icon

Brat očakáva, že mu na Vianoce pomôžem s domácimi prácami

13. nov 2025

Pred štyrmi rokmi som sa rozviedla a odvtedy žijem single. Som s tým v pohode, len na Vianoce je to trošku problém, keďže ich nemám s kým stráviť. Môj brat ma minule Vianoce, a aj tie predým, pozval k sebe, čo ma celkom potešilo. Strávil som u neho 4-5 dní, potom som sa vrátila naspäť do mesta, kde žijem a pracujem. Čo sa mi ale nepozdáva je, že očakáva odo mňa pomoc v domácnosti. Minule Vianoce som im pomáhala vysávať a mopovať celý dom a tiež som pomáhala pri príprave vianočnej večere. OK, môžete povedať, že veď som u nich bývala zadarmo. Ale pravda je taká, že ja mám svoj vlastný byt, len som nechcela byť na Vianoce sama. A druhá vec je, že bratova manželka sa na domácich prácach vôbec nepodieľala. Ona je celý čas zavretá v izbe a väčšinu času medituje a afirmuje. Vraj aby sa celej rodine dobre darilo. Ona síce hovorí, že vo svojej izbe aj pracuje, ale ja ju stále vidím online na facebooku. Kedykoľvek sa prihlásim, ona tam stále svieti zelená. Minule Vianoce mala naškrabať zemiaky na obed a opýtala sa ma, či to nechcem spraviť ja. Ona chodí na ajurvédne pobyty, minulý rok bola napríklad v Indii. Chodí pravidelne naženské kruhy. Je dlhodobo nezamestnaná, snažila sa získať invalidný dôchodok. Stále mi hovorí koľko má veľa práce, a že ja to zvládnem, lebo som od nej o 10 rokov mladšia. Obed pritom pripravuje brat so synom a tiež upratujú.
Popravde, nechcem byť na Vianoce sama, ale na druhej strane, chcem si tých pár dní oddýchnuť, a nie upratovať niekomu dom. Mám namáhavú prácu, často robím aj nadčasy.
Švagriná nikdy poriadne nepracovala, len občas pár hodín denne. Ja ju nechcem hodnotiť, len som sa rozhodla, že tieto Vianoce pôjdem radšej navštíviť kamarátku do Budapešti. Ubytovanie si zaplatím, len neviem, či tam budú otvorené nejaké reštiky, kde by som sa najedla.
Čo si o tom myslíte?

autor
13. nov 2025
@gab1sol

@anonym_autor chápem, že na Vianoce nechceš byť sama, ale keby tu bola opačná téma, tak možno by boli rady iné. Keby tu napísala žena, že jej muž chce na niekoľko dní doma svoju rozvedenú sestru, s ktorou tá žena nemá dobrý vzťah (lebo z tvojho opisu mám pocit, že sa so švagrinou nemusíte), tak jej všetci poradia, nech sa o sestru postará muž a ona nech si vyloží nohy (už tu bolo pár tém ohľadom návštev rodinných príslušníkov). Máš možnosť ísť do Budapešti za kamarátkou. Tak choď. A ona ťa nepohostí? Či aj tam by si nakoniec bola sama?

Keď si sama, si často v najlepšej spoločnosti. Poznám ľudí, ktorí sú v manželstve, majú deti a aj tak sa cítia osamelí.

gab1sol
13. nov 2025
@anonym_autor

Keď si sama, si často v najlepšej spoločnosti. Poznám ľudí, ktorí sú v manželstve, majú deti a aj tak sa cítia osamelí.

@anonym_autor nerozumiem, tak chceš byť sama, či nechceš byť sama? Brat nechce byť sám so svojou rodinou?

autor
13. nov 2025
@gab1sol

@anonym_autor nerozumiem, tak chceš byť sama, či nechceš byť sama? Brat nechce byť sám so svojou rodinou?

