Bratova žena náhodou rozbila mojej dcére nový mobil
Dobrý deň,dnes sme boli pri bratovy opekať aj s dcérou.Nedávno sme jej kúpili dost drahý telefón.Dnes pri opekačke sa bratovej žene nepáčilo že naša dcéra bola na mobile,preto jej telefón zobrala a chcela ho položiť na taky menší stôl ktorý bol za ňou.Nevidela na ňho a mobil jej spadol na kamene a rozbil sa,ma mozno tak mesiac a bol dost drahý.Čo by ste robili vy?Dali by ste jej ho zaplatiť?
zasa sa debata ubrala správnym smerom a maminky si tu potrebujú kadečo dokazovať na anonymnom fóre ake su super aj ked vieme ze realita je často na míle vzdialená.
Ale k veci. Tvoja švagrinka je ehm. premotivovana. Nežiadala by som opravu ale proste výmenu za taký istý nový kus. Nesúhlasila by som s opravou pri mesačnom telefone. A nech si samozrejme tento nechajú.
Inak tiez ma zaujíma ako reagovala mlada. A klobúk dole pred tebou ze si netrepla švagrinej táckou o hlavu.
@h_petra preco to musi byt hned rozmaznany fracek? Mozno sa na rodinnej zalezitosti dieta nudilo, malo novy mobil, tak chcelo byt na nom. Nikto nema nikomu vythnut vec z ruky a este ju aj rozbit, to tiez nie je vychovne. Ty si vzdy sedela v kruhu rodiny ako socha a pocuvala dospelakov ako sa bavia o veciach, ktore ti trebars nic nehovoria, len aby to bolo "adekvatne"?
Rodina je to najdôležitejšie co mame...ak sa vzťahy nastrbia, trvá aj roky, kým sa to dá do poriadku. Myslím si, že to neurobila naschvál, a cena jej nič nehovorí, nieje to dôležité pre ňu. A pokiaľ neprejavila záujem o dohodu a riešenie neponúkla, zrejme to ani nespraví a budete sa len naťahovať, v konečnom dôsledku utrpia vzťahy... Nechala by som to tak, mobil by som kúpila alebo dala opraviť... Pekný deň prajem
Asi som tu jediná,ale ja by som peniaze nepýtala,ak máte na 700 eurový mobil pre dieťa,tak by vám až tak chýbať nemali,tiež by som brala do úvahy nakolko je bratova rodina "bohatá" a ako by im tá suma chýbala či nechýbala.Mám 15r. syna a mobil v takej situácii by ani nevytiahol,dáka úroven správania byť musí.Niečo podobné,že dôjdem kamsi na návštevu a tam telka zapnutá,tak asi načo tam rozprávame,ked domáci pán pokukuje na správy,to odchádzam alebo poviem trefnú poznámku....Kedy tie deti chceme vychovať a ako,ked bez mobilu si už ani neprdnú s prepáčením ....
Boze, no musela by uhradiit skodu. Mne by bolo uplne sumafuk, keby boli moji synovci na telefone. A hlavne na opekacke cez prazdniny gezovat deti... Nech si robia co chcu ked su spokojne.
Nechapem preco riesite, ze ma 15 rocne dieta mobil za 700€ , ak kvoli tomu neboli 2 mesiace bez jedla, je to ich vec. 700€ za mobil je vela, ale ze 2 rocnym deckam sa kupuju elektricke auticka za 200€, k tomu babika za 60, kuzelne citanie za 50, co najdrahsie odrazadla...atd..to nie je vela?
Neviem ako by som situaciu riesila, svagrina mala sama navrhnut opravu/kupu noveho. Keby ste tam neboli vy, nech ju vychovava ona, aj moje tety mali pravo mi dat aj po zadku, ked tam neboli rodicia, ale pokial su pritomni rodicia, maju vychovavat oni
Mobil pre dieta za 700 eur a nezostali peniaze na kryt? Na mobily za 200 eur sa kupuju obaly hned na druhy den.
