icon

Budem mladá babička

14. feb 2026

Ahojte, nedavno som sa dozvedela, ze budem babicka. Mam 42. Vsetko by bolo fajn az na to, ze moj syn ma len 19. Studuje prvy rocnik na vysokej skole. Vzdy bol vzorny student, dobre sa ucil, nikdy sme s nim nemali problem. Manzel vsak hovori, ze sme zlyhali vo vychove. Riesila som so synom x-krat aj tuto temu. Netvarim sa, ze som nebola ina. Sama som bola na tom podobne, ked som neplanovane otehotnela. Mala som vsak dostudovane, k byvaniu sme vedeli prist jednoduchsie, manzel uz zarabal.
K veci.
Syn to uz asi spracoval, postavil sa k tomu za mna spravne, ako chlap, co ocenujem. Navrhoval rozne riesenia.
S muzom sme sa zhodli na tom, ze mladym akokolvek pomozeme. Nechceme, aby syn hned ukoncoval skolu a pracoval na full time. Mame v podstate prazdny dom, tak sme navrhli, aby byvali zatial u nas. Syn si nasiel brigadu a z nej pomaly odklada peniaze na vybavu pre babatko.
Ako inak im pomoct? Co by ste robili na nasom mieste? Viem, ze by sa mali hlavne postarat oni ale na druhej strane, je to moj jediny syn a chcem, aby sa mal v zivote dobre a aby dostudoval. Rovnako aj jeho priatelka, hoc externe.
Boli ste niekto v podobnej situacii? Pomohli ste alebo ich nechali zjest, co si navarili? Ako ste prijali fakt, ze budete “mlada” babicka? Ja sa velmi tesim, ale aj mam obavy. Dakujem za rady. Pekny vecer

anonym_3dfe4b
Včera o 09:06

@anonym_autor Bolo by mi luto, ze syn sa pripravili o tie najkrajsie roky dospelosti medzi 20-30, kedy mohol cestovat, skusat nove veci a robit chyby ale v konecnom dosledku by som ho podporila, ved co ine sa da.

0kristina0
Včera o 09:09

Nesuhlasim s tvojim muzom. Aj ked tvoj syn s priatelkou boli nezodpovedni a nechranili sa dostatocne ako mali, neznamena to, ze ste ho zle vychovali, prave naopak, to ako sa k tomu postavil znaci iba to, ze ste ho vychovali spravne. Zachovala by som sa rovnako ako ty, snazila by som sa co najviac pomoct ale davala by som si pozor aby to mladi nebrali ako samozrejmost a pomoc zneuzivali. Raz sa budu musiet postavit na vlastne nohy tak aby neboli prilis rozhyckani.

anonym_d7722f
Včera o 09:09
@anonym_ccc3e1

Tiež som mladá babka a prvé 3 roky boli dosť ťažké po finančnej stránke, pomáhala som so všerkým, mladí sa chceli aj baviť, chodiť do kina a za kamarátmi, tak boli aj nezhody.
Školka tiež celkom problém, keďže sme už všetci pracovali tak to bolo celkom o hubu stíhať dieťa vyberať.
Dnes už je tretiačka a je samostatná a už si to riešia sami.
Hrozne to utieklo a som za to rada, že som bola nablízku, druhá babka sa nezapájala, nechcela obetovať nič absolútne a taká nálepka jej aj zostane, už by aj chcela, ale dieťa ju odmieta
Držím palce

@anonym_ccc3e1 To, ze 9 rocne dieta odmieta babku, maju za zasluhu rodicia. Keby drzali jazyk za zubami a neokydavali, mohla by chodit. Trosku zabudli, ze keby nebola, tak ani dieta nemaju.

anonym_3be36c
Včera o 09:10

@anonym_autor Ja by som bola veľmi nešťastná. Obaja sa pripravia o krásne roky štúdia a o mladosť. Na dieťa majú čas 10-20 rokov. Nie teraz. Určite by som navrhovala iné riešenie. Ale tak snáď im to vydrží to odhodlanie,keď už musia ísť touto cestou. Mám o trošku viac rokov ako ty, ale babka teda nechcem byť.

anonym_560b90
Včera o 09:23
@anonym_3be36c

@anonym_autor Ja by som bola veľmi nešťastná. Obaja sa pripravia o krásne roky štúdia a o mladosť. Na dieťa majú čas 10-20 rokov. Nie teraz. Určite by som navrhovala iné riešenie. Ale tak snáď im to vydrží to odhodlanie,keď už musia ísť touto cestou. Mám o trošku viac rokov ako ty, ale babka teda nechcem byť.

