Bola som zbytočne zlá?
Môj manžel je Čech, jeho kolega má tiež manželku - Slovenku. Pozvali sme ich k nám na večeru, zoznámiť sa. Jeho žena mala potrebu ma neustále buzerovať, použila som napríklad niektoré slová, ktorým naši manželia moc nerozumeli, napríklad slovo vychýrený, dienko atď... Keď sme sa bavili, pýtali sa čo to znamená a jeho žena mala neustále potrebu hovoriť, že ja nehovorím správne, že v bežnej komunikácii sa slovo "vychýrený" nepoužíva atď...tých príkladov je veľa. Bolo toho dosť a ja už som vybuchla, neviem prečo by ma mala opravovať a hlavne poučovať, som predsa dospelá. Tak som sa nahnevala a povedala jej "A choď do riti, tomu rozumieš?"... Ako teraz ma to trochu mrzí, ale cítim sa v práve. Čo si myslíte, zachovala som sa ako hlupaňa?
Dala si to na doktora Štrosmajera 😂🤣
Teda som zo slovenska ale dienko pocujem prvy x, Ja by som im to v klude prelozila ze vychyrene dienko je proslulá deska na žezáni. ( Moja vymyslena cestina) ano prehnala si to. 😂ona to Mozno ani nemyslela ako utok na teba ale mala z nejakeho zvlastneho dovodu potrebu obhajovat svojho muza (aj tvojho ) ze nerozumeju, Lebo nepouzivas beznejsie slova. Ty si to zobrala moc osobne. 😁 mala si sa na nu len usmiat a povedat ze Aspon sa vdaka tebe Chlapi naucia nove veci. A žmurknut na jej muža. 😉poslala by do riti ona teba a za zlu by bola ona . Oh well nabuduce 😉😉
Zachovala si sa tak, ako sa mnohé zeny chovajú na modrom koniku, len to bolo naživo 😅
sú situácie keď človek povie veci neuvážene, vykĺzne to z úst.. verím že ťa to mrzí, hoci vieš prečo si tak reagovala.. neustále križovanie dokáže vyprovokovať.. možno aj jej povedal doma v súkromí jej muž že ťa zbytočne stále upozorňovala a kritizovala.. nevieme akým tónom tá upozorňovala a prečo to na teba pôsobilo tak útočne, možno keby sme to počuli tak pochopíme.. takto podané mne nepríde nič hrozne na tom, že ti povedala že používaš slová ktoré nie každý pozná.. (dienko nepoznám ani ja)
Stalo sa, už sa to neodstane, už len bude musieť prejsť ten nepríjemný pocit zo zaziteho.. kamarátky zrejme nebudete, po tejto návšteve sa už nemusíte stretnúť a časom zabudnes.. no a budeš mať poučenie že sa treba naučiť človeka odpalkovať slušne..
Zachovala si sa detinsky. Poslat navstevu do riti je vrchol. To som v zivote neposlala ani vlastne deti. Neviem, preco si ty odisla urazena od stola, ak to mala urobit navsteva. Ja byt na mieste tej navstevy by som odisla a viac ta nepoznala. Aj ked si dospela, mas sa este vela co ucit.
P.S. vyzera, ze vychodniarske "denko" si poslovencila na "dienko" 😃
A ako sa zachovala ta žena? Čo ti na to povedala?
No, ako sa poznám, tak by som jej určite aj ja niečo povedala, ale neviem, či by som ju práve poslala hneď do riti. 🤭🤭🤭
@jana_eyre_2 no, presne... toto by povedala kazda druha tu na MK ale v reale nie.
Manžel je Čech a nerozumel pri konverzácii slovám, ktoré si hovorila? Tak si mala rozprávať normálne ako hovoríš bežne. A hlavne tá, ktorú si poslala do riti mala pravdu, lebo dienko je nárečový výraz ak sa nemýlim...
Dosť záleží v akom duchu sa niesla konverzácia a aká bola nalada
Obe ste sa zachovali nevhodne, ale ako ta nevychovana z toho vyjdes ty.
Mas poucenie do buducna, ze je lepsie drzat temperament na uzde a nereagovat zbrklo, lebo sa to obrati proti Tebe.
To dienko som počula aj ja prvý krát teraz. Vychýrený je v pohode.