No mali by ste ist s opravou na polovicu, ked tam nebol kryt ... Kludne by sa mohlo stat, ze by ten mobil spadol o tyzden dcere, akurat svagrina mala to "stastie" byt prva, ze nan sahla a bola gramblava.
Kazdy mobil raz spadne, nech nan davas pozor, ako chces, ved ho ma clovek v ruke cely den a kazdy den, sklo sa klze a zachrani ho od rozbitia iba kryt/obal.
Mobil treba kupovat v takej cene, aby vam nebolo luto, ked sa rozbije. A nie za cenu starsej ojazdenej felicie. 🙂
Má mobil mal kadejaké úrazy ale nerozbil sa.Stal 150e,a vydrží viac ako 700e?
Nebol už nalomeny alebo?
Fakt mi to nejde do hlavy,aj keď na kamene to bolo z akej výšky?
@majkeel ak nejak nestastne spadol na kamen, tak mu ani ochranne kryty nemusia pomoct.
Moj stal so vsetkym dokopy cez tisicku. Spadol X krat, aj na kamene, na cestu, vysmykol sa z kabelky, atd. a nic mu nebolo. Potom raz spadol na dlazbu v jedalni, ale tak hlupo rohom a praskol mu displej kompletne cely. Proste staci ked sa stretne ta spravna vyska, rychlost padu a uhol dopadu a telefon sa rozbije, aj ked padne iba z metra.
@autor a ako reagovala dcera v tej situacii
@moonlight1210 To sa uz nedozvieme. Pri plastovom kryte ma clovek 75% sancu, ze padne na obal z plastu/silikonu,... a nerozbije sa. Bud spadne na chranenu zadnu plochu 25%, alebo na kryte rohy (horne/dolne) 25%+25% a zvysok 25% pripada na nekrytu prednu plochu.
Ak je mobil cely skleneny, spredu, aj zozadu, rozbije sa ako pohar ...
Shit happens, darmo uz banovat, uz sa to neda vratit. Len treba byt objektivny aj ku svagrinej, aj ked bola blba. Aspon uz teraz viem, ze si nemam kupovat drahe mobily, ani chytat do ruky cudzie drahe mobily. 🙂
@moonlight1210 Za 1000 eur idem do mobilu za 200 eur a kupim bomba objektiv na zrkadlovku za 800 eur. 🙂 Mobily su dnes znakom spolocenskeho statusu. ... kym nespadnu na zem. 🙂
Nie, nepytala by som od svagrinej ani brata peniaze. 700 e mobil dam decku len za predpokladu, ze ma nebude stvat ked sa rozbije hoc aj na druhy den po kupe. Ak by ma to stvalo, trapilo, vytocilo (bez ohladu ci ho rozbilo moje dieta, jeho spolužiak, teta alebo ho rozhryzie pes), takto drahy mobil by dieta nedostalo.
Naco kkupovat novy ked sa da vymenit displej? A myslim ze len tak nieco na nom nerobila, samozrejme zeby som zaplatila, ale prenic za nic jej ho urcitr nevzala.
Povedala by som bratovi, ze dcera smuti za tym telefonom co jej teta sice asi nechtiac ale rozbila a ze Vy jej dalsi kupit nemozte, tak by si ho prosila, aby to so zenou vyriesili. Bol to ten telefon znacky xy. Keby nereagoval, tak by som ich po lopate poziadala o uhradu skody, aby ste jej mohli kupit druhy.
