icon

Bratova svadba & moja ex s partnerom a ich dieťaťom

6. máj 2023

Zaujimal by ma vas nazor na situaciu: moj brat bude mat svadbu na ktoru aj napriek mojmu vyslovnemu nesuhlasu pozval moju byvalu partnerku, s ktorou sme zili skoro 9 rokov. Neboli sme zasnubeny, ziadne deti, ani ine spolocne zavazky. Od nasho rozchodu ubehlo uz 6 rokov. Medzicasom som si nasiel novu partnerku s ktorou som vo vztahu. Moj brat pocas trvania mojho vztahu s byvalou partnerkou nemal extra aktivny kontakt a ani komunikaciu s nou, byvali sme v inych mestach, stretavali sa obcas po vikendoch s rodinou. Teraz ale vyhlasil, ze na svojej svadbe chce moju byvalu aj s jej partnerom a ich dietatom. Neviem, mozno som divny ale mne to pride ako ista forma "provokacie" z strany mojho brata. Bavili sme sa o tom, povedal som mu moj nazor na vec, ale on aj napriek tomu na svojom rozhodnuti trva. Moja partnerka mi odmietla ist na bratovu svadbu, co uplne chapem. Kedze je to bratov den "D" tak ja nebudem robit ziadne teatro okolo toho. Pojdem na svadobny obrad a nasledne sa svadobnej hostiny nezucastnim, nemam zaujem tam mat na ociach svoju byvalu a jej rodinku. Zaujimalo by ma co si o tom myslite. Dakujem 🙂

panelacikova
8. máj 2023

prebehla som si posledné príspevky, ale nedá mi nenapísať. čudujem sa a otváram oči dokorán, ako môže niekto porovnávať autorovu situáciu, zhrňme si to: s ex chodil 9 rokov, neboli manželia, nemali deti, odišla do ďasa, rozišli sa. 6 rokov ubehlo. ona má manžela, decko, on partnerku. jeho brat ju pozval na svadbu pravdepodobne bez toho, aby to prekonzultoval s autorom. ex nie je žiadna rodina, nič. je to cudzia ženská, ktorá má už svoju rodinu.
a vy toto porovnávate niektoré s tým, že máte dieťa v striedavej starostlivosti? to čo riešite za sprostosti? jasné, ak máte dieťa v striedavke a máte zároveň dlhodobé normálne vzťahy aj s matkou/otcom dieťaťa, čiže ex/exkou vášho partnera/partnerky, tak je možné, že sa zhodnete a pôjdete mu na svadbu či inú slávnosť spoločne. je to možné, že sa dohodnete a budú všetci spokojní, veď to je v poriadku. ale zachádzate do extrému, píšete o dieťati, ktoré vychováva nielen matka, ale starostlivo aj otec s novou partnerkou napríklad. to je úplne iná situácia, nemyslíte? oproti autorovi.
hoci pravdupovediac, ja osobne som stále za klasiku, čiže keby sa takéto dieťa ženilo/vydávalo, tak by som nemala najmenší problém tam nebyť, ak by som bola o to požiadaná zo strany jeho matky, čiže ex môjho partnera. rešpektovala by som to. nevidím na tom nič hrozné. naopak, ješitné sú tie, ktoré by cítili šialenú krivdu a neviem čo. no treba si uvedomiť fakt, že takéto dieťa nie je moja krv. čiže ak by ma slušne požiadali, rešpektovala by som. ak by som tam nikomu nevadila a som pozvaná, potešila by som sa. robíte tu mnohé z komára somára. a porovnávate neporovnateľné (autor-extrémy so striedavkou či iné okolnosti v posledných príspevkoch)

autor, žiješ? či si fiktívny? 😀

panelacikova
8. máj 2023

@betulinka1 nič v zlom, len aby si nebola prekvapená, keď "malý" vyrastie a fakt bude mať tú stužkovú... že či tam budeš. už to máte prediskutované všetci? aj s jeho matkou? 🙂

lucylaw
8. máj 2023

Nečítala som celú diskusiu,ale rozhodol si sa správne a ja by som urobila to isté,plus po svadbe by som s bratom úplne minimalizovala kontakt,ak ho rovno neprerušila,pretože toto čo urobil - pozvať ju tam napriek tvojmu vyslovenemu nesúhlasu,čo mu musí byť jasné,že ju tam nechceš a nebudeš sa tam v jej prítomnosti cítiť dobre,tak to je čistá úbohosť z jeho strany..A zo strany tvojej ex je choré,že sa trepe na tú svadbu s celou svojou rodinou,každý normálny človek by takéto pozvanie slušne odmietol..

