Brat očakáva, že mu na Vianoce pomôžem s domácimi prácami
Pred štyrmi rokmi som sa rozviedla a odvtedy žijem single. Som s tým v pohode, len na Vianoce je to trošku problém, keďže ich nemám s kým stráviť. Môj brat ma minule Vianoce, a aj tie predým, pozval k sebe, čo ma celkom potešilo. Strávil som u neho 4-5 dní, potom som sa vrátila naspäť do mesta, kde žijem a pracujem. Čo sa mi ale nepozdáva je, že očakáva odo mňa pomoc v domácnosti. Minule Vianoce som im pomáhala vysávať a mopovať celý dom a tiež som pomáhala pri príprave vianočnej večere. OK, môžete povedať, že veď som u nich bývala zadarmo. Ale pravda je taká, že ja mám svoj vlastný byt, len som nechcela byť na Vianoce sama. A druhá vec je, že bratova manželka sa na domácich prácach vôbec nepodieľala. Ona je celý čas zavretá v izbe a väčšinu času medituje a afirmuje. Vraj aby sa celej rodine dobre darilo. Ona síce hovorí, že vo svojej izbe aj pracuje, ale ja ju stále vidím online na facebooku. Kedykoľvek sa prihlásim, ona tam stále svieti zelená. Minule Vianoce mala naškrabať zemiaky na obed a opýtala sa ma, či to nechcem spraviť ja. Ona chodí na ajurvédne pobyty, minulý rok bola napríklad v Indii. Chodí pravidelne naženské kruhy. Je dlhodobo nezamestnaná, snažila sa získať invalidný dôchodok. Stále mi hovorí koľko má veľa práce, a že ja to zvládnem, lebo som od nej o 10 rokov mladšia. Obed pritom pripravuje brat so synom a tiež upratujú.
Popravde, nechcem byť na Vianoce sama, ale na druhej strane, chcem si tých pár dní oddýchnuť, a nie upratovať niekomu dom. Mám namáhavú prácu, často robím aj nadčasy.
Švagriná nikdy poriadne nepracovala, len občas pár hodín denne. Ja ju nechcem hodnotiť, len som sa rozhodla, že tieto Vianoce pôjdem radšej navštíviť kamarátku do Budapešti. Ubytovanie si zaplatím, len neviem, či tam budú otvorené nejaké reštiky, kde by som sa najedla.
Čo si o tom myslíte?
Pekny príbeh, bude v ďalších komentoch aj pokračovanie?
@anonym_autor S večerou by som pomohla, taktiež spratať po večeri. Ak si na viac dni, tak isto aj v iné dni. Tiež si pospratovat po sebe svoju izbu, pomoc s nákupom.
Určite by som negruntovala celý dom. Ak si chce upratať byt a nie je to schopná, nech si zavolá upratovaciu službu a nevyužíva na to teba.
@anonym_autor ak som pozvaná k niekomu na Vianoce tak keď tak pomôžem s večerou , ale u nás je to tak že každý si robíme svoje a keď dôjdem na návštevu som na návšteve určite neupratujem a keby som bola na tvojom mieste tak priateľku vyzeniem z izby však meditovať môže aj pri vysavani či umývaní podlahy
zajtra vymysli nieco lepsie, toto ma nezaujalo
Nemáš nikoho iného u koho by si bola naozaj hosť?
podľa mňa plán s Budapeštou je super, ak to kamarátka ocení..
Pomôcť s večerou mi príde v poriadku, aj po sebe popratať, ale aby som im tam dlážky drhla, to asi nie - pokiaľ to teda nie sú starí rodičia, ktorí už nevládzu a podobne... v tomto prípade by som sa mopu nechytila, s bratom by som si to dopredu úprimne vysvetlila a ak sa ona spýta, či to neurobím, tak nie, neurobím...
zajtra vymysli nieco lepsie, toto ma nezaujalo
@trema Môžeš si myslieť, čo chceš. Ja ťa presviedčať nebudem.