@gab1sol Cez Vianoce by som bola rada s niekym. ALE, keď je moja prítomnosť podmienená tým, že budem zametať či luxovať cudzí dom, tak by som asi radšej bola jedne Vianoce sama. Môj voľný čas je dôležitý. Ja sa nebudem niekde trepať niekoľko hodín, aby som potom naotočku šla naspäť. Keď veľa pracujete, chcete mať aspoň na vianoce kľud,

gab1sol
13. nov 2025
@anonym_autor

@gab1sol Cez Vianoce by som bola rada s niekym. ALE, keď je moja prítomnosť podmienená tým, že budem zametať či luxovať cudzí dom, tak by som asi radšej bola jedne Vianoce sama. Môj voľný čas je dôležitý. Ja sa nebudem niekde trepať niekoľko hodín, aby som potom naotočku šla naspäť. Keď veľa pracujete, chcete mať aspoň na vianoce kľud,

@anonym_autor ale však nikto ti hádam nebráni tráviť Vianoce ako chceš ty. Keď sa nechceš trepať niekam, tak ostaň doma. Máš viac možností ako stráviť Vianoce, tak si už len vybrať.

lilinka76
13. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_autor Veď si kúp malé balenie nejakej ryby, urob pol litra šalátu a uvar liter vianočnej kapustnice alebo šošovicovej sviatočnej polievky a oddychuj doma. Ja teda mám manžela aj synov, ale keby svoj pobyt u brata vnímam tak ako Ty, tak radšej zvolím pyžamovú párty sama doma s Vianočnými rozprávkami a knihou v ruke.

cimage
13. nov 2025

Ja by som isla radsej do Budapesti. Pokial je otvoreny hotel, tak poskytuje aj stravovanie. Minimalne room service. To si zisti ked budes bookovat, ci maju otvorenu restauraciu. Ak nie, v takom velkom meste urcite nieco najdes.
Na brata a svagrinu by som sa vykaslala. Nemam problem pomoct, ale toto je uz vyuzivanie.

anonym_fa4ddd
13. nov 2025

Podľa úvodu som bola v tom, že sa jedna o nejakého starého mládenca.
Naaaaaaa a on ti má pani manželku.
Ja by som im vyluxovala ale zadarmo by to nebolo 😆to kde sme, že madam sa zavrie do izby a má v paži lebo ju bolí toto a tamto.
Nenechaj sa využívať.

miskakyblik
13. nov 2025

@anonym_autor a nemôžeš to urobiť tak že keď sa brať spýta či prídeš na Vianoce tak mu povieš že by si rada strávila Vianoce s nimi ale máš nasekané služby až do vianoc tak by si prišla buď deň pred večer alebo ráno 24. A teda môžeš pomôcť s večerou ale asi by už nepucovali celý dom večer alebo ráno na Vianoce či ? A potom by som si napríklad návštevu u kamošky dala po vianociach napr. 26 by som išla za moja lebo tak..?

amdornik
13. nov 2025

ostaň sama. s bratom a synovcom hoďte okolo 14 hod. krátky videohovor, popraj im pekné sviatky a dovidenia. radšej sama ako toto...

svetlonos
13. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_autor
robila som v hoteli, kde so hostia aj ten vianocny stromcek objednali na izbu.
Cas travili na lyziach, prechadzkach alebo welnessom 🙂. Jedna pani chodila pravidelne sama - na 2 tyzdne.
AK je ti to financne mozne, dopraj si takyto pobyt alebo zrovna dovolenku niekde v teple.
A inak si ma dobre pobavila tou zmeditovanou svagrinou zo zenskych kruhov 🤣🤣🤣. Chodili tam 2 moje kamosky a hedna rychlo postrehla, ze je to podobne tak trochu sektarskemu myskenou. No blaboly proste. A svagrinka sa alibisticky tvari aka je preuzasna a nadclovek, ved ona medituje a afirmuje za rodinu! A ty "jednoduchsia" (pozor sarkazmus 😁) to nechapes. No žial este si sa nedosla na jej level 🤪.
Keby bola duchovne naladena, nebola by taka ludra vychcana, aby nechala svagrinu gruntovat jej domacnost 😏 Takze este tu meditaciu treba previest do praxe a byt aj dobrym clovekom 😂. Tak ty jej povies, ze aj teba chrbat boli a ona zahlasi - si mlada, zvladnes?? Vies kam by som ju poslala? ANO, presne tam!
To pisem ako clivek, ktory rad medotoval aj dlho. Ale aby mi svagrina uoratovala a ja meditovala ? 😂... Ked so predstavim segry mojho ex v tejto situacii, ty kokos no by mi inak zaludok vycistili. Ale mna by taka kravovina v zivote nenapadla 🫣.
Je to lemra falosna vychcana a bracho nech si zije ako chce, ale radsej byt sam ako v blbej spolocnosti - v tvojom pripade.
A teda netrepala by som sa ani za kamoskou na vianoce, pokial ma svoj program s rodinou. Naco? Aby som jedla konzervu niekde v hoteli, lebo na vianoce je zavrete?? Tak taku nehrali!

