť žiť svoj život. Bolo by to voči nemu fér. Ak to nemienis robiť, tak sa ani nestaraj o jeho budúcnosť. Poradí si.
Preboha ved neumrie od hladu ked sa vasi pominu. Tak si kupi polotovary a bude skusat no...🙈akoze toto je problem? Mate milion moznosti ako to vyriesit. Keby chcel to riesit brat,da ho do domova pre seniorov alebo sa postara mama kt.uz je na dochodku predpokladam a chlapec si najde robotu. Vswtko musi byt prvy krat. Nerob z komara somara
Veď práve o tom hovorim tu si nepomohla ani nič a teraz ťa napadlo že čo s bratom? No dobré ráno.
Už ,, nemusia"? No teda, mať teba za sestru, fuuu.
@martul Ona pomáha cudzím ako uviedla . Keby niečo- vie pomôcť aj svojej rodine. Keby niečo ...čo podľa mňa potrebujú už dlhšie . Či brat alebo mamina.
Myslim ze brat nasiel v opatrovani otca svoje poslanie. Potrebuje sa o niekoho starat a naplna ho to. Inak by to nedokazal robit 20 rokov. Zvlast ked vravis ze ho stale prebaluje aj ked nie je treba. Ked mu zacal po skole zivot, tak sa upal na opatrovanie otca namiesto toho aby si hladal svoje vlastne miesto v zivote. Teraz po 20 rokoch uz duplom si pripada ze nedokaze nic ine, len opatrovat otca. Vacsina ludi sa zacne starat o svoje deti... pre tvojho brata je otec v urcitom smere ako jeho dieta. Ja by som sa tiez o neho bala... co s nim bude po smrti otca? Podla mna to bude pre neho nesmierna rana. Cely zmysel zivota bude prec.
Zacat zit (praca, zena, vlastne byvanie) v 35 rokoch ked nepozna nic ine len zivot doma a opatrovanie otca bude nesmierne tazke a podla mna ho to na smrt desi. Ale fakt je ze on ma skvele sance uspiet. Urcite by som mu navrhla opatrovatelsky kurz alebo zdravotnika (neviem ako sa to povie po slovensky ked muz robi v nemocnici to co tam robia sestricky), v tom uz ma 20 rocnu prax... to mu pojde velmi lahko. Tiez ma velmi dobre sance si najst dobru zenu, lebo ako vravis, je dobrak a ma zlate srdce... ktora zena by toto nechcela. A hlavne sa potrebuje o niekoho starat. Potrebuje mat dieta. Bude z neho skvely otec a uzasny rodinne zalozeny muz. Vek ma este stale velmi dobry... vobec nie je neskoro. Problem ale je ci najde odvahu na ten prvy krok a tiez ze takyto dobraci casto skoncia s harpiu. Ak mas slobodnu kamosku o ktorej vies ze je dobra, zavolaj brata k vam a zoznam ich.
Starostlivost o otca musi zacat riesit mama (je to v prvom rade jej povynnost a az potom vas deti). Jej vyhovuje sucasna situacia a preto nechce o tom ani rozpravat. Ani by som viac neskusala o tom s nou hovorit. Samozrejme ze vy obaja budete prispievat k opatere (financne alebo casom).
@martul Popravde koľko u nás na Slovensku môže zarábať jedna obyčajná staršia žena 500 e v čistom? Lokalitu nepíše . Cca majú 900 e príjem . -400 nájom a ostáva 500 na troch. Taký ležiaci pacient toho treba polohovať čo 2/3 hodiny ,rôzne špeciálne pomôcky kôli dekubitom,kde sú lieky ,strava ,cestovné ,rôzne maste. To je taká obetavosť že sa pred nimi skláňam .
Predpokladám,že mama nepracuje 24 hodin denne.Prečo sa teda po práci nestara o otca ona a brat nejde niekde medzi ľudí?S kamošmi von, ma soc.sieťach sa nezoznamuje so ženami?Nie každá žena hladá milionara s domom a limuzinou.Moja mama pracuje v DSS a je tam kopa chlapov opatrovatelov,ktori maju normalne ženu a deti
@kristina2015 veru
nechce sa mi citat vsetky komentare..ale je jedno jednoduche riešenie. Ked tvoj otec je odkazany na opatrovanie, nemusi ho vylucne opatrovať tvoj brat. Existuje aj zmena opatrovatela. Ked mate v rodine nejakeho pribuzneho alebo rodinneho priatela bez prace, moze sa spravit zmena opatrovatela a tvoj brat moze vyletiet do sveta. Ale myslim si ze tvoj brat nechce.. keby velmi chcel našli by sa sposoby.
@elizabet173 Tak ale dlhé roky ležal momentálne s pomocou prejde. Nevieš či nemá bolesti radšej urobí potrebu do tej plienky asi ako sa nejaký deň cíti zdravotne by som povedala . Áno to máš pravdu muž by viac zarobil ale na druhej strane asi to bolo mamine blbé aby ich živil a prevzala rolu čo sa týkalo financií. Tak jej to prišlo takto lepšie.
A ty teraz ako finančné vypomahas keď sa už máš dobre? Co takto prísť na Slovansko na nejakú dobu v rámci dovolenky a zaplatiť bratovi nejakú dovolenku a za tu dobu sa ty postarás s mamou o otca?
@elizabet173 No áno to máš pravdu . Ja byt ním spravím si minimálne kurz opatrovateľský a popri opatrovani sa učím jazyk prax má nádhernú dlhoročnú a v zahraničí to je už iná muzika za iné peniaze . Plus bývanie strava zaplatené . Čo sa týka teda budúcnosti ak otca nechcú zveriť cudzím. Alebo potom možnosť čo ty navrhujes
@elizabet173 a bude mať on vôbec nárok na dôchodok? Počíta sa opatrovanie do dôchodku? Lebo keď má teraz 36, a stará sa od ukončenia školy, či mu vôbec vyjdú roky. Neviem ako sa to rata
@liliana363 bude mať ako vsetcia aj tí ostatní co nikde nepracovali, resp neodvadzali do do dôchodku

Tak brat si je žiaľ sám na chybe, lebo to že opatruje otca neznamená že nemusel mať priateľku, vypadnúť von s kamarátmi atď, mama je predsa tam.
Ak by veľmi tú rodinu chcel, musí pre to niečo aj urobiť. V dnešnej dobe internet, čo sa týka veku tak je pomaly čas sa aspoň rozpísať, daj mu aspoň nejaké tipy, kde atď.
Jasné že sa mama o Tom nechce ani baviť, lebo jej to takto vyhovuje.
A kde v zahraničí bývaš?