Tak my to kazdy rok striedame. Ak sme u svokrovcov,tak pomaham s cim treba. Aj upratat,nachystat stol,pomoct s vecerou. Ak sa veceria u nas,pridu na hotove,ale zas od rodicov ci mpjich ci muzovych necakam pomoc,narobili sa dost
@anonym_autor ak som pozvaná k niekomu na Vianoce tak keď tak pomôžem s večerou , ale u nás je to tak že každý si robíme svoje a keď dôjdem na návštevu som na návšteve určite neupratujem a keby som bola na tvojom mieste tak priateľku vyzeniem z izby však meditovať môže aj pri vysavani či umývaní podlahy
@andrejka1974 manželku, nie priateľku. Nemôžem, vynadala by mi.
podľa mňa plán s Budapeštou je super, ak to kamarátka ocení..
@jana_eyre_2 Aj ja si myslím. Len sa bojím, že tam bude všetko zavreté
Pomôcť s večerou mi príde v poriadku, aj po sebe popratať, ale aby som im tam dlážky drhla, to asi nie - pokiaľ to teda nie sú starí rodičia, ktorí už nevládzu a podobne... v tomto prípade by som sa mopu nechytila, s bratom by som si to dopredu úprimne vysvetlila a ak sa ona spýta, či to neurobím, tak nie, neurobím...
@lindous Áno, ale prečo nepomáha jeho manželka, ani dcéra? Len syn a ja. Dcéra sa vraj musí učiť, manželka je zavretá vo svojej izbe.
@anonym_autor tak prid az 24teho po obede.maj s nimi veceru a vecer odid
a naco tam kvacis 5 dni? Prid na stedrovecernu veceru, dones nejaky kolac alebo ine jedlo, na ktorom sa dohodnete dopredu, darceky, po veceri pomoz spratat a hajde domov. Ak byvaju dalej od teba, prespi max. 1 noc
A presne z tohto dovodu som zatrhla vsetky prespavacky v mojom dome. Teda okrem najblizsich.
Vacsina sem prisla ako do hotels a ja som sa mohla udriet. Ked som poprosila, any aspon postel prezliekli, tak cumeli ako puk.
Ja ked pridem k bluzkej priatelke na tyzden, tak jej aj pozehlim, navarim a povysavam, ona to iste u mna.
Ak by si to nerobila, pomohla by aj žena a dcéra, alebo by to ostalo na bratovi so synom?
Len som prekvapena, že brat nemá problém pracovať do večera a ešte doma variť a upratovať.
A presne z tohto dovodu som zatrhla vsetky prespavacky v mojom dome. Teda okrem najblizsich.
Vacsina sem prisla ako do hotels a ja som sa mohla udriet. Ked som poprosila, any aspon postel prezliekli, tak cumeli ako puk.
Ja ked pridem k bluzkej priatelke na tyzden, tak jej aj pozehlim, navarim a povysavam, ona to iste u mna.
@oslo1 to je podľa mňa prirodzene.. ale keby to bolo tak, že pozves napríklad svoju sestru a necháš ju vysávať umývať a ty sa zavries do spálne rozjimat, tak to by asi nebolo moc fér, nie? lebo autorka nemá problém pomôcť, ma problém s tým, že to robí len ona a brat a jeho žena nerobí nič.. to je podľa mňa neslusnejsie ako keď návšteva nepomôže..
@lindous Áno, ale prečo nepomáha jeho manželka, ani dcéra? Len syn a ja. Dcéra sa vraj musí učiť, manželka je zavretá vo svojej izbe.
@anonym_autor To by som neriešila, to je ich vec... ja by som povedala s čím som ochotná pomôcť, niečo by to určite bolo, lebo ťa príjmu domov na Vianoce a určite by som tam nesedela s vyloženými nohami, doniesla by som nakúp, niektorý ďalší z dní navarila kľudne sama večeru, ale dala si hranice a zvyšok by som upozornila, že ak ma volajú ako upratovačku, tak nemám v pláne prísť.... to že brat nemá problém a ako to majú nastavené doma, nie je tvoja starosť...