svetlonos
13. nov 2025
@anonym_fa4ddd

Podľa úvodu som bola v tom, že sa jedna o nejakého starého mládenca.
Naaaaaaa a on ti má pani manželku.
Ja by som im vyluxovala ale zadarmo by to nebolo 😆to kde sme, že madam sa zavrie do izby a má v paži lebo ju bolí toto a tamto.
Nenechaj sa využívať.

@anonym_fa4ddd
ju nebolí, ona mefituje a afirmuje! 😁

princkrason
13. nov 2025

@anonym_autor dojdi moja mi byt vyluxovat a spravime si ajurvédni pobyt... tym som chcel povedat, ze si niekoho hladaj

andrejka1974
13. nov 2025
@anonym_autor

Len som prekvapena, že brat nemá problém pracovať do večera a ešte doma variť a upratovať.

@anonym_autor jednoducho ma manželku na prd ja by som to povedala bratovi , že pokiaľ nezačne aj ona upratovať tak budeš chodiť až 24.12. pred večerou

anonym_6ea852
13. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_autor cho%d niekam do hotela, takých osamelých tam bude viac, máš tam zabezpečené všetko

ivinkapink
13. nov 2025

Takto, svagrina pekne s bratom vydrbava 🙈pekne si ho vycvicila...ja len ze pozri sa na to aj z ineho pohladu, tvoj brat s detmi sa na teba snad tesi (ked ta pozval), ze budete spolu ako rodina, oslavovat Vianoce..povedz mu rovno,ze ty sa jeho zenou vyuzivat nedas (ked jemu to nevadi) a ze s nimi chces stravit pekny vianocny cas, a uvidis ako sa k tomu postavi...podla toho by som sa zariadila, bud prisla 24-25-26 alebo si radsej spravila peknu vianocnu dovolenku i ked sama.

anonym_b48e19
14. nov 2025

@anonym_autor nesla by som tam, travim vianoce uz 15 rokov sama a na nic sa viacej netesim ako na to ze nemusim tri dni nic robit a nikam chodit , urobim si hranolky so steakom kupim lepsiu flasu vina pustim filmy a chillujem

0kristina0
14. nov 2025

S vecerou by som pomohla iba vtedy ak by sa podielala aj svagrina, v opacnom pripade radsej stravit vianoce sama.

anonym_0f9103
14. nov 2025

Bud doma a pozvi brata, nech si pride k Tebe oddychnut a ty mu veselo lietaj okolo jeho zadku. Nebudes sama a este si aj brat oddychne.

cacianka
14. nov 2025

Nevidím problém priložiť ruku k dielu ak som niekde dlhšie, aj keď na návšteve. pomôcť pripraviť jedlo, prestrieť stôl, odpratať taniere zo stola, umyť trochu riadu, aj mopom prebehnúť ke´d treba, ču umyť vaňu/ umývadlo po sebe. pri odchode prezliecť paplón a vankúš, niečo z toho určite. ale aby som gruntovala a behala za sestru, švagrinú či za koho po byte a makala ako fretka, lebo niekto si medituje, tak to veru nie. To radšej sama doma. Ak by som aj takto k súrodencovi išla, tak max deň pred, s príchodom k večeru, doniesla nejaké jedlo/pečivo, darčeky a 24. 12. by som čo to pomohla ako píšem, ale 25. preč.
Stále tu na MK ženy pripomínajú, že ak niekde sme ako hostia, tak nemáme čo robiť v inej domácnosti - zasahovať do ich intímnej zóny - žene do kuchyne, tak predsa neprídem muklovať.

