Budem mladá babička
Ahojte, nedavno som sa dozvedela, ze budem babicka. Mam 42. Vsetko by bolo fajn az na to, ze moj syn ma len 19. Studuje prvy rocnik na vysokej skole. Vzdy bol vzorny student, dobre sa ucil, nikdy sme s nim nemali problem. Manzel vsak hovori, ze sme zlyhali vo vychove. Riesila som so synom x-krat aj tuto temu. Netvarim sa, ze som nebola ina. Sama som bola na tom podobne, ked som neplanovane otehotnela. Mala som vsak dostudovane, k byvaniu sme vedeli prist jednoduchsie, manzel uz zarabal.
K veci.
Syn to uz asi spracoval, postavil sa k tomu za mna spravne, ako chlap, co ocenujem. Navrhoval rozne riesenia.
S muzom sme sa zhodli na tom, ze mladym akokolvek pomozeme. Nechceme, aby syn hned ukoncoval skolu a pracoval na full time. Mame v podstate prazdny dom, tak sme navrhli, aby byvali zatial u nas. Syn si nasiel brigadu a z nej pomaly odklada peniaze na vybavu pre babatko.
Ako inak im pomoct? Co by ste robili na nasom mieste? Viem, ze by sa mali hlavne postarat oni ale na druhej strane, je to moj jediny syn a chcem, aby sa mal v zivote dobre a aby dostudoval. Rovnako aj jeho priatelka, hoc externe.
Boli ste niekto v podobnej situacii? Pomohli ste alebo ich nechali zjest, co si navarili? Ako ste prijali fakt, ze budete “mlada” babicka? Ja sa velmi tesim, ale aj mam obavy. Dakujem za rady. Pekny vecer
@anonym_autor pokiaľ to mas v hlave v poriadku tak neviem ako ťa vobec mohla napadnúť myšlienka "zjesť čo si navarili". No stalo sa a treba to riešiť. Určite podporiť mladých aby dostudovali. Brigáda je pre mladého samozrejmosťou pocas celej VŠ. Nevesta sa bude starať a študovať. Vy pomôžete s malým, dáte strechu nad hlavou a zázemie. Hádam nevykones vlastného syna a vnúča na ulicu, keď máte miesto.
Určite by som pomohla ako by bolo v mojich silách 💪🏻💪🏻 veľa šťastia
Dieťa je na ceste, mladý muž sa k tomu postavil ako chlap a to je dôležité
Ja by som pomáhala. To dieťa si zaslúži prísť do dobrých podmienok a to znamená aj normálne vzťahy
Chalanisko nech maká na brigáde.
Aj tak viac budú asi pomáhať rodičia budúcej mamičky aby mohla študovať
hlavne to neber ako katastofu a zniceny zivot syna aj keby isiel do prace a dostudoval externe nic sa nedeje, cely zivot ma pred sebou. prve roky budu narocnejsie ale potom bude lepsie. dolezite je aby spolu boli z lasky nie povinnosti. gratulujem k babicke a neboj je uz dospely on t nejako zvladne. ponukli ste mu super pomoc byvanie min. dovtedy kym sa nepostavia na vlastne nohy. nechaj ich teraz tak, max si vytvor s nevestou dobry vztah aby ste si doverovali a nemala problem a strach ta poprosit o pomoc s dietatom ked bude na svetee drzim palceky
Potom tu pride nevesta a zacne pisat, ako neznasa svokru, ako sa do vsetkeho stara a preklina den, kedy sa nastahovali ku starym. 🙂
@anonym_663dbe tá si mohla na sebe udržať nohavičky, a nemala by dôvod fnukať.
@anonym_autor koľko rokov má šťastná mamička?
A kde je v tomto príbehu budúca mama?
@anonym_autor budeš skvelá "babka", manžel "dedko" a spolu všetko zvládnete 👍🍀.
A aký je problém?
@anonym_663dbe tá si mohla na sebe udržať nohavičky, a nemala by dôvod fnukať.
@anonym_autor koľko rokov má šťastná mamička?
@anonym_663dbe Nie kazda svokra je taka. Moja je skvela a tiez sme s nou chvilu byvali.
@anonym_4124ca nevykopnem, takto som to nemyslela. Syn chcel ukoncit studium, ist pracovat a zobrat si podnajom. S muzom sme mu navrhli, nech studuje, brigaduje, zvysok poriesime. Obaja pracujeme, sme v najlepsich rokoch. Dom je velky, chceli sme viac deti ale nepodarilo sa.
