icon

Bratova žena náhodou rozbila mojej dcére nový mobil

29. júl 2020

Dobrý deň,dnes sme boli pri bratovy opekať aj s dcérou.Nedávno sme jej kúpili dost drahý telefón.Dnes pri opekačke sa bratovej žene nepáčilo že naša dcéra bola na mobile,preto jej telefón zobrala a chcela ho položiť na taky menší stôl ktorý bol za ňou.Nevidela na ňho a mobil jej spadol na kamene a rozbil sa,ma mozno tak mesiac a bol dost drahý.Čo by ste robili vy?Dali by ste jej ho zaplatiť?

matkahelka
29. júl 2020

@h_petra musela som sediet vystreta, so spojenymi nohami, nesmela som sa nicim ponuknut, co bolo na stole, nesmela som sa pytat na toaletu, musela som sa usmievat od ucha k uchu ako retardovana, nesmela som hovorit, ked mi nikto nepolozil otazku... v nasej sirokej rodine lekarov a pravnikov bol toto prototyp vhodneho spravania na navstevach. aktualne zijeme velmi spolocenskym zivotom, mame kopu priatelov a znamych, kazdy vikend mame navstevy, s vacsimi, ci mensimi deckami a mne skutocne nepride nevhodne, ak dieta pocas nudy vytiahne telefon. nevhodne by to bolo, ak sa s nim clovek zhovara a to dieta to odignoruje. a v prvom rade je pre mna dolezity komfort nie moj, ale ludi, ktorych sme k nam pozvali. lebo pre mna nie je len fraza "citte sa u nas ako doma..."

miiriaam
29. júl 2020

@ckocka akoze ja len kukam😁 nezapajam sa moc do takychto debat..ale akoze myslis vazne toto co pises?? To akoze ozaj zavolas sestru na grilovacku a povies ale vies co?deti su v pubertalnom veku a ja to neznesiem,nechaj ich doma?...boze...sa cudujem ze toto vypustis..

ckocka
29. júl 2020

@matkahelka No a to je naprosto v poriadku. Robíš to čo ti vyhovuje a nikto nemože určovať koho máš a koho nemáš pozývať na návštevu.

sonulik2015
29. júl 2020

Myslím, že v tejto debate je úplne jedno, či stal telefon 100, 200 alebo 700€... nekupovali ste ho vy, ale oni, nechápem na čo toto riešite, keď nikto nežiadal od vás tento názor 😀. Máte vyjadrit názor na úplne niečo iné. Ach, ženy. Veď vy kúpte svojmu dieťaťu to, čo chcete vy, na čo máte vy a nie tu poučovať autorku...
A samozrejme, telefon by som dala zaplatiť 😉

h2
29. júl 2020

@miiriaam Nie, nepovie, lebo ju v takom prípade vôbec nepozve.

h_petra
29. júl 2020

@matkahelka úbohá ty...

ckocka
29. júl 2020

@h2 Ďakujem, už to nemusím opakovať.

miiriaam
29. júl 2020

@h2 velmi nestastny clovek to je..

autor
29. júl 2020

@sonulik2015 konečne niekto normálny,ďakujem za pochopenie 🙏🏼❤️ 🙂

h2
29. júl 2020

@ckocka Sorry, napísala som to za Teba, ale myslím, že som vystihla, ako to Ty pociťuješ. Len mi dlho trvalo, kým som to pochopila, lebo pre mňa je to nepredstaviteľné.

ckocka
29. júl 2020

@h2 Ale ja už som priznala že som sebecká hostitelka, moj dom moj hrad.

matkahelka
29. júl 2020

@miiriaam taki ludia tych priatelov vela nemaju

h2
29. júl 2020

@ckocka Áno, to je v poriadku, máš na to plné právo. 👍

ckocka
29. júl 2020

@matkahelka To máš naozaj pravdu, mám iba pár výlučných priatelov. Ale ostatných ludí nehryziem.

montemotherone
29. júl 2020

Jasné. Nech jej zoženie nový. Nie je o čom.... a nabudúce nech sa stará do svojich detí a mobilov

montemotherone
29. júl 2020

@h_petra bežné vychovávať cudzie deti býva hocikde. A najradšej to robia tí, ktorí nevedeli vychovať tie svoje 😉

montemotherone
29. júl 2020

@ckocka čo je diskomfortné na tom, keď kdesi v kúte sedí cudzie decko a čumí do mobilu? 😏 Môže jej to byť jedno. Ak teda nie je nejaká posadnutá neurotička ktorá potrebuje mať veci pod kontrolou a všetkých v pozore. Ja som napríklad rada keď sa u mňa ľudia cítia dobre. A ak chce 15 ročné decko čumieť do placky, môžem si gratulovať že vôbec prišlo a vydrží tam sedieť 😉 Jediný komu to môže vadiť je rodič. Keby to bola moja dcéra, ten mobil mi nie že spadne ako jej ho budem brať, ale jej ho rovno švacnem o zem a najbližšie dostane 15 eurovú krabičku na volanie a SMS. Ale teda cudzie dieťa by som neriešila... A to som šibnutá učiteľka 😉