anonym_f117ce
14. nov 2025

@anonym_autor pomohla by som, som predsa u brata, nie je to cudzí človek ani dom. Chodíš tam kvôli bratovi a synovcovi alebo kvôli švagrinej? Ja som stará škola a na sviatky chcem byť s rodinou, aj keby to bola moja šibnutá sestra z inej vlnovej dĺžky ktorá je mešuge, pomohla by som, navečerala sa a večer vymyslela hru s bratom a synovcom, švagriná nech si lieta v Narnii.

anonym_adf5a9
14. nov 2025

@anonym_autor ze prid na 1 sviatok vianocny sa najest

miadi
14. nov 2025

Ved Budapest je hlavne mesto o jedlo sa nemusis bat . Ja som stravila vianoce na dovolenkach v hoteloch aj bytoch a nikdy som nehladovala . Namiesto vylevu o svagrine si mohla google vyhladat alebo sa opytat ChatGPT ktore restiky su otvorene v Budapesti na vianoce .Ak chces ist cez booking na byt ale v hoteli mas 100% restauraciu aj room service k dispozicii. Ved nejdes do nejakej Hornej Dolnej . Popripade si Snad vies aj uvarit v tych bytoch mas vsetko potrebne k vareniu len si kupis potraviny zemiakovy salat si vies aj hotovy z domu doniest .a rybu si raz dva uprazis. A vlastne teraz by si mala pozvat ty brata k sebe 😆on uvari ty budes meditovat a svagrina neuprace a bude to oplatene .

karolinakr
14. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_b0067a Nie

@anonym_autor ale to je primarne problem tvojho brata, že si takto nastavil pravidla, on robi všetko, ona je na facebooku a pomoc zháňa po rodine, lebo ma lenivu manželku?

karolinakr
14. nov 2025

v Budapešti nebudu vianočne trhy? a dokonca neponukaju nejake reštiky vianočne menu?

karolinakr
14. nov 2025

čo ona može meditovať 8 hodin? maximalne sa sustredi 15 minut potom už je mysel bludi kde kade a hlavne po facebooku 😀

karolinakr
14. nov 2025
@anonym_0f9103

Bud doma a pozvi brata, nech si pride k Tebe oddychnut a ty mu veselo lietaj okolo jeho zadku. Nebudes sama a este si aj brat oddychne.

@anonym_0f9103 nech brata zapriahne do upratovania a varenia a ona pojde pozerať ropzravky alebo meditovať 😀

anonym_e83549
14. nov 2025

@anonym_autor bez tej druhej polovice zbytocneho vylevu by som ti dala za pravdu. Takto mam pocit, ze len zavidis svagrine zivot a jej aktivity. Mozno ta pozna a preto sa radsej zatvori do izby ked si tam🤷‍♀️

cimage
14. nov 2025

Mne len pride divne, ze cez vianoce robia velke upratovanie? Ak chcu mat cisto, tak snad by to mohli stihnut do vianoc a na vianoce sa sustredit len na sviatky a max varenie.

maury
15. nov 2025
@anonym_autor

@andrejka1974 manželku, nie priateľku. Nemôžem, vynadala by mi.

@anonym_autor tak potom meditácie a afirmacie nezaberajú keď vynadá človeku/ hosťovi ktorý jej povie, že nebude jej luxovať dom/byt, žeby si to mala spraviť sama. Na takú návštevu by som nechodila. Iné je, keby ťa o to sama poprosila, či by si neprišla pred sviatkami nepomohla jej, ale ona by robila spolu s tebou a potom za odmenu za tú pomoc ťa pozvala na večeru, ale to už by si nerobila nič, len sa s nimi navečerala a strávila s nimi čas.

maya_hi
15. nov 2025

@anonym_autor uf, chudák brat aj jeho syn 🫤 no a k tebe, ja by som zvolila kompromis. Pomohla by som len s niečím. Otvorene by som povedala s týmto ti pomôžem, tamto už nech si urobí XY (jeho žena). Láskavo, asertívne. Asi by potreboval podporiť v tom, aby svoju ženu prefackal a priviedol k normálnemu rodinnému životu a starala sa o muža, syna aj domácnosť.