Ja ťa aj celkom chápem, že tí praskli nervy, ale príde mi to vtipné celá situácia. Len naozaj sa ťažko hodnotí keď sme tam neboli. Možno je len ona zvyknutá všetko tomu svojmu prekladať. Ono pre nás je divné, ale veľa Čechov nerozumie slovenčine, čo je smutné. Zažila som situáciu, keď som si kupovala skupinové vstupenky do múzea v Prahe a pani v okienku, mimochodom Češka, že nerozumie že po anglicky, či by to nešlo 🤦🏻♀️ a kopu iných príhod.
Možno nepozývať domov návštevy ak nedokážem ignorovať reči, názory a správanie ktoré mi na 100% nesedí?
Mám dosť priateľov aj známych, ale u každého z nich si niekedy musím zahryznúť do jazyka, alebo konštatovať na tomto sa nedohodneme, nevadí. Nie sú to moje klony aby mali úplne rovnaké názory a úplne rovnaké videnie sveta ako ja.
Tak dalo sa aj inteligentnejsie ju “odpalkovat” ako doslova ju poslat do riti 🤷🏼♀️ by som sa jej spytala, ci nie je nahodou ucitelka, ze ta ta na zakladnej skole rovnako buzerovala ako ona alebo ci aj doma mavaju s muzom pri stole taketo jazykove okienka, alebo proste hocico ine, co nebude obsahovat priamo nadavku. Dienko nepoznam ani ja, ale teda vychyreny je normalne spisovne slovo. V tomto pripade by som ale cakala, ze zasiahne jej manzel a usmerni ju, kedze sa nevie spravat.
Zachovali ste sa ako kravy - obe. Ale ty si z toho vysla ako vacsia krava. Keby ste boli chlapi, napisem ti, ci ste mali potrebu porovnavat si, ktora ma vacsieho.. ale takto ste si len chceli pohonit ega a ani jednej to nevyslo. Chudak manzel.
Keby ste sa bavili v partii, alebo ako dve kolegyne, proste hocikde v nezavaznom prostredi, tak by to bola sice nezdvorila, ale pouzitelna odpoved na taketo rypanie. Aby pochopila.
Navsteve toto nemozes urobit. Aj ked sa chova nezdvorilo. Nauc sa take situacie zahravat do autu. Das sancu aj im sa spamatat, co robia. Ak to nezvladnu, potom ich mozes priamo poziadat, aby ste sa na tuto temu uz prestali bavit, lebo je to neprijemne.
Rozumnejsie by bolo povedat nieco v zmysle: Nechajme uz tak toto jazykove okienko. Alebo zmenit temu a spytat sa s humorom vasich muzov: Mate aj vy v cestine taketo problemy? (Maju, to viem.) Alebo po X-tom pokuse ta opravovat, sa na nu uz iba na tri sekundy zahladiet a nerusene pokracovat v konverzacii. Nereagovat na to. Ked jej takto mlcky das najavo, ze uz je s tym otravna a hlupa a prehana to.
Ak aj tak zas rypne, tak uz ju otvorene poziadat, ci sa mozete o tomto prestat uz bavit, lebo to zacina byt trochu otravne.
A po ich odchode povedat manzelovi, ze nabuduce by bolo dobre zvazit, ci ich pozve. Lebo ak sa ma toto opakovat, hostit ich bude sam. Ja pojdem radsej v tej dobe na navstevu ku kamaratke.
@moonlight1210 veľká pravda, najlepšia reakcia je žiadna, byť ticho, to vždy zaberá a danú osobu to odradí
Strapnila si tvojho muza, ktory s jej muzom musi denne pracovat. Teraz sa im v praci pokazia vztahy. Ked je navsteva nafigu a niekto ma furt opravuje, tak stichnem, necham hovorit ostatnych a cakam kym navsteva odide.
A ano, dienko som doteraz ani ja nepocula, to sa nepouziva, mozno v nejakom nareci.
zachovala si sa hlupo a uplne nevhodne
Ano zachovala.Mala by si sa ospravedlnit. Tej dame aj jej manzelovi a v neposlednom rade aj svojmu muzovi. Ak spolocenske stretnutia nezvladas tak sa im vyhybaj. Aspon budes za introverta a nie kravu.
Dienko som tiez nikdy nepocula.
