Bratova žena náhodou rozbila mojej dcére nový mobil
Dobrý deň,dnes sme boli pri bratovy opekať aj s dcérou.Nedávno sme jej kúpili dost drahý telefón.Dnes pri opekačke sa bratovej žene nepáčilo že naša dcéra bola na mobile,preto jej telefón zobrala a chcela ho položiť na taky menší stôl ktorý bol za ňou.Nevidela na ňho a mobil jej spadol na kamene a rozbil sa,ma mozno tak mesiac a bol dost drahý.Čo by ste robili vy?Dali by ste jej ho zaplatiť?
A vy sye dietatu nepostili telefon? 🤣
@fokuska ty to motas, dve na tri. Áno mavla by som rukou, také mobily sa ani nedajú rozbiť, v preklade - nerobila by som z toho drámu, ani pri tej príležitosti, ani na nete. Také mobily za 20 e koľko razy spadnú a nič. U nás sú také tetky, čo majú z čoho a teda ani by im nerobilo problém hodiť na stôl 20 e .
Dávať si sukňu a ísť do parku niekde medzi ľudí. Dávať si nejaké extra sexi outfit, kde je vidno až do r.. a ideš niekde na disco , medzi podgurážených a neviem akých ľudí, je teda obrovský rozdiel. Pretože niekomu môže prasknúť v hlave akurát, supne si niečo, môže si ju vyhliadnut a po ceste domov - hop? Keď už by som mala dcéru, snažila by som sa ju chrániť a nabádať ju k tomu, aby si premyslela ďalšie kroky, keď už niekam ide. A nie, nie je ona vinná, ale môže veľa veciam predísť, vlastným úsudkom, aj napr tak , zesleduje okolitu spoločnosť a chráni sa. To máš ako v šachu.. nie chodiť ako slepa
Ta debata sa dobre rozprudila. Svagrina uz dnes mala doniest novy mobil alebo sa pytat aky to je, pamat, farba a oznamit kedy donesu novy. Moje dieta, ked bude sikovne, posluchat a budem na to mat, dostane mobil po akom tuzi, bez ohladu na cenu. No a co, nech si kupuje detom kto chce co chce. A ze ho mala na grilovacke v ruke???? Akoze co ma byt. Ja ked sa nudim na grilovacke tiez kuknem mobil. Co mala svagrinej tlieskat alebo co, naco jej ho vobec svagrina brala do ruky.
Viem ze je to diskusia na inu temu....
Ale aby malo dieta mobil za 700 €!!! Rodicia, tym vasim detom uz za chvilu nebude stacit ked im na dvor pristavite vrtulnii!!! Chora doba toto....
Mobil berem ako uzitkovu vec....Keby ho teraz nerozbila svagrina, rozbije ho tak ci tak o cosi neskor tvoje dieta (povedzme si urpimne)...Komu uz niekedz nespadol mobil? kto nema dopukane ochranne sklo....asi vsetci a nie raz....
Brat to urcite nejak doriesia ak su normalne zmyslajuci ludia....
@slimstar Je to rovnake - ospravedlnujes nieco nespravne tym, ze si za to moze "obet" sama.
Cize autorka je na vine, ze dcera ma drahy mobil a ze jej drahy mobil niekto poskodil. Nie, ze je na vine svagrina, ktora vzala bez dovolenia a opytania vec, ktora jej nepatri a poskodila ju. A ok, mohla vychovavat, ale v tom pripade davam pozor na cudziu vec ked ju beriem do ruky a ok, stalo sa, nechcela, ale postavim sa k tomu zodpovedne a skodu uhradim.
A nie tu utocit na autorku, ze nestalo by sa keby mala dcera lacny mobil, alebo keby ziadny mobil nemala a pod.
@fokuska stále je to o tom šachu a premýšľaniu dopredu, predchádzaniu " čo ak". Veď som sa vyjadrila k tomu, ja na nikoho neútočim. Už sa budem opakovať, keď mám doma také niečo, tak si to zabezpečím, lebo možnosť rozbitia tam je a nebudem robiť z toho teraz drámu, lebo.. a prečo to rieši tu a nie priamo s tou osobou, veď predsa ona sa má k tomu vyjadriť a postaviť sa k tomu, hm?ešte tam ani nebola prítomná, nakoniec to môže byť úplne inak.
@slimstar Ja s tebou proste nesuhlasim... ale zbytocne sa budeme natahovat, kazdy to vnima inak.
Ja si nebudem zabezpecovat veci aby mi nahodou niekto z rodiny kto sa nevie spravat danu vec neposkodil. Chapem, keby jej niekto vudzi vytiahol mobil zo zadneo vrecka v MHD, tak jasne, ze si na neho mala dat pozor. Ale pri stretnuti s tetou aby mala zabezpeceny mobil? Ved neocakavas, ze rodina ti nieco poskodi a bude si brat veci bez opytania.
Myslim si, že ak by mali naozaj dosť peňazí zaplatia to aj sami, ale pre nich to môže byť naozaj vela. Skuste sa dohodnúť aspoň na polovicu opravy.
Len nechápem to šetrenie na krytoch a poistke. Museli ste rátať a tým, že skôr či neskôr sa môže mobil rozbiť/ pokaziť ,je to predsa len vec.
@queen_mary ja?
By som sa jej opýtala,nech navrhne ako to budeme riešiť. Mne by sa nepáčilo, aby ona napomínala moje dieťa, koľko je na mobile.