Ale veď už toľko nezávidte, že niekto ma na to, kúpiť dieťaťu drahší mobil 🤦♀️ a všetci tu nadavate na dcéru že niečo písala na mobile, ale to že tie druhé deti hrali hry a nevenovali sa sesternicu, už bolo úplne slušne.. 😀
Sorry, ale každy telefon je rozbitny... Je uplne jedno kolko stal /asi ste ho nekupovala za posledne rodinne peniaze/ a kludne ho mohla rozbiť aj dcerka. Ja by som od švagriny preplatenie nepýtala, ak by to navrhla sama OK. Rodinne vzťahy su asi dôležitejšie ako nejaky mobil 😉
@montemotherone ak by ta napriklad natacala a pridávala na socialne siete, ako to teraz u pubertakov fici, tak by si vzala ten telefon aj inemu ako svojmu decku. Pravdu uplnu sa tu nedozvieme, este ked mama bola 5metrov dalej a nevie uplne presne co sa stalo. A tiez by som v 15tke nedala taky drahy telefon. Az ked si zarobi na brigade prispejem
@majkeel cojaviem....ja mam iphone za zhruba tisícku...(Na firmu, ale už by som si ho kúpila aj súkromne odkedy ho pouzivam)...A poviem ti ze je to úplne iná úroveň fungovania. Kým som mala nejaké bežné obyčajné...tiež som si myslela ze ved to stačí...ale kopec veci sa mi na nich nedalo robiť.
Odkedy mam tento, tak sa mi strašne zefektívnila robota. Ono sa to nezdá...ale tu ušetríš par sekúnd, tu 10 minút lebo nemusíš štartovať počítač...hlasové ovládanie, Siri, navigácia, kopec užitočných appiek (ano treba voliť starostlivo...), platba mobilom ci internetbanking, Excel ci Word v telefóne, sparovanie s firemným intranetom, tlač fotokalendara vo fotolabe priamo z mobilu... ...vieš koľkokrát som nemusela niekam ísť osobne len preto, že som to vedela vybaviť a vyriešiť v mobile z miesta? To lacný mobil proste nedal.
Nemusíme si kupovať nové autá...s navigáciou či klimatizáciou...ved Škoda 105 nás odvezie rovnako...tak prečo to robíme?
Všetko má svoje výhody a nevýhody. Nové auto ma klímu...ale keď sa pokazí elektronika tak si došiel. V embecke sa uvaris, ale na bežné opravy ti stačia kliešte, drotik a silonky.
S mobilmi je to podobné. Ide to dopredu.
Keď ja ako rodič...mam doma všetko od Apple, lebo tej značke verím a mam sparovane všetky zariadenia...nevidím ziadny dôvod kupovať decku Huawei za dve stovky, keď ho k ničomu nepripojim...
15 rokov je dosť, aby malo decko zodpovednosť za drahu vec...A je len na rodičovi, akú a za koľko mu kúpi. O tomto tu debata vôbec nebola. Áno, mali kúpiť aj obal. Ale stále...žiadna teta nemá právo brať svojpravnemu človeku s občianskym, niečo, čo dostal od svojich rodičov, pokiaľ sa predtým s rodičmi nedohodne, resp pokiaľ ten človek nespraví nejaký zásadný pruser ktorý treba týmto spôsobom vyriešiť.
Tiež mám v rodine tetky, ktoré veľmi chcú vychovávať moje dieťa. Bohužiaľ...my mame nastavený nejaký systém a nejaké pravidlá a nejakú komunikáciu...A bud sa tetky prispôsobia alebo majú smolu. Na ich skostnatene názory a výchovne prostriedky typu "počkaj ved príde otec dostaneš" alebo "okamžite prestaň revat lebo pôjdeš pod studenú vodu" naozaj nikto nie je zvedavý.
To je presne to, ze rozoberat v tejto situacii cenu mobilu, alebo ci sa len chceli predviest (ako pisali zas ini), alebo naco vobec drahy mobil, ci vhodnost pouzivania telefonov detmi na navstevach, je len presuvanie centra problemu inam.
Asi ako ked zena pri podozreni najde muzovi milenku v mobile a on zubami-nechtami rozobera eticke hladisko narusenia jeho sukromia.
Akoby fakt, ze on dlhodobo, vedome, zamerne klame, bola len vedlajsia, podružná, bezvyznamna vec.
Chapem, ze svagrina chcela detom predviest, aka je zasadova matka aj pri cudzich detoch a co povie, to plati bez rozdielu pre vsetkych.
Ale stalo sa, co sa stalo a ze tym cele velke zasadove gesto vzalo necakany obrat a stratilo svoj vychovny dopad, je jej smola.