maciatkolulu
30. júl 2020

@matkahelka
@matkahelka nooo, nechápem, chudá dieťa, 15 rocne, majúce na stretnutí aj brat tancov a sesternice, pri stole sediace, čo sa, predpokladám asi niečo konzumovali, jasne, ze potrebuje mať v rukách 700eur mobil, ved sa sirotka nudí, inak by musela behať po byte a kutrat v skriniach na návštevách. Podľa mňa je vrchol nesluanosti, aby mal niekto v rukách mobil pri stole a to je absolútne jedno, či 7 ročne decko, či 15,ci dospelý. A normálne zdravé dieťa, nechodí z nudy od stole kutrat veci, to robia možno mentálne postihnuté jedince a bábätká. Ale keď som v nedeľu na návšteve a zjavne aj obede u druhých, tak počas jedla, sedenia pri stole necumim do mobilu, je to podľa mňa absolútne nevhodné a tobôž u 15 roxej slečny. To len k mobilu v rukách na návšteve, asi som "stará škola", lebo podľa mňa je to normálne. Rovnako aj na ihrisku sa hrá a nesedí s mobilom v rukách. Tiež som zobrala susedovi, keď bol u nás sa hrať vonku na dvore mobil z rúk, že pardon, prišiel si sa hrat a nie cumiet do mobilu, lebo automaticky chcel aj môj mobil a to už kde sme, vonku sedieť v 6 rokoch na mobile. A fajn, keď chceš sedieť na mobile, môžeš doma, rovnako slečna, ak sa nudí u tety, môže nabudúce ostať doma. To co sa tam dialo my nevieme, možno švagriná, mala po ruke autorky e decko a svoje decká ďalej, povedala koniec mobilom a najbližší zobrala do rúk.... A bum. Každopádne nabudúce by som jasne požiadala všetkých, že je čas rodinný, obedov, kavickovy, zákuskovy a vypínajú sa mobily a bodka. Komu sa nepáči môže aj pri štedrej večere z nudy tukat do mobilu, alebo kutrat skrine. Ale tak doma na návšteve to asi vhodné nie je, najmä keď to hostiteľom nevyhovuje. Doma kľudne.

marfikchov
30. júl 2020

@matkahelka prosím vás a vy ste ako trávili rodinné návštevy, keď neboli mobily? Ja osobne, sedela som a počúvala a doma od našich išiel ešte pokyn 'nie, aby som si niečo zobrala' (myslené jedlo), netrebalo nám hovoriť, aby sme neskakali do reči, nekutrali v skriniach a návštevu sme prežili, šťastie bolo, ak sa tam nachádzali aj iné deti, mohlo sa hrať von. Nehnevajte sa, ale sami robíme z detí to, čo robíme, zavislakov, 'hadam sa nebude nudiť, počúvať tupé politické reči....' na mobil za 700€, nech ukážeš, že na to máme

h2
30. júl 2020

@matkahelka
@marfikchov Dievčatá, to vážne Vám Vaši rodičia zakazovali vziať si na návšteve jedlo, ktoré hostitelia ponúkajú? A prečo, preboha? 😲

marfikchov
30. júl 2020

@h2 netuším prečo, ale vážne, asi aby si nemysleli, že nám nedávajú jesť

sense
30. júl 2020

Pri stole a hlavne pri jedle sa u nas mobil nepouziva, nikto...
...ale ak sposobim skodu tak ju uhradim.... a nebudem cudziemu dietatu zakazovat a brat nieco co dovolim mojmu...

majulino
30. júl 2020

@h_petra aj u nas, ale slovne. Nikdy!!! By som si nedovolila ani detom mojich surodencov zobrat mobil ci tablet. Upozornit ano, ale nie zobrat

majulino
30. júl 2020

@h_petra rovnako sa bavim aj ja so svojimi detmi, neterami, synovcami.. ci lepsie slusnejsie by bolo zrucat po nej? Zaujimavy pristup k vychove.

h2
30. júl 2020

Ešte k tomu, čo tu mnohé píšete, že mobil pri stole..., počas jedla..., na nedeľnom obede...
Autorka píše: "...boli sme na grilovačke..., ...mobil spadol na kamene..., ...my s mužom sme pri tom neboli, lebo nám brat niečo ukazoval 5m od nich..."
Mne z toho vychádza, že sa sedelo vonku a že v tom čase už bolo po jedle. To je trochu iná situácia, než keď je niekto na mobile pri nedeľnom obede, podávanom v obývačke na bielom obruse, drahom porceláne a striebre.