@jana_eyre_2 Aj ja si myslím. Len sa bojím, že tam bude všetko zavreté
@anonym_autor minimálne ázijské reštaurácie budú otvorené 😅 ti sú otvorení vždy a Vianoce pre nich nie sú nejaké významné..
Ak by si to nerobila, pomohla by aj žena a dcéra, alebo by to ostalo na bratovi so synom?
@tatiana288 Žena by nepomohla, lebo hovorí, že ju bolí chrbát a tak... Dcéra možno trocha niečo. Ale hlavne by to mali na starosti brat so synom.
Minule som jej povedala, že aj mňa bolí chrbát. Povedala mi, že ja som predsa mladá, tak niečo zvládnem.
Ona ja na tie duchovné veci, sleduje Siviu Šuvadovú. A veľa medituje. A nepracuje.
Ja neviem, co riešiš. Ved ak budeš u kamarátky, tak ti dám jest, ak budeš v hoteli, tak tam aj varia. Si nejaká nesamostatna. Doma nechces byť, bratovi nevieš povedať svoje alebo prísť na jeden deň, v Budapešti ideš na návštevu a nemáš, kde jesť . Nauč sa byť sama so sebou.
No, je rozdiel pomôcť s večerou a riadom a umývať dlážky, okná a podobne. To vo mne evokuje dojem, že ťa využívajú. Išla by som za kamarátkou, nakúpila a večeru spravila u nej. Švagrovej by som povedala, že to určite zvládne aj sama, u upratovania sa predsa najlepšie medituje.
Ja neviem, co riešiš. Ved ak budeš u kamarátky, tak ti dám jest, ak budeš v hoteli, tak tam aj varia. Si nejaká nesamostatna. Doma nechces byť, bratovi nevieš povedať svoje alebo prísť na jeden deň, v Budapešti ideš na návštevu a nemáš, kde jesť . Nauč sa byť sama so sebou.
@anonym_eec1b8 hlavná pointa bola tuším poohovárať švagrinu, nie vyriešiť nejaký problém.
@oslo1 Toto je druhý extrém. Ale ty si sa nezatvorila vo svojej izbe a nenechala návštevu pracovať.
@oslo1 to je podľa mňa prirodzene.. ale keby to bolo tak, že pozves napríklad svoju sestru a necháš ju vysávať umývať a ty sa zavries do spálne rozjimat, tak to by asi nebolo moc fér, nie? lebo autorka nemá problém pomôcť, ma problém s tým, že to robí len ona a brat a jeho žena nerobí nič.. to je podľa mňa neslusnejsie ako keď návšteva nepomôže..
@jana_eyre_2 Presne si to vystihla 👍
Lenže ona stále hovorí, že ma veľa práce. Hore triedi papiere a tak. Vraj.
ak bratovi vyhovuje takáto žena, tak je to jeho problém. Ak tam chceš ísť, tak chod iba 24 na večeru, alebo 25. Neupratuj a nepripravuj večeru, hosť má sedieť a nechať sa obsakovať a nie že ty budeš variť a pani domáca bude meditovať
@anonym_autor chápem, že na Vianoce nechceš byť sama, ale keby tu bola opačná téma, tak možno by boli rady iné. Keby tu napísala žena, že jej muž chce na niekoľko dní doma svoju rozvedenú sestru, s ktorou tá žena nemá dobrý vzťah (lebo z tvojho opisu mám pocit, že sa so švagrinou nemusíte), tak jej všetci poradia, nech sa o sestru postará muž a ona nech si vyloží nohy (už tu bolo pár tém ohľadom návštev rodinných príslušníkov). Máš možnosť ísť do Budapešti za kamarátkou. Tak choď. A ona ťa nepohostí? Či aj tam by si nakoniec bola sama?
@anonym_eec1b8 hlavná pointa bola tuším poohovárať švagrinu, nie vyriešiť nejaký problém.
@anonym_b0067a Nie

radšej sama. kúpim tresku s feferonmi, pol chleba, tonic a Vianoce môžu začať.