Mňa by zaujímalo,koľko z týchto všetkých teoretičiek,ktoré nechápu tvoje rozhodnutie,aj reálne bolo v podobnej situáciu,či by naozaj boli tak v pohode s tým,pozerať sa celú svadbu na svojho ex,s ktorým strávili takú dlhú dobu,ako je tam so svojou novou rodinou..Ja som rozvedená,ex má novú partnerku aj dieťa a som maximálne šťastná a spokojná,keď ich nevidím,s exom sa musím stretávať,lebo máme spolu dieťa,ale je partnerku som nikdy nevidela a dúfam,že to tak bude aj naďalej,aj keď ja už mám tiež nového partnera..Musela by som byť úplný masochista,aby som chcela dobrovoľne tráviť čas na akcii,kde bude môj ex aj jeho nová rodina a pozerať sa tam na nich..

Takže ja ti úplne rozumiem,zachovala by som sa rovnako a môj brat by týmto u mňa skončil..

panelacikova
8. máj 2023

@lucylaw teraz ti napíšu, že nie si vysporiadaná so svojom minulosťou 😀 😀

beronsche
8. máj 2023

@panelacikova ale city nepoznaju krv. A niekedy ti moze byt "cudzia zenska" blizsia ako pokrvna rodina.
Mozno to tak v tejto situacii nie je.
Ale mozno je. My nevieme.
Autor napisal len, ze bratovi, ktory velmi tazko niesol smrt mami, jeho ex velmi pomohla... Co mi vieme, ake az velke psych.problemy tam boli? Co my vieme, ake silne puto sa vytvorilo?
Este napisal, ze napriek tomu, ze on sam s ex udrziava formalny kontakt, si nevie predstavit na nu pozerat celu noc. A ze jeho sucasna priatelka to v ziadnom pripade neznesie. A preto na to kaslu..
Toto mi nepride ok v kontexte vyssie napisaneho. Najma sucasna tam nema co riesit...
Ja sa na to pozeram tak, ze zenich chce mat pri sebe blizke osoby - pokrvne, nepokrvne.. je to jeho den, tak by bolo fajn prehltnut vlastne issues a kvoli nemu to "vydrzat", ked uz teda maju z toho tak silne negative pocity..

@lucylaw a videla si, ze brat ma pocit, ze tej zene vdaci za silnu psych.podporu vo velmi tazkej zivotnej situacii? Skoncil by u teba aj za tychto okolnosti?

panelacikova
8. máj 2023

@beronsche áno, súhlasím. musí ísť o mimoriadne silné puto, keď si je brat vedomý, že týmto počinom spôsobí, že autor nebude na zábave. mne by za takéto niečo stáli len 2 veci:
1. buď k dotyčnému, ktorého pozývam (berme tento prípad) niečo cítim a nebude to láska k náhradnej matke
2. alebo toho súrodenca z nejakého dôvodu neznášam alebo jeho novú známosť a chcem mu týmto urobiť nazlosť. v tom prípade ale nechápem prijatie pozvania z jej strany.... tiež asi veľa múdrosti nepojedla.

beronsche
8. máj 2023

@betulinka1 pozerat sa na "cudzie" dieta ako na vlastne a kvoli nemu vychadzat korektne aj s matkou dietata, to chce zrelu osobnost. Kiez by vsetci, ktorym vztahy, kde uz boli deti, stroskotalia vsetci, co do takych vxtahov vstupili, toto dokazali!
Aj tu vidis, ze ake je to tazke, dat ineho potreby, hoc len kratkodobe, pred tie svoje a vykaslat sa na ego.. 🙂

beronsche
8. máj 2023

@panelacikova lenze brat si to mozno vobec neuvedomuje.. najma ak tiez vie, ze je autor s ex tiez v kontakte...
A velmi to hrotis.. vobec nemusi ist o extremy ake spominas...
Pozri, vieme to iba z autorovej strany.. ktovie, co by sme zistili od protistrany.. 🙂

mandarinka555
8. máj 2023

Som zvedavá, ako to celé dopadne...Dúfam, že nám napíšeš, ako celý tento galimatyáš skončí...

terezka1947
8. máj 2023

@kaktusik007 čo to má s osamelymi rodičmi?
Tradičná rodina je mama,otec a dieťa.
To neznamená,že osamelí rodičia, či rozvedení rodičia nie sú rodina.