@ajka0207 Je to vina tety - tej vypadol z ruky. Keby teta pytala mobil a mlada sa spyta preco a ona povie, ze preto, ze sa to nepatri, venuj sa nam alebo nieco podobne, tak mlada sa rozhodne ci ho sama niekam polozi alebo jej ho poda. Pretoze vtedy by mohla povedat, ze pytam sa, lebo bol drahy, strazim si ho, takze ja si ho odlozim sama.
Ale odkedy je v rukach tety (ci uz dobrovolne ci nasilim), tak je jej chyba ak spadne.
Dam uplny triezvy pohlad mojho manzela na tuto situaciu, ako prve povedal, ze pytat novy mobil, ale druha vec, co povedal, (ja s tym nesluhasim), ale, este povedal, ze kedy sa to stalo jeho bratovi alebo segre, od nich by som to pytala, od mojej sestry nie, takze jasne, ze dvojity meter, co ty na to? A okrem ineho, si si ista, ze tvoja dcera sa chovala k tete ok? Nemala nejake pubertalne zachvevy?😀
úplne súhlasím s hore uvedenými názormi, zaplatiť ho potrebujete, nebol lacný a jasné oprava je asi prvé riešenie a možno to najlacnejšie.. určite by som to chcela preplatiť, ak na to nemá financie, zistite, či majú poistku na domácnosť - podľa toho, čo má, by sa táto škoda dala preplatiť aj z nej, kľudne mi napíšte, dám vám info ako nato ;)
dievcata Vam uz niektorym dobre vyhrava 🙂, co tu riesite kolko stal mobil, kazdy si kupi na aky ma. Keby sa to stalo mne rovno vyberam SIMku dam ju mladej aj s dakym mojim starsim nepouzivanym mobilom, a ifon beriem do opravy, ked som gramblava.
a mimochodom ak ma clovek poistenie zodpovednosti za skodu co snad uz len niekto v rodine ma ( teoreticky nech nenvadym na poistne podvody) tak pokryva aj ked cloveku spadne mobil z ruky, preplatia certifikovany servis, spoluucat 30e, len treba zapnut mozog a nie kvokat o drahych mobiloch, nevychovanych pubertakoch a zlych matkach
@h_petra aj mne to príde v poriadku, keď vidím, že moje, sestrine, kamaratkine deti sú neustále na mobile a ešte aj počas "programu" tiež poviem, nech už to odložia a nejde nikoho prevychovat
Ale by som ho rozbila veru, musím aj zaplatot nový alebo opravu
No nebude ako novy ak tam daju sklo s pouziteho telefonu alebo sa vyrabaju nie original nahrady tak nebude obrazovka reagovat ako predtym.
No ja si nie som celkom ista o co tu vlastne ide. Ci ide naozaj o to, ze sa telefom rozbil, alebo je za tym nieco ine? Nejde tu nahodou tak trosku aj o ranene ego, lebo svagrina zobrala z ruk telefon mojej dcere, napriek tomu, ze svojim detom ho nechala? Lebo ten telefon jej mohol vypadnut z ruk aj vtedy, ak by jej ho mlada podala dobrovolne, napr.jej chcela nieco ukazat. Proste smola, blba zhoda nahod. A cim je ten telefon drahsi, tym to viac boli, logicke.
Okrem toho, toto je len jedna strana pribehu, kto vie, co by nam na to napisala svagrina. Ked by tak mala moznost vyjadrit sa, mozno by sme na toto cele mali uplne iny nazor. Netusime ako to cele vlastne bolo.
Predpokladam, ze na mobile sa rozbilo len sklo, cize oprava cca 100 eur. Ak sa svagrina sama neponukla, ze uhradi opravu, nepytala by som od nej uz len pre pokoj v rodine. Dala by som mobil do opravy, hodnotu opravy by som dcere strhla z vreckoveho, aspon bude mat ponaucenie a bude si vazit.
@fokuska tu nejde o trestanie, ale deti by sa mali naucit, ze su situacie, ked mobil treba odlozit. navyse nevidim nic zle na tom, aby sa financne spolupodielala. moja dcera si napr. kupila mobil za svoje uspory a je mladsia. aspon si bude vazit. a ak ho rozbije, ale jej ho niekto rozbije, bude ma to menej trapit.
@kp7333 Autorka povedala, ze ona ako rodic jej mobil nezakazala. Dcera riesila nieco, o com autorka vedela a ako matka s tym suhlasila. Tak preco ma byt dcera potrestana a financne sa podielat na niecom za co nemoze?
Keby neposluchla mamu a mobil by jej spadol a rozbil sa, tak ok, dcera nedala pozor, nech si opravu zaplati. Ale tuto nikde nevyplyva, ze by si dcera mobil nevazila, nedavala na neho pozor alebo robila nieco co mala zakazane. Ale hlavne, ze by si ju potrestala, totalne nefer.
@kp7333 tvoj vychovny princip, aby pre pokoj v rodine dcera uhradzala skodu na mobile, ktory jej znicila teta by som pochopila v pripade, ze chces dieta naucit, ze zivot je pes a na chyby druhych kolkokrat neferovo doplatime my. a este za nich uhradime skodu, ktoru nam oni svojim konanim sposobili.
nie, zeby sa to bezne dospelym v zivote nestavalo. zivot je boj.

@stulrajterova absolútne netuším, na ktorý môj príspevok reaguješ... môžeš upresniť?