Teraz treba riesit skodu, ktoru nim sposobila. To je centrum problemu.
(Lebo zase, ked by sme sli do dosledkov - ak chcela byt tak zasadova, jej deti si nemali telefony z izby priniest vobec. - - - a to uz je zas len presuvanie centra problemi inde. 🙂 ).
treba citat aj dalsie prispevky mobil mal obal aj ochrannu foliu na sklo
svagrina jej ho nemala brat z ruk najma ak svojim detom nebrala len kazala vypnut no co uz stalo sa nech kupi novy mobil tej istej znacky
@solange7 nech si robia co chcu ked su spokojne? To myslis vazne? Akoze ked pojdu po nociach vysypavat smetne nadoby pred domy a budu vtedy spokojne to je ok?
@ckatka mam ten huawei za 200, sparovany s tlaciarnou, word, excel, aj Siri tam mam a dalsie super aplikacie a teda Iphone by som nechcela ani zadarmo.
ja kebyze niekomu nieco znicim vlastnou vinou hned by som riesila napravu by som sa sama hanbila dotycnemu ukazovat na oci. Ked nam svokra znicila varnu konvicu hned ju chcela platit co sme samozrjeme odmietli ved stala nejakych 15 eur ale ponukla sa a to hovori o charaktere cloveka. Samozrejme od svokry by som nevzala ani keby to bola drahsia vec. Ale pokial je svagrina arogantna hnusna osoba tak by som sa k tomu stavala inac
@janinah vidim to rovnako. Ked kupim dietatu mobil nusim ratat ze ho moze ono alebo niekto nechtiac zničiť.
To ze bratova manželka reagovala takto vypoveda o tom ze zrejme bola v soku a nechcela to ukazat na vonok ale zlahcit. To ze ti brat volal znamena ze asi ju to stvalo.
Nikdy by som NIKDY nezobrala peniaze od niekoho kto vy mi nechtiac znicil nejaku vec. Ak je ra vec hodnotna ma byt poistena. To je uz ale vasa chyba ze nebola.
U nas je pravidlo ziadne mobily telky atd pri stole. Deti treba vychovavat. Moje este su mensie mobili nemaju tak to zatial platí pre nas. Ale ked idem k niekomu na navatevu riadim sa jeho pravidlami bez reptania kym nenarusaju etiku ci nabozenske presvedcenie.
Ja sa cudujem ze decka dostanu mobilne telefony za 700e ... ako fakt ujeta doba :D namiesto toho, aby sa rodicia venovali decku, strcia mu do ruk drahy telefon :D k ostatnemu sa nevyjadrujem, pride mi to ako frk dna :D
Takže takto. Do opravy ho môže dať sama ale s tým že už je jej. a to pre jednu vec.v oprave ti vymenia display za lacný shit z Číny a display ti nebude fungovať na 100 percent ako už bol. Napríklad ti pri písaní môže preskakovať na iné písmenko. Ak aj by to bol autorizovaný servis , už to proste nie je ono. Telefón ti musí kúpiť nový, na tom by som trvala a tento nech si nechá. Nabudúce si rozmyslí či bude niekomu brať drahú vec z ruky. Nech si ho dá opraviť a predá sama.
@lolitka25 no len to nebolo uplne ze nechtiac 🙂 Ja proste cudzie mobily nechytam a keby mi to vadilo poviem to rodicom nech si to vyriesia s dietatoma pripadne dohovorila ze sa mi to nepaci ale nie vytrhavat druhemu decku mobil. To je uloha RODICA !!!!!!!!!!!
Ja by som asi fakt druhý krát zvážila či kupit dieťaťu telefón ktorý spadne z 50 cm výšky na zem a rozbije sa. Muž má nerozbitnu veľkú tehlu ktoru keď silou hodí o zem tak sa nerozbije. A to je dospelý. Ale keď móda je móda. Neviem, bála by som sa že o mesiac jej budete musieť kupovať nový...

@h_petra presne