@anonym_3be36c našťastie nezávisí od teba či budeš alebo nebudeš babka. Ale chudák vnuča mať takú babku.

anonym_560b90
Včera o 09:25

42r je pre prvé vnúča mladá babička? Nevychádzam z údivu 😎

anonym_6f5b0d
Včera o 09:28
@anonym_3be36c

@anonym_3be36c To je vec názoru. Lebo sa som v podobnom veku a stretávam sa s úplne inými reakciami v mojom okolí.
Ja mám 21. mne všetky kolegyne hovoria že už by som sa vydať mala.
Celé dni počúvam ako mi už tikajú biologické hodiny.
Treba sa čím skôr vydať a čím skôr odrodiť.
Ja tiež ešte nechcem mať dieťa teraz, chcem si vytvoriť najprv nejaké zázemie. Chcem mať niečo našetrené a doboriť si školu tak v 25 - 27 chcem mať dieťa.
Ale nikto z kolektívu mi nerozumie.

anonym_ccc3e1
Včera o 09:32
@anonym_d7722f

@anonym_ccc3e1 To, ze 9 rocne dieta odmieta babku, maju za zasluhu rodicia. Keby drzali jazyk za zubami a neokydavali, mohla by chodit. Trosku zabudli, ze keby nebola, tak ani dieta nemaju.

@anonym_d7722f nemajú vybudovaný vzťah a dieťa to cíti. Druhá babka musela isť na dovolenku s kamarátkou, lebo potrebovala oddychovať, nikdy jej nekúpila jedny topánky, lebo šetrila na luxusný kožuch a teraz by sa už aj chcela popýšiť vnúčaťom, ale už je neskoro.
Ten stratený čas sa nedá vrátiť. Tiež bola mladá babka a nebola pripravená.
Ja som na dovolenke bez vnúčaťa nebola a riešila som takmer denne čo bolo treba, keď sa niekto po 9 rokoch zobudí možeš dieťaťu vysvetlovať do bezvedomia.

anonym_68bd71
Včera o 09:41

Keďže sa k tomu postavil ako chlap tak žiadne že výchova zlyhala 🙏 veľa šťastia prajem nech sa vám darí všetkým

anonym_7acb22
Včera o 09:42
@anonym_560b90

@anonym_560b90 a nie? Keď ma 20rokov+ do dôchodku tak je až smiešne hovoriť "babička".
Ja nevychádzam z údivu z rozmýšľania niektorých ľudí ze prídem a budem chytať na každé slovíčko v každej jednej téme.

anonym_68bd71
Včera o 09:45
@anonym_3dfe4b

@anonym_autor Bolo by mi luto, ze syn sa pripravili o tie najkrajsie roky dospelosti medzi 20-30, kedy mohol cestovat, skusat nove veci a robit chyby ale v konecnom dosledku by som ho podporila, ved co ine sa da.

@anonym_3dfe4b cestovať môžu aj s malým človekom..od 3 rokov kľudne

anonym_ccc3e1
Včera o 09:47
@anonym_7acb22

@anonym_560b90 a nie? Keď ma 20rokov+ do dôchodku tak je až smiešne hovoriť "babička".
Ja nevychádzam z údivu z rozmýšľania niektorých ľudí ze prídem a budem chytať na každé slovíčko v každej jednej téme.