@anonym_433515 tiez 19. Su spoluziaci
Nenapísala si moc, ako si to on a ona predstavujú. Od toho závisí ako môžete pomôcť. Ja som otehotnela počas štúdia, mala som už ale aspoň Bc titul. Postavili sme sa k tomu zodpovedne, rodičia pomohli skôr morálne a vybavovaním. Manžel išiel robiť na full time a uživil rodinu. Takže nemuseli finančne pomôcť. Iba chceli pri kúpe nášho bývania, ale to chceli pomôcť tak či tak, aby sme mali jednoduchší štart. A len teba aj syna chcem povzbudiť. Vôbec to neznamená zničený život. Všetko záleží od prístupu. Naše dieťa je to najlepšie, čo sa nám mohlo tak mladým stať. Ak chcete, aby obaja študovali, tal vaša pomoc či finančná a či starostlivosťou bude nevyhnutná. My sme už druhý stupeň nedoštudovali a tak sme boli plne samostatná rodina ako každá iná.
Podľa mňa tým, že si mladá si budete dobre rozumieť a mladí budú šťastní, že vás majú. Tiež som mladá, takže viem aké je to v dnešnej dobe náročné. Hľadanie bývania, hľadanie práce, škola .. a do toho tiež čakám prvé dieťa a bola by som veľmi šťastná, keby sa k tomu moja mama postaví tak ako ty. Takto o rok budete mat najšťastnejšie obdobie za veľmi dlhý čas, teším sa s tebou, aj keď to bude náročné
V prvom rade by som podotkla že vo výchove ste nezlyhali. Stalo sa. Nie je prvý ani posledný. A napríklad ocenujem riesenie. Financie nech si zabezpečujú popri škole. Pokiaľ sa bude dať podľa mňa im veľmi pomôžete keď im postrážite občas dieťa, navaríte a nebudete im stále za zadkom. Pomôcť len keď budú potrebovať pomoc. A hlavne ich ľúbte. Ak sa hovorí čo si navarili nech si aj zjedia. Keď tak nad tým rozmýšľam ja som mala dieťa v 35. Poviem vám že asi by som teraz brala tých 19 rokov 😉. Neviem ako sa k tomu postavila druhá strana rodiny.
@anonym_autor Ak chcu pomoc, pomozte im. Preco by ste zlyhali? Stava sa a niekto chce tak skoro deti vedome.. Mne sa strasne paci tu ta zienka prezyvkou titulienka a aj Petra Broulikova - obe sa stali maminami velmi skoro a skvele to zvladaju!
Sadnite si všetci spolu a povedzte im toto čo ste napísali. Za mňa je super že chcete pomôcť. Ja by som to brala. Ale pomahala by som iba dovtedy kým študujú. Za mňa sa všetko dá keď človek chce. Držím palce
Toto predsa nie je nijaka tragedia.A ak uz niekto "zlyhal",tak tvoj muž,lebo tieto veci mal so synom prebetat on...
Bude vas na to babetko 6 dospelakov,to dáte,ratam aj jej rodicov.Syn urcite nech studuje dalej,ak sa lwn trochu bude financne dať.Ale ak ich vztah este nie je pevny a ozajstny a otehotnenie bolo nahodne,vies ako to myslim,tak by som ich netlacila do svadby ani do spolocneho byvania.Toto by som nechala uplne na nich.Su prilis mladi a je toho naraz prilis vela,veľa vaznych zivotných zmien.
Nenapísala si moc, ako si to on a ona predstavujú. Od toho závisí ako môžete pomôcť. Ja som otehotnela počas štúdia, mala som už ale aspoň Bc titul. Postavili sme sa k tomu zodpovedne, rodičia pomohli skôr morálne a vybavovaním. Manžel išiel robiť na full time a uživil rodinu. Takže nemuseli finančne pomôcť. Iba chceli pri kúpe nášho bývania, ale to chceli pomôcť tak či tak, aby sme mali jednoduchší štart. A len teba aj syna chcem povzbudiť. Vôbec to neznamená zničený život. Všetko záleží od prístupu. Naše dieťa je to najlepšie, čo sa nám mohlo tak mladým stať. Ak chcete, aby obaja študovali, tal vaša pomoc či finančná a či starostlivosťou bude nevyhnutná. My sme už druhý stupeň nedoštudovali a tak sme boli plne samostatná rodina ako každá iná.