Este doplnim, citujem : "pozvali sme ich k nam na navstevu, zoznamit sa" . No pekne ste sa zoznamili, ako v 3tej cenovej🙄
Ako mna si pobavila 😁 nic ine si nezasluzila len skoda ze tvoj muz je jeho kolega a teraz bude musiet mozno znasat nasledky. Chudaci chlapi, urcite uz olutovali ze sa vas snazili zoznamit.
Mňa by zaujimalo, ako to pokračovalo… ako zareagovala pani manželka na tvoje poslanie do riti? 😂
Dobre si sa zhovadila. Dala si to na hulvata.🤣😁😁
3 cenova. Chudak muz, dufam, ze sa neprepadol od hanby. Inak ja mam kamosky aj kolegyne z celeho Slovenska. Ked sme spolu, tak rozpravaju ako normalny clovek-po slovensky a nie ako deges z hornej-dolnej. Tak nech si rozpravaju doma. Ze dienko.....🤣😁
Áno, zachovala si sa ako hlupaňa, strápnila si seba, aj svojho muža. Ja síce výraz "dienko" poznám, ale len zhodou okolností, naozaj je to málo používané nárečové slovo. Nevidím na správaní tej ženy nič, čo by som označila za buzeráciu. Jej muž (alebo aj tvoj) ti nerozumel a ona mala potrebu to vysvetliť. A možno aj povedať, že je to zriedkavé slovo, aby sa vaši muži necítili, ako blbci, že to nepoznajú a že ako "bratia Česi" nerozumejú po slovensky.
Ale nerobte všetky z toho tragédiu, tolko sucharok sa tu zišlo, riešite nejaké denko dienko , príspevok je o inom.
..ešte môžu byť aj najlepšie kamarátky , človek nikdy nevie ako sa život vyvinie a dobre sa na Tom zasmiať.
Už celkom chápem prečo sa na Slovensku nenatacaju žiadne komédie .. viete tu toľko moralizovať ..
Áno, bolo to neslušné. Ale aj taký je život, občas človeku niečo ujde. A čo tak trochu nadhľad? Obrátiť uhol pohľadu ...
Každé Vianoce sa rehocete na českých komédiách a keď máte možnosť v živote sa pousmiat tak z vás všetkých vyskakuju morálne hodnoty , pritom v mnohých príspevkoch nemáte problém pravidelne posielať druhých do riti.
Mne sa to nezda, ze by si to prehnala.
Ona si na tebe moze "honit ego"? Ona sa v prvom rade zachovala nevhodne, tvoja reakcia bola len odozvou na jek spravanie.
Obe ste sa zachovali tak troška "cez".
1. Ona - keď som u niekoho na návšteve, tak je slušné nerýpať a opravovať iného vyjadrovanie, keď ho poznám 5 minút? Fuuu. Áno, kamoške, ktorú poznám X rokov poviem hocičo, no nie niekomu koho ani nepoznám.
2. Ty - úplne ti rozumiem, mala by som tiež co robiť, aby som nevybuchla, lebo fakt neznášam takú rypavu komunikáciu ALE bolo si treba kusnút do jazyka. Pripadne ako sa poznám, ja by som jej kontrovala niečím typu, že "vieš, ono používanie rôznych slov záleží aj od slovnej zásoby človeka, ja často používam aj menej frekventované slová. Nevadí, aj ty sa ich raz možno naučíš používať". Po tomto by sa mozno skrotila a vyšla by ako ťapa ona, takto si, žiaľ, vyšla ako ťapa ty 😏
PS: slovo dienko poznám, no používam len " doska".
@apolka77 Nikto z toho tragédiu nerobí. Ale nebola to ani "humorná scénka", autorka to nepovedala zo srandy. Písala, že vybuchla a že po tom, ako to povedala, vstala a odišla. A podľa toho, ako to zobral manžel, tak to bolo nevhodné a nepríjemné pre všetkých zúčastnených. Čiže nie je to tak, že autorka si chcela uvoľnene zažartovať a my všetky sme tu suchárky bez zmyslu pre humor.

Prepáč, ale schuti som sa zasmiala. A čo, možno trochu trapas 😂 ale úplne si to viem v nejakej komédii predstaviť. Keby si na mňa takto vyletela, tak ja by som sa cítila zahanbene, že som prekročila hranicu. Každý to bude vnímať inak.