@anonym_7acb22 veru, keď sú dnes 40 tničky prvorodičky😁

anonym_560b90
Včera o 09:49
@anonym_7acb22

@anonym_7acb22 čo má spoločné s dôchodkom to či je niekto babička alebo nie? Mladá babička je tak nejaká 30ročná. 😀 V takom prípade by sa človek fakt mal nad sebou zamyslieť, či niečo nerobí špatne. Byť babičkou vo veku 40+ je podľa mňa úplne normálne

anonym_eb321f
Včera o 09:55
@anonym_3dfe4b

@anonym_3dfe4b veď to všetko môže robiť aj s dieťaťom. Bude len otec, nie mŕtvy 🤦‍♀️.

anonym_ccc3e1
Včera o 09:55
@anonym_560b90

@anonym_7acb22 čo má spoločné s dôchodkom to či je niekto babička alebo nie? Mladá babička je tak nejaká 30ročná. 😀 V takom prípade by sa človek fakt mal nad sebou zamyslieť, či niečo nerobí špatne. Byť babičkou vo veku 40+ je podľa mňa úplne normálne

@anonym_560b90 dnes je to inak nastavené, ja som mala 39r a absolútne všetci si mysleli že ja som mama, dokonca aj niektorí susedia.
Moja suseda vo veku 42 r vtedy rodíla druhé a deti máme rovnako staré🙂

anonym_ccc3e1
Včera o 10:02
@anonym_560b90

@anonym_560b90 a pred rokmi keď moja svokra rodila v 40tke tak si naopak všetci mysleli že dieťa je 20 ročného syna a nie jej

anonym_3dfe4b
Včera o 10:09
@anonym_68bd71

@anonym_3dfe4b cestovať môžu aj s malým človekom..od 3 rokov kľudne

@anonym_68bd71 Je to neporovnatelne. Na taky erasmus sa napriklad uz nedostane. Skoda no.

anonym_3dfe4b
Včera o 10:10
@anonym_eb321f

@anonym_3dfe4b veď to všetko môže robiť aj s dieťaťom. Bude len otec, nie mŕtvy 🤦‍♀️.

@anonym_eb321f Asi tazko bude mat rovnake formujuce obdobie s dietatom nez by mal bez neho. V 19tich je to este "dieta" preboha. Pripravil sa o kopec moznosti.

anonym_3be36c
Včera o 10:22
@anonym_6f5b0d

@anonym_3be36c To je vec názoru. Lebo sa som v podobnom veku a stretávam sa s úplne inými reakciami v mojom okolí.
Ja mám 21. mne všetky kolegyne hovoria že už by som sa vydať mala.
Celé dni počúvam ako mi už tikajú biologické hodiny.
Treba sa čím skôr vydať a čím skôr odrodiť.
Ja tiež ešte nechcem mať dieťa teraz, chcem si vytvoriť najprv nejaké zázemie. Chcem mať niečo našetrené a doboriť si školu tak v 25 - 27 chcem mať dieťa.
Ale nikto z kolektívu mi nerozumie.

@anonym_6f5b0d Veľmi dobre uvažuješ 👍 Držím palce.

anonym_d7722f
Včera o 10:24
@anonym_ccc3e1

@anonym_d7722f nemajú vybudovaný vzťah a dieťa to cíti. Druhá babka musela isť na dovolenku s kamarátkou, lebo potrebovala oddychovať, nikdy jej nekúpila jedny topánky, lebo šetrila na luxusný kožuch a teraz by sa už aj chcela popýšiť vnúčaťom, ale už je neskoro.
Ten stratený čas sa nedá vrátiť. Tiež bola mladá babka a nebola pripravená.
Ja som na dovolenke bez vnúčaťa nebola a riešila som takmer denne čo bolo treba, keď sa niekto po 9 rokoch zobudí možeš dieťaťu vysvetlovať do bezvedomia.