@anonym_8c6242 syn navrhol, ze ukonci skolu alebo ju prerusi, pojde pracovat, vezmu si nejaky podnajom. Ale tie ceny za podnajom su velmi vysoke. Synova priatelka chce tiez dostudovat, asi najskor externe. Ked sme sa rozpravali, bola z toho v podstate nestastna, aj sa velmi hanbila. Rodicov ma krestansky zalozenych. Oni to v podstate zobrali celkom ok, ze dieta je bozi dar. Mali sme aj s nimi rozhovor. Posobili ako normalni ludia, deti netlacili ani do svadby, skor boli taki, ze ved zivot nekonci, vsetko bude ok.
@anonym_autor veľmi podobna situácia, miminko je už na svete a je to ten najkrajší dar od Boha čo človek môže dostať. Necítim sa ako babka lebo my sme veľmi aktívni ľudia, duchom mladí 😁 na to budem myslieť neskôr. Užívame každej voľnej chvíle s bábätkom a mladými. Ak chceš napíš mi správu, pokecáme 😉
@anonym_8c6242 syn navrhol, ze ukonci skolu alebo ju prerusi, pojde pracovat, vezmu si nejaky podnajom. Ale tie ceny za podnajom su velmi vysoke. Synova priatelka chce tiez dostudovat, asi najskor externe. Ked sme sa rozpravali, bola z toho v podstate nestastna, aj sa velmi hanbila. Rodicov ma krestansky zalozenych. Oni to v podstate zobrali celkom ok, ze dieta je bozi dar. Mali sme aj s nimi rozhovor. Posobili ako normalni ludia, deti netlacili ani do svadby, skor boli taki, ze ved zivot nekonci, vsetko bude ok.
@anonym_autor pokiaľ obe strany chcete mladých finančne podporovať kým nedoštudujú a postrážite deti aby sa mohli učiť tak mi príde najlepšie toto riešenie. My sme chceli bývať sami, mať svoju domácnosť a takú klasickú normálnu rodinu a neľutujem toho rozhodnutia. Dôležité ale je, že manžel zarábal moc dobre. Ak by sa syn zamestnal len vo fabrike za 900€ v čistom tak by sa im ťažšie žilo. Treba to všetko s chladnou hlavou prebrať. Každú praktickú záležitosť. Ale hlavne ich nesúdiť. Pamätám si ako som bola čerstvo tehotná veľmi som potrebovala, aby ma každý prijal. Aby sa ku mne správali, ako ku normálnej tehotnej žene a nie ako ku “chybe”. Sama som si takto svoje prvé tehotenstvo nepredstavovala, myslela som si, že budem vo vlastnom krásnom dome po boku muža plakať od šťastia a miesto toho, som sa cítila ako zlyhanie svojej rodiny. No a teraz som vo vlastnom krásnom novom dome po boku svojho muža a už neviem druhý krát otehotnieť, ani keď pre to dlho robíme všetko. Taký paradox😆
Ja osobne oceňujem že im chcete pomôcť .Niektorý rodičia sa takto nezachovaju.Stalo sa a myslím že keď sa pozriete tomu bábätku do očí akékoľvek pochybnosti či výčitky pustíte z hlavy 🙂
Pozri ... stalo sa ... nič tragické na tom nie je, áno kúsok to zamáva so všetkými, to chápem ... dobre ste sa k tomu postavili ... a syn zareagoval správne, toto je dôkaz, že ste nezlyhali vo výchove ... zodpovedný mladý muž ... tiež by som mladým pomohla ... moja kolegyňa má 38 a už je babka 😉
@anonym_autor Netreba to brat ako tragediu, proste stalo sa. Berte to ako vyhodu, ze babka a dedko budu mat dost energie na vnuca, budu vediet za nim lahsie behat ako ked su stari rodicia povedzme 60+. Ak by mladi suhlasili, tak ja v tvojom pripade by som financne pomohla s nakupom vybavicky, kocika, postielky. Proste by som im prispela na kupu. Syn nech dalej studuje, zatial nech studium neprerusuje. Uvidite ako vam pojde spolocne byvanie. Pokial to pojde, tak by som sa ponukla ak nevesta bude suhlasit, ze pojdem kocikovat, pozehlim, navarim, povarujem ked si bude chciet ona oddychnut alebo ist nieco vybavit.