betulinka1
8. máj 2023

@beronsche tiez prajem vsetkym detom, ktorym sa rozisli rodicia aby to mali takto v pohode 😉. Neexistuje ziadny dovod medzi rodicmi, ktory by ospravedlnil, ze sa dieta stane rukojemníkom. A svet bude krajsi.

kaktusik007
8. máj 2023

@terezka1947 podla definicii istych peticii a zneni navrhov zakonov to zial tak nebolo - tam bol pojem tradicna rodina definovany ako mama, otec, dieta.

terezka1947
8. máj 2023

@kaktusik007 či chceme,či nie....tradičná rodina bola,je a bude vždy otec,mama a dieťa.
Že rodiny sa z nejakých dôvodov zmenili,či už na chvíľu,či na pár rokov kým si otec a mama nenájdu iného partnera a manžela,otca či mamu pre dieťa je už druhá vec.
Tu nejde o kadejaké petície,ani o nič iné.
Nechcime ísť proti prírode. A netvarne sa,že k dieťaťu dôjdeme bez účasti muža a ženy...či priamej,či nepriamej.
Nepletme tu ideológie,náboženstva a iné veci.

lucylaw
8. máj 2023

@beronsche Vieš čo mňa by napríklad zaujímalo,ako často sa jeho brat stretol s tou jeho ex za tých 6 rokov,čo už nie sú spolu..Pochybujem,že nejako často - ak vôbec a neviem,či je bežné si pozývať na svadbu niekoho,koho som 6 rokov nevidel..Ďalšia vec,písal,že brat ho prišiel pozvať na svadbu a už vtedy mu povedal,že príde aj jeho bývalá..Takže bratovu expartnerku pozval na svadbu ešte skôr,ako vlastného brata?? Je to celé divné toto bratove správanie a mňa by na tom najviac štvalo to,keby som bratovi jasne povedala,že si neprajem aby tam moja ex bola,lebo sa budem cítiť nepríjemne a nebudem z tej svadby nič mať a brat by ju tam napriek tomu silou mocou chcel,z toho by mne vyšlo,že mu záleží viac na tej ex ako na vlastnom bratovi..Autor sám píše,že má z toho pocit,že mu brat tým robí naschvál alebo to robí ako nejakú provokáciu,takže v tom vzťahu medzi bratmi už pravdepodobne musí byť niečo dosť narušené,inak by si toto autor nemyslel..

lienka.7
8. máj 2023

@panelacikova nič nemaju vydiskutovane... to si len @betulinka1 mysli, ze za to, ze mu od detstva mení plienky a utiera sopliky, ze sa teraz bude pasovať do "roly" jeho druhej matky pomaly. Nepochopila, ze to dieta matku a otca ma, to ze sa o neho ona stara je iba preto, lebo je s ňou jeho otec. Keby nebol, stara sa proste ina.
Plus ani si nechcem predstaviť, že by jej náhodou povedal, že ju tam proste nechce. No sodoma gomora 🙈🤣

katkami123
8. máj 2023

@lucylaw
@lienka.7
@panelacikova
Vlezlé ženské si pojdu svoje…. Na oko je pre ne akože všetko normálne, aj keby mali vliezť do postele spolu so svojím ex a jeho priateľkou a držať tam nad nimi sviečku. 😀 Mňa najviac zaráža fakt, že bývalej deti sú vítané a deti jeho aktuálnej priateľky nie sú.

lienka.7
8. máj 2023

@katkami123
@lucylaw
@panelacikova škoda ze @autor nenapísal, či aj on jej bol na svadbe alebo nie.
Alebo bližšie ako to bolo potom, po ich rozchode. Lebo počas ich chodenia to bohvie co nebolo (podľa jeho opisu), cize nechapem, prečo také špeciálne miesto by zrazu u neho "v srdci" mala mat. To, ze s nim oplakala smrť matky snáď nie je záruka doživotného vtierania sa do rodiny. Aj keď takéto manipulátorky to vedia hrať naozaj sikovne, Dana osoba si to ani nemusí uvedomovať. A toto bude príklad aj tu. Plus aj to, ze brat možno nemusi súčasnú partnerku, tak proste robi napriek. Pozvať deti ex a partnerkine nie, je teda sila.