@anonym_ccc3e1 To je vnucka od dcery? Lebo tak to je, nevesty nedovolia sa starat, potom sa svokry staraju o seba. Mozno bude situacia ina, ked bude mat vnuca od dcery.
Tes sa z vnucky, za 3 roky uz ani chodit nebude, v 15 rokoch uz voooobec.

anonym_bb491f
Včera o 10:30

@anonym_autor Poviem rovno, na Tvojom mieste by som bola nešťastná. A o žiadne vnúča by som sa nestarala, ani sa kvôli nemu neobmedzovala. Zničili si mladosť, štúdium a možno aj celý život. Jediné šťastie, že je to syn. Ak im to nevydrží a rozídu sa - či je vysoko pravdepodobné - on bude síce musieť platiť alimenty, ale skôr začne nový život, najmä ak si dokončí VŠ a bude mať slušnú prácu. Dievča bez vzdelania s deckom v 19rokoch je a bude stratená existencia. A ešte, keď má rodičov bigotných katolíkov,
ktorí sa očividne pomáhať nechystajú.

anonym_eb321f
Včera o 10:31
@anonym_3dfe4b

@anonym_eb321f Asi tazko bude mat rovnake formujuce obdobie s dietatom nez by mal bez neho. V 19tich je to este "dieta" preboha. Pripravil sa o kopec moznosti.

@anonym_3dfe4b ja som mala dieťa v 19 - ešte nemám 30 a dokonca ešte aj kariérne som to dotiahla ďalej než 40tničky v mojom okolí. Nemám pocit, že som prišla o nejaké možnosti v živote. Možno som sa však vyhla pár zbytočným chybám a pár litrom alkoholu 😂. To nejak oželiem. Mať dieťa skôr nie je koniec sveta, práve naopak, človek sa na všetko pozrie z úplne inej perspektívy a dospeje, lebo nesie zodpovednosť. Nuž a precestovala som tiež asi viac, než väčšina mojich rovesníkov.

zuzana76
Včera o 10:33
@anonym_3be36c

@anonym_3be36c som na tom rovnako, mam syna , tento rok bude mat 19. Bola by som nestastna. Ale autorke gratulujem. Ja by som bola velmi nestastna. Hadam to vyjde, ale je to skoro. Hlavne teda nech je to babatko zdrave.

zuzana76
Včera o 10:36
@anonym_560b90

@anonym_560b90 ano, mlada babicka, mnohe rodia v takom veku. Ja mam 49 a citim sa mlada tiez. Mozno pred 40-50 rokmi v casoch trvalej ondulacie na hlave, ked zeny nosili zastery a vrteli sa okolo sporaka, tak tento vek bol ok. Vyzerali ako babky.

anonym_ccc3e1
Včera o 11:04
@anonym_d7722f

@anonym_ccc3e1 To je vnucka od dcery? Lebo tak to je, nevesty nedovolia sa starat, potom sa svokry staraju o seba. Mozno bude situacia ina, ked bude mat vnuca od dcery.

@anonym_d7722f áno, je to dcéra, ale ver že by som sa k tomu rovnako postavila aj keby to bol syn.
Ja som bola ako dieťa odmietaná a vyrastala som bez mamy a nedopustila by som aby dieťa týmto trpelo, vyrastalo ako nechcené atď aj zať je toho názoru, jeho rodičom by dieťa na prázdniny, víkend nedal, tiež to brali ako omyl a hneď na začiatku vyhlásili že čo si navarili majú zjesť.
Hádzali polená pod nohy, otca nútili splácať nezmyselný dlh, ktorý som prakticky platila jeho rodičom ja.
Krst a oslavy úplné bez štipky chochmesu, zožrať a vypiť všetko a nechali sa mnou vyslovene všade pozývať, neprispeli ničím, ešte mali otrčené chápadlá a rabovali po oslave čo sa dalo. Pritom majú život vyslovene v luxuse.
Je toho veľa, aj tu vidno príspevky že by boli niektoré nešťastné a je mi z toho smutno, snáď sa im také ,,nešťastie,, nestane🙏🏼

anonym_bd9c1e
Včera o 11:29

Tak v prvom rade by som si vypočula, čo chcu robit mladý.
Aký majú spolu vzťah, aj sú dlhšie spolu alebo sa šmyklo a ideme byť rodičia? Lebo v tomto pripade to nema dobrú budúcnosť.
Ak sú dlho spolu a žial podarilo sq, ponúknem pomoc.
Rozhodnutie je samozrejme na nich.
Jej rodičia sú ako na tom? Tiež by ich chceli mať dima pod strechou alebo aké sú icb možnosti pomoci?
Syn študuje denné? Kto to bude všetko financovať?
Ja by som asi žiadala nech ide na externé študium a popri tom niekde zarobiť...bude musieť živiť 3 hladné krky, alebo ti všetko chcete ťahať ty a manžel?

anonym_ccc3e1
Včera o 11:31
@anonym_d7722f

@anonym_d7722f a vieš ako to je dnes? Mladí majú dobre platené zamestnania, dcéra si dokončila BC, veľa cestujú, majú bývanie a nič im nechýba.
Starým rodičom z druhej strany sa ohlasujú choroby a pýtajú od mladých pomoc, čakajú že sa to jediné nechcené vnúča o nich v starobe postará, žijú v sci-fi filme na totálku.
Nekúpili jediný bicykel a ešte som musela kúpiť bicykel ,,im,, aby keď tam vnúča na poobedie príde malo sa na čom voziť, kopec srandy s nimi, lebo do ich luxusného auta predsa nebudú trepať bicykel, tak sa kúpil, doviezol, aby im tam mohol zostať. Som sa veľmi snažila a aj snažím aby dobre bolo a im to za pána nie a nie docvaknúť

anonym_7350fd
Včera o 11:36

Uvidíš aká budeš časom rada že máš vnúča.
Ja som tiež otehotnela v 19 ešte som len strednú školu končila. Nám tiež svokrovci pomohli za čo som im vďačná. Spravila som si popri materskej ďalšiu školu extrerne, potom šla na VŠ. Syn má už 10 rokov. Osamostatnili sme sa, bývame sami už 7 rokov. Určite im pomôžte na začiatok sa rozbehnúť do života ak sa dá. :- )

kiki68
Včera o 11:47
@anonym_3dfe4b

@anonym_3dfe4b tak bude cestovat v 35, bud si rozsekas zivot v 20/30 alebo 40 😂😂😂 Ja cakam este nez mi deti podrastu a potom sa mozem vratit k potapaniu. Idealne uz aj s detmi. Ale raz som si tie roky zasekat musela. Ako moj muz hovori, Keby vedel, tak ma deti podstatne skor. Lebo teraz su peniaze niekde inde a nemozeme ist, lebo deti su male a nechceme deti zatazovat tym, ze 12 hod budu letiet a potom pozerat z jachty, kedy sa rodicia racia vynorit z hlbin. To uz mohli mat za mater vodnika 😂🙈 Takze tie vhodne roky asi nie su nikdy. To jedine byt childfree cely zivot.

anonym_3dfe4b
Včera o 11:53
@kiki68

@anonym_3dfe4b tak bude cestovat v 35, bud si rozsekas zivot v 20/30 alebo 40 😂😂😂 Ja cakam este nez mi deti podrastu a potom sa mozem vratit k potapaniu. Idealne uz aj s detmi. Ale raz som si tie roky zasekat musela. Ako moj muz hovori, Keby vedel, tak ma deti podstatne skor. Lebo teraz su peniaze niekde inde a nemozeme ist, lebo deti su male a nechceme deti zatazovat tym, ze 12 hod budu letiet a potom pozerat z jachty, kedy sa rodicia racia vynorit z hlbin. To uz mohli mat za mater vodnika 😂🙈 Takze tie vhodne roky asi nie su nikdy. To jedine byt childfree cely zivot.

@kiki68 Pozeram, ze vacsina sa chytila toho cestovania. Nemam na mysli rodinne dovolenky v Grecku, na tie sa da ist kedykolvek samozrejme. Myslela som tym, ze sa ochudobnil o studentsky zivot, zazitky, skusenosti a kontakty, ktore sa na vyske ziskavaju. Chalan studuje stu, cize je tu perspektiva na nejaku slusnu karieru, avsak tazko pojde na studijny pobyt, staz ci nejaku atraktivnu sluzobku, ked sa bude musiet starat o dieta. Titul je jedna vec ale cele tie roky na vyske maju ovela vacsiu hodnotu nez len ten titul, ktory nimi ziska. A o toto vsetko prisiel, resp pride.