@anonym_autor veľmi podobna situácia, miminko je už na svete a je to ten najkrajší dar od Boha čo človek môže dostať. Necítim sa ako babka lebo my sme veľmi aktívni ľudia, duchom mladí 😁 na to budem myslieť neskôr. Užívame každej voľnej chvíle s bábätkom a mladými. Ak chceš napíš mi správu, pokecáme 😉
@emka530 vyhoda byt babka v 40tke je, ze vladzes, ja mam v 40 male babo, druhe sme spravili tak last minute. A je to mega rozdiel, ked napr stari rodicia maju uz 70 a 42-46 rokov . Ako fyzicky ten vek uplne neodrbeme. Za mna je super moct sa dozit teoreticky pravnucata. Vidiet tie dalsie generacie. To clovek doceni az ked ma deti
neplanovane dieta v mladommveku nie je tragedia, tou je vazna choroba. apod.
Mladym by som pomohla s byvanim, starostlivostou omdieta atd nech mozu dostudovat
Radsej by som riesila toto ako to ze nemozu mat deti v neskorsom veku
@emka530 vyhoda byt babka v 40tke je, ze vladzes, ja mam v 40 male babo, druhe sme spravili tak last minute. A je to mega rozdiel, ked napr stari rodicia maju uz 70 a 42-46 rokov . Ako fyzicky ten vek uplne neodrbeme. Za mna je super moct sa dozit teoreticky pravnucata. Vidiet tie dalsie generacie. To clovek doceni az ked ma deti
@anonym_8c6242 presne to sme mu hovorili, ze ma vystudovane gymnazium a zamestna sa mozno niekde len s minimalnou mzdou. Neutiahne sam byt ani vydaje okolo dietata. To mu nechcem krivdit, ale tie ceny su ozaj vysoke za najom, stravu, plienky. Ale vsetko musia zvazit najma oni dvaja.
@emka530 dakujem❤️
@anonym_3ea324 presne to som im hovorila, ze ja sa im starat do babatka ani vychovy nebudem. My sme s manzelom aktivni, casto mimo domu.
Ak budu chciet rada pomozem, ci s kocikovanim, kupanim, postrazim, ak sa bude potrebovat ucit…
@kiki68 to je pravda, aspon si to male uzijem. 🙏
@anonym_autor zavidim ti. V dobrom ❤️ pomahala by som s babatkom na 110%, kym dokoncia skolu, najdu robotu, atd. Urcite by mohli byvat u nas.
A prosim, nevycitaj a nevykric im nic. Vsetko bude v poriadku.
Ja mám podobný vek ako ty a aj syna v takmer rovnakom veku. Ja by som sa tešila na bábätko 🥰 vyzerá, že syn je zodpovedný podľa jeho reakcie, mladá tiež, svokrovci asi tiež, máte veľký dom, ste zdraví, pracujete… veď všetko je super, držím vám veľmi palce 😊
@anonym_autor ja som mala dieťa počas školy - moji rodičia moc nepridali ruku k dielu ale teda svokrovci švagrine boli veľmi nápomocné. Vďaka ním som zvládla aj dieťa aj školu.
@anonym_autor ja som mala dieťa počas školy - moji rodičia moc nepridali ruku k dielu ale teda svokrovci švagrine boli veľmi nápomocné. Vďaka ním som zvládla aj dieťa aj školu.
@baboobchod dakujem. Ano, ked sme zdravi, mame vsetko. Manzel to sice nedava najavo, ale vidim na nom, ze sa aj on tesi.
@anonym_eb321f snad prijmu pomoc, aby to mali o nieco lahsie.
@baboobchod dakujem. Ano, ked sme zdravi, mame vsetko. Manzel to sice nedava najavo, ale vidim na nom, ze sa aj on tesi.
@anonym_eb321f snad prijmu pomoc, aby to mali o nieco lahsie.
@anonym_autor pozri, povedz im obom na rovinu, že keď budú potrebovať pomôcť si tu pre nich ale nechaj to na nich. Budú mať kde bývať, určite čo jesť, zvyšok zvládnu alebo poprosia o pomoc 😊. Hlavne si vždy kusni do jazyka s nevyžiadanymi radami 😅.

Potom tu pride nevesta a zacne pisat, ako neznasa svokru, ako sa do vsetkeho stara a preklina den, kedy sa nastahovali ku starym. 🙂