dadis
8. máj 2023

@katkami123
@lienka.7 haha, ja mam zasa rada take zufalky, co si myslia, ze ine zeny nemaju iny ciel zivota, len ich manzela, partnera, priatela ukradnut..

lienka.7
8. máj 2023

@dadis neviem, čo si chcela týmto tvojim "výkrikom do tmy" povedať, ale tak aspoň si sa zapojila do diskusie 😉👌
A ja zase mam "rada" také, ktoré nevedia kedy dosť a kde je ich miesto. Ale budis, každý sme iný 👍

terezka1947
8. máj 2023

@lienka.7 prečo taký fejt osoby,kt.nepoznas a ideš si zastávať autora témy,kt.je zjavne pod riadnou papučou svojej priateľky.
Keď už fabulujeme,tak ok....
Autor je taký nad vecou a tak ma na všetko iný a správny názor,ako väčšina našej populácie,že prišiel na mamičkovské fórum si pýtať radu a názor.
Na vine je jeho brat. On sa zení a zavolal na svadbu jeho bývajú,s kt.ma ukončený vzťah,nevídajú sa,ona dokonca ma už s iným mužom dieťa,tvoria rodinu.
Autor témy sa v živote posunul k prístelke,kt.ma už väčšie deti,iné už nechce. Nechce sa vydávať. Má chlapa pri sebe,kt.sa stotožnil s jej správnymi názormi na život, svet a rodinu.
Ona si postavila hlavu,že kvôli jeho bývalej na svadbu nepôjde a autor ju tak ľúbi,že to rešpektuje a síce brata prehovára,nech bývalú zo svadby vyškrtne kvôli svojej priateľke,ale on odmieta.
Prečo?no je to podľa autora smiešny nazor-ale,ťa ex im počas ťažkého obdobia pomohla. Podľa autora je to hlúposť,lebo keby takto mali brať každého smrť v rodine,kde by sme došli.....to je úplne mimo jeho misu. Lebo on je nad vecou a nechápe tie prízemné veci ako empatia,pomoc v probléme,svadba,rodina...to sú pre neho prežitky.
Ale ženích odmieta jeho ex zo svadby vyškrtnúť,tak kej je to tak,autor teatrálne ukáže,že s ním nesúhlasí,s lasky k momentálnej priateľke,kto.je možno jedna z mnohých ďalších odmieta zúčastniť sa na takom prežitiu ako svadba je. On svadbu neuznáva predsa(lebo mu to jeho priateľka vysvetlila,že už deti in nemá chcieť,svadbu tiež chcieť nemá,lebo ona ju už nechce a na svadbu jeho brata nepôjde,lebo)
No a teraz kto je na vine?predsa ex.
Načo tam tá chudera chce ísť?
Keby jej nebolo,všetko by bolo ideálne.
No nebolo.
Autor zistí o chvíľu,že problém je niekde inde. A čím skôr to zistí,tým šťastnejší bude mať živiť.
Lebo aj on mohol svojej priateľke povedať,že brať je pre neho dôležitý,pre brata je dôležitá tá osoba a priateľka s kľúčom mohla na svadbe tancovať. Nevidím jediný dôvod,kto.by mohla iná mať na tú svadbu neísť.
A takto sa z pseudo lásky muži odstrihavaju od rodiny kvôli priateľke,kt.aktualne majú.
Čiže,milé priatelky,raz budete ex....a nezabúdajte,nesmiete nikdy byť na miestach,kde budú vaši priatelia s aktuálnymi priateľkami.
Lebo budete tie,čo sa im vtieraju do života.
Síce už na svojich ex ani nemyslite,ale.....čo keď náhodou by ste boli hrozbou.
No mať takého mumáka,čo si nedokáže utriedit v hlave priority,tak ozaj výhra na celý život.

kaktusik007
8. máj 2023

@terezka1947 akoze na toto nemam slov, brutalne dobre zhrnutie 14tich stran v jednom prispevku... fakt 👏👏👏

lienka.7
8. máj 2023

@terezka1947 pekne si tu teraz domotala hrušky s jablkami, ale co uz. Chod si len ďalej svoju lajnu👍
Skadiaľ že to ty tak presne vieš, že to ona si postavila hlavu? Ale ok, maj si svoju vyfabulovanu pravdu, ok. A prekrucaj si to ako chceš ty.
Pravdou však je, že pokiaľ by ma brat/sestra poprosili, aby som na svadbu nevolala ich ex (a dôvod nech je naozaj akýkoľvek), RESPEKTOVALA by som to. A prečo? Lebo rodina mi je VIAC ako nejaká ex, rozumies tomu? A toto je podstata tejto diskusie. Zvysok uz su iba vaše domnienky, ako sa to ktorej hodí. A taktiež všetky ex by mali pochopiť, ze su aj situácie, kde sa už silou mocou nemusia tlačiť (aj keď sú teda pozvane), lebo vsak v minulosti niečo bolo... ale zjavne s takou neprijemnou situáciou nemas skúsenosti, preto sa ti tu tak ľahko mudruje a poucuje o tom.