ajka0207
30. júl 2020

Nečítala som všetky komenty, samozrejme že by mala zaplatiť skodu ona, ale chcem sa opýtať, je pre teba podstatné že spadol keď ho vzala "nasilu" dcére? Veď mohol jej rovnako spadnúť pri pozeraní fotiek napr. Nebude v tom aj niečo iné ako rozbitý mobil?

ckatka
30. júl 2020

Sú tu rôzne odpovede...niektoré fakt zvláštne...
1. "Decko" ma 15. Má občiansky a síce to neznamená že si môže tak úplne robiť čo chce, neznamená to aj, že bude úplne presne robiť vždy a všade to, čo chce niekto iný. (Rodič, príbuzný...ktokoľvek iný). V 15tich som dostala svoj prvý mobil...Nokiu 3310, pretože som okrem iných brigád, chodila hrávať s kapelou a aj do zahraničia. Riešila som dosť aj "pracovné" veci, skúšky s kapelou, zároveň veci do školy, veci na absolvak do ZUŠ, frajera,...čiže keby som sa preniesla do dnešnej doby...A mala smartfon...nevidím žiaden dôvod aby mi niekto z rodiny bral telefón (akékoľvek iné komunikačné zariadenie) z ruky. To si nikto nedovolil vtedy a nedovolil by si to ani dnes. Max upozorniť, že si nepraje aby sa hrala s telefónom pri jedle (lenže ruku na srdce...koľkí dospeláci počas jedla nechytite telefón do ruky?). Ak mladá niečo riešila...stačí povedať že sorry robím toto a toto musím to dokončiť...resp niekam sa zasit a doriešiť si. Nedáva to právo nikomu brat jej ten mobil z ruky. Moze to urobiť akurát rodič( -rodičia) ktorý
mobil kúpil.
2. Kto urobil škodu, je povinný ju nahradiť. Tam nie je o čom.
3. Nabudúce ochranné sklo a silikónový obal na akýkoľvek smartfon. Ušetríte si kopu nákladov do budúcnosti.

Inak..niekde som sa.dostala k zaujímavému článku...hovoril.nieco o tom, ako je veľmi citlivé, v rámci výchovy siahať deťom na ich "majetok". Príklad "keď si tu hračku neupraces, vyhodím ju". Výchovne dlhodobo nefunguje. Dieťa raz zisti ze hračky stoja peniaze a ze bud to vyhodite len naoko (lebo to bolo drahé), alebo sa len vyhrážate. Partnerovi tiež nehodíte knihu do koša, aj keď sa mu vkuse povaluje na zemi pri posteli, však?
Príklad : uprac si prosím ťa tu hracku, lebo sa bojím ze na ňu niekto stupi a zlomí ti ju alebo si ublíži....funguje omnoho lepšie. Rovnako : prosím ťa toto poodkladaj idem vysavat a zavadzia mi to...je tiež celkom okej.

Alebo...dieťa má niekoľko svojich "istôt". Matka, mliečko, obľúbený plysak....na psychiku pôsobí veľmi devastacne, keď sa napríklad na niečo nahnevame a v rámci trestu mu toho plysaka vezmeme. Toto platí skôr u malých detí...ale da sa to aplikovať aj na väčšie. Treba trest riešiť primerane. Pre vás je ten plysak trojeurova somarina...preňho je to celý svet. Predstavte si seba...ako si napríklad neupracete tanier po raňajkách...A za to vám manžel zakaze ísť večer na aerobik s kamoškou, čo je váš jediný útek z reality.
Ale už som.odbocila. Nevadí. Ide o.to....ze raz dievča ten mobil ma...rodičia jej dali dôveru, má drahú vec (neriesime prečo, to je výlučne vec rodičov), a tým pádom je to jej majetok a citlivá vec. Prísť by on mala len pri fakt nejakom prusere, ktorý súvisí s mobilom. A samozrejme po rozhodnutí rodičov. Do tohto nemá právo kecať iný príbuzný (jedine ze by boli svedkom toho pruseru).
Príklad z reality - keď zle zaparkujete, nezhabu vám auto, len vám dajú (možno) pokutu.

ivetka_kamo
30. júl 2020

@h2 a moz o jej to tak aj povedala, neboli sme tam. My osobne keď ideme na opekacku, alebo čosi podobné, mobil sa tam proste neberie.

h2
30. júl 2020

@ivetka_kamo V každom prípade jej ten mobil nemala teta brať. Zvlášť, keď to "dieťa" má 15 rokov. Fakt ma zaujíma, ako na to mladá zareagovala. A zvlášť po tom, čo "sa" mobil rozbil.

miiriaam
30. júl 2020

@h2 ja som to mala podobne..musela som pockat na to kym sa ma neopytali niekolkokrat a nie hned si brat,aby to nevyzeralo ze som nevychovana a pazrava a ze som sa tam prispa iba najest