betulinka1
8. máj 2023

@lienka.7 Sodoma Gomora by bola akurat asi u teba. Nesud mna podla seba. 😉 to, ze si to ty nevies predstavit, neznamena, ze sa to nemoze fungovat inde.

terezka1947
8. máj 2023

@lienka.7 pisalasom,že fabulujem.
Pravdu vie iba autor.
Ale teraz fakt môj názor.
Človek,kto.je tak antirodinne,anti svadobne založený a nad vecou rieši toto na fóre pre mamičky?
Tak buď fejk téma alebo minimálne divný človek.
Ja mu fandím,keď je vo vzájomnom,lubiacom a rešpektujúcom sa vzťahu. A úprimne mu želám,aby mu to všetko s láskou priateľka vynahradila,čoho sa on voči nej zriekol. Vlastných detí,vlastnej svadby.
Môže naozaj byť,že zdieľajú rovnaký svetonázor.

veroonr
8. máj 2023

@lienka.7 Keby sa mi zeni brat alebo vydava sestra, ani vo sne by mi nenapadlo diktovat mu/jej, koho ma/nema volat na svoju vlastnu svadbu a RESPEKTOVALA by som vsetkych hosti bez ohladu na to, v akom vztahu s nimi som alebo som kedysi bola. Na svadbu sa chodi z ucty k novomanzelom, obzvlast pokial ide o najblizsiu rodinu... Ale tak to by sme obcas museli byt schopni uznat ze nie stale som ja stred vesmiru...

zmrzlinka2021
8. máj 2023

Tvoja súčasná kamarátka by sa nepríjemné cítila tam len kvôli strachu, že u teba to nie je ešte ukončené a k exfrajerke ešte niečo cítiš. Iný dôvod nevidím. Na svadbu nemusíš ísť, neprídeš, nebudeš odchádzať. Nekruti sa celý svet okolo teba. Svadba nie je o tebe a tvojej súčasnej frajerke, je o tvojom bratovi a jeho budúcej žene.

lienka.7
8. máj 2023

@betulinka1 u mňa by to sodoma Gomora nebola, lebo ja viem, kde je moje miesto😉 na rozdiel od teba. To ty si nepochopila, ze pre dieta tvojho muza ty nie si matka, si jeho macocha, chapes ten rozdiel? Matka je len jedna, taktiež ako aj otec (keby to bolo v opačnom garde). Cize ked sa niekde pozýva matka otcom, to znamená jeho biologická matka a biologicky otec. Nie ty. To len aby si do budúcna chápala, a vopred sa netlacila niekde, kde jednoducho nepatris.

lienka.7
8. máj 2023

@veroonr nejde o diktovanie, ide o úplne normálne kompromisy, ktoré robí v živote každý z nás. Resp.aspon by mal. Ale ok. To je tvoj pohľad na vec. Môj je ten, že na prvom mieste je proste rodina.

terezka1947
8. máj 2023

@lienka.7 ok,tak prečo by nemohla urobiť kvôli rodine kompromis prístelka autora?a nedať mu ultimátum?
Čisto teoreticky.
Prečo sa ona nemohla postaviť do roviny tej chapajucej a byť tá velkodusna voči autorovi?

lienka.7
8. máj 2023

@terezka1947 antirodinne a anti svadobné založený? To co je za blbosť prosím ta? Za to ze sa neblázni po svadbe je niečo menej? Zaručuje ti svadba azda niečo??? Vobec nič. Tak tu nedramatizuj. A to ze nechce mať deti je tiež jeho slobodne rozhodnutie (alebo aj možno spolocne ich 2), tak ho láskavo rešpektujem. Jeho priateľka uz deti ma, možno ďalšie mat nemoze (možno on), alebo co ja viem co. Ale samozrejme, ty vieš vsetko najlepsie👌 len preto musí byť autor témy podľa teba zlý. OMG